Drugs in een kinderboek ?

Peter en Mo en de drugsbende

Marc Jan van Dam (2000) was slechts twaalf jaar toen hij dit jeugdboek schreef. Dat hij toen al schrijftalent had werd meteen duidelijk in dit vlot geschreven spannende verhaal : Peter en Mo en de drugsbende.

Drugs, een niet alledaags onderwerp in een jeugdboek zou je denken, en moet je dat nu wel bewust ter spraken brengen op zo’n jonge leeftijd, was mijn eerste gedachte. Maar tegelijkertijd dacht ik: Ja ! Het past absoluut in deze tijd. Uit onderzoek blijkt dat er helaas steeds meer kinderen al op jongere leeftijd gaan experimenteren met drugs. In dit boek gaat het niet over drugsgebruik, maar wel komen de gladde praatjes van drugsdealers naar voren en ervaar je hoe makkelijk het is om je als kind te laten meeslepen. Een spannend jeugdavontuur met daarin tegelijkertijd een boodschap verstopt.

Peter en Mo, beide 11 jaar zijn de beste vrienden en houden van onverwachte dingen. En soms komt er zomaar iets op hun pad. Op een avond als ze alleen thuis zijn ,gaat de telefoon, het is een man die denkt een drugsdeal te kunnen maken met Peter, maar wat hij niet weet is dat hij de verkeerde Peter aan de telefoon heeft. Peter en Mo besluiten, niet wetende waar ze aan beginnen, het spel mee te spelen. Ze richten zelfs een club op ‘De misdaadrekels’ en maken een afspraak in hun boomhut met de vreemde man. In de hut vinden Peter en Mo een klein pakketje en besluiten het mee te nemen naar huis. Maar dan gaat het mis, en voor ze het beseffen zitten ze midden in een drugszaak verwikkeld. Ze besluiten niets aan hun ouders te vertellen maar wel aan Jaap , de nieuwe eigenaar van de snackbar in het dorp. Maar of het zo slim is om iemand van hun plannen op de hoogte te stellen valt nog te bezien. Steeds dieper raken ze verstrikt. Een opdracht, een ontmoeting met grote gevolgen, een ritje in een politiebus, een arrestatie en dat alles zonder dat hun ouders maar ook enig idee hebben. Maar ‘De misdaadrekels’ gaan er tegenaan en staan hun mannetje!

De karakters van Peter en Mo zijn wat weinig uitgewerkt ,maar de angst die de kinderen voelen weet de auteur zeker goed over te brengen aan de lezer. Er spelen ook veel andere personen mee, maar dit is absoluut niet verwarrend, ze komen precies op tijd naar voren in het verhaal en verdwijnen tussendoor ook weer net zo gemakkelijk. De omgeving waar het zich afspeelt is beperkt tot slechts drie locaties waardoor het makkelijk te volgen is. Langzaam maar zeker word je als lezer meegevoerd in het spannende plot.

Als volwassene lezer, vond ik de kinderen erg naïef, maar een jeugdlezer zal zich helemaal kunnen herkennen in Peter en Mo. Zo denken en kunnen kinderen nu eenmaal reageren. De jeugd staat immers nog onbevangen in het leven en zijn een makkelijke prooi op hun weg naar volwassen worden. Het boek heeft daardoor ook meteen een onderliggende boodschap dat je je beter niet met vreemden in kunt laten en de drugswereld beter ver van je af kunt houden.

Peter en Mo eindigen met “De eerste actie van De Misdaadrekels is geslaagd”. Een vervolg hierop zou zeker minstens net zo leuk kunnen worden, Peter en Mo en de drugsbende is een spannend boek voor 10-14 jaar.

Marc Jan van Dam schreef in zijn prille jeugd al verhalen en nadat hij een aantal schrijfwedstrijden won, werd het zijn droom een eigen boek te schrijven. Peter en Mo en de drugsbende was zijn eerste boek (2013). In 2016 deed hij mee aan de schrijfwedstrijd van het schrijversplatform Heel Nederland Schrijft en werd zijn verhaal Spinazie opgenomen in Stel je voor…., een bundel van 400 oprechte, confronterende, emotionele verhalen door jonge en oudere verhalenvertellers.

Uitgeverij Boekscout YO! – ISBN 978-94-6206-946-6 / 9789462069466 – paperback

Advertenties

Auteur: Shirley Pellikaan - De Oude Blz.

Voor mijn gevoel lees ik al 100 jaar en velen met mij. Ik heb 8 jaar lang een tweedehandsboekwinkel gehad. Heel leuk om te doen en vooral veel lezers, auteurs en uitgeverijen in de boekenwereld leren kennen. De restanten van mijn tweedehandsboekwinkel zijn gebleven en sinds 2 jaar mijn privé-bibliotheek geworden met gemiddeld nog zo'n 1500 boeken in huis waar mensen uit het dorp regelmatig toch nog wat komen lenen en ik zelf ook nog graag uit lees. En verder kan ik niet voorbij een boekwinkel gaan en met lege handen thuiskomen. Ik moet iets " te dragen" hebben. Mijn genre is het liefst thrillers ( in alle vormen), romans met wat drama er in , Tweede wereldoorlog over de kampen en persoonlijke verhalen of soms Young Adult ( die niet alleen voor jongeren is , vindt ik , maar ook als je ouder bent nog lekker leest ) en ik ben sinds kort uit mijn comfortzone gestapt en aan wat fantasy/horror begonnen. Ik lees ook voor uitgeverij Boekerij soms recensie boeken en doe regelmatig mee voor de leesclubs op Thrillzone , Luitingh Sijthoff, Sterrenthrillers en Hebban. En ik ben ambassadeur van Dwarsliggers en uitgeverij LetterRijn. Daarnaast heb ik een Facebookpagina onder mijn eigen naam met regelmatig boekennieuws en win-acties van uitgeverijen of auteurs. En ben ik beheerder van de W-W-A (weekend win actie) en de boekenketting, beide op de Facebook pagina van Samenlezenisleuker. Ook beheer ik enkele Estafette boeken voor selfpub auteurs , die circuleren op Facebook Kinderboeken en Samenlezenisleuker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s