Recensie: Lucide dromen/ Niemand geloofde mij

niemand geloofde mij

Niemand geloofde mij (Marianne van Buitenen) 

Een aantal jaren geleden las ik al Mijn naam was Sylvia van Marianne van Buitenen, een schitterende spirituele roman vol spanning. Daarna, afgelopen zomer las ik ook Niemand geloofde mij ,welke eveneens het lezen waard is. Lees hier wat ik er van vond:

PROLOOG: “Wanneer Rob na een wekenlang coma in het ziekenhuis ontwaakt, lijdt hij aan geheugenverlies. Hij heeft hij geen enkele herinnering aan zijn leven of aan het motorongeluk dat hem is overkomen. Wat hij zich wel tot in detail kan herinneren, zijn de ontmoetingen die hij tijdens zijn coma heeft gehad met Sylvia. Daarbij was het echter niet onmiddellijk tot hem doorgedrongen, dat zij bij hun eerste kennismaking al niet meer in leven was. Door alles wat Rob bij de gesprekken met Sylvia te weten is gekomen, ook over de oorzaak van haar dood, wil hij na zijn ontwaken maar één ding; de politie spreken! Hij botst op een muur van onbegrip, niemand gelooft hem…

Niemand geloofde mij gaat verder waar Mijn naam was Sylvia ophield. Je kunt dit tweede deel ook heel goed apart lezen zonder het voorgaande verhaal van Mijn naam was Sylvia te kennen. Kanttekening daarbij: In Mijn naam was Sylvia wordt het begrip lucide dromen beschreven, en daar wordt in Niemand geloofde mij op verder geborduurd. Ik persoonlijk vind daarom dat als je voorkennis hebt uit Mijn naam was Sylvia, het verhaal van Niemand geloofde mij meteen wel meer binnen komt.

In Mijn naam was Sylvia vond ik wel meer spanning zitten, maar in Niemand geloofde mij lopen de verschillende vormen van leven voor en na de dood als een rode draad door het verhaal, en dat maakte het zeker wel interessant.

Ik vond voor mij persoonlijk de aanloop voordat het spannend werd wat te lang duren. Maar dat komt misschien omdat ik na het lezen van Mijn naam was Sylvia waarin, hoewel het als roman bedoeld was denk ik, ook wat thriller elementen zaten, ik ook in Niemand geloofde mij meer spanning had verwacht. Het middenstuk van Niemand geloofde mij zoog ik wel weer helemaal op , daar werden meer details toegevoegd en daardoor werd ik als vanzelf ook deels teruggevoerd naar het verhaal in het eerste boek Mijn naam was Sylvia, wat een zeer welkome aanvulling was. Gaandeweg het lezen rezen er steeds nieuwe vragen op, die steeds iets meer beantwoord werden, niets werd echter te vroeg onthuld. Het einde was zeer logisch gezien het verloop van het verhaal, maar had ik zeker niet direct door of zien aankomen. Goed naar toe geschreven.

Het karakter en de gevoelens van hoofdpersoon Rob zijn goed uitgediept ,waardoor je kunt voelen wat hij mee maakt. Het verhaal is zeer beeldend geschreven, leest vlot door en heeft een fijn lettertype voor de ogen.

Op sommige momenten vond ik het wel wat ongeloofwaardiger geschreven, te fantasierijk leek me. Maar goed, wellicht is dat toch ook allemaal wel mogelijk, en zijn er nog veel meer dingen die we niet weten. Wie ben ik om te beweren dat het anders is?”

Hoewel de spanningsboog in Mijn naam was Sylvia wat strakker stond, leest ook Niemand geloofde mij lekker weg en sluit het perfect aan op elkaar. Ook in dit tweede boek voert de auteur je weer mee naar de bovennatuurlijke wereld, zonder het op te dringen, er is absoluut meer tussen hemel en aarde na het lezen van dit boek. Zelfs als het spirituele ver van je af staat, zal je toch kunnen genieten van de beide romans.

Niemand geloofde mij verscheen in Juni 2019. Mijn naam was Sylvia in 2016. Daarnaast schreef Marianne van Buitenen ook Hoezo jaloers?, Geluk…waarom niet?, Vrouwen & Honden en 2050.

Niemand geloofde mij, Marianne van Buitenen, paperback, 228 pagina’s, ISBN: 9789463861212

Trailer van Niemand geloofde mij : https://www.youtube.com/watch?v=GGw6Rdn-KL0&t=3s

Mijn naam was Sylvia, Marianne van Buitenen, paperback, 183 pag , ISBN 139789463183543

Trailer van Mijn naam was Sylvia : https://www.youtube.com/watch?v=5T83ojAB8xg

 

lucide dromen 1

MIJN NAAM WAS SYLVIA (Marianne van Buitenen) 

Nooit eerder las ik zo’n herkenbaar boek. Niet veel mensen zullen weten wat lucide dromen is. Ik wel, uit eigen ervaring.

Marianne van Buitenen schreef Mijn naam is Sylvia, een thriller met een spiritueel thema.

Toen ik dit boek begon te lezen wist ik niet wat me te wachten stond, ik kocht het omdat de achterflap mij aansprak. Ik had het woord lucide droom namelijk zien staan in de samenvatting, iets wat opvalt, omdat dat thema zelden voorkomt in een gewoon leesboek in bijvoorbeeld een roman, thriller of wat dan ook. Ik kende het tot nu toe alleen uit wetenschappelijke boeken. Heb er ook nooit naar gezocht overigens. Voor mij waren de lucide dromen lang geleden tijdens een nare periode en eerlijk gezegd wilde ik daar niet naar terug.  Maar nu dit boek zomaar op mijn pad kwam, won mijn nieuwsgierigheid het toch. Hoe zou het verhaal bij mij binnenkomen ?

Het verhaal hield me meteen vanaf de eerste bladzijde in de greep. Juist omdat ik zelf met lucide dromen te maken heb gehad in mijn jeugd en tienerjaren, herkende ik veel. Ieder detail klopte, iets wat zeker belangrijk is als je je als auteur durft te wagen aan zo’n onderwerp. Goede research is dan wel nodig. Voor mij voelde het alsof ik een waargebeurd verhaal las. Echter zul je dat alleen zo ervaren wanneer je zelf lucide dromen hebt (gehad). Voor anderen is Mijn naam was Sylvia lezen gewoon een heerlijk fictie verhaal met spiritualiteit.

Door het unieke thema, Lucide dromen, lijkt het ook niet in één bepaald genre te vallen. Het staat bij de ene verkoper onder de literaire romans, bij de ander onder spanning en thrillers, weer andere zeggen  dat het bij fictie of spiritualiteit hoort, en er is zelfs een verkoper die het onder biografieën schaart. Ik kies uiteindelijk voor, spanning en thrillers, sub categorie spiritualiteit, maar eigenlijk past het overal een klein beetje bij.

In het boek volgen we Sylvia, een meisje wat na een moeilijke jeugd als gevolg van de scheiding van haar ouders, uit huis geplaatst wordt en van het ene naar het andere pleeggezin wordt verplaatst. Ze heeft geen aangename jeugd. Toch krijgt ze haar leven uiteindelijk op de rails en begint zelfs een eigen webshop in sieraden. Tijdens haar jonge leven maakt ze mee dat ze lucide dromen heeft. Dat zijn dromen waarbij je in een soort fase zit tussen slapen en waken terwijl je droomt. Je weet wel dat je droomt maar je bent er bewust bij. De dromen waren enigszins verdwenen, maar komen plots in alle hevigheid weer terug als ze voor haar webshop inkopen gaat doen bij een groothandel. Sylvia vind dat niet eng, ze weet dat de dromen kort duren, waarna haar gewone leven weer verder gaat.

“Van de ene op de andere seconde kreeg ik het gevoel dat ik tijdloos, gedachteloos en willoos in een eindeloos grote en lichte ruimte rondzweefde”

Op een dag heeft Sylvia weer zo’n ervaring en denkt ze dat ze nu ook lucide droomt, maar deze droom houdt niet op en ze blijkt nu echt overleden. Omdat ze gewend is aan deze dromen, heeft ze dat niet meteen door. Ze wil er echter niet aan toegeven en het duurt best een tijd voor ze echt “over” stapt. En dan gaat ze op zoek naar haar lichaam. Want waarom mist niemand haar meteen? Waarom heeft niemand aangifte van vermissing gedaan? Waar is haar lichaam dan, als ze echt overleden is? Sylvia ontdekt al snel dat de groothandel van Rob en de mysterieuze Theo op een of andere manier een bindende factor moet zijn en keert daarheen terug. Niemand kan haar zien, maar zij kan álles zien. Komt ze erachter wat er is gebeurd ?

Het boek heeft iets bovennatuurlijks, hoe verder je leest, hoe bizarder het lijkt te worden als je niet bekend bent met lucide dromen. Maar ook als je er niets van af weet , wil je doorlezen en wordt je steeds verder meegezogen in deze thriller. Mensen die wel bekend zijn met lucide dromen, zullen delen van dit verhaal met zichzelf kunnen meten.

Dit boek heeft alles in zich, om de lezer aan de stoel gekluisterd te houden tot het uit is. Vlot geschreven, korte hoofdstukken, goed opgebouwde spanning, waardoor het leest als een sneltrein. Toenemende spanning met psychologische aspecten. Meeslepend en intrigerend met aardig wat angstaanjagende momenten. Een boek wat me lang bij zal blijven. (tekst gaat onder de trailer verder)

 

Marianne van Buitenen heeft met dit thema een uniek boek geschreven. Een thema dat je tot nadenken aanzet, een thema dat je regelmatig tijdens het lezen stil laat staan. “Is er echt meer tussen hemel en aarde?”  Je hoeft niet persé te geloven of dat zo is, ook als je er niet in gelooft word je door de manier van schrijven meteen meegezogen in deze spannende thriller.

Met Mijn naam is Sylvia, schreef Marianne van Buitenen haar vijfde boek. Eerder verschenen: Geluk…waarom niet?, Hoezo jaloers?, Vrouw en hond, en 2050. Vrouw en hond is onlangs herschreven en opnieuw verschenen.

Mijn naam was Sylvia, Marianne van Buitenen, paperback, 183 pag , ISBN 139789463183543

Mijnbestseller.nl

 

 

Auteur: Shirley Pellikaan - De Oude Blz.

Voor mijn gevoel lees ik al 100 jaar en velen met mij. Ik heb 8 jaar lang een tweedehandsboekwinkel gehad. Heel leuk om te doen en vooral veel lezers, auteurs en uitgeverijen in de boekenwereld leren kennen. De restanten van mijn tweedehandsboekwinkel zijn gebleven en sinds 2 jaar mijn privé-bibliotheek geworden met gemiddeld nog zo'n 1500 boeken in huis waar mensen uit het dorp regelmatig toch nog wat komen lenen en ik zelf ook nog graag uit lees. En verder kan ik niet voorbij een boekwinkel gaan en met lege handen thuiskomen. Ik moet iets " te dragen" hebben. Mijn genre is het liefst thrillers ( in alle vormen), romans met wat drama er in , Tweede wereldoorlog over de kampen en persoonlijke verhalen of soms Young Adult ( die niet alleen voor jongeren is , vindt ik , maar ook als je ouder bent nog lekker leest ) en ik ben sinds kort uit mijn comfortzone gestapt en aan wat fantasy/horror begonnen. Ik lees ook voor uitgeverij Boekerij soms recensie boeken en doe regelmatig mee voor de leesclubs op Thrillzone , Luitingh Sijthoff, Sterrenthrillers en Hebban. En ik ben ambassadeur van Dwarsliggers en uitgeverij LetterRijn. Daarnaast heb ik een Facebookpagina onder mijn eigen naam met regelmatig boekennieuws en win-acties van uitgeverijen of auteurs. En ben ik beheerder van de W-W-A (weekend win actie) en de boekenketting, beide op de Facebook pagina van Samenlezenisleuker. Ook beheer ik enkele Estafette boeken voor selfpub auteurs , die circuleren op Facebook Kinderboeken en Samenlezenisleuker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s