Column: Let’s have a party – Indie Awards in het Selfpub Café

Indie Awards in het Selfpub Café ! 

selfpub logo - kopie - kopie - kopie (2)

 

Al 3 jaar lang heb ik, eerst alleen, en sinds een jaartje samen met  Kim Verheugen, de succesvolle Facebook groep Selfpub Café boeken auteurs lezers, een platform voor selfpublishers. Beter gezegd, auteurs die hun boek zelf uitgeven in eigen beheer en dus niet via een reguliere uitgeverij. We bieden de auteurs de mogelijkheid om hun boeken een jaar lang rond te laten reizen als estafette boek, in ruil voor recensies van leden van het Selfpub Café. Gemiddeld doen daar 35 auteurs aan mee met momenteel 42 boeken, die rond gaan  in NL en BE. En er zijn zo’n 600 leden (lezers en auteurs). 

Indie Awards 2018

Ieder jaar hoop ik, hangend aan de boekenbar  in het Selfpub Café, dat er een van ‘onze pubjes’ , zoals Kim de auteurs noemt, de Indie Awards in de wacht sleept. Dé literaire prijs voor indie-auteurs (selfpub auteurs). Eerst door de longlist van publiek heen, dan door de shortlist van publiek en jury. En dan….

Vorig jaar april won Selfpub Café auteur Filip Bastien met zijn boek winteruren de Indie Awards trofee 2018 voor ‘meest memorable hoofdpersoon’ wat we natuurlijk uitgebreid gevierd hebben destijds in het Selfpub Café.

20190908_192049

 

Indie Awards 2019

Ook dit jaar waren er weer meerdere kanshebbers voor de Indie Awards 2019 onder de auteurs van  het Selfpub Café. Te weten Andries Bik met zijn boek Grand Hotel de Bajes, genomineerd voor ‘meest leerzame boek 2019’ , Jolanda van Dijk , genomineerd voor ‘leukste kinderboek 2019 ‘ en Kim Verheugen, zelfs 2x genomineerd, voor ‘beste boek 2019’ en ‘beste plottwist 2019.’ Wauw! Wat zijn wij trots, de boeken van deze auteurs op de boekenbar van het Selfpub Café te hebben liggen.

En dan komt de grote dag, zaterdag 18 april 2020….

De uitreiking van Indie Awards 2019 !

Er zijn altijd veel selfpub auteurs die meedoen, ook auteurs buiten het Selfpub Café om. De longlist Indie Awards 2019 van bijna 100 voorgestelde selfpub auteurs werd bewerkt in de afgelopen maanden tot een shortlist van publiek en jury tot slechts 17 auteurs in 7 categorieën. Uit de shortlist werden uiteindelijk 7 winnaars getrokken voor zowel juryprijzen als publieksprijzen.

De nacht voor de uitslag slapen we standaard met zijn allen niet en uren voor de bekendmaking zijn alle nagels al eraf gebeten. Op moment supreme hangen we aan de bar in ons Selfpub Café en tellen af.  De zenuwen gieren door onze keel, we wiebelen de poten onder onze barkruk vandaan en krijgen bijna een beroerte als het filmpje van de bekendmaking van de Indie Awards, wat we  ‘live’ op onze pc meekijken opeens hapert. Na wat gemopper en gefoeter aan het adres van de pc, gaat het filmpje na enkele seconden weer verder. Gelukkig nog niks gemist. Op en top spanning dus. Maar uiteindelijk blijkt het tenen krommen niet voor niets ! Want trots kunnen we aankondigen, hier in het waterige zonnetje vanaf ons terras van het Selfpub Café, dat onze Selfpub Café auteur Kim Verheugen de Indie Awards 2019  ‘beste plottwist’ won met haar literaire thriller Ravenzwart bloed !!

 

72456745_10156302759047085_7918820950995369984_n - kopie

 

Alle gouden veren aan het adres van selfpub auteur Kim Verheugen van de lezers in en buiten het Selfpub Café waren het waard !
Ravenzwart bloed won !!
En wij trekken de bubbels open ! 🍾🥂🎊🎉
Natuurlijk vind ik het ook heel jammer dat Andries Bik van Grand Hotel de Bajes  en Jolanda van Dijk van Tovernies niet gewonnen hebben, ook deze boeken zouden het echt dik verdiend hebben en ik wens hen dan ook heel veel succes in de toekomst met hun boeken. Want ook alleen al kunnen zeggen dat je boek genomineerd was voor Indie Awards, mag je ook trots op zijn.
Ik ga me nu ook even onderdompelen in een champagne bad , want stiekem ben ik  natuurlijk wel minstens net zo trots als de auteurs zelf, dat het Selfpub Café al 2 jaar lang Indie Awards winnaars onder haar hoede heeft.
Oh ja, rest mij nog 1 ding. Mijn recensie van Ravenzwart Bloed , de winnaar van Indie Awards , beste plottwist 2019 !
93994290_257049681998920_4215068152536498176_n

Enige tijd geleden alweer las ik het boek Ravenzwart Bloed van Kim Verheugen, de dag ging ongemerkt over naar de vroege nacht. De spanning liep op, langzaam werd ik gemarteld om tenslotte gewurgd te worden door honderden letters. Ik kwam er niet meer van los. Wat een verhaal!

Ravenzwart bloed gaat over Tess, een inmiddels 27 jarige vrouw, die als kind een ernstig trauma heeft opgelopen. Misbruik, zowel mentaal als fysiek, kwam regelmatig voor. Een groot familiedrama kwam daar nog bovenop. Het leven lijkt haar ondanks haar erbarmelijke jeugd toch weer toe te lachen, maar niets blijkt minder waar. Vele jaren na het verschrikkelijke drama gebeurd er iets waardoor Tess gedwongen wordt haar verleden weer onder ogen te moeten zien. Er gebeuren vreemde dingen in haar omgeving, waardoor Tess weer steeds vaker momenten heeft dat ze op zichzelf lijkt te worden teruggeworpen. Het helpt er ook niet aan mee dat Machiel, waar ze de relatie mee heeft verbroken, haar blijft stalken. Het diep verborgen verleden haalt haar opnieuw in. En niemand lijkt haar te willen geloven. De enige die er altijd voor haar is, is haar trouwe viervoeter Tuk.

In het boek zit een serieus maatschappelijk probleem verwerkt, wat de lezer bepaalde gruwelijkheden van de samenleving laat zien, welke je liever niet zou willen weten. Toch probeert de auteur de lezer af en toe even adem te laten halen door er ook kleine grappige situaties tussen te voegen. Dat maakt het geheel soms even wat luchtiger, en laat je tussendoor even wat ontspannen voordat je opnieuw weer mee terug gezogen wordt de hel in. Eigenlijk wil je het allemaal niet weten, wat er is gebeurd en wat er mogelijk nog staat te gebeuren. Het liefst wil je niet nog een bladzijde omslaan, maar het boek tussentijds loslaten is geen optie omdat je dan ook qua gevoel de hoofdpersoon, in dit geval het slachtoffer, laat vallen.

Ravenzwart Bloed laat je ook na het lezen niet meer los. Door het schrijnende onderwerp zindert het nog lang na.  Een onderwerp wat helaas met grote regelmaat in de kranten verschijnt, maar ook evenzoveel keren onopgemerkt blijft. Niemand zou zijn/haar ogen moeten sluiten.

Het verhaal, afwisselend, geschreven in heden en verleden van de hoofdpersoon, is meeslepend en zorgt voor veel spanning tijdens het lezen. De verrassende plottwisten maken het geheel af.

De cover van het boek, geschilderd door de auteur zelf, slaat goed op het verhaal. Het geeft mij het gevoel dat de boog strak gespannen staat, en het weerspiegeld, in mijn ogen, het leed van zowel het kind als de volwassene in het verhaal.

Ravenzwart bloed is fictief geschreven, maar bevat ook deels waargebeurde feiten.

Na meerdere boeken van Kim Verheugen te hebben gelezen kan ik wel zeggen dat ze een geheel eigen schrijfstijl heeft ontwikkeld, die bij ieder boek wat je openslaat duidelijk als zodanig herkenbaar is.

Kim Verheugen schreef eerder de thrillers Als het roodborstje haar kleur verliest, De wijven van vijf en de roman Scherven brengen echt geluk. Ondertussen is ze bezig haar vierde boek af te ronden voor de lezers, die de voorlopige werktitel, In het hol van de rat, heeft. Naast schrijven is ze een bezig bijtje op het gebied van schilderen en beeldhouwen.

Uitgeverij Brave New Books
ISBN: 9789402190861
Paperback, 290 pagina’s, literaire thriller

p.s. de foto is natuurlijk een knipoog naar haar nog te verschijnen volgende boek!

Auteur: Shirley Pellikaan - De Oude Blz.

Voor mijn gevoel lees ik al 100 jaar en velen met mij. Ik heb 8 jaar lang een tweedehandsboekwinkel gehad. Heel leuk om te doen en vooral veel lezers, auteurs en uitgeverijen in de boekenwereld leren kennen. De restanten van mijn tweedehandsboekwinkel zijn gebleven en sinds 2 jaar mijn privé-bibliotheek geworden met gemiddeld nog zo'n 1500 boeken in huis waar mensen uit het dorp regelmatig toch nog wat komen lenen en ik zelf ook nog graag uit lees. En verder kan ik niet voorbij een boekwinkel gaan en met lege handen thuiskomen. Ik moet iets " te dragen" hebben. Mijn genre is het liefst thrillers ( in alle vormen), romans met wat drama er in , Tweede wereldoorlog over de kampen en persoonlijke verhalen of soms Young Adult ( die niet alleen voor jongeren is , vindt ik , maar ook als je ouder bent nog lekker leest ) en ik ben sinds kort uit mijn comfortzone gestapt en aan wat fantasy/horror begonnen. Ik lees graag en veel. Ik lees soms recensieboeken rechtstreeks voor auteurs, maar ook voor uitgeverij E-pulp lees ik bijna alle recensie boeken en doe regelmatig mee aan de leesclubs op Thrillzone, Luitingh Sijthoff, Sterrenthrillers en Hebban. En ik ben nog ambassadeur van uitgeverij LetterRijn. Daarnaast heb ik een Facebookpagina onder mijn eigen naam met regelmatig boekennieuws en win-acties van uitgeverijen of auteurs. Ook beheer ik de Facebookgroep Selfpub Café boeken auteurs lezers, waarin ik (debuterende) selfpublishers de kans geef om hun boek een jaar lang op estafette-reis te laten gaan langs lezers in ruil voor recensies. Daarnaast beheer ik nog de Facebookgroep Dwarsliggerfans, waar we vertellen over de nieuwste Dwarsliggers. De Dwarsligger is een compleet boek op zakformaat, verschenen met veelal titels van bekende auteurs. Als laatste ben ik ook de kracht achter de Boek Tickets weekend-win-acties iedere week op Samenlezenisleuker. Kortom, mijn leven is een en al letters vreten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: