Recensie: Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood.

Na het geluk te hebben gehad om met deel 1 ‘Rechercheur De Klerck en het doodvonnis’ en deel 2 ‘Rechercheur De Klerck en het duivelse spel’ van P.Dieudonné te mogen kennismaken, was ik zeker weer net zo nieuwsgierig naar een volgend boek uit de pen van deze auteur.

Met deel drie, Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood begint het al aardig op een serie te lijken.  

Zoals ook bij de voorgaande delen in deze reeks, is het niet verrassend dat er een slachtoffer valt, er een dader is en er meerdere getuigen zijn, daar staan detectives om bekend. Maar het hoe, wat en waarom, dat is steeds weer de grote vraag.

Op een vroege kille ochtend raken we met zijn allen betrokken bij een moord. Er is een brand, een getuige en een slachtoffer. Of toch niet?

Vanaf het begin van het verhaal ben ik er bij, alsof ik daar ter plekke sta. De auteur voert je meteen mee. Al vanaf hoofdstuk twee rijzen er vraagtekens bij mij en dat zouden er alleen maar meer worden naarmate het verhaal vordert. Er ontstaan tijdens het lezen steeds meer vragen waar je als lezer geen grip op krijgt. Theorieën die je bedenkt, veegt rechercheur De Klerck bij ieder hoofdstuk steeds opnieuw van tafel. Je hebt geen idee. Wat ziet De Klerk wel maar ik niet ? Hoe kon een lijk in lucht opgaan? Dat moet De Klerck dan maar eens aan mij uitleggen.

Het boek leest zeer vlot en is beeldend geschreven. Er worden in korte tijd veel personages toegevoegd, die goed zijn uitgewerkt, we leren ze goed kennen. Langzaam maar zeker kom je er achter in welke mate iedereen betrokken is bij het moordmysterie.

Leuke is ook dat het niet alleen in Rotterdam afspeelt, maar dat ook de Italiaanse maffia er deze keer bij betrokken is en men grenzen verlegd. Dat geeft toch weer een andere touch aan het geheel, waardoor de spanning nog meer voelbaar is. Velen kennen immers wel de verhalen dat de maffia niet schuwt om hun mannetjes in te zetten en geweld te gebruiken. Je bent je leven niet meer zeker als je je daar mee in laat. Zo ook in dit verhaal.

Overal ter wereld worden misdaden als deze gepleegd. Soms doet men er jaren over om de dader te vinden en om erachter te komen wat er precies is gebeurd. Als je hoort met wat voor mysteries een moord omgeven kan zijn, hoeveel onbeantwoorde vragen en hoeveel aanwijzingen er zijn om na te trekken en hoever zich dat alles uitstrekt, snap je wel waarom het allemaal zo lang kan duren tot ze de oplossing vinden. Soms lijken kleine dingen er niets mee van doen te hebben, maar kunnen het grote aanwijzingen zijn, alles moet uitgeplozen worden. De auteur heeft dit veelvuldig gebruikt in zijn verhaal en goed neergezet.

Het hele verhaal lijkt van losse rafels aan elkaar te hangen, maar toch worden die aan het einde moeiteloos in elkaar gevlochten door onze Rotterdamse speurneus. Waar je als lezer tegen het einde van het verhaal nog steeds in het ongewisse zit, weet De Klerck allang het antwoord, maar hij prikkelt de hersenen van de lezer tot het einde.

Rechercheur ‘De Klerck en de ongrijpbare dood is wederom een spannend mysterie en smaakt naar meer.

Het uitlezen van een goed boek is als afscheid nemen van een goede vriend. Wat valt het weer zwaar! Maar gelukkig is het geen echt afscheid. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat De Klerck binnenkort weer op de stoep staat. P. Dieudonné is ondertussen alweer druk aan het schrijven voor deel 4.

P.Diedonné is voor mij absoluut de nieuwe Baantjer!

De reeks van de Rechercheur De Klerk boeken wordt uitgegeven bij E-Pulp uitgevers.

Auteur: Shirley Pellikaan - De Oude Blz.

Voor mijn gevoel lees ik al 100 jaar en velen met mij. Ik heb 8 jaar lang een tweedehandsboekwinkel gehad. Heel leuk om te doen en vooral veel lezers, auteurs en uitgeverijen in de boekenwereld leren kennen. De restanten van mijn tweedehandsboekwinkel zijn gebleven en sinds 2 jaar mijn privé-bibliotheek geworden met gemiddeld nog zo'n 1500 boeken in huis waar mensen uit het dorp regelmatig toch nog wat komen lenen en ik zelf ook nog graag uit lees. En verder kan ik niet voorbij een boekwinkel gaan en met lege handen thuiskomen. Ik moet iets " te dragen" hebben. Mijn genre is het liefst thrillers ( in alle vormen), romans met wat drama er in , Tweede wereldoorlog over de kampen en persoonlijke verhalen of soms Young Adult ( die niet alleen voor jongeren is , vindt ik , maar ook als je ouder bent nog lekker leest ) en ik ben sinds kort uit mijn comfortzone gestapt en aan wat fantasy/horror begonnen. Ik lees graag en veel. Ik lees soms recensieboeken rechtstreeks voor auteurs, maar ook voor uitgeverij E-pulp lees ik bijna alle recensie boeken en doe regelmatig mee aan de leesclubs op Thrillzone, Luitingh Sijthoff, Sterrenthrillers en Hebban. En ik ben nog ambassadeur van uitgeverij LetterRijn. Daarnaast heb ik een Facebookpagina onder mijn eigen naam met regelmatig boekennieuws en win-acties van uitgeverijen of auteurs. Ook beheer ik de Facebookgroep Selfpub Café boeken auteurs lezers, waarin ik (debuterende) selfpublishers de kans geef om hun boek een jaar lang op estafette-reis te laten gaan langs lezers in ruil voor recensies. Daarnaast beheer ik nog de Facebookgroep Dwarsliggerfans, waar we vertellen over de nieuwste Dwarsliggers. De Dwarsligger is een compleet boek op zakformaat, verschenen met veelal titels van bekende auteurs. Als laatste ben ik ook de kracht achter de Boek Tickets weekend-win-acties iedere week op Samenlezenisleuker. Kortom, mijn leven is een en al letters vreten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: