Recensie: Hoteldeboteldebotel in een hotel

HOTELDEBOTEL IN EEN HOTEL van Eugenius Quak.

Serieuze zaken met scherpzinnige humor

Weten jullie het nog ? Mijn vorige post over dit boek ‘Hoteldebotel in het hotel’ van Eugenius Quak? Ik probeerde jullie er van af te houden, om het niet te lezen, het niet te kopen, er niet eens over na te denken. Maar 1 april, de dag van uitgave, komt steeds dichterbij en ik zie dat jullie twijfelen, dus ik zal jullie nog een laatste keer proberen te overtuigen.

Hoteldebotel in het hotel, is een boek wat je echt niet moet lezen, niet kopen, gewoon links laten liggen. De uitgever van deze auteur roept dat ook letterlijk op de eerste paar bladzijden voorin het boek. Daarnaast benadrukt hij wat voor een slechte auteur Eugenius Quak is. En oh, dan zegt hij ook nog even dat Eugenius Quak gezocht wordt wegens wanpraktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Onzin? Nee echt niet. Alle ingrediënten om onze nieuwsgierigheid te wekken zijn op deze manier meteen aanwezig..

De uitgever bleef echter volhouden dat ik dit geniaal geschreven boek niet moest lezen, dat ik niet moest geloven wat de auteur de lezer op de mouw probeerde te spelden en dat de humor in het boek echt te gek was om gedrukt te worden. En nu, beste lezers, proberen ze óók jou te beletten dat je gaat lezen na de verschijning op 1 april. Echt geen grap, het boek komt er. Deze detective is doorspekt met humor en sarcasme. Moord en humor? Bizar. Ik geloofde niet dat dat kon. Dus ik sloeg alle adviezen in de wind en las verder. Oef! Dat heb ik geweten. Meestal sta je aan de zijlijn van een verhaal, maar in dit boek word je bijna het meesterbrein himself, zo wordt je bespeeld en gehersenspoeld tijdens het lezen.

Ik vraag je nu ook om deze post niet verder te lezen, want ik weet zeker dat je toch niet gelooft wat ik schrijf. Lees je wel verder? En denk je zelfs het boek daarna aan te schaffen? Je bent gewaarschuwd!

Wel….Het bijzondere is dat auteur Eugenius Quak zélf de hoofdpersoon is in dit verhaal. Hij is auteur, maar daarnaast ook een detective van wie het verleden niet altijd even vlekkeloos verliep. Veroordeeld en in het gevang beland, maar op slinkse wijze weer ontsnapt. Mede daarom wordt hij op de hielen gezeten door Drs. Ing. Rotting, hoofd van Quak’s uitgeverij ‘The House of Nemesis’ en tevens oud minister, Rechercheur de Hond, die tegen iedereen aan blaft en ook commissaris Van Konijnenberg huppelt achter hem aan. Maar Eugenius zou Eugenius niet zijn als hij zichzelf niet zou proberen vrij te pleiten. Hij duikt daarom onder en probeert iedereen te laten denken dat hij niet bestaat. Zoiets als ‘red herring’ (rode haring).

Weet je nog wat ik eerder schreef in mijn andere post hier over Hoteldebotel in het hotel en over over red herring (rode haring)?

Stel, je zit een politie- of detectiveserie te kijken. Zo tegen de helft van het verhaal lijken álle aanwijzingen te leiden naar persoon X als dader. Er is bewijs, de politie zit op zijn hielen en alles duidt erop dat dit de dader is. Maar dan pakken ze de schurk, zetten ze hem in de verhoorkamer en dan blijkt dat zijn verdachte activiteiten die bewuste avond niets meer waren dan een geheim bezoek aan de minigolfbaan, zijn guilty pleasure. Dan blijkt dat personage Y, dat al gauw als onschuldige gelabeld werd, de grote bad guy is.

‘Red herring’ is dus een rookgordijn.

Wie zal Eugenius Quak in dit geval zijn ? Persoon X? Degene die ons brein zal bewerken met afleidingsmanoeuvres, een rookgordijn zal optrekken om de spanning te vergroten en lezers op het verkeerde been zal proberen te zetten, zodat de politie al zijn aandacht focust op ‘de rode haring’? Of is hij persoon Y, de daadwerkelijke dader die ondertussen nog meer schade aanricht?

Dit verhaal speelt zich grotendeels af in strandhotel ‘De Rode Haring’. Is de naam toeval of zorgvuldig overwogen?

Eugenius Quak -enfant terrible van de misdaadlectuur- beland na zijn ontsnapping uit het gevang in dit hotel, een vakantie- en rustoord voor ‘krasse overjarigen. Helaas vinden er al snel enkele misdaden plaats, al dan niet ‘per ongeluk’. De verdenking valt vrijwel meteen op hem, maar wanneer hij dreigt te worden gearresteerd lijkt hij steeds beter in het creëren van zijn eigen alibi’s te worden. Keer op keer weet Eugenius de aanwijzingen die naar hem als dader leiden naar het land der fabeltjes te verwijzen en zegt hij te weten wie het dan wel gedaan heeft. Hij lost alles op, soms heel serieus maar ….mééstal níet.

Zo beland hij keer op keer in diverse hachelijke maar ook zeer lachwekkende situaties. Je kan dit boek echt niet serieus nemen. Vol met scherpzinnige humor, de auteur krijgt iedereen op zijn hand.

Je wordt als lezer uitgedaagd, maar tevens gebrainwasht door Quak. Genadeloos afgestraft, als je niet je hersenkwabben gebruikt waar ze voor bedoeld zijn. ‘Je dacht vast dat dát de dader was, of dat het zo gegaan moet zijn’. Het doet overkomen, dat je maar beter kan begrijpen wat hij lijkt te zeggen, anders krijg je als lezer zeker de stempel oer-ezel toebedeeld. Bij hoofdstuk dertien zegt Eugenius Quak dan ook dat we nu toch echt wel moeten weten wie de dader is, dat hij écht genoeg aantekeningen heeft achtergelaten in het hele boek. Maar werkelijk, je brein vliegt dan nog steeds alle kanten op, je hebt geen idéé! Wij blijken geen van allen potentiële detectives in de dop.

Zo nu en dan wordt er ook steeds terug verwezen naar ‘Gruwelijk is het huwelijk’, het boek wat vooraf ging aan Hoteldebotel in het hotel. Wie het niet las, wordt zeer op de proef gesteld. Quak brengt het zo, dat je nog tijdens het lezen van ‘Hoteldebotel in het hotel’, naar de boekhandel rent om er alsnog achter te komen waarom ‘dat huwelijk’ nou zo ‘gruwelijk’ was. Details uit dat boek kunnen volgens Eugenius van ‘levensbelang’ zijn, wil je zijn huidige penibele situatie beter begrijpen.

Ik durf met grote stelligheid te beweren dat dit boek, ‘Hoteldebotel in het hotel, door de manier van schrijven en hoe het in elkaar gezet is, echt enig en uniek in zijn soort is, tenminste, op deel 1 ‘Gruwelijk is het huwelijk’ na dan. Boordevol humor en sarcasme, maar met een heel serieuze ondertoon er in en subliem einde wat je zeker nooit geraden zou hebben. Ik heb me echt kostelijk vermaakt.

Het is Eugenius Quak bovenal gelukt om ons als lezer in het ongewisse te laten: Bestaat Eugenius Quak, als zijnde auteur, nu echt, of is de naam op de cover een pseudoniem zodat hij nog steeds onopgemerkt door kan gaan met zijn wanpraktijken en overal mee weg kan komen in zijn verhalen?

Eugenius Quak weet op geniale wijze ook de grootste slimmerik om de tuin te leiden, met naast al zijn duidelijke aanwijzingen, minstens evenveel misleidende aanwijzingen. In dit boek zitten meer rode haringen dan een visboer in zijn viskar heeft liggen en worden meer rookgordijnen opgetrokken dan een stoffeerder aan gewone gordijnen kan verkopen!

Deze spannende humorvolle detective, ‘Hoteldebotel in het hotel’ verschijnt 1 april, en dat is géén grap, bij uitgeverij E-Pulp.

Eerder verscheen ‘Gruwelijk is het huwelijk’ in deze reeks.

Zo dit was mijn relaas. Denk je nu, na mijn verhaal, nog steeds op 1 april ‘Hoteldebotel in het hotel’ en dan maar gelijk ook ‘Gruwelijk is het huwelijk’ aan te schaffen ? Je bent gewaarschuwd! Da’s géén grap.

Hoteldebotel in een hotel, Paperback, ISBN 9789492715517, Druk: 1 april, 2021, 256 pagina’s, E-Pulp publishers.

Auteur: Shirley Pellikaan - De Oude Blz.

Voor mijn gevoel lees ik al 100 jaar en velen met mij. Ik heb 8 jaar lang een tweedehandsboekwinkel gehad. Heel leuk om te doen en vooral veel lezers, auteurs en uitgeverijen in de boekenwereld leren kennen. De restanten van mijn tweedehandsboekwinkel zijn gebleven en sinds 2 jaar mijn privé-bibliotheek geworden met gemiddeld nog zo'n 1500 boeken in huis waar mensen uit het dorp regelmatig toch nog wat komen lenen en ik zelf ook nog graag uit lees. En verder kan ik niet voorbij een boekwinkel gaan en met lege handen thuiskomen. Ik moet iets " te dragen" hebben. Mijn genre is het liefst thrillers ( in alle vormen), romans met wat drama er in , Tweede wereldoorlog over de kampen en persoonlijke verhalen of soms Young Adult ( die niet alleen voor jongeren is , vindt ik , maar ook als je ouder bent nog lekker leest ) en ik ben sinds kort uit mijn comfortzone gestapt en aan wat fantasy/horror begonnen. Ik lees graag en veel. Ik lees soms recensieboeken rechtstreeks voor auteurs, maar ook voor uitgeverij E-pulp lees ik bijna alle recensie boeken en doe regelmatig mee aan de leesclubs op Thrillzone, Luitingh Sijthoff, Sterrenthrillers en Hebban. En ik ben nog ambassadeur van uitgeverij LetterRijn. Daarnaast heb ik een Facebookpagina onder mijn eigen naam met regelmatig boekennieuws en win-acties van uitgeverijen of auteurs. Ook beheer ik de Facebookgroep Selfpub Café boeken auteurs lezers, waarin ik (debuterende) selfpublishers de kans geef om hun boek een jaar lang op estafette-reis te laten gaan langs lezers in ruil voor recensies. Daarnaast beheer ik nog de Facebookgroep Dwarsliggerfans, waar we vertellen over de nieuwste Dwarsliggers. De Dwarsligger is een compleet boek op zakformaat, verschenen met veelal titels van bekende auteurs. Als laatste ben ik ook de kracht achter de Boek Tickets weekend-win-acties iedere week op Samenlezenisleuker. Kortom, mijn leven is een en al letters vreten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s