Mijn EIGEN Recensies

ELEMENTEN – Maaike van Arend.

Onlangs las ik Elementen.

Nu was het al een grote verrassing dat ik ‘Elementen’ opgestuurd kreeg, maar de inhoud heeft me daarna nog meer verrast. Geschiedenis is niet geheel mijn ding, maar deze keer zit het zo goed verpakt in een vlotte roman, dat het heerlijk leest en ook nog spannend maakt.

Samen met dõna Anna maakte ik een reis terug naar de zeventiende eeuw, de tijd van de Spaanse Inquisitie. De tijd, waarin je gedoemd was je afkomst te verloochenen, anders werd je beschuldigd van ketterij. Bekeerde joden deden zich noodgedwongen voor als Katholiek, maar achter de voordeur bleven ze, met gevaar voor eigen leven, hun eigen geloof nog steeds trouw. Zo ook het gezin van dõna Anna; op haar dertiende kwam ze erachter dat haar ouders ook bekeerde joden waren. Haar vader en moeder proberen haar zoveel mogelijk te beschermen. Ze groeit op, vindt later in Diego een gelijkgestemde en trouwt hem. Niets lijkt hun geluk in de weg te staan.

Maar dan worden ze verraden.

‘Ketterij, heresie of dwaalleer is een welbewuste en opzettelijke afwijking van wat in een bepaalde geloofsgemeenschap of geloof- of kerkleer wordt beschouwd als behorend tot de fundamentele geloofsleer. Wie deze afwijking aanhangt, is voor de anderen een ketter’

Hoofdpersonage dõna Anna vindt in deze spannende roman vele tegenslagen op haar pad. Ze verliest, wint, en verliest opnieuw. Maar dõna Anna is vastberaden te overleven, met opgeheven hoofd trotseert ze het leven. Een ongelooflijk sterke vrouw waar ik veel respect voor kreeg tijdens het lezen.

Ik weet niet of ikzelf in een tijd, waarin het heel gewoon was gefolterd te worden als je niet in de pas liep, dezelfde lef zou hebben gehad. Dit verhaal vol emotie, laat zien hoe groot de menselijke wil is om te overleven.

—————–

INHOUD:

Anna wordt in de eerste helft van de zeventiende eeuw in het Spaanse Burgos geboren. Ze groeit op als een gewoon katholiek meisje, maar alles verandert als ze op haar dertiende hoort dat ze afstamt van bekeerde joden en dat haar ouders dit geloof nog belijden.

Ruim twintig jaar na haar huwelijk met Diego, een man met een gelijke herkomst als de hare, worden zowel haar echtgenoot als zijzelf aangehouden door de Spaanse Inquisitie. Diego overleeft de gevangenis niet. Anna wordt door, voor haar, wildvreemden bevrijd.

Waarom bevrijden deze mensen haar? Wie zat er achter haar aanhouding? De antwoorden op deze vragen zullen uitmonden in een vlucht door Spanje, met als einddoel de haven van Cádiz, om een boot naar de Verenigde Nederlanden te kunnen nemen.

—————-

Het verhaal is doorspekt met ware historische feiten, maar leest toch heel makkelijk weg. Het zit goed in elkaar, personages staan heel sterk, ze kruipen echt onder je huid, zowel de goede als de kwade. Er waren wel momenten dat ik dõna Anna wat te naïef vond, gezien de situatie waarin ze zich soms bevond. Dat kwam dan wel eens wat ongeloofwaardig over. Maar de goede uitwerking van de rest van het verhaal maakte dat je dat net zo snel ook weer vergat.

Een verhaal vol angst en verdriet, vol haat en nijd, maar waar toch diep van binnen de liefde zegeviert.

‘Elementen is een spannende roman vol leugens, intriges en complotten met verrassende plotwendingen. Wanneer je denkt dat het verhaal ten einde loopt, zijn er telkens nog bladzijden over.

Hoewel dit boek niet mijn eerste keus zou zijn als ik in de ‘snoepkast’ bij de boekwinkel stond, gewoon omdat ik normaliter veelal andere genres lees, ben ik echt aangenaam verrast. Het verhaal heeft me totaal ingepakt. Ik heb het daags achter elkaar uitgelezen. Smaakt zeker naar meer.

———————————————

UIT DE RIJ – HENRIËTTE VAN ‘T WOUT

Een klein boekje, maar een groots verhaal!

Onlangs las ik ‘Uit de rij’, een oorlogsverhaal voor jonge kinderen, gebaseerd op waargebeurde feiten uit het leven van Daniel Franschman.

Op de cover van het boek staat Daniël als kind. Een foto, gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daniël was de schoonvader van auteur Henriëtte van ’t Wout, die dit aangrijpende verhaal op papier heeft gezet. Op de achterzijde een heel korte flaptekst, maar die paar woorden zijn genoeg om meteen de lees-zin te triggeren.

Wat ik bijzonder vind, is dat het een boek is voor circa 9+, maar gebaseerd op waargebeurde feiten en dat zie je niet zo vaak bij kinderboeken.

In het boek staan hier en daar ook foto’s, uit persoonlijke familiealbums, maar ook uit de landelijke archieven. Een mooie aanvulling dat het voorstellingsvermogen nog meer voedt, zeker bij jonge lezers. Wat het geheel completeert, is het gedrukte verslag aan de binnenzijde voor- en achterin het boek, dat de pleegvader van Daniël destijds heeft opgesteld, om de herinneringen levend te houden. Dat roept al voorafgaand aan het lezen, maar zeker daarna, als je het verhaal helemaal kent, echt allerlei emoties op.

Het verhaal gaat over Daniël, een Joods jongetje, en beste vriend Appie, een Christelijk jongetje. Niets staat hun vriendschap in de weg, dikke maatjes voor altijd. Totdat de oorlog begint en de Duitsers Nederland bezetten. Het moment is daar, dat er vele verboden ingaan voor Joden en dat hun leven drastisch zal veranderen. Zo mogen ze niet meer naar het park of het theater, of andere openbare gelegenheden en moeten ze opeens een Davidsster op hun kleding dragen. Mogen de kinderen eerst nog naar een speciale school voor alleen Joodse kinderen, niet veel later wordt dat ook verboden. De hele situatie wordt steeds penibeler en Daniël en zijn familie moet vluchten, willen ze een kans op overleven hebben. Ze duiken onder, maar ze worden ontdekt door de Duitsers en worden meegenomen. Daniël wordt van zijn moeder gescheiden en hij komt in een kindercrèche terecht. Op een dag wordt hij letterlijk uit de rij, waarin hij loopt, gehaald door leden die bij het verzet zijn aangesloten. De zwerftocht langs diverse onderduikadressen begint en zou duren tot aan de bevrijding.

Een aangrijpend verhaal. Niet te lang en niet te kort. Met veel gevoel geschreven.

Je zit tijdens het lezen in het hoofd van Daniël, wat ik heel bijzonder vond. Je hebt zijn gedachten, voelt de angst en het verdriet, maar ook de hoop, die hem steeds weer kracht geeft te blijven geloven in al het goede.

Het lijkt alsof kinderen altijd overal onbevangen instaan, maar WOII heeft op velen van hen levenslang invloed gehad, alsook op hun latere nakomelingen, de zogenoemde tweedegeneratieslachtoffers. Zij dragen de psychologische gevolgen van de gebeurtenissen die hun ouders, al dan niet als kind, in de oorlog meemaakten.

Geschreven op een goed toegankelijke manier met korte hoofdstukken, eenvoudig verwoord en met extra fotomateriaal, schetst het een goed beeld van wat Daniël en alle anderen aan ontberingen hebben moeten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, zonder dat het ergens te heftig wordt voor de jonge lezers.

‘Uit de rij’ wordt voorgesteld als kinderboek, maar gezien de waargebeurde feiten in het verhaal, voelt dit absoluut niet zo aan tijdens het lezen en is het ook voor volwassenen nog interessant.

Henriëtte van ’t Wout heeft met ‘Uit de rij’ een pracht debuut neergezet.

‘Uit de rij’, 2019, hardcover, 120 pagina’s, 9+

————————————

PORTLAND – RAMON VAN HUFFELEN

Onlangs las ik Portland van Ramon van Huffelen, een harde thriller aan de ene kant, maar aan de andere kant ook een verhaal, wat veel gevoel oproept.

Ik heb het in een adem uitgelezen.

——-

Hoe ver ga je en hoe wanhopig ben je, als het gaat om je doodzieke dochter? Dat is wat Erik Schoeman, de vader van Sanne, zichzelf elke dag opnieuw afvraagt. Zijn carrière start als gewone politieagent, waarna hij het schopt tot forensisch rechercheur. Wanneer hij ook gevraagd wordt om te infiltreren bij de WOD (Werken Onder Dekmantel), ziet hij een onverwachte kans. Aanvankelijk nog aarzelend, maar dan besluit hij er toch voor te gaan. Vanaf dat moment veranderd niet alleen zíjn leven, maar ook dat van zijn vrouw en dochter, alsmede van de criminelen, bij wie hij infiltreert. Hij raakt verzeilt in de gevaarlijke wereld van de Italiaanse maffia.

Portland is in de ik-vorm geschreven, iets wat ik normaal gesproken echt niet fijn vind, maar het paste zo goed bij dit verhaal, dat ik het totaal vergat.

Als lezer word je al snel meegezogen in dit goed uitgewerkte verhaal. Of je nu in de schoenen staat van hoofdpersonage Erik Schoeman, het relaas hoort over zijn dochter die de ziekte van Batten heeft of oog in oog komt te staan met de Italiaanse maffia, de beleving is telkens heel echt.

De personages, hun karakters, zijn met veel gevoel neergezet en het verhaal is zeer beeldend geschreven. Er is veel actie gedurende het verhaal, maar ook best wat plaats voor emotie. Alle zintuigen van de lezer worden telkens opnieuw geprikkeld.

Je staat steeds op scherp ook wat betreft de onverwachte gebeurtenissen. Net als je mee bent in het verhaal, gaat het opeens totaal de andere kant op. Een boek vol verrassende plotwendingen. Ik heb het graag gelezen.

Ik vind dat Ramon van Huffelen (1974) met Portland een schitterend debuut heeft neergezet. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar een volgend verhaal.

Naast deze spannende thriller schreef de auteur ook een aantal winnende verhalen voor schrijfwedstrijden en enkele van die korte verhalen zijn ook verschenen in bundels.

Meer weten over de auteur? Kijk dan op www.ramonvanhuffelen.nl

————————————————————–

DE PUZZELAAR – ALEXANDER OLBRECHTS

Een interactief verhaal waarin de lezer wordt uitgedaagd om mee te spelen. Weinig woorden, maar veel verhaal.

Al vrij in het begin van het verhaal ontstaat er een mysterie wat al snel lijkt uit te breiden naar iets ongrijpbaars. Het is aan de lezer om de wirwar van de vele puzzelstukjes bijeen te vinden en te laten verworden tot één geheel. Daartoe dien je afwisselend in de huid van het hoofdpersonage en in het brein van de dader te kruipen, waarin de auteur zeker geslaagd is. Je voelt je echt één met hen en vertrekt op missie, maar het valt niet mee de puzzel op te lossen. Net als je denkt bijna het laatste stukje in handen te hebben, blijkt er toch weer een te missen, maar aan het einde vallen alle losse puzzelstukjes mooi op hun plek. De titel past dan ook op meerdere manieren bij het verhaal.

De kunst  is om een kortverhaal te laten ervaren als een heel boek. En daar is ‘De puzzelaar’ een goed voorbeeld van. Een spannende  thriller met een mooi stukje psyche.

inhoud:

“Ontdek nu het leukste detectivespel: ‘Het Grootse Mysterie Van De Verdwenen Directrice’. Een interactief spel en levensecht mysterie met echte puzzels en speurwerk op verschillende locaties. Schrijf je snel in, want de plaatsen zijn beperkt!”

Op een dag krijgt Lies een mysterieuze reclameboodschap op Facebook. Als puzzelfanaat is ze gedwongen om op de aanbieding in te gaan. De puzzels van Mysteries & Co worden per niveau gruwelijker. Is Lies in staat om de puzzels tot het einde op te lossen? En welke beloning staat haar na de laatste puzzel te wachten?

Naast het kortverhaal ‘De puzzelaar’ schreef Alexander Olbrechts ook nog de thrillers Gevlinderd’ en ‘Het eindigt met jouw dood’. En onlangs won hij  ‘zilver’ bij de uitreiking van De Zilveren Strop 2022 met zijn kortverhaal ‘Jongen zonder naam’. 

——————————————

DE DODEN VAN DE VOORPAGINA – Kees van der Wal

Ik lees veel thrillers en ook andere genres, maar deze vond ik toch wel heel speciaal om te mogen recenseren.

Waarom? Omdat ik deze keer zelf een van de personages was! En niet alleen mijn naam werd toegekend aan een bepaald persoon, maar ook werden er dingen aan toegevoegd, die eigenlijk alleen insiders over mij kunnen weten. Ik wist van te voren, dat de auteur mij in het verhaal geschreven had, maar had ik geen flauw idee hoe ver dat zou strekken en welke rol ik toebedeeld zou krijgen. Maar ik moet zeggen, ‘it was me’ ten voeten uit. (Overigens ben ik niet het braafste meisje van de klas. (smile)

Net als Kees’ voorgaande thriller ‘Op dinsdag gesloten’ is ook ‘De doden van de voorpagina’ weer een goed aaneengeregen verhaal. Mijns inziens neigt het wel meer naar een politieroman, omdat de echt hoge spanningsboog voor een thriller wat ontbreekt, maar het geheel zit goed in elkaar.

De titel past logisch bij het verhaal, het plaats delict blijkt een drukkerij van de ochtendkrant ,waar al snel de situatie uit de hand loopt en gruwelijke dingen gebeuren.

 ‘Het gebeurde allemaal in een fractie van seconden en de beide krantenmannen waren te verbaasd en onthutst om op tijd te reageren. Er klonken drie schoten, snel achter elkaar, en de nacht werd terstond grauwer en donkerder dan hij was’.

Een verhaal vol complotten, leugens en intriges, waarbij niemand elkaar meer recht in de ogen kan kijken. In vlot geschreven tempo worden diverse personages opgevoerd, locaties gedeeld en de lezers gevoed met allerlei vraagstukken. Met goed opgebouwde spanning wordt er toegeschreven naar een verrassend plot.

Een spannend verhaal vol actie. Ik kijk al weer uit naar een volgende thriller van deze auteur.

Kees van der Wal dagelijks leven speelt zich af in Vietnam en naast zijn gezin, is schrijven zijn grootse passie. De auteur werd reeds bekend met de spannende -inmiddels uit vijf delen bestaande- politiereeks ‘Rechercheur Chau’ en de thriller ‘Op dinsdag gesloten’. Daarnaast schreef hij de managementboeken ‘Essentiële behoeften in het leven’ en ‘Positiviteit’. In november hoopt Kees van der Wal  zijn derde thriller, ‘Het geheim’, uit te brengen en ook deel 6 in de Speciaal Rechercheur Chau reeks.

http://www.bravenewbooks.nl/walkees

—————————————–

KIR ROYAL – JULIA RAN

Onlangs las ik een zogenaamd Godijntje: Een kort verhaal in boekvorm. Deze keer was het de novelle Kir Royal.

Kir Royal van Julia Ran is een heerlijk kort verhaal wat prettig leest.

De vlotte schrijfstijl, de vele snelle wendingen en korte maar krachtig omschreven situaties waarin de hoofdpersonages verzeilt raken, maakt dat je je al snel thuis voelt in het verhaal.

Hoewel er bij een novelle vaak te weinig ruimte is om de personages echt uit te diepen, is dat Julia Ran in Kir Royal wel gelukt. Er is vriendschap en loyaliteit, maar daarnaast is er ook frustratie en onmacht bij de personages. Je voelt het allemaal, ondanks de snelle pen.

De kunst van het schrijven is vooral het weglaten, wat in deze novelle heel goed gelukt is. Weinig woorden, veel verhaal.

Inhoud:

De schuchtere Daphne kan haar geluk niet op als miljonairszoon Thom verliefd op haar wordt. Ze twijfelt dan ook geen moment als hij vraagt of ze bij hem wil intrekken. Er is alleen een probleem: Thom is haar baas, dus moet ze ontslag nemen.

Al snel merkt Daphne dat het jetsetleven van Thom veel minder spannend is dan ze dacht. Ze mist een doel in haar leven, nu ze van hem niet meer hoeft te werken. Zelfs haar beste vriendin Jens kan niet voorkomen dat ze dreigt af te glijden in een depressie.

Dan ontvangt Daphne schokkend familienieuws, waardoor ze genoodzaakt is naar het buitenland af te reizen. Is dit een keerpunt in haar leven?

Voor mij was het verhaal te kort, ik had graag meer gelezen. Maar nu blijkt dat de novelle slechts een voorproefje is op de paperback Tequila Sunrise die begin 2023 zal verschijnen. We houden dus nog wat te goed!

———————————

EEUWIGE RUST OP ZONDAG – TON BROEDERSZ. ( Ton van de Brug)

‘Eeuwige rust op zondag’. Een luchtig geschreven thriller.

Door te veel druk zijn, las ik dit boek ook telkens alleen maar op zondag, wanneer ik tijd en rust had. ‘Eeuwige rust op zondag’, een dubbel passende betekenis in dit geval.

De cover sprak meteen aan, het witte hotel met de bloedrode ondergaande zon. Het geeft iets sinisters in combinatie met het onderschrift ‘thriller’. Wat gebeurd er als de duisternis invalt?

De flaptekst op de achterzijde paste ook goed en riep heel wat spanning op. Inhoud : Thomas, eigenaar van een goedlopend hotel-restaurant, heeft het goed voor elkaar. Het bedrijf is zijn liefde en leven. Tot die ene zondag. Een hotelgast wordt dood gevonden. Het lijkt zelfmoord, maar de gruwelijke waarheid is anders. De zondag erna wordt iemand van het personeel vermoord. Vele moorden volgen. De zondag ontwikkelt zich tot de dag des dood. Er zijn genoeg sporen die leiden naar een dader, echter is deze verdachte al heel lang dood. Thomas ziet met lede ogen aan dat zijn levenswerk vernietigd wordt. Vluchten helpt niet, op zondag staat de dood te wachten en klopt aan. Voor wie wordt het een definitief weekeinde?

In ‘Eeuwige rust op zondag’ wordt iedere week iemand vermoord in het hotel-restaurant van Thomas. Hij zit met zijn handen in het haar. Want waarom heeft iemand het juist op zijn hotel voorzien? En waarom alleen op zondag?

Het verhaal start vrij rap, eigenlijk iets te snel. Al direct in het begin worden er, vrijwel steeds op zondag, in heel korte tijd meerdere moorden gepleegd. Het begin wordt echter wat te snel en te gemakkelijk afgewerkt, waardoor het niet heel ‘echt’ overkomt. Na een paar hoofdstukken mindert de vaart wel en komt er wat meer verhaal in. Alleen nu wijkt de auteur te veel af van waar het eigenlijk om draait in het verhaal; de moorden. Er worden dan teveel zijwegen bewandeld, welke niet altijd relevant zijn. Waar er in het begin te weinig details zijn, worden er later juist teveel opgevoerd, waardoor de aandacht verslapt. Soms loop je mee, maar veel vaker dwaal je af. Er vormt zich geen constante-, noch opbouwende spanning in het verhaal.

De personages werden echter wel goed neergezet. De emoties, de spanning en de onmacht was goed voelbaar, op die momenten ervaarde je de spanning zeker wel.

Het verhaal is evenwel leuk bedacht. Luchtig en met een eigen stijl. De doorheen geweven romantiek en de culinaire uitspattingen zo nu en dan vormden ook een leuke aanvulling op het geheel.

Hoewel het plot nog een verrassende wending had, was de uitkomst toch wel enigszins voorspelbaar voor een veellezer, zoals ik. Ik zou het dan ook geen thriller willen noemen, maar eerder een politieroman. Dan komt het verhaal meer tot zijn recht, liggen de verwachtingen minder hoog en zou het een prima verhaal zijn.

Ook wil ik zeker nog een volgend boek lezen van Ton Broedersz, want ik denk dat deze debuterende auteur meer in zich heeft, dan hij nu liet zien.

———————————-

DE DRIEHOEK – DICK SCHOLTEN

Onlangs las ik deze spannende roman over een driehoeksverhouding waarbij de man ongewild kennis maakt met de grillen van zijn vrouw en langzaam ondergeschikt raakt. De waarheid is ver weg.

Joyce en Guus, een doodgewoon echtpaar, althans zo lijkt het, spelen de hoofdrol in dit boek.

Een doodgewoon verhaal denk je: huisje boompje beestje.

Maar niets blijkt minder waar.

Al vrij snel komt er een derde persoon in beeld, Lisette, de vriendin van Joyce en naar wat later blijkt, haar nieuwe liefde. Daarmee is meteen de titel van het boek verklaard: ‘De driehoek.’

Het is echter geen gelijkzijdige driehoek. De verhoudingen liggen nogal scheef. Er ontvouwt zich een bijzonder spel. Wat in eerste instantie nog een enigszins onschuldig spel leek, verandert al snel in iets waarbij de spelregels steeds meer aangepast worden en waar valsspelen meer regel dan uitzondering is. Joyce kleurt graag buiten de lijntjes, zonder ook maar een haarbreed toe te geven. Het is een groot machtsspel waarbij Guus steeds meer aan de zijlijn komt te staan. Guus is slechts een pion.

Op een dag wordt Guus geconfronteerd met verlangens van Joyce, die alle spelregels te boven gaan. Ze bekend een relatie te willen met haar beste vriendin Lisette.  Guus is totaal overrompeld, maar stemt toch toe. Hij hoopt zo hun eigen relatie te redden, waar volgens Joyce de rek uit is.

Joyce meent eerst alleen maar af en toe eens een uitstapje nodig te hebben, maar langzamerhand spint ze een web, waar Guus wanhopig in verstrikt raakt. Guus blijft al die tijd geduldig, gaat er in mee, in de hoop dat het iets van voorbijgaande aard is, want hij is nog steeds stapel verliefd op haar. Maar Joyce wil steeds meer. Het spel is begonnen.

Je hoeft geen wiskunde gestudeerd te hebben om te zien dat de machtsverhoudingen helemaal scheef liggen binnen deze relatie. Welke invalshoek je ook kiest, geen een is passend. 

Het verhaal zit goed in elkaar en leest zeer vlot. De personages worden sterk uitgelicht, zowel Guus en Joyce alsook Lisette en later nog Mark, de andere twee personages met een kleinere rol. De karakters in dit verhaal staan loodrecht tegenover elkaar, dat weet de auteur goed neer te zetten. De een wekt sympathie en medelijden op, de andere haalt het bloed onder je nagels vandaan. Zo voelt het ook echt tijdens het lezen. Je kruipt afwisselend in de hoofden van elk van hen. De machteloosheid van Guus aan de ene kant en de macht van Joyce aan de andere kant. Je vraagt je af hoe het toch zo ver kan komen, heeft Guus dan geen ballen? Maar zo gemakkelijk is dat niet.  

Langzaam sluit het web zich, een grote dikke vette spin kruipt nabij haar prooi. Je denkt te weten hoe het afloopt, maar dan komt er nog een laatste hoofdstuk…..

Het is een verhaal wat je bezig houdt. Relaties waarbij de mannen ondergeschikt zijn aan de vrouw: Het blijft vaak achter de voordeur, maar helaas zijn er ook veel gevallen, vaker dan je denkt, waarbij niet de man de vrouw naar aan het leven staat, maar andersom. En nog vaker wordt men niet gelooft.

Dit verhaal bewijst dat je soms geen keuze hebt en dat het pad wat je wilt gaan niet bij voorbaat strak geplaveid is.

Dick Scholten heeft als hobby muziek en schrijven en lezen. Hij schrijft uiteenlopend over geschiedenis, relaties en traumaverwerking. Serieuze spanning, maar soms ook wat overgoten met humor.  Van zijn hand verschenen de novelles ‘Betaalde troost’ en ‘De Driehoek’ en de oorlogsroman ‘Park 1943’. Ondertussen schrijft hij aan een nieuw verhaal.

——————————–

OP DINSDAG GESLOTEN – KEES VAN DER WAL

‘MOORDSPEL’

In ‘Op dinsdag gesloten is Café-bistro ‘De Wit’ het decor van allerlei ongelukkige verwikkelingen. Normaal een plek bomvol gezelligheid, 7/7 open en een bont gezelschap van jong en oud, dat er vrijwel dagelijks vertoeft. Maar wat ik nog niet wist, was dat die week mijn leven drastisch zou veranderen.

Hoewel ik dagelijks in mijn eigen Selfpub Café vertoef, ga ik ook wel eens een straatje om.

Dinsdag was daarom altijd mijn favoriete dag voor een cafébezoek elders. Lekker aan de bar hangen met een biertje na een drukke werkdag of soms aan een tafeltje verscholen achter een boek. Mensen observeren doe ik graag.
Die bewuste dag besloot ik naar het alom bekende café-bistro ‘De Wit’ te gaan. Zeven dagen per week geopend, hing een bordje op de deur, had ik gezien. Maar vandaag was het café op dinsdag gesloten. Waarom?
Ik besloot op vrijdag terug te komen, ook een goed begin van het weekend, dacht ik nog. Als ik toen geweten had, wat ik nu weet…..

De vrijdag werd meteen naar mijn favoriete dag opgewaardeerd. De zaterdag kwam erbij, de zondag…… In slechts heel korte tijd raakte ik vertrouwd met het bonte gezelschap stamgasten, die er al sinds jaar en dag kwamen en voor ik het wist, dronk ook ik er iedere dag mijn biertje. Mijn boeken bleven voortaan thuis. Ik zoog met graagte de levendige verhalen van mijn mede cafébezoekers op. Ik kreeg alle ins en outs te horen en raakte betrokken bij hun dagelijks leven. Zo kwam ik er ook stilaan achter dat er iets geheel niet pluis moest zijn.
Op een dag kondigde een geheimzinnige brief een spel aan, een moordspel welteverstaan. En ik speelde dit spel ongewild mee…..

‘Er gaan doden vallen’, kondigt de briefschrijver aan. Wanneer en hoe, is maar de vraag. De politie mag niet ingeschakeld worden, anders zal het leed nog veel groter zijn. Wat wil hij? De dader speelt het slim. Binnen no time heeft hij alle aanwezigen in het café op de kast gejaagd met zijn dreigementen en heeft hij iedereen waar hij ze hebben wil. Ook mij.
Er valt een dode door een ongeval, daarna een dode door zelfmoord en nog wat later wordt er iemand vermoord. Dit blijkt slechts het begin. Gerichte aanvallen raken steeds meer doel, maar met iedere aanval ontstaan er ook meer raadsels. Iedereen wijst naar elkaar. Dan weer wordt de broer van de eigenaar verdacht, dan weer de klusjesman, dan weer een van de stamgasten of hun partners en op enig moment zelfs de caféhouder zelf. Er worden complotten gesmeed, geheimen moeten worden ontrafelt en ik…? Ik zat er middenin.

Er komen meer dreigbrieven. Dagenlang zit ik op mijn zelf toegeëigende barkruk in mijn vertrouwde hoekje in het café. Iedereen die mij een biertje aanbiedt, bekijk ik met argusogen. Moet ik de schrijver van de geheimzinnige brief onder de stamgasten zoeken of onder de eigenaars of het personeel? Wie was er nu oprecht en wie niet? Hevige angst bekroop me.

Ik voelde de vertwijfeling en het verdriet, wanneer er weer iemand dood was. Ik voelde ook de groeiende argwaan naar de, inmiddels toch ingeschakelde, politie, welke ook niet per definitie de beste ideeën had om alles tot een goed einde te brengen. Ik zag en voelde dat de onderlinge verhoudingen scheuren begonnen te vertonen. Ik voelde het vertrouwen afnemen en de paniek toenemen. Toen er een terroristische aanslag dreigde, was ik zelfs geneigd om weg te rennen, maar vluchten was op dat moment onmogelijk. Ik zat er nog steeds middenin.

Uiteindelijk is het mij gelukt om zonder kleerscheuren uit het café te ontsnappen, maar het hele gebeuren heeft flink zijn sporen nagelaten. Het hele verhaal zou me nog lang blijven achtervolgen.
Voor mij voortaan een biertje thuis op de bank!

Wil je weten hoe ik kon ontsnappen?
Lees dan ook deze spannende thriller ‘Op dinsdag gesloten’.

Kees van der Wal dagelijks leven speelt zich af in Vietnam en naast zijn gezin, is schrijven zijn grootse passie. De auteur werd eerder bekend met de spannende detectiveserie ‘Rechercheur Chau’, welke inmiddels uit vijf delen bestaat. Daarnaast schreef hij de managementboeken ‘Essentiële behoeften in het leven’ en ‘Positiviteit’. Met ‘Op dinsdag gesloten’ maakte hij zijn thrillerdebuut, medio mei zal een tweede thriller verschijnen van zijn hand.

http://www.bravenewbooks.nl/walkees

—————————————-

PROOI – FRENS HOORNICK

Een stevig web.

In dit verhaal is niemand wie hij zegt te zijn. Geloof niet alles wat je ziet of hoort.

Meteen al in het eerste hoofdstuk wordt je geconfronteerd met de slachtoffers. Daar hoef je niet naar te raden. Duidelijk is dat ze om het leven zijn gebracht, maar hoe en waarom en vooral door wie?

Rechercheur Tom Leeflang wordt belast met het onderzoek. De drie doden lijken niets met elkaar gemeen te hebben, maar de dader zal daar duidelijk anders over gedacht hebben, gezien de slachtoffers allemaal bijeen liggen in een kelder. Wat brengt iemand ertoe om drie, op het oog onschuldige mensen, om het leven te brengen?

‘Prooi’ bestaat eigenlijk uit vier delen. Noem het een voor-, hoofd- en nagerecht en dan nog een bijgerecht.

Het voorgerecht verteld ons het lot van de slachtoffers, het hoofdgerecht volgt het onderzoek, het nagerecht betreft de dader en het bijgerecht verhaalt over het waarom. Aan het einde ga je met een voldaan gevoel naar huis.

Ik vond het verhaal leuk om te lezen, korte hoofdstukken en vlotte tekst. De personages zijn goed uitgediept. Doordat ze steeds ieder een eigen hoofdstuk hebben, was er genoeg ruimte voor details. Feitelijk zijn er 5 hoofdpersonages. Tijdens het lezen ontstaat er als vanzelf een haat-liefde verhouding met deze personages. Eerst ben je begaan met de slachtoffers, maar later ontstaan ook gemengde gevoelens. Voor de rechercheur niets anders dan respect en voor de dader….hmmm….ook een dubbel gevoel toch wel. De auteur weet dit goed over te brengen.

De dader is in dit geval de spin in het geheel, die een groot web weeft en langzaam zijn prooien vangt. Eenmaal gevangen kom je niet meer los. Wat dat betreft is de titel dan ook zeer goed gekozen.

De spanningsboog in het geheel is niet heel groot in ‘Prooi’, maar toch zit het geheel goed in elkaar en bezorgt het aardig wat aangename uurtjes leesplezier. Ik wil zeker nog wat meer lezen van deze auteur.

Prooi kwam in maart 2022 uit. Eerder schreef Frens Hoornick de boeken ‘De Hoofdprijs’ en ‘Zwarte mamba’.

Verhalen van Frens Hoornick

—————————————

HET EINDIGT MET JOUW DOOD – ALEXANDER OLBRECHTS

Een verhaal vol liefde en emoties, leugens en intriges. Heerlijk!

Wat een sterk begin! Vanaf het eerste hoofdstuk begint het verhaal aan alle kanten aan je te trekken. Er wordt meteen een sfeer gecreëerd waaruit je niet meer weet te ontsnappen.

Je zult als baby maar door je moeder zijn aangedragen als proefpersoon….

Dat is wat de moeder van Daniel deed samen met tal van andere ouders. Alle kinderen werden gevolgd tijdens het opgroeien in de daaropvolgende jaren. Echter, eenmaal volwassen, eist ‘het systeem’, de Omega Corporatie, hen weer op. Er dient ‘geoogst’ te worden. Een voor een verdwijnen de geregistreerde proefpersonen. Voor Daniel begint een zoektocht, niet alleen naar zijn verleden, maar ook naar zijn inmiddels verdwenen vriendin. Ondertussen komt hij erachter dat hij destijds niet de enige baby was waarop medische experimenten werden uitgevoerd. Een zoektocht vol gevaren, die ieders voorstellingsvermogen te boven zal gaan. De klok begint te tikken.

De titel ‘Het eindigt met jouw dood’ doet al meteen vermoeden, dat niet iedereen het gaat overleven. De foto op de cover duidt iets van een DNA-streng aan, wat verwijst naar het medische aspect in het boek. Vrij in het begin zal blijken waarom de auteur deze goedbijpassende titel en cover koos.

Het is een vlot geschreven en goed overzichtelijk verhaal. Er spelen meerdere personen een belangrijke rol, maar omdat ieder personage zijn eigen hoofdstukken krijgt, is dat makkelijk uiteen te houden. Gedurende het lezen worden de onderlinge connecties steeds wat duidelijker, maar worden tegelijkertijd de mysteries waarmee iedereen omringd is, ook wel steeds groter.

Personages zijn heel sterk neergezet, de karakters zijn uitermate goed uitgewerkt. The good men versus the bad guy. De goedaardige proberen hun vege lijf te redden en moeten soms hartverscheurende beslissingen nemen. De slechteriken jagen hen op, liegen, bedriegen en smeden complotten. Zo kruipt ieder personage afzonderlijk steeds iets meer onder je huid. Karakters ‘you love to hate.’

Het verhaal is beeldend en realistisch geschreven, het zou zomaar morgen in de krant kunnen staan als een jarenlang gebleven geheim dat nu pas ontdekt wordt. De soms gruwelijke details zorgen ervoor dat de emoties hoog op kunnen lopen. Wees gewaarschuwd, het verhaal is niet voor tere zieltjes.

Alexander Olbrechts stopt hart en ziel in ieder boek, vaak voegt hij, heel subtiel, ook iets eigens toe. Zo ook weer in dit verhaal. Zo nu en dan laat hij zichzelf in de personages terugzien. Iets van zijn medische achtergrond of iets wat hij zelf meemaakte. En natuurlijk zijn kat Louis, die in alle boeken wel een keer ergens opduikt als figurant. Hoewel een sterke thriller, vinden we er ook hier en daar zeer gevatte humor tussendoor. Iets wat we ook aan het karakter van de auteur kunnen toeschrijven. Wie hem iets persoonlijker kent, zal dit alles zeker herkennen.

Heerlijk leesvoer, met af en toe wat Vlaams in het doen en laten van de personages, en hier en daar ook wat Engelse uitdrukkingen, maar dat past ook wel bij het verhaal in dit geval.

Ik heb het graag gelezen, even als Alexander’s voorgaande boek Gevlinderd en de novelle De puzzelaar. Daarnaast schreef hij het kortverhaal ‘De tantalusmoorden’ in de bundel Fatale Ontmoetingen.

Alexander, je hebt een ietwat aparte schrijfstijl, welke je niet vaak ziet. Beschouw het als een compliment. Ik hoop dat je dit weet vast te houden in volgende boeken! Het zou je persoonlijke handtekening zijn. 

—————————————————-

RECHERCHEUR DE KLERCK EN HET DUISTERE WEB – P.DIEUDONNÉ

Stond P. Dieudonné bij het verschijnen van het eerste deel in deze detectiveserie (Rechercheur De Klerck en het doodvonnis – 2019) nog op de onderste plank als grote onbekende speler, inmiddels staat hij, anno 2022, voor mij echt op de bovenste plank.

Opnieuw een voortvarende detective die zich afspeelt in hartje Rotterdam. Ik had op moment van lezen graag door Rotterdam gelopen, om het verhaal nog intenser te kunnen beleven. Woon je daar? Dan weet ik zeker dat je alles nog echter ervaart en dat deze spin je nog lang zal blijven achtervolgen.

Auteurs proberen altijd met hun titels enigszins naar de inhoud van hun boek te verwijzen. Ik vind deze titel ‘het duistere web’ het meest bijpassend van alle voorgaande delen van rechercheur De Klerck. Al heel vroeg in het verhaal wordt de titel duidelijk. Een kleine spin start met het spinnen van een web. Een iets grotere spin gaat er mee verder, waarna de echte spin het sinistere web afmaakt. Zelfs als lezer voel je je een prooi in zijn web. De auteur weet ook nu weer feilloos de lezer het gevoel te geven van betrokkenheid. Vluchten is onmogelijk. Je bent overgeleverd aan zijn grillen, of liever gezegd aan de grillen van de spin. Er is een sfeer gecreëerd waaruit je niet meer weet te ontsnappen. Wie in zijn web verstrikt raakt, komt er niet meer weg.

Detectiveverhalen hebben altijd een of meer daders en een of meer slachtoffers en vaak worden ze razendsnel opgevoerd. Zo ook in dit verhaal, in vlot geschreven tempo worden we geconfronteerd met meerdere personages en een actueel thema, pedofilie. De dader wordt er van beschuldigd de aanvoerder te zijn van een professioneel netwerk. Meerdere personen uit de directe omgeving zijn er al snel van overtuigd dat hij de spin is, ook al is diegene een hooggeplaatst persoon binnen de politie, zelfs Rechercheur De Klerck en zijn assistent Klaver beginnen te twijfelen. Dan volgt er een dode, maar de vermeende spin zegt een alibi te hebben. Wie krijgt er gelijk?

Ondanks dat er veel personages zijn, leren we ze toch allemaal goed kennen, zij het sommigen pas vrijwel op het laatst, maar dat past goed bij de volgorde van het verhaal. We zien hoe geraffineerd de ‘spin’ te werk gaat, en hoe de overige personages hun slachtofferrol (of is het toch een daderrol?) spelen. Ook de situaties waarin zij zich allen bevinden zijn goed in details uitgewerkt. Met goed opgebouwde spanning werd er toegeschreven naar een spannend plot. Het web is af, de prooi gevangen. Of was het de spin?

Werd er in deel 5, ‘Rechercheur De Klerck en moord in scène’ subtiel het personage Barry de Kock met Kaaoooceekaa opgevoerd, in dit deel 6, ‘Rechercheur De Klerck en het duistere web’ wordt opnieuw iemand toegevoegd waardoor lezers zullen herkennen dat P. Dieudonné een groot voorbeeld in Baantjer zag: de jonge speurder Appie de Waal, waar ‘Appie’ verwijst naar Appie Baantjer en ‘de Waal’ verwijst naar Simon de Waal, waarmee Ab Baantjer vanaf 2009 samen de serie Baantjer& De Waal begon.

Dit was alweer deel 6 in de spannende serie detectives van P. Dieudonné. En dat terwijl in 2019 pas het eerste deel uit kwam. Met twee boeken per jaar, schrijft de auteur pittig door. Heerlijk leesvoer waarin de eigen identiteit van de auteur steeds meer naar voren komt.

Ik kijk al weer uit naar deel 7 in deze mooie reeks, welke in het najaar van 2022 zal verschijnen bij E-Pulp publishers : ‘Rechercheur de Klerck en een dodelijk pact.’

Ik ben met een Amsterdammer gehuwd, maar ik hou van deze Rotterdammer!

———————————–

DE LAATSTE ZEPPELIN – FILIP BASTIEN

A la Bastien

Ik wist werkelijk niet wat ik van dit verhaal mocht verwachten. De cover is niet alledaags, het ziet er grappig uit, maar toch staan Hitler erop. Hoe serieus ging het zijn ? Waar zou het naar toe varen in dit boek? Maar ik moet zeggen, het is echt enig in zijn soort en uniek. Origineel, spannend, grappig doorheen de geschiedenis van de laatste zeppelin, waarin de grootvader van de auteur ook een rol speelt, alsmede ook andere familieleden. Deels waargebeurde feiten er in verwerkt, maar zeker met heel veel fictie overgoten. Het verhaal voert in oorlogstijd, maar heeft een dikke knipoog naar Hitler. Kan dat met dit serieuze onderwerp ? Ja! Het is een roman met drama en humor ineen. Precies zoals de familie Bastien ook in elkaar zit. Kan niet anders zeggen: het is een echte Bastien!

De Vlaamse auteur Filip Bastien werd eerder bekend met zijn roman Winteruren . De laatste zeppelin verschijnt april 2022.


TOT HIER EN NIET VERDER – ADRIAAN BONTEBAL

Wist je en weet je dat?

– dit boek ‘Tot hier en niet verder’ echt heel leuk is?

– het vol staat met kortverhalen, gedichten en columns?

– die vol zitten met humor en zelfspot van de auteur?

– de auteur ook soms serieus probeerde te zijn, maar dat dat in dit boek niet gelukt is?

– waardoor je steevast alles wat hij schrijft levendig voor je ziet gebeuren en lachsalvo’s niet altijd uitblijven?

– waardoor dat als je stiekem op de wc leest, aan je gevraagd wordt of het wel goed met je gaat?

– de auteur een indrukwekkende bibliografie heeft van vele bundels vol met proza, gedichten, columns, poëzie en toneelscripts?

– hij vaak de wijk in trok met straatpoëzie en bloemlezingen gaf en andere talenten ook het podium optrok?

– de auteur de naam Adriaan Bontebal opvoert, maar eigenlijk van Rijn heet, gelijkend aan de mooie rivier die zich een weg baant door ons mooie Hollandse landschap.

– hij de broer was van onze bekende (of is het beruchte?) Theo van Rijn ?

– ze twee paar handen op een buik waren? Nou ja meestal dan, het ging vast ook wel eens mis tussen de aardig eigenwijze snuiters maar daar praten we niet over

En tot slot:

Wist je dat met dit unieke boek de basis werd gelegd voor Uitgeverij LetterRijn in 2012?

Adriaan van Rijn (1952-2012) moest helaas veel te vroeg zijn aardse bestaan opgeven. Zijn laatste wens was dat zijn broer Theo er voor zorgde dat zijn allerlaatste boek nog zou verschijnen. Theo deed dat met liefde, en zo werd de basis gelegd voor LetterRijn.

Straks in mei bestaat de uitgeverij 10 jaar, en komt er een feestje. Ik vind het een mooie gedachte dat we dan niet alleen stil staan bij het 10 jarig bestaan, maar ook proosten op Adriaan Bontebal, hij haalde alles uit het leven.

Ik heb hem niet persoonlijk gekend, maar ik zou willen van wel.

Als ik kon bellen naar de hemel, had ik zeker gevraagd of hij nog wat luisterboeken in kon spreken voor ons. Wat een mooi boek is ‘Tot hier en niet verder’.

Adriaan van Rijn (1952-2012)

T’is (was) een bijzonder kind en dat is (was) ie * aldus Dik Trom*

P.s. de cover is een zelfportret van Adriaan, kan niet missen.

——————————————————–

DE ORDE – KARIN KALLENBERG / DIMITRI VAN HOVE

Wat is het je waard om alles in je leven op te geven en bij een sekte aan te sluiten?

Onlangs las ik deze mooie thriller De orde van Karin Kallenberg en Dimitri Van Hove, een meeslepend verhaal dat laat zien hoe kwetsbaar je als mens bent.

Er wordt vaak met een vingertje gewezen naar personen, die heel hun leven opgaven om bij een sekte te gaan. Maar heel vaak gaat daar een leven vol zorgen en gemiste kansen aan vooraf. Men denkt vaak: hoe kan je zo naïef zijn, om je over te laten halen, maar zo simpel is het niet. Je kan en mag niet zomaar iemand veroordelen, je kan niet in iemands hoofd kijken.

De eerste hoofdpersoon in dit boek, Amber, kiest op een zwak moment in haar leven voor De orde van het Licht. De charismatische leider, die zich Vader laat noemen, belooft haar geen ‘gouden bergen’ maar wel verlossing.

De tweede hoofdpersoon, Jeroen, hoort over de echte ‘gouden bergen’ van de schatrijke leider. In zak en as om zijn doodzieke dochter, besluit hij in een wanhopige poging om haar leven te redden, te infiltreren bij De orde van het Licht. Daar kruist Amber zijn pad.

Het is een zeer goed uitgebouwd verhaal, beschrijvend, beeldend, veel details, maar nergens te uitgebreid. Het leest lekker weg.  Niet te snelle spanningsopbouw maakt dat je langzaam steeds meer betrokken raakt en meegezogen wordt.

De karakters van de personages zijn zo goed beschreven dat je letterlijk in hun huid kruipt. Hun gemoedstoestand is de jouwe. Ik had afwisselende gevoelens voor ze, soms medelijden: ‘wat naar dat je dat overkomt’, dan weer ergernis: ‘doe even normaal’, dan weer boos: ‘waar ben je nu weer mee bezig, wat ben je voor een klootzak’. En dat gold afwisselend voor alle betrokkenen. Ik kon me bepaalde momenten heel goed in hen verplaatsen. Soms moest ik zelfs oppassen om toch niet enige sympathie te krijgen voor de sekteleider. Heel raar vond ik dat laatste, dat dat zoiets bij mij kon opwekken.

Het boek zit ook boordevol info, niet letterlijk, maar als het er niet staat dan verbeeld je het je wel, je leest tussen de regels door, zo goed zijn de details uitgewerkt. Het verhaal leest in rap tempo, vlot geschreven, waarbij heel goed naar een mooie ontknoping wordt toegeschreven. Het boek houd je nog wel even bezig na het lezen.

Het verhaal had voor mij deze keer ook wat raakvlakken. Niet wat betreft de sekte, maar heel kleine dingetjes in het verhaal zelf. Zo heb ik wel iets met paarden en biggen en ook mijn naam bleek nog een bescheiden rol in het verhaal te kennen, alsmede die van mijn stiefdochter. Ook zij heeft geen goede basis gehad in haar jeugd. Het had haar ook zomaar kunnen overkomen, dacht ik tijdens het lezen.

Eigenlijk triest dat het verhaal zo actueel is. Er zijn in NL meerdere sektes en zo nu en dan raakt er een bekend in het nieuws. Maar veel vaker weten we niet wat er achter de voordeur afspeelt. Het kan zomaar in jouw omgeving zijn. Dit boek is niet alleen spannende thriller, maar opent misschien ook wat ogen. Het boek gaat echt de diepte in.

Inspirerende thriller met krachtige boodschap.

Karin Kallenberg en Dimitri Van Hove schreven samen eerder de thrillers Penitenza en BB. Daarna scheidden hun wegen. Ondertussen heeft Karin Wespennest haar thriller uitgebracht. Dimitri is nog schrijvende. P.S Ben bij dat Hadrianus in het verhaal is gebleven (voor de nieuwsgierigen wat ik er mee bedoel: zie FB: Columns van Karin Kallenberg

————————–

PINGPING – MARIËT MEESTER

Pingping, een titel, heel goed gekozen bij het verhaal naar wat later zal blijken. De bloesem aan de bomen geeft een gevoel van buitenleven, past ook perfect, ook daar kan ik van genieten.

Hoofdpersoon Lily is haar stadse en drukke leven zat en trekt in een oude stacaravan achter een boerderij op het platteland om eens te overdenken wat ze nu eigenlijk verder wil. Daar ontmoet ze boerin Marjan. Bij aanvang is alles nog koek en ei, ze worden zelfs goede vrienden als Lily haar helpt op de boerderij. Dan ontdekt Lily dat het helemaal niet zo goed gaat met de boerderij, de stallen zijn vies, de dieren hebben honger. Maar dan laat weduwe Marjan zich in met ene Cor, die graag haar ‘vriend’ wil zijn en haar gouden bergen beloofd om de inmiddels noodlijdende boerderij te redden. Hij weet wel een ‘manier.’ Lily ziet met lede ogen aan hoe Cor Marian inpalmt en haar resterende geld oppeuzelt. Maar het lijkt of Marjan nergens anders meer oog voor heeft. En dan is daar nog de wat sjofele Ansjeliek, een tweede huurster die ook zo haar eigenaardigheden heeft. Ondertussen komt Lily de gehandicapte Leonardo tegen. Lily, die nog altijd probeert om aan zichzelf te werken, raakt diep onder de indruk hoe Leonardo met zijn beperkingen omgaat. Leonardo laat haar een heel andere kant van het leven zien. Lily’s hart is groot en ze wil zowel Marjan als Leonardo helpen. Maar beide lijken daar niet op zitten te wachten.

Ik vond het thema in dit boek, wat betreft het naar je zelf op zoek gaan, heel goed. De bewustwording, dat we eigenlijk altijd maar ‘aan’ staan. Dat je ook echt af en toe eens moet afvragen en zeggen tegen je zelf: ‘Is dit nu echt wat ik kan, wat ik wil?’ En ook het sociale aspect, omgaan en openstaan voor een ander, niet altijd met jezelf bezig zijn, was heel duidelijk. Er was ook een andere kant; altijd het goede in de mens te willen zien en daardoor de pin op de neus krijgen. De zintuigen werden voortdurend geprikkeld tijdens het lezen.

Toch vond ik het jammer dat het verhaal redelijk voorspelbaar was allemaal. Ook mochten de persoonlijke karakters wat meer uitgediept worden, naar mijn mening. Eigenlijk was de enige persoon die goed uitgewerkt was, Leonardo. De anderen werden sociaal wel goed neergezet, maar het innerlijk vond ik wat summier. De spanning die tussendoor werd opgeworpen was wel weer goed te voelen.  En dan de bij vlagen toegevoegde humor, die heel beeldend werd beschreven, was zeker een leuke aanvulling. Het meest genoot ik nog van het decor waar het hele verhaal zich afspeelde. De sfeer van het platteland, compleet met welriekende lucht, proefde je wel heel erg goed.

Alles tezamen maakt toch dat ik deze roman wel kan aanraden aan anderen om ook eens te lezen.

Mariët Meester schrijft fictie en non fictie. Eerder verschenen van haar hand: ‘Sevillana’, ‘Bokkezang’ en ‘De tribune van de armen.’ In april 2022 hoopt ze haar nieuwste boek ‘Koloniekind’ te publiceren.

———————-

DE KLUWEN – TERRENCE LAUERHOHN

Een parel onder de griezels!

Totaal van de kaart was ik na het lezen van dit boek!

Ik voelde dagenlang, zo niet wekenlang, alleen nog maar tientallen ogen die mij leken te bespieden, en dat kwam echt niet door de lichtgevende ogen van mijn kattenbeest of de droopy-ogen van mijn blaffende grijze snuit. Je loopt echt op je tenen, geloof me!

De entiteiten willen je grijpen, hun eeuwige honger naar macht  stillen, ze houden je wel even bezig.

Een ‘entiteit’ is iets dat een bestaan heeft. De term beklemtoont van ditgene de hoedanigheid dat het er is. In het Latijn is een ens een “zijnde” en is de entitas het “het er zijn van een zijnde”. Een entiteit kan zowel materieel als immaterieel (abstract) van aard zijn. Een materiële entiteit staat gelijk aan een, al dan niet levend, object. Een immateriële entiteit is bijvoorbeeld een wet, een idee, een verzameling.

Dit verhaal is doorspekt met paranormale activiteit, zichtbare manifestaties omringen je tijdens het lezen van dit spannende boek. Oude geschriften met gevaarlijke incantaties, een oud huis met klagend krakende muren, residuen die volledig uit energie bestaan en veel entiteiten. Dat zijn de ingrediënten van dit spannende boek van @Terrence Lauerhohn. 

Inhoud: Vijf vrienden. Hun vriendschap is hecht. Voor hun televisieprogramma onderzoeken ze paranormale verschijnselen. Zij weten dat geesten bestaan en zijn er niet bang van. Tot ze zich in het huis van een occultist en seriemoordenaar laten opsluiten. Vanaf dat moment loopt de hele mensheid groot gevaar. Zij kunnen de wereld echter alleen van de ondergang redden door zelf in leven te blijven. De sterkte van hun vriendschap, hun moed, en hun beslissingen zullen uiteindelijk de doorslag geven. De Kluwen is een verhaal dat de grens tussen eng en gruwelijk angstvallig vaak overschrijdt.

De auteur weet dit alles zeer goed neer te zetten, erg realistisch. Je waant je zelf ook als een van de personages in het oude ‘spook’-huis. Je voelt hun angst, hun nekharen overeind komen. Je probeert ze stilaan te vertellen wat ze moeten doen, te redden als het bijna misgaat en je rent net zo hard mee als ze op de vlucht slaan. Hoe doet de auteur dat toch? Het gaat je psychisch vermogen soms ver te boven. Grenzen tussen het hiernamaals en het aardse domein vervagen.

Het was echt heerlijk meeslepend om te lezen. Wel ging voor mij persoonlijk de vaart er wat uit door vele (voor mij) onbekende woorden uit de bovennatuurlijke wereld, waarvan ik soms de betekenis ook niet uit het verhaal kon halen. Maar lezers die meer van deze wereld weten zullen er zo doorheen lezen. Een woord verstond ik wel: ‘boerensnotlap’,  wat opeens spontaan opdook te midden van dit serieus enge verhaal, even een glimlach uitlokte en mijn kaakspieren deed ontspannen, want ongemerkt stond ik bol van de spanning tijdens het lezen. De rillingen in je lijf breiden genadeloos uit.

‘Ze vreten aan je.’

Ik lees graag thrillers en horrorverhalen. Meest lees ik s ’nachts. Geen probleem. In mijn slaap en dromen schrijf ik soms zelfs vast de verhalen wat verder. Om de volgende dag dan compleet in de war te raken als ik verder lees, omdat het verhaal dan niet meer klopt opeens. Terrence haalde met dit boek wel helemaal alles overhoop bij mij. In combi met mijn morfine net na mijn operatie waren helemaal de rapen gaar. Er liepen zombies verkleed als dokter op de gang en verpleegsters zonder armen zweefden boven mijn bed. Wat was echt en wat niet ?  Het duurde echt even voor ik dit spannende paranormale verhaal kon loslaten.

Realiseer je, dat je na het lezen van dit boek niet meer alleen bent ! 

Over de auteur: Terrence Lauerhohn is geboren in 1960 en lag toen in een Brabantse wieg te ’s Hertogenbosch. Tegenwoordig woont hij in Rilland (Zeeland). Pas op 51jarige leeftijd is hij gaan schrijven. Met zijn donkere pen weet hij Thriller – en horrorliefhebbers tot op de laatste punt geboeid te houden. Andere titels van hem zijn: De negen cirkels, Wegversperring, Nirwana, Zielenmenners en Blauwe Bonen.

————————–

DE PRINSES DIE HAAR KROONTJE KWIJTRAAKTE – MARK VAN DIJK

Onlangs las ik dit leuke prentenboek van Mark van Dijk .’De prinses die haar kroontje kwijtraakte’ Het is een mooi boek, ruim A4 formaat, met prachtige warme illustraties uit de oude doos van Arthur Rackham, een Britse illustrator, die van 1867 tot 1939 leefde en ook nog uit andere bronnen van rond 1900. Hoewel het 7 verschillende soorten illustraties zijn, misstaat het zeker niet. Het boek is geheel op rijm geschreven, heel kleurrijk en tevens educatief. De korte vragen bij de illustraties zorgen ervoor dat je met nog meer aandacht het boek leest. Ieder kind beleeft het boek daardoor op zijn/haar eigen manier. Heel leuk bedacht. Ik heb het met enkele kinderen gelezen in de leeftijd tussen de 4 en 9 jaar. Leuk om te zien hoe ieder lezertje het boek anders interpreteert. Mark schrijft al vele jaren en heeft een grote verscheidenheid in zijn boeken. O.a. thrillers, horrorfantasy, jeugd en prentenboeken. Maar ook heeft hij de laatste jaren de 5 originele Charles Dickens Christmas verhalen vertaald.

———————–

GEVLINDERD – ALEXANDER OLBRECHTS

Onlangs heb ik ‘Gevlinderd’ mogen lezen van Alexander Olbrechts, een drama met veel thrillerelementen. Buiten dat dit boek een prachtige cover heeft, die helemaal duidelijk wordt na het lezen, is het echt een pracht verhaal. Het speelt zich af in het Vlaamse Kortenberg, Steenokkerzeel en omstreken.

‘Gevlinderd’ is een verhaal met daarin een thema verweven uit onze dagelijkse maatschappij.

Zo volgen we in dit spannende verhaal Lydia Muysen, een gynaecologe, die lijdt aan depressies en een alcoholprobleem heeft en hoe zij probeert af te rekenen met demonen uit haar verleden. Ook in het heden doemen er enkele niet gewenste effecten op. Dit is zeer goed uitgewerkt, met veel details over hoe de beiden ziektebeelden verlopen, zonder belerend over te komen en het is een hele goede aanvulling om dit drama/deze thriller te kunnen volgen. Ook hoofdpersonage Lydia is daarbij heel goed neergezet, haar leer je echt kennen. De andere personages zijn wat oppervlakkiger beschreven, maar dat is in dit geval juist goed gekozen bij dit verhaal, anders zou je te veel overvoert worden.

In Gevlinderd treffen gruwelijke moorden en persoonlijke drama’s de gynaecologe Lydia Muysen. Aan haar turbulent verleden heeft Lydia – Lys voor de vrienden – een zware depressie en een alcoholverslaving overgehouden. Tijdens de sessies met haar therapeut verhaalt Lys over haar verleden en probeert ze op haar eigen manier deze ingrijpende gebeurtenissen te verwerken. Lys groeide op in een disfunctioneel gezin en haar kinderjaren werden gekleurd door de afwezigheid van haar vader, maar ook door de ziekte en het overlijden van haar geliefde broer Gabriel. De tweede grote tegenslag was de ontdekking dat ze onvruchtbaar is en dat haar man Richard Duquesne in de nasleep hiervan een kind bij zijn secretaresse heeft verwekt. Tot overmaat van ramp ontdekt Lys dat ze zich in het epicentrum bevindt van het onbekende plan van een gruwelijke seriemoordenaar die vrouwen genitaal verminkt en een grote, tropische vlinder op hun vagina speldt. De moordenaar laat bij elk nieuw lichaam de afgesneden delen van het vorige slachtoffer achter, vormgegeven als een morbide vlinderkarikatuur. Zal Lys zich uit deze penibele toestand weten te redden of wordt ze het volgende slachtoffer?

Het verhaal kent een tijdsverloop tussen 1983 en 2019. Ieder hoofdstuk geeft duidelijk aan waar we staan, in heden of verleden en welk personage ‘aan het woord’ is. Daardoor leest het makkelijk, een lekkere vlotte pen. De spanning word goed gedoseerd opgebouwd.

Aan het einde word je nog even flink verrast. Hoewel je denkt het hoofdpersonage door te hebben en het antwoord op alle vragen wel te kennen, laat de auteur je in het laatste hoofdstuk toch verbaast achter. Goed naar de ontknoping toegeschreven, verrassende plottwist.

Een pracht debuut (mei 2020) van Alexander Olbrechts. Ik kijk zeker uit naar zijn volgende boek ‘Het eindigt met jouw dood’, welke onlangs in december 2021 verschenen is.

————————————–

DODELIJKE HOBBY

Zin in een lekker bijpassend boek in kerstsfeer? Pak dan Dodelijke hobby van M.P.O. Books nog even snel uit de kast! Wat een heerlijk spannende misdaadroman en helemaal bijpassend in deze maand.

Een boek vol intriges, leugens en complotten, waar je als lezer ook al snel in verstrikt raakt.Het leven van hoofdpersoon André Lourier komt aardig in het geding, wanneer hij op de afgelegen villa van zijn nicht en aangetrouwde neef gaat passen tijdens de kerstvakantie. Hij krijgt een hele waslijst aan taken mee om toch maar vooral goed op te passen voor ongenode gasten vanwege een zeer dierbare ‘kostbare’ collectie. Maar daar gaat het mis……. André zal zich moeten verantwoorden voor zijn misstappen en klopt daarom bij de politie aan. Maar die geven niet thuis, omdat er ook bijna gelijktijdig een drievoudige moord werd gepleegd. André lijkt er alleen voor te staan in de zoektocht naar een oplossing om zijn eigen hachje te redden. De enige die wel in hem gelooft is agente Inge Veenstra.

Ondanks dat dit een koudbloedig misdaadverhaal is, krijg je er ook een beetje warm gevoel bij doordat de auteur er hier en daar een subtiel romantisch tintje aan lijkt te hebben willen geven. De warme kerstsfeer proef je door het hele boek heen.

Ik vond het lekker vlot lezen, een pakkend verhaal, de titel klopt ook precies bij de inhoud. Het boek bestaat uit een hoofdverhaal en daarnaast nog twee korte verhalen als toegift. Aan het einde van het boek vind je nog enkele leesfragmenten uit de andere misdaadromans van de auteur.

Dodelijke hobby is het zesde boek over district Heuvelrug met Rechercheur Bram Petersen in de hoofdrol. Maar je kan ze evenwel ook heel goed los van elkaar lezen. M.P.O.Books debuteerde in 2004 met ‘Bij verstek veroordeeld’, deel 1 van deze inmiddels 9-delige reeks welke rondom Utrecht afspeelt.

Inmiddels zijn alle reeds eerder verschenen delen in een nieuw jasje gestoken en opnieuw uitgegeven bij E-Pulp Publishers, in paperback en als E-book. Daarnaast schrijft M.P.O. Books ook detectives onder zijn pseudoniem Anne van Doorn.

Een heerlijk, misdadig goed boek om juist nu nog even te gaan lezen in de laatste decemberweken.

———————————–

RECHERCHEUR DE KLERCK EN MOORD IN SCÈNE

Inmiddels raakt P.Dieudonné toch wel aardig bekend zou ik zo denken, nu zijn vijfde boek reeds verschenen is in deze spannende detectivereeks, met de Rotterdamse Rechercheur De Klerck in de hoofdrol.

Deze week las ik ‘Rechercheur De Klerck en moord in scène’, wederom een heel goed geschreven verhaal, wat zich afspeelt in Rotterdam Zuid. Deze keer treffen de rivaliserende straatbendes Leftbank Militia uit IJsselmonde en Da Rotting Thugz uit Crooswijk elkaar. De onderlinge strijd tussen de leden van deze twee bendes gaat heel ver. Er valt een eerste slachtoffer, maar uiteraard verwijzen ze naar elkaar, als het gaat om wie er een moordmotief heeft. Geen van tweeën geeft een duimbreed toe. Dus Rechercheur De Klerck en zijn jonge kompaan Ruben Klaver zullen weer op pad moeten.

Je krijgt in dit verhaal een beetje een idee hoe straatbendes in elkaar zitten, een kijkje achter de schermen, wat best een interessante aanvulling is. Ook zie je veel personages voorbij komen met diverse achtergronden, waardoor het verhaal goed aansluit op de huidige maatschappij.

Het mooie vind ik aan de verhalen van P.Dieudonné, dat hij zijn personages laat groeien. Was in eerdere delen Ruben Klaver nog maar de simpele jonge assistent van Rechercheur De Klerck die net van de kweekschool af kwam; ondertussen krijgt Ruben al meer verantwoordelijkheden, neemt zelf wat meer initiatieven, trekt er ook zonder De Klerck op uit en brengt goede resultaten ten berde. Moest je eerst als lezer alleen rekening houden met de gedachtenkronkels van De Klerck, nu moet je ook zeker opletten wat deze jonge speurneus zegt.

Langzaam vallen alle puzzelstukjes in elkaar, echt langzaam, want je wordt steeds op het verkeerde been gezet als lezer. Telkens als je denkt te weten wie de moord gepleegd heeft, wordt er weer een nieuw personage als mogelijke dader opgevoerd. Het plot kent dan ook een verrassende twist.

Opnieuw een spannend en goed uitgewerkt verhaal, inmiddels herken ik de pen van P.Dieudonné al heel duidelijk bij het begin van ieder verhaal. Ook verbaast het me telkens weer hoe goed de auteur ieder straatje van Rotterdam lijkt te kennen, terwijl hijzelf al tientallen jaren niet meer in Nederland woont.

Mooi blijft ook nog steeds enigszins de herkenning dat P.Dieudonné een grote liefhebber van Baantjer was. Opnieuw een subtiele verwijzing met een van de personages in dit verhaal: Barry de Kock, met Kaaoooceekaa.

Ik kijk al weer uit naar deel 6 in deze mooie reeks, welke in het voorjaar van 2022 zal verschijnen bij uitgeverij E-Pulp publishers : ‘Rechercheur de Klerck en het duistere web.’

————————-

FIEN WIL DIEREN ZIEN – MARISKA BOGAERDS

Eerder las ik Saartje wil een taartje, Gijs gaat op reis en Thijsje wil een prijsje. Één grote gezellige familie. De boeken van Mariska zorgen ervoor dat kinderen niet stil kunnen blijven zitten tijdens het lezen door allerlei uitdagingen in het verhaal.

Ook dit boek Fien wil dieren zien, is weer echt heel leuk, net als de voorgaande verhalen. De kinderen aan wie ik het voorlas, deden gezellig mee. Nadat we het een aantal keer gelezen hadden en het verhaal meer bekend werd, begonnen ze het spontaan na te spelen met eigen verzonnen bewegingen. Je kunt wel stellen dat het boek een magische invloed had op de, anders zo drukke, kinderen. De illustraties, ook van de hand van de auteur zelf, maken er een kleurig geheel van. Leuke is, dat er ook bijpassende liedjes zijn te vinden op de website van Bewegenboog.nl. Ik ben blij dat Saartje (wil een taartje) ondertussen nog een paar zusjes en broertjes kreeg. Ook Gijs gaat op reis en Thijsje wil een prijsje waren heel erg leuk. Misschien breidt de familie zich nog uit?

—————————————–

ONDER JOUW HUID – MARGARETH HILLEBRANDT

Wat een goed verhaal trok Margareth Hillebrandt weer uit haar pen! Een prachtig psychologisch drama. Dit boek kroop echt onder mijn huid!

De dertigjarige Lena is evenals haar moeder bipolair. Ze verwaarloost zichzelf, voelt zich minderwaardig en heeft vaak moeite met het leven. Veerle, Lena’s buurvrouw, lijkt alles mee te hebben: haar uiterlijk, haar leuke baan en haar prachtig ingerichte huis. Als Veerle in opdracht van het modehuis waarvoor ze werkt drie maanden naar Buenos Aires vertrekt, vraagt ze Lena om op haar kat Dali te passen. Met het overhandigen van haar huissleutel geeft ze Lena niet alleen de toegang tot haar huis, maar ook tot haar leven. Voor beide vrouwen heeft dit desastreuze gevolgen.

Het boek bestaat uit twee verhalen, over Lena en Veerle, die strak met elkaar verweven zijn, geschreven in het heden en pakweg een decennia eerder. Halverwege het boek komt daar zijdelings nog een derde verhaal in het heden bij, van Bert en John, wat ik in eerste instantie niet goed kon plaatsen. Maar aan het einde komen de verhaallijnen allemaal mooi samen.

Lena, eigenlijk de meest aanwezige hoofdpersoon in deze roman, trekt je compleet mee het verhaal in. Tijdens het lezen ging Lena ook echt onder mijn eigen huid zitten, wat dat betreft is de titel zeer goed gekozen. Lena’s personage is zo goed uitgewerkt, dat het voelde alsof je één met haar was, alsof je in haar hoofd zat. Soms was ik boos op Lena, hoe kon ze zichzelf zo neerhalen, maar gaandeweg kreeg ik steeds meer sympathie voor haar. Veerle is de tweede hoofdpersoon, die staat er meer naast. Wat oppervlakkiger ook beschreven. Ze leek vooral met zichzelf bezig, ik mocht haar niet zo. Maar ook zij houdt je, weliswaar op een andere manier, zeker ook genoeg bezig in het verhaal. Het geheel is zeer indringend geschreven, het laat je niet snel los.

Deze psychologische roman geeft je een goed beeld waar mensen met een bipolaire stoornis tegenaan lopen, hoe ze denken, functioneren en handelen. Het is heel goed in dit verhaal naar boven gebracht. Verraad, schuldgevoel, verlies, hoop en liefde, het is er allemaal. De spanning in het verhaal wordt langzaam opgebouwd naar het hoogtepunt, genoeg tijd om letterlijk en figuurlijk onder ‘jouw’ huid te kruipen. De roman is een aan waarheid grenzend verhaal. Onzichtbaar voor velen, maar het valt niet te ontkennen, dat het ook achter andere voordeuren om ons heen gebeurd.

Ik werd compleet meegezogen, en las het in een adem uit. Goede uitwerking, vlotte schrijfstijl en de namen boven ieder hoofdstuk en het jaartal maken het makkelijk te volgen. Een enigszins grotere letter maakt het ook heel fijn lezen. Ook de cover is zeer goed gekozen, beide personen die langzaam één worden.

Eerder las ik van Margareth Hillebrandt ook ‘Dames op de Heerengracht.’ Ook een verhaal uit het dagelijks leven met een ernstig thema, net als ‘Onder jouw huid.’ Toch lezen deze verhalen heel makkelijk, doordat Margareth ook de nodige humor uit haar pen trekt, zodat het geheel wat luchtiger wordt. Hoewel in ‘Onder jouw huid’ minder humor is toegevoegd als in ‘Dames op de Heerengracht’, breekt het toch ook hier wel weer het verhaal. Ik hou er van!

Een dikke aanrader!

Uitgegeven bij LetterRijn.

————————————————-

DE LAATSTE GRENS – DOMINIQUE DE BRUYNE (Belgie)

Vorig jaar, in 2020, verscheen ‘De laatste grens’, het debuut van de Vlaamse auteur Dominique de Bruyne. Dit jaar, 2021, verscheen Absint, het vervolg en momenteel wordt er aan het laatste deel geschreven van deze trilogie : Slaapmutsje. Een reeks verhalen, met een vast personage: FBI agente Mijanou Naughton.

Ik las het eerste deel, ‘De laatste grens’. Een mooie start in deze trilogie.

In ‘De laatste grens’ volgen FBI agente Mijanou Naughton en haar collega’s het spoor van een moordenaar. Hij heeft het vooral voorzien op dames, verleid ze en brengt ze om het leven. Hij laat bij ieder slachtoffer iets achter, waardoor er zich een patroon lijkt te ontwikkelen en hij al snel als seriemoordenaar wordt neergeschreven. Hoewel ze telkenmale op het goede spoor lijken te zitten, is hij Mijanou en haar team toch steeds een streepje voor. Door het verhaal heen, krijgen we ook een kijkje in het privéleven van Mijanou, maar dat wil ze het liefst achter zich laten. Ze stort zich daarom met verve op haar werk.
Het boek wordt afwisselend vanuit Mijanou en de slachtoffers of de moordenaar geschreven, dat maakt het goed te volgen. Je kijkt mee in het hoofd van de dader, er vormt zich een beeld van wat zijn beweegredenen zijn om zoiets beestachtigs te doen. Je voelt de angst van de slachtoffers, die zich afvragen waarom juist zij uitverkoren zijn. De moordenaar komt dichtbij, ook bij Mijanou zelf. Waarom?

Af en toe zijn er stukken tekst schuin gedrukt, de gedachten van de slachtoffers. Je weet niet wat de moordenaar op dat moment met ze doet, dat wordt niet beschreven, maar je voelt het wel. Gruwelijk.

Een spannend verhaal, alle puzzelstukjes vallen uiteindelijk op hun plaats, goed naar het einde toe geschreven. Ook begint ieder hoofdstuk met een paar regels van een songtekst, een leuke aanvulling. Verrassend plot, een compleet geheel, maar toch biedt het ruimte voor een vervolg. Iets om naar uit te kijken !

————————————————————

WAAROM MOET IK U TEGEN JOU ZEGGEN? – KARIN DRIEGEN

Waarom moet ik u tegen jou zeggen is een aangrijpend relaas waarbij boosheid, jaloezie, spijt, verlies, moed, trouw en vergeving beurtelings strijden om voorrang.

Het verhaal gaat over een Nederlandse man die huwt met een Duitse vrouw. Ze wonen in Nederland als de oorlog uitbreekt. Hoewel de Duitse vrouw al meerdere jaren voor hun huwelijk in Nederland woonde en werkte, wordt ze vanaf het moment dat de oorlog uitbreekt gezien en nagewezen als ‘die Duitse’. De vrouw voelt zich niet meer thuis in haar nieuwe land. Duitsland is immers de vijand geworden, dus de mensen in haar omgeving in Nederland zijn wantrouwend. Zij kan echter haar afkomst niet verloochenen want al haar familie woont nog in Duitsland. Haar man ondertussen, verricht allerlei taken in het verzet, hij strijd voor zijn vaderland, tegen de Duitsers, zonder dat zij er vanaf weet. Zijn dubbelleven valt echter niet mee en zijn gedrag begint te veranderen. Er ontstaan scheuren in hun relatie, het wantrouwen van de vrouw groeit, doordat hij zijn geheime leven in het verzet niet met haar deelt en zij hem daardoor verdenkt van overspel. Als hij op een dag dan ook nog opgepakt wordt, begint een moeilijke tijd. Wie is hij, waarom werd hij opgepakt, met wie is ze eigenlijk getrouwd? Denkt ze in het begin nog dat hij onterecht is opgepakt, later ontdekt ze steeds meer over zijn dubbelleven. Macht en geheimen. Ze begint langzaam te beseffen dat ze hem wellicht verkeerd heeft beoordeeld, en zelf mogelijk ook schuldig is aan een deel van de verwijdering die tussen hen is ontstaan. Ze is boos en verdrietig te gelijk. Onmacht. Ondanks alles wil ze hem vergeven. Maar wellicht komt spijt te laat.

Het zijn eigenlijk twee aparte verhalen die met elkaar verweven zijn. Enerzijds laat het het leven zien van Duitse immigranten en anderzijds het leven van onze dappere verzetsstrijders. Over verzetsstrijders is best veel geschreven in boeken over de oorlog, maar over Duitse immigranten niet. Karin belicht juist heel veel van deze kant tijdens en ook na de oorlog, in haar roman. Zij legt daarbij veel gevoel in het verhaal. Mijn tranen zaten soms heel hoog, ook al ben ik van een derde generatie na de oorlog. Mijn gevoel was daar ook. Al is de oorlog voorbij, de strijd is nooit gestreden. Eigenlijk is de oorlog nooit voorbij.

Het verhaal is een pracht voorbeeld, dat, hoe moeilijk en ongrijpbaar bepaalde situaties ook zijn, er nog altijd ruimte is voor vergeving. Als je niet in staat bent om te vergeven, is het moeilijk om verder te gaan.

Het verhaal heeft een diepe indruk achter gelaten.

————————————————————

HET WESPENNEST – KARIN KALLENBERG

Het Wespennest is een heerlijke roman. Liefde, onderlinge spanning tussen karakters en humor, alles zit er in, zoals het bij een echte feelgoodroman hoort. Na het lezen is er ook daadwerkelijk dat ‘feel good’ gevoel. Er ís iets goeds’ gebeurd. Tegelijkertijd is het verhaal een eyeopener, er zitten goede levenslessen in verborgen. Na het lezen is het de beurt aan ons, westerlingen.

Lisa, het hoofdpersonage in dit verhaal, wordt aangenomen bij een groot bedrijf: Het Wespennest. De werksfeer is er perfect, het voelt al snel als één grote familie. ‘Feel good’ is een belangrijk uitgaanspunt binnen de onderneming en dat is ook vooral wat ze naar buiten uit willen stralen. Lisa heeft het er dan ook echt naar haar zin, totdat er enkele scheuren in het perfecte schild lijken te ontstaan. Het Wespennest steunt het weeshuis Esperanca in Maputo, Mozambique, en Lisa wordt met het project belast. Maar daar blijken nog wel wat haken en ogen aan te zitten. Er rijzen veel vragen in haar op en ze vertrekt halsoverkop, zonder echt plan, naar Mozambique. Daar komt daar Lisa tot een onthutsende ontdekking.

Het boek omvat twee verhaallijnen, die met elkaar verweven zijn. Beide spelen zich af in een ander deel van de wereld: Europa en Afrika, Nederland en Mozambique, Amsterdam en Maputo. Amsterdam, een drukke stad waar veelal buiten de deur een ‘ieder voor zich’ cultuur heerst en waar bijna alles kan. Maputo, een dorp waar, net als in veel andere delen van Afrika, heel veel armoede heerst en iedereen van anderen afhankelijk is. Tijdens het lezen van deze roman neemt de auteur je mee op reis naar ‘de andere kant’ van de wereld.

Auteur Karin Kallenberg schreef een warm verhaal, romantisch ook, maar zeker niet zoetsappig. Hier en daar loopt de spanning hoog op. Ook wordt het tussendoor overgoten met een vleugje humor. De kenmerkende stijl van deze auteur.
Het is luchtig geschreven, leest makkelijk weg, een eerlijk verhaal, zonder enige poespas, wat je niet meer los laat.

Hoewel ik weet dat dit boek, deels gebaseerd op het eigen leven van de auteur, daarnaast ook veelal fictie bevat, ben ik er toch nog niet klaar voor om Lisa, Antipas en iedereen in Maputo los te laten. Het leek allemaal zo echt tijdens het lezen. Ze bestonden echt voor mij. Én eigenlijk weet je ook dat het echt is, wat er beschreven wordt, er zijn zoveel landen die in armoede leven, die geholpen moeten worden. Ik hoop met heel mijn hart, dat alle weeskinderen in Afrika geholpen kunnen worden. En niet alleen in Afrika. Ieder kind verdient een veilige omgeving met veel aandacht om op te groeien.

Het Wespennest is de eerste roman van Karin Kallenberg, maar inmiddels haar vierde boek. Eerder schreef zij enkele thrillers samen met Dimitri van Hove.

————————————————————-

JUSTIN EN DE STRIJD OM STORVIL – MARCEL HEUNKS

Ook auteur van Justin en de boom van oorsprong en Justin en de boekbewaarder

Justin en de strijd om Storvil is het vervolg op ‘Justin en de boom van oorsprong’ en ‘Justin en de boekbewaarder.’ Een leuk fantasieverhaal met een vleugje magie.  

De wereld van Justin bestaat uit reuzenkabouters, trollen en vele soorten dieren. Zelf heeft Justin ook reuzenkabouterbloed door zijn aderen stromen, want zijn moeder was een reuzenkabouter. Zijn vader was een gewoon mens. Die mix in Justins bloed, maakt dat Justin kan beschikken over magische krachten.  

In deel 1 ‘Justin en de boom van oorsprong’ vindt Justin een boek op zolder vol magische spreuken. Hij probeert er zomaar een uit, wat grote gevolgen heeft, problemen die alleen hij weer kan oplossen. Dat trekt de aandacht bij Vilinius, een trol die altijd al heerser van het bos wilde zijn. Er is al eeuwen een strijd tussen de reuzenkabouters en de trollen. Beiden willen de strijd niet opgeven.

  In deel 2 ‘Justin en de boekbewaarder’ wordt Justin dan ook op de hielen gezeten door Vilinius in een poging het magische spreukenboek te bemachtigen. Hij heeft er geen goede bedoelingen mee. Samen met mensenkind Naomi en Marinda, op wie Justin heimelijk verliefd wordt, slaan ze op de vlucht voor Vilinius.  

Deel 3 ‘Justin en de strijd om Storvil’ gaat verder waar ‘Justin en de boekbewaarder’ eindigt. Deze keer is niet alleen het magische spreukenboek de inzet, maar ook een van Justins vriendinnen, Naomi. Om de strijd te winnen moeten ze een bezoek brengen aan de Reuzenkabouterbibliotheek. Maar dat gaat niet onopgemerkt langs Vilinius heen.  

De Justin-reeks zit vol fantasy en magische wezens. Wat te denken van de bosgrauw, de woestwolf, de spiekspecht, het notitienonnetje en het tureluurtransport? En Archibald, een konijn dat blijkt te kunnen praten? Toch komt het niet vreemd over. Het past allemaal heel goed bij het verhaal.   Het is vlot en eenvoudig geschreven, makkelijk in te leven, en hoewel 100% fantasie, voelden sommige scenes toch bijna echt aan. Je begon het echt allemaal te geloven. Alsof je zelf ook in die wereld bent op dat moment.  

Ieder boek sluit met een open einde, ook nu, in deel 3, heeft de auteur wederom ruimte over gelaten voor eigen fantasie, over hoe het verder zal gaan met Justin en zijn vrienden. Dat maakt dat ik weer zeer benieuwd ben, naar wat er nog komen gaat. Overigens kun je de boeken ook afzonderlijk van elkaar lezen, omdat er in ieder deel ook wel deels wordt terug gekeken naar het voorgaande verhaal. Maar op volgorde is absoluut leuker !  

Marcel Heunks is in het dagelijks leven leraar Nederlands, maar is daarnaast ook schrijver van de Justin reeks, sinterklaas- en kerstverhalen en sprookjes en vindt voetballen en de Italiaanse keuken leuk. Met zijn debuut ‘Justin en de boom van Oorsprong’ won Marcel in 2017 de Indie Award  

Website: marcelheunks.com

————————————————————-

MEER MYSTERIES VOOR ROBBIE CORBIJN – ANNE VAN DOORN

Anne van Doorn is al jaren bekend vanwege zijn spannende detective verhalen. Hij is o.a. auteur van ‘De man die zijn geweten ontlastte’, ‘De student die zou trouwen’, ‘De ouders keerden niet terug’ en ‘De geliefde die in het veen verdween.’ Daar tussendoor maakt hij af en toe een uitstapje naar korte verhalen.

Een aantal jaren geleden mocht ik al eens ‘De mysteries van Robbie Corbijn’ lezen, een bundel spannende detectiveverhalen van Annes hand. Deze week las ik zijn nieuwste bundel: ‘Meer mysteries voor Robbie Corbijn.’

Anne van Doorn verstaat de kunst, dat hij korte verhalen aaneen kan rijgen, alsof het één groot verhaal is. De tien verhalen in deze bundel zijn opnieuw allemaal op zichzelf staande zaken met in ieder verhaal een andere dader, ander plaats delict, en andere betrokkenen, maar toch loopt er een haast onzichtbare rode draad doorheen.

Robbie Corbijn is de eigenaar van een klein zelfstandig recherchebureau Research & Discover. Robbie wordt bijgestaan door zijn assistente Lowina de Jong. Samen lossen zij vele schijnbaar onoplosbare zaken op, de zogenaamde cold cases. Lowina, ooit begonnen als leerling bij Research & Discover, staat inmiddels haar ‘mannetje’ ook. In deze bundel blikt Lowina terug op die jaren en vertelt zij over de cold cases die Robbie alleen of samen met Lowina alsnog wist op te lossen.

In gedachte meegaand met Robbie en Lowina kun je lezen hoe tien mysterieuze cold cases worden opgelost, die door andere recherchebureaus en de politie allang werden afgedaan als onoplosbaar. Daarbij word je als lezer telkens uitgedaagd. De kunst is vooral om Robbie Corbijn ‘te verstaan’. Waar denkt hij aan? Welke onzichtbare sporen zag hij juist wel? Wat vertelt hij tussen de regels door? Zelfs Lowina kan dat soms niet, want Robbies gedachtegangen zijn niet altijd even logisch en hij houdt graag dingen voor zichzelf. Leuk om de losse eindjes te ontrafelen.

‘Woorden klakkeloos aannemen kan leiden tot fatale vergissingen’, aldus Robbie Corbijn.

Door de verhalen in deze bundel dwaal je een beetje door heel Nederland met daarbij af en toe een uitstapje naar het buitenland. O.a. in Gouda ontdekt een vrouw na de dood van haar vader, een voormalig museumdirecteur, dat hij op zolder een gestolen Jan Steen bewaarde. Een internationaal befaamd pianist verdwijnt spoorloos op de Soester Eng. Het lijkt te spoken rond een afgelegen landhuis aan de rand van de Veluwe. Een jonge studente in Leiden, die graag acteert, wordt gevraagd als stand-in bij een wel heel ongewone een-acter en een jonge bruid wordt gemist in Amsterdam, máár vermist in Finland.

Hoewel ik de bundel ook deze keer weer met veel plezier gelezen heb, trekt een boek met daarin een compleet detectiveverhaal mij meer aan. Ik mis het in korte verhalen altijd een beetje, dat er vaak geen plaats in de tekst is, om de omgeving, de hoofdpersonen en andere betrokkenen die echt van belang zijn te leren kennen. Ook lijkt soms de oplossing van een zaak plots uit de lucht te vallen. Het gaat ietwat te snel. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Een grote liefhebber van korte verhalen kan dit totaal anders zien.

Toch wil ik dit boek zeker aanraden, de verhalen worden spannend verteld, sommige neigen zelfs iets naar een thriller. De verhalen zijn in fijne stijl geschreven en het totaal leest vlot door. Juist door de korte verhalen, waardoor je het boek ook makkelijk tussendoor even oppakt.

De verhalen in deze bundel doen je ook een beetje denken aan Agatha Christie. Na wat research online over Anne van Doorn, ontdekte ik dat dat wel kon kloppen. Hij schrijft graag mysteries die het alledaagse overstijgen. Enkele van zijn inspiratiebronnen zijn o.a de detectives van Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes) en Agatha Christie.

‘Meer mysteries voor Robbie Corbijn’ is het tweede boek in een serie Robbie & Lowina mysteries en verschijnt in oktober 2021 bij E-Pulp publishers.

————————————————————-

HET LETTERMONSTER – M.A.T.PESKENS

Rennen!! Daar komt ‘Het lettermonster’ aan. Pas op dat je niet opgevreten wordt!

Alle letters zijn op de loop in dit spannende prentenboek, ontsnappen aan de monsterchef is niet mogelijk. Het lettermonster kookt de heerlijkste gerechten met letters. Maar toch is het even wennen aan zijn aparte creaties. Zelf zou je het niet verzinnen! (Ik niet althans 😉) 🐀👁🐛🐸

Eén recept verklapt het lettermonster achterin het boek 🍝 dus na het lezen kun je ook heerlijk zelf aan de slag in de keuken.

Een kleurrijk prentenboek voorzien van prachtige illustraties uit de eigen hand van de auteur. Voor kids die van spannende verhalen houden en met een sterke maag 😉

Het lettermonster zoekt nog extra gezelschap, durf jij het aan?

Verschenen sept ’21 . Uitgegeven bij Pesamera.

Martijn Timothy Peskens schrijft en tekent graag prentenboeken. Eerder verscheen de 4-seizoenen prentenboekserie Fuzz, het is herfst – Fuzz, het is Winter – Fuzz, het is Lente en Fuzz, het is zomer.

————————————————————-

HOOGSPANNING – IZZY VAN DER HORST

Een tijdje terug al dat ik dit boek las. Een boek, letterlijk met ‘warme gevoelens.’

Wat als je niet in een monogame relatie gelooft ? Wat als je liever buiten de lijntjes kleurt? Een open relatie wil? Lees het in de warme roman van Izzy van der Horst.

Mark en Nora hebben het beiden altijd gevoeld: hoewel honderd procent verknocht aan elkaar, passen ze niet in het standaard plaatje van huisje, boompje beestje, maar ‘eten’ ook graag buiten de deur. Wanneer je niet monogaam bent, loop je vaak een beetje uit de pas voor velen, wat niet altijd terecht is. Iedereen heeft recht om te leven en te zijn zoals je wilt en bent.

In dit boek nemen Mark en Nora de lezer mee op hun onvergetelijke reis, op zoek naar zichzelf, op zoek naar meer uitdaging in hun relatie. Beiden knopen ze vriendschappen aan met andere partners, maar ook trio’s behoren tot hun experimenten. O.a Swingen, parenclubs en polyamorie komen regelmatig aan bod, verwerkt in een mooie, op waarheid gebaseerde roman.

Izzy schrijft eerlijk en waarheidsgetrouw, boeiend en met vlotte pen, een boek waarbij je het af en toe wel wat heet krijgt, door de erotiek die volop aanwezig is.

Ver van je bed? Of toch heel dichtbij ? Openheid in een relatie met wederzijds respect moet gewoon kunnen.

Hoogspanning is het eerste boek van Izzy van der Horst en uitgegeven in 2019, welke je soms met heerlijk rode oortjes leest 😉

.P.S. Ondertussen heeft het boek een herdruk en een andere uitdagendere cover, zie beide foto’s bovenaan dit bericht.

————————————————————–

RECHERCHEUR DE KLERCK EN DE DOODSTEEK – P.Dieudonné

Onlangs las ik een kort verhaal, Rechercheur De Klerk en de doodsteek, welke tijdelijk als gratis E-book te downloaden is.

Ter intro van de inmiddels al uit 4-delen bestaande reeks Rechercheur De Klerck boeken schreef auteur P. Dieudonné een kort verhaal, ‘Rechercheur De Klerck en de doodsteek.’ Een leuke eerste kennismaking voor degene die de boeken van P. Dieudonné nog niet kennen.

Op een druilige zaterdagavond wordt er in een portiekwoning op het Noordereiland in Rotterdam een lijk gevonden van een dame. Ze blijkt neergestoken, en om haar heen hangt een aparte geur, die je niet direct verwacht aan te treffen bij een overledene, het ruikt er naar Jeneverbes. Aan rechercheur De Klerck en zijn jonge assistent Klaver de taak om de zaak op te lossen. Aanvankelijk op het verkeerde been gezet door de aparte geur en enige getuigenverklaringen van de medeflatbewoners, staan De Klerck en Klaver voor een raadsel. Maar De Klerck zou de Klerck niet zijn als zijn voortreffelijke speurneus de oplossing niet zou ruiken. Met enige hulp van de jonge assistent Klaver en wat betrokkenen is hij dan ook degene die uiteindelijk de tweede ‘doodsteek’ weet toe te brengen.

De titel bij dit verhaal is heel goed gekozen ‘De doodsteek’: Iemand neersteken of iemand verraden, beide zijn een definitie voor iemand letterlijk of figuurlijk een doodsteek toebrengen.

Omdat dit een kortverhaal betreft leer je de personages en de omgeving van het plaats delict niet zo goed kennen, maar de in korte tijd sterk opgebouwde spanning in het verhaal maakt dat helemaal goed. Het korte verhaal is een prima eerste kennismaking met de auteur en smaakt in ieder geval naar meer. Alle reden om ook kennis te willen maken met de ondertussen al vier verschenen delen van Rechercheur De Klerck en weer hals reikend uit te zien naar deel 5, Rechercheur De Klerck en de moord in scène, welke in november 2021 zal verschijnen.

Reeds verschenen delen (in paperback) zijn:

Rechercheur De Klerck en het doodvonnis

Rechercheur De Klerck en het duivelse spel

Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood

Rechercheur De Klerck en het lijk in transito

Dit korte verhaal Rechercheur De Klerck en de doodsteek is alleen uitgegeven als EPub/PDF en is tijdelijk gratis te downloaden op de website van de uitgeverij, E-pulp publishers of op de website van de auteur : rechercheurdeklerck.nl

————————————————————–

HET HOL VAN DE RAT – Kim Verheugen

Woorden zijn net magneetjes, ze trekken aan of ze stoten af. Door de juiste woorden te gebruiken trek je lezers. Dit krijgt Kim Verheugen met Het hol van de rat ook voor elkaar. Je ogen trekken als vanzelf naar de letters en je verslind ieder woord.

Het hol van de rat, een spannend psychologisch drama. Een thriller waarin de auteur maatschappelijke thema’s uit het dagelijks leven niet uit de weg gaat. Kim Verheugen kleurt graag buiten de lijntjes zonder de serieuze ondertoon te vergeten. Dat is tevens de kracht ook van al haar reeds eerder verschenen boeken.  Deze keer haalt ze thema’s aan als geloof, homoseksualiteit en Gothic.

9 mensen zitten opgesloten in een gebouw, 9 mensen met een totaal ander verleden en totaal andere achtergrond. En er lijkt geen andere uitweg te zijn dan de dood. Wat gaf de doorslag voor de dader om juist deze 9 persoonlijkheden bijeen te zetten, of was dat toeval? En wat wil hij van ze?

In Het hol van de rat leer je al deze mensen een voor een kennen, met sommige wordt je min of meer ‘vriendjes’ met andere totaal niet. Vooral het karakter van hoofdpersoon Emma kruipt onder je huid, een krachtige vrouw, met een goed hart, maar ze draagt een enorme rugzak met zich mee. Net als de andere personages overigens. Een ieder heeft zijn/haar eigen verleden. Door de oplopende spanningen en barre omstandigheden waarin ze verkeren, worden de onderlinge verstandhoudingen steeds slechter en beginnen de verschillende karakters steeds meer te botsen. Ze beginnen elkaar na aan het leven te staan en bovendien zijn er ook nog een paar andere ongenode gasten. De spanning is tijdens het lezen zo goed te om je heen te voelen dat het letterlijk lijkt alsof jij als lezer ook bij hen opgesloten zit. 

Het verhaal is met veel diepgang geschreven, afwisselend vanuit de dader of de andere personages. Het leest heel vlot. Er worden verschillende maatschappelijke thema’s aangehaald, wat dit verhaal een interessant geheel maakt. Het einde heeft een zeer verrassende plottwist en zie je totaal niet aankomen. Hoewel ik het verhaal drie keer onder ogen kreeg, (ik was destijds zijdelings betrokken bij het ontstaan van het verhaal, ik mocht dagelijks meelezen terwijl Kim Verheugen het hele manuscript in slechts twee weken tijd schreef! ) vond ik keer op keer echt heel goed naar het einde toegeschreven. Het blijft boeien en tevens zet het verhaal je aan het denken. Ook na het dichtslaan van het boek houdt het verhaal je nog wel een tijdje bezig.

Kim Verheugen werd eerder bekend met de thrillers ‘Als het roodborstje haar kleur verliest’, De wijven van vijf en Ravenzwart bloed, waarmee ze een Indie Award won. Eenmalig maakte ze een uitstapje met de roman ‘Scherven brengen echt geluk’.

Wie Kim Verheugen overigens wat beter kent, zal ook wat persoonlijke eigenschappen herkennen van haarzelf in het verhaal. Ondanks de ernst van de situatie waarin de slachtoffers verkeren, zal je toch af en toe een glimlach niet kunnen onderdrukken tijdens het lezen.  Kim heeft door de jaren heen een geheel eigen schrijfstijl ontwikkeld en Het hol van de rat is ook nu weer echt geheel op ‘zijn Kimsels’ geschreven.

————————————————————–

OSCAR – Yvonne Franssen

Hoe leuk is het als je zelf min of meer blijkt mee te spelen in een boek, om je eigen naam tegen te komen?  Voordat ik het boek kreeg wist ik van niets. Uit de flaptekst bleek niets en ook Yvonne had niets gezegd van te voren.  Het boek was gesigneerd en er stond:

And Oscar goes to: Shirley, die haar naam hierna nog veelvuldig zal tegenkomen!

En nog viel bij mij het bekende kwartje niet.

Zo leuk om daarna te ontdekken dat je zelf een kleine bijrol in het verhaal blijkt te hebben. Dus ik werd razend nieuwsgierig. Helaas bleek al snel dat het met mij niet goed zou aflopen (géén spoiler), maar het verhaal was er niet minder om.

Het verhaal blijkt geweldig goed in elkaar te zitten. Langzaam opbouwende verhaallijn, zodat je alle kans krijgt de vele details in je op te nemen. Geen idee waar het heen gaat en waar de oplossing van de vermeende misdaden te zoeken. Dat kabbelt steeds voort, tot het plots in stroomversnelling gaat. Je hersenen en vooral geheugen proberen alles te volgen en te onthouden, zoveel gebeurd er opeens, maar zullen vele malen crashen. Uiteindelijk volgen een aantal echt verrassende plottwisten en laat Yvonne de lezer totaal verbijsterend achter. Hoe kan het dat ik dit niet heb zien aankomen? Subliem geschreven. Smaakt zeker naar meer.

Yvonne debuteerde in 2011 met de literaire thriller ‘Talio’, daarna volgden ‘Mysterie aan de Maas’, ‘De genius’, ‘Schaduwen’ en ‘Kamer 305’. En velen weten het misschien niet, maar Yvonne schrijft ook graag versjes en verhalen op maat. In 2018 verscheen haar boek ‘Oma zegt’ met daarin een verzameling van oma’s mooiste, liefste en ondeugendste versjes.

Uitgegeven bij Futuro uitgevers. Juni 2021

————————————————————–

PINGWING (Rick Meijer)

Voor uitgeverij Ploegsma mocht ik me ontfermen over Pingwing. Een kleurrijk prentenboek voor de jongste lezertjes, van Rick Meijer

Ergens ver, heel ver weg, woont een heel lief wezen. Zijn naam is Pingwing. Waar hij woont voelt het nogal koud en zijn leven is zóóó saai, denkt hij. Maar dan hoort hij van een land, aan de andere kant op de aardbol….daar is alles mooier en beter en vooral…warmer!

Pingwing slaat zijn vleugeltjes uit, laat zijn papa en mama, familie en vriendjes achter en vliegt naar Hawaï. Een heel warm land, waar hij al snel heel veel nieuwe vriendjes maakt, alles is zo mooi daar, hij beleeft de wildste avonturen, dikke pret, het kan allemaal niet op, zoals hij dagelijks verteld en doet geloven. Maar toch…. Eigenlijk heeft hij het nog steeds koud.

Plots mist hij zijn familie enorm, hun warmte, hun gezelligheid. Wat moet Pingwing doen?

Het verhaal van Pingwing verteld op eenvoudige wijze over familie, verlangen, en geborgenheid. Heel leuk om bijvoorbeeld in peuter- en kleuterklassen voor te lezen, het zal zeker reacties uitlokken. Kinderen hebben immers altijd dromen en verwachtingen. Dit boek sluit daar heel goed bij aan.

Uit de pen van Rick Meijer verscheen eerder al ‘Breekpunt’ en ‘Ik ben echt niet bang.’

Bij ieder boek wat Rick schrijft, probeert hij een boodschap mee te geven aan de lezers. Ook met ‘Pingwing’ is dat weer gelukt. De mooi gedetailleerde illustraties in Pingwing, van de hand van Jade van der Zalm, vullen het  verhaal heel goed aan en samen vormt het een prachtig geheel.

Het boek werd uitgegeven bij Ploegsma – Kinderboeken.nl

————————————————————–

HELLO HONEY ARE YOU THERE ? (Elly van Driel)

Je zal maar 75 zijn en nog steeds de hele wereld rondreizen. Je deed dat al van jongs af aan en nu nog steeds. Je beleeft daarbij zoveel dat je het niet alleen aan het papier wilt toevertrouwen, maar ook anderen deelgenoot wilt maken. Dat is wat Elly van Driel deed, al jaren schreef ze alles op haar blog, maar nu kreeg het voor het eerst ook een boekvorm.

‘Hello honey, are you there?’ is Elly’s persoonlijke verhaal, interessant, spannend en met enige humor geschreven.

Het boek heeft een vlotte schrijfstijl, en net een slagje grotere letter, waardoor het zeer plezierig leest. De cover, een wat vage persoon op een scherm, past precies bij het verhaal.

In ‘Hello honey are you there?’ neemt Elly (Pam) ons mee tijdens haar laatste trip, een vier maanden durende reis door Zuid Amerika. Ze voert ons langs prachtige bezienswaardigheden, rechtstreeks de vaak nog ongeschonden natuur in. Geen standaard stedentripje. Ze is wars van groepsreizen, dus plant alles in haar eentje, wat soms toch ook weer een hele uitdaging blijkt te zijn, omdat de lokale bevolking over geplande reserveringen soms andere opvattingen blijkt te hebben en andere normen hanteert. Maar Pam staat haar mannetje wel en doet vele mensen verbazen met haar doortastendheid. Ze beleeft mooie momenten, maar beland soms ook in hachelijke situaties. Ze beschrijft in haar boek werkelijk ieder detail van haar reis, veel over de cultuur en de omgeving. Je krijgt een goed beeld van alle toeristische- en niet toeristische plaatsen. Ze vertelt precies genoeg om ons een voorstelling te kunnen maken, om ons het gevoel te geven dat wij daar ook staan, samen met haar, zonder dat het een geschiedenisboek of een reisgids wordt. Ik zou er zo naar toe willen.

Daarnaast speelt tijdens haar reis nog iets; een scammer kruist haar digitale pad en houdt haar bijna heel de reis in zijn greep. Aanvankelijk gaat ze op zijn avances in, maar al gauw beginnen zijn goede bedoelingen scheuren te vertonen. Dat zorgt voor de nodige spanning waar ze maar moeilijk van los kan komen en waardoor ze op sommige momenten toch wel op het reisplezier inlevert. 

Elly, alias Pam is de hoofdpersoon in dit boek, maar daarnaast leren we scammer George ook heel goed in al zijn eigenaardigheden kennen. Een goed voorbeeld, hoe scammers mensen proberen op te lichten via Facebook of Whatapp. Het zal je overkomen.

De combi van deze twee, de avontuurlijke reis én de scammer, zorgt voor een spannend geheel, welke je niet wilt loslaten, je beland in een absolute rollercoaster en dat maakt dat je het in een keer uitleest.

Inmiddels is Elly 78, maar nog altijd onderweg wanneer het kan. Heerlijk, als je zo je dromen kunt najagen.

Elly schrijft regelmatig op haar blog over haar belevenissen. Wil je haar volgen ga dan naar: ellyvandriel.nl

————————————————————–

RECHERCHEUR DE KLERCK EN HET LIJK IN TRANSITO (P.Dieudonné)

En daar was hij dan : ‘Rechercheur De Klerck en het lijk in transito’, wederom een boeiend verhaal in de spannende reeks detectives van P. Dieudonné.

Zoals het een echte detective betaamd wordt er al meteen aan het begin van het verhaal een moord gepleegd. Maar wie is de dader? De Klerck en zijn trouwe jonge assistent Klaver zetten er zoals gewoonlijk weer een wedje op. Zal het Klaver eindelijk eens lukken om zijn meerdere te overtroeven?

De cover past goed bij het verhaal en wordt alleszins duidelijk tijdens het lezen. De locatie waar het lijk gevonden wordt zegt al direct veel over de titel van het boek.

Na drie eerder verschenen boeken van Dieudonné, voelen de hoofdpersonages inmiddels al heel vertrouwd aan, je kent de karakters van De Klerck en Klaver ondertussen al best goed en dat leest meteen heel prettig. Tot bijna op het einde van het verhaal verschijnen er nog telkens nieuwe personen ten tonele, die zijdelings, of naar later zal blijken, toch iets meer betrokken zijn bij het geheel. Die personen in het boek leer je niet echt kennen, zij worden maar oppervlakkig beschreven. Maar doordat het verhaal zo duidelijk en met goed opgebouwde spanning geschreven is, en de focus meer ligt op de aanwijzingen die naar de oplossing van de moord leiden, is dat totaal geen gemis.

Locaties in het verhaal worden nauwkeurig beschreven. In het boek komt, naast de stad Rotterdam, ook IJmuiden aan Zee voor. Ikzelf kan van die locatie, waar op dat moment een deel van het verhaal zich afspeelt, bijna letterlijk iedere zandkorrel dromen. Ik was verrast hoe goed alle details klopten, terwijl ik weet dat de auteur al heel veel jaren geleden Nederland achter zich gelaten heeft. De auteur schrijft ook met de tijd mee, haalt zo bijvoorbeeld de coronacrisis aan en de Nederlandse varkensboeren die voor hun rechten strijden in Den Haag.

De spanningsboog in detectives vind ik nooit zo heel erg hoog liggen, maar wat ze zo leuk maakt om te lezen, is, om in het brein van de rechercheurs of potentiële daders te kunnen kruipen. De auteur slaagt er heel goed in, om de lezer dat te laten beleven. Zo geeft rechercheur De Klerck bijvoorbeeld ook nu weer steeds iedereen halve antwoorden. Maar ondertussen is zijn brein al drie stappen vooruit. Hij trekt conclusies waar wij (nog) geen weet van hebben. Zijn gedachtegang is soms echt niet bij te benen en daarin ligt dan voor de lezer de uitdaging.

Het boek is maar 141 pagina’s dik, maar het leest alsof het er vijfhonderd zijn. Tussen de regels door ‘lees’ je nog zoveel meer details. Details die niet staan genoemd, maar omdat het zo beeldend geschreven is, breiden die details zich vanzelf verder uit in je hoofd, waarmee het boek steeds ‘dikker’ wordt.

Dit verhaal, ‘Rechercheur De Klerck en het lijk in transito’, is wederom een echte ‘De Klerck’.
P. Dieudonné heeft na vier boeken inmiddels wel bewezen, een eigen schrijfstijl ontwikkeld te hebben en ik vind daarom dat het tijd wordt de voortdurende vergelijking met Baantjer los te laten. De auteur verdient een eigen identiteit en daarmee de ‘De Klerck’ ook.

Wederom met plezier gelezen, het was of je weer even thuis kwam bij oude vrienden.

P. Dieudonné schreef eerder Rechercheur De Klerck en het doodvonnis, Rechercheur De Klerck en het duivelse spel en Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood, uitgegeven bij E-Pulp Publishers.

————————————————————–

WODKA & RANJA (Yvonne Sonke)

Voor Yvonne Sonke – auteur las ik het boek Wodka & Ranja. Een aangrijpend, zeg maar gerust schrijnend verhaal. Het boek gaat over 2 kinderen, die mishandeld worden door hun aan alcohol verslaafde moeder. Daarbij moet je niet denken aan lichamelijke mishandeling, maar psychische mishandeling. Wat minstens net zo erg is, maar helaas tegelijkertijd ook een stuk minder zichtbaar voor de omgeving.

Het verhaal is fictief, maar met waargebeurde feiten. De situaties waarin de moeder en de kinderen belanden zijn zo uit het leven gegrepen. Het kan achter elke voordeur verborgen zitten.

De kinderen uit dit verhaal worden dagelijks geconfronteerd met dingen die je als kind echt niet hoort mee te maken, hoort te zien of wil meemaken en groeien op onder erbarmelijke omstandigheden. Je staat klaar om te oordelen. Toch ervaar je tijdens het lezen de liefde die de moeder onvoorwaardelijk heeft voor haar kinderen. Een dubbel gevoel. Ze wil er absoluut voor haar kinderen zijn, maar alleen kan ze niet anders, dan steeds terug grijpen naar de fles. De alcohol verslaving is een ziekte geworden en alle hulp lijkt ver weg.

Eenmaal in het boek begonnen, is het moeilijk weg te leggen. Het deed mij denken aan vroeger. Ik had toen een buurjongen met een klein zusje, destijds 8 en 3 jaar oud, die ook onder deze omstandigheden opgroeiden. Ik had toen zelf ook net kleine kinderen. En dan gebeurd het. Je hoort de verhalen, je ziet dingen met je eigen ogen gebeuren, of juist niet gebeuren, maar je hebt zo je bedenkingen. En je twijfelt, want de echte waarheid van binnen ken je niet. Je eigen kinderen groeien op en als je in hun ogen kijkt en hun geluk ervaart, kun je niet voorstellen dat er elders iets totaal anders kan afspelen achter de voordeur. Dus doe je niets. Ik denk daar nog vaak aan terug. Als ik toen zoveel levenservaring had als nu, dan had ik zeker aan de bel getrokken. Gelukkig voor de buurjongen en zijn kleine zusje deden andere mensen dat wel, al was het al te laat. De jarenlange mishandeling had al diepe sporen getrokken in hun psychische gesteldheid. De kinderen van destijds, weet ik, dragen er nu nog steeds de gevolgen van, al zijn ze inmiddels volwassen. Ook in dit verhaal gaat het zo. Er zijn signalen naar buiten, maar de omgeving twijfelt om in te grijpen. En dus doen ze niets of weinig.

De auteur raakt je met dit verhaal. Alles is tot in details beschreven, en de karakters zijn goed neergezet. Je voelt het leed van de kinderen en de onmacht van de moeder zo goed. Ondanks dat je geneigd bent om met een bestraffend vingertje naar de moeder te wijzen en de kinderen te omarmen, ontwikkel je toch ook enigszins sympathie voor hun moeder, hoe onwaarschijnlijk dit ook klinkt. Haar liefde is onvoorwaardelijk, ze heeft dit absoluut niet gewild toen ze haar kinderen op de wereld zette.

Sterk geschreven verhaal, wat je compleet leegzuigt tijdens het lezen, het moest wel even bezinken nadien. Enige gemis vond ik dat het einde wel enigszins abrupt stopt, een soort van open einde. Er had naar mijn mening nog wel een hoofdstuk toegevoegd kunnen worden of een extra nawoord bij gemogen over hoe het de hoofdpersonen later in hun leven is vergaan.

Het boek is een echte eyeopener, welke linkt aan de nieuwsberichten die helaas nog vrijwel dagelijks in kranten staan, over dit grote verborgen leed.

Yvonne Sonke is het pseudoniem van Yvonne Schoolderman-van Betlehem. Zij publiceerde ruim 250 blogs, ervaringen als patiënt en verpleegkundige vormden de basis. Daarna schreef zij vooral korte verhalen. Deels gepubliceerd in diverse bundels. Wodka & Ranja is haar eerste boek, gebaseerd op eigen herinneringen uit haar vroege jeugdjaren, aangevuld met fictie.

De helft van de royalty’s voor ‘Wodka & Ranja’ gaan naar ‘Het vergeten kind’. Een organisatie die zich inzet voor kinderen die opgroeien in gezinnen met meervoudige problematiek, bijvoorbeeld ten gevolge van overmatig drankgebruik van een of beide ouders.

————————————————————–

HOTELDEBOTEL IN EEN HOTEL (Eugenius Quak)

Hoteldebotel in een hotel, is een boek wat je echt niet moet lezen, niet kopen, gewoon links laten liggen. De uitgever van deze auteur roept dat letterlijk op de eerste paar bladzijden voorin het boek. Daarnaast benadrukt hij wat voor een slechte auteur Eugenius Quak is. En oh, dan zegt hij ook nog even dat Eugenius Quak gezocht wordt wegens wanpraktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Onzin? Nee echt niet. Alle ingrediënten om onze nieuwsgierigheid te wekken zijn op deze manier meteen aanwezig.

Wel….Het bijzondere is dat auteur Eugenius Quak zélf de hoofdpersoon is in dit verhaal. Hij is auteur, maar daarnaast ook een detective van wie het verleden niet altijd even vlekkeloos verliep. Veroordeeld en in het gevang beland, maar op slinkse wijze weer ontsnapt. Mede daarom wordt hij op de hielen gezeten door Drs. Ing. Rotting, hoofd van Quak’s uitgeverij ‘The House of Nemesis’ en tevens oud minister, Rechercheur de Hond, die tegen iedereen aan blaft en ook commissaris Van Konijnenberg huppelt achter hem aan. Maar Eugenius zou Eugenius niet zijn als hij zichzelf niet zou proberen vrij te pleiten. Hij duikt daarom onder en probeert iedereen te laten denken dat hij niet bestaat. Zoiets als ‘red herring’ (rode haring).

Stel, je zit een politie- of detectiveserie te kijken. Zo tegen de helft van het verhaal lijken álle aanwijzingen te leiden naar persoon X als dader. Er is bewijs, de politie zit op zijn hielen en alles duidt erop dat dit de dader is. Maar dan pakken ze de schurk, zetten ze hem in de verhoorkamer en dan blijkt dat zijn verdachte activiteiten die bewuste avond niets meer waren dan een geheim bezoek aan de minigolfbaan, zijn guilty pleasure. Dan blijkt dat personage Y, dat al gauw als onschuldige gelabeld werd, de grote bad guy is.

‘Red herring’ is dus een rookgordijn.

Wie zal Eugenius Quak in dit geval zijn ? Persoon X? Degene die ons brein zal bewerken met afleidingsmanoeuvres, een rookgordijn zal optrekken om de spanning te vergroten en lezers op het verkeerde been zal proberen te zetten, zodat de politie al zijn aandacht focust op ‘de rode haring’? Of is hij persoon Y, de daadwerkelijke dader die ondertussen nog meer schade aanricht?

Dit verhaal speelt zich grotendeels af in strandhotel ‘De Rode Haring’. Is de naam toeval of zorgvuldig overwogen? 

Eugenius Quak -enfant terrible van de misdaadlectuur- beland na zijn ontsnapping uit het gevang in dit hotel, een vakantie- en rustoord voor ‘krasse overjarigen’. Helaas vinden er al snel enkele misdaden plaats, al dan niet ‘per ongeluk’. De verdenking valt vrijwel meteen op Quak, maar wanneer hij dreigt te worden gearresteerd lijkt hij steeds beter in het creëren van zijn eigen alibi’s te worden. Keer op keer weet Eugenius de aanwijzingen die naar hem als dader leiden naar het land der fabeltjes te verwijzen en zegt hij te weten wie het dan wel gedaan heeft. Hij lost alles op, soms heel serieus maar ….mééstal níet.

Zo beland hij keer op keer in diverse hachelijke maar ook zeer lachwekkende situaties. Je kan dit boek echt niet serieus nemen. Geniaal geschreven, vol met scherpzinnige humor, de auteur krijgt iedereen op zijn hand.

Je wordt als lezer uitgedaagd, maar tevens gebrainwasht door Quak. Genadeloos afgestraft, als je niet je hersenkwabben gebruikt waar ze voor bedoeld zijn. ‘Je dacht vast dat dát de dader was, of dat het zó gegaan moet zijn’. Het doet overkomen, dat je maar beter kan begrijpen wat hij lijkt te zeggen, anders krijg je als lezer zeker de stempel oer-ezel toebedeeld. Bij hoofdstuk dertien zegt Eugenius Quak dan ook dat we nu toch echt wel moeten weten wie de dader is, dat hij écht genoeg aantekeningen heeft achtergelaten in het hele boek. Maar werkelijk, je brein vliegt dan nog steeds alle kanten op, je hebt geen idéé! Wij blijken geen van allen potentiële detectives in de dop.

Zo nu en dan wordt er ook steeds terug verwezen naar ‘Gruwelijk is het huwelijk’, het boek wat vooraf ging aan Hoteldebotel in het hotel. Wie het niet las, wordt zeer op de proef gesteld. Quak brengt het zo, dat je nog tijdens het lezen van ‘Hoteldebotel in een hotel’, naar de boekhandel rent om er alsnog achter te komen waarom ‘dat huwelijk’ nou zo ‘gruwelijk’ was. Details uit dat boek kunnen volgens Eugenius van ‘levensbelang’ zijn, wil je zijn huidige penibele situatie beter begrijpen.

Ik durf met grote stelligheid te beweren dat dit boek, ‘Hoteldebotel in het hotel, door de geniale manier van schrijven en hoe het in elkaar gezet is, echt enig en uniek in zijn soort is, tenminste, op deel 1 ‘Gruwelijk is het huwelijk’ na dan. Boordevol humor en sarcasme, maar met een heel serieuze ondertoon daarbij en subliem einde wat je zeker nooit geraden zou hebben. Ik heb me echt kostelijk vermaakt.

Het is Eugenius Quak bovenal gelukt om ons als lezer in het ongewisse te laten: Bestaat Eugenius Quak, als zijnde auteur, nu echt, of is de naam op de cover een pseudoniem zodat hij nog steeds onopgemerkt door kan gaan met zijn wanpraktijken en overal mee weg kan komen in zijn verhalen?

Eugenius Quak weet op geniale wijze ook de grootste slimmerik om de tuin te leiden, met naast al zijn duidelijke aanwijzingen, minstens evenveel misleidende aanwijzingen. In dit boek zitten meer rode haringen dan een visboer in zijn viskar heeft liggen en worden meer rookgordijnen opgetrokken dan een stoffeerder aan gewone gordijnen kan verkopen!

Deze spannende humorvolle detective, ‘Hoteldebotel in een hotel’ verschijnt 1 april, en dat is géén grap, bij uitgeverij E-Pulp.

Eerder verscheen ‘Gruwelijk is het huwelijk’ in deze reeks.


OP REIS (H.o.p.e.)

Een tijdje terug alweer , las ik het verhaal van H.O.P.E .

H.O.P.E is het pseudoniem van een auteur, met een grote dosis doorzettingsvermogen en wilskracht.

Op reis is een bundel blogs, autobiografische verhalen, waarin H.O.P.E. verteld over haar leven, een aaneenschakeling van situaties die niemand zou mogen overkomen, een leven wat ieders voorstellingsvermogen te boven gaat. Maar ook over moed vinden, elke dag weer opstaan, elke dag weer jezelf bijeenrapen om door te gaan. Voortdurend op reis zijn met een bus vol monstertjes. Dat verwoorden, kan H.O.P.E als geen ander. Ze verteld in alle ernst, maar toch ook soms met een vleugje humor en flinke dosis zelfspot. Het maakt dat het boek wat luchtiger leest, ondanks het zware thema. Mishandeling, seksueel misbruik, behandeling en het verwerken van deze trauma’s komen naar voren, zonder al te grote details. H.O.P.E besloot niet op te geven, hoe moeilijk het ook was op veel momenten, maar door te vechten, ook al wist ze niet hoe lang ze dat vol kon houden. Ze stond op om anderen te helpen, werd actief in cliëntenraad Fier (landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties). Nog steeds geeft ze lezingen en interviews waarmee ze op aangrijpende en indringende wijze aandacht vraagt voor slachtoffers van geweld. Ook daar schrijft ze over. Ieder blog in het boek getuigt van het grote doorzettingsvermogen van H.O.P.E. Beschadigd voor altijd maar toch blijven gaan.

De titel van dit boek vind ik heel goed bijpassend. Deze bundel leert ons, dat we verder moeten kijken dan de voordeur, dat we moeten signaleren voor het te laat is. Achter iedere deur kan een enorm leed schuil gaan. We mogen onze ogen er niet voor sluiten. Slachtoffers hebben levenslang en hun reis eindigt nooit. We moeten er zijn voor elkaar.

Het was de bedoeling om de gevolgen inzichtelijk te maken voor anderen, en daarin is H.O.P.E zeker geslaagd met dit boek. De auteursnaam H.O.P.E is een pseudoniem en kan men lezen als Hold On, Pain Ends.

————————————————————–

rechercheur-de-klerck-en-de-ongrijpbare-dood-3

RECHERCHEUR DE KLERCK EN DE ONGRIJPBARE DOOD (P.Dieudonné)

Na het geluk te hebben gehad om met deel 1 ‘Rechercheur De Klerck en het doodvonnis’ en deel 2 ‘Rechercheur De Klerck en het duivelse spel’ van P.Dieudonné te mogen kennismaken, was ik zeker weer net zo nieuwsgierig naar een volgend boek uit de pen van deze auteur.

Met deel drie, Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood begint het al aardig op een serie te lijken.

Zoals ook bij de voorgaande delen in deze reeks, is het niet verrassend dat er een slachtoffer valt, er een dader is en meerdere getuigen zijn, daar staan detectives om bekend. Maar het hoe, wat en waarom, dat is steeds weer de grote vraag.

Op een vroege kille ochtend raken we met zijn allen betrokken bij een moord. Er is een brand, een getuige en een slachtoffer. Of toch niet?

Vanaf het begin van het verhaal ben ik er bij, alsof ik zelf ter plekke ben. De auteur voert je meteen mee. Al vanaf hoofdstuk twee rijzen er vraagtekens bij mij en dat zouden er alleen maar meer worden naarmate het verhaal vorderde. Er ontstaan tijdens het lezen steeds meer vragen waar je als lezer geen grip op krijgt. Theorieën die je bedenkt, veegt rechercheur De Klerck bij ieder hoofdstuk steeds opnieuw van tafel. Je hebt geen idee. Wat ziet De Klerk wel maar ik niet ? Hoe kon een lijk in lucht opgaan? Dat moet De Klerck dan maar eens aan mij uitleggen.

Het boek leest zeer vlot, er is beeldend geschreven. Er worden in korte tijd veel personages toegevoegd, die goed zijn uitgewerkt, we leren ze goed kennen. Langzaam maar zeker kom je er achter in welke mate iedereen betrokken is bij het moordmysterie.

Leuke is ook dat het niet alleen in Rotterdam afspeelt, maar dat ook de Italiaanse maffia er deze keer bij betrokken is en men grenzen verlegd. Dat geeft toch weer een andere touch aan het geheel, waardoor de spanning nog meer merkbaar is. Velen kennen immers wel de verhalen dat de maffia niet schuwt om hun mannetjes in te zetten en geweld te gebruiken. Je bent je leven niet meer zeker als je je daar mee in laat. Zo ook in dit verhaal.

Overal ter wereld worden misdaden als deze gepleegd. Soms doet men er jaren over om de dader te vinden en om erachter te komen wat er precies is gebeurd. Als je hoort met wat voor mysteries een moord omgeven kan zijn, hoeveel onbeantwoorde vragen, hoeveel aanwijzingen er zijn om na te trekken en hoever alles zich uitstrekt, snap je wel waarom het allemaal zo lang kan duren tot ze de oplossing vinden. Soms lijken kleine dingen er niets mee van doen te hebben, maar kunnen het grote aanwijzingen zijn, alles moet uitgeplozen worden. De auteur heeft dit veelvuldig gebruikt in zijn verhaal en goed neergezet.

Het hele verhaal lijkt van losse rafels aan elkaar te hangen, maar toch worden die aan het einde moeiteloos in elkaar gevlochten door onze Rotterdamse speurneus. Waar je als lezer tegen het einde van het verhaal nog steeds in het ongewisse zit, weet De Klerck allang het antwoord, maar hij prikkelt de hersenen van de lezer tot het einde.

Rechercheur ‘De Klerck en de ongrijpbare dood is wederom een spannend mysterie en smaakt naar meer.

Het uitlezen van een goed boek is als afscheid nemen van een goede vriend. Wat valt het weer zwaar! Maar gelukkig is het geen echt afscheid. Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat De Klerck binnenkort weer op de stoep staat. P. Dieudonné is namelijk ondertussen alweer druk aan het schrijven voor deel 4.

P.Diedonné is voor mij absoluut de nieuwe Baantjer!

De reeks van de Rechercheur De klerk boeken wordt uitgegeven bij E-Pulp uitgevers.

————————————————————–

de-mysteries-van-robbie-corbijn

DE MYSTERIES VAN ROBBIE CORBIJN ( Anne van Doorn)

De mysteries van Robbie Corbijn is een bundel spannende detective verhalen over recherchebureau Research & Discover. Veelal verslagen van oude, bijna verjaarde, onopgeloste zaken die Robbie Corbijn samen met assistente Lowina de Jong alsnog probeert te ontrafelen. We volgen de speurder en zijn partner op de voet.

10 spannende gevarieerde mysteries, waar je als lezer wordt uitgedaagd je eigen speurneus te gebruiken. De verhalen lijken allemaal het zelfde: een moord, een slachtoffer, een speurneus, wat getuigen of juist geen getuigen, een dader en tenslotte de oplossing. Maar toch is er steeds een ander verrassend plot en zit je er als lezer vaak naast.

In dit boek maken we kennis met Robbie Corbijn, de doorgewinterde eigenaar van Research & Discover en Lowina, een onderzoekster in opleiding. Mocht Lowina bij aanvang alleen maar wat administratie doen en telefoontjes beantwoorden; al gauw klimt ze hogerop, haalt het felbegeerde legitimatie bewijs voor Research & Discover binnen en is dan officieel gemachtigd om samen met Robbie in talloze onopgeloste zaken te duiken. Waar Lowina gaten ziet, vult Robbie ze aan en andersom. Samen vormen ze het perfecte speurderskoppel en menig dader wordt alsnog ontmaskerd in de oude moordzaken.

Hoewel de auteur zich liet inspireren door de verhalen van Arthur Conan Doyle en Agatha Christie,  doen ze mij ook een beetje denken aan Jessica Fletcher, van de tv serie Murder She Wrote, waar ik vroeger naar keek. Haar personages waren vaak gebaseerd op de mensen die ze in het echte leven tegenkwam, al waren haar verhalen meestal niet waar gebeurd. Maar ze kwamen net als de mysteries van Robbie Corbijn in dit boek, dichtbij onze samenleving. Ze zouden zomaar waargebeurd kunnen zijn. Van sommige zaken staan de kranten dagelijks bol. Soms worden in de verhalen in dit boek ook zijdelings echte zaken aangehaald, zoals bijvoorbeeld de verdwijning van Natalee Holoway in 2005 of de vluchtelingenstromen uit Syrie en Irak.

Ik las eerder ook andere boeken van Anne van Doorn, te weten :  De ouders keerden niet terug, De student die zou trouwen en De man die zijn geweten ontlastte. Allen volwaardige paperbacks. Ik moet zeggen dat ik het leuk vond om nu een kortverhalen bundel te lezen, maar de gewone paperbacks met slechts één mysterie per boek is meer mijn ding. Meer verhaal, meer details, meer uitgewerkt en daardoor meer spanning om meegezogen te worden in het verhaal.

Niettemin is ook dit boek vol korte mysteries zeker een aanrader voor liefhebbers van dit genre, het leest heerlijk weg en is makkelijk om even tussendoor op te pakken vanwege de losse verhalen.

Anne van Doorn debuteerde in 2017 bij E-Pulp Publishers met ‘De ouders keerden niet terug.’ Daarna verschenen nog: ‘De geliefde die in het veen verdween en andere mysteries’ (bundel 2017), ‘De bergen die geen vergetelheid kennen’ (bundel 2018), ‘De student die zou trouwen’ (2018), ‘De mysteries van Robbie Corbijn’ (bundel 2019) en tenslotte ‘De man die zijn geweten ontlastte’ (2019)

Anne schrijft ondertussen druk verder aan nieuwe mysteries welke in 2021 worden verwacht.


110771550_334426721062915_1490130170681083226_n

TOEN DE DAG DONKER WERD (Terence Geurts)

Onlangs las ik het horror-debuut ‘Toen de dag donker werd’ van selfpub auteur Terence Geurts. De volgende morgen zag alles er anders uit….

Toen de dag donker werd, is een bundel korte horrorverhalen, met veel spanningsmomenten, veel fantasie en verbazingwekkende gebeurtenissen met veel afwisseling.

Niet alle verhalen zijn echt horror, sommigen neigen meer naar gewone thriller, maar die bedoeling had de auteur ook niet naar mijn idee. Hij wilde een boek presenteren, waarin het onmogelijke , mogelijk leek. En dat is zeker gelukt. Losse verhalen, maar toch lijkt er soms een verband te bestaan.

Sommige verhalen moest ik twee keer lezen om te begrijpen. Enkele daarvan snapte ik totaal niet, ook niet na herlezen. Maar ik ben dan ook geen vaste horrorverhalen lezer. Lezers die dat wel zijn zullen de verhalen vast moeiteloos kunnen volgen. Ik ben dan ook niet de juiste persoon om dit boek eerlijk te kunnen beoordelen vindt ik. Ik kan niet zeggen of het goed in elkaar zit of niet. Dat zou niet fair zijn. Ik weet dat horror verhalen soms warrig zijn en veel inlevingsvermogen in de fantasie verwachten van de lezers. Daar heb ik duidelijk nog te weinig ervaring mee.

Neemt niet weg dat ik dit boek zou promoten. Ik raad het zeker aan. Ik vind het heel knap dat een auteur zoiets op papier kan zetten, korte bewoording maar toch steeds een compleet verhaal. Een debuut wat zeker kan uitgroeien zoals de verhalen van de reeds bekende schrijvende grootmeesters van horror. Nu nog in de dop, maar het begin is er zeker !

Heel veel succes met verder schrijven Terence !


EASY DOEKOES (Youssef Jahfa)

Het was 2018 ergens, dat auteur Youssef Jahfa ‘zijn matties’ de wereld in stuurde.

Het woord ‘matties’ betekent oorspronkelijk mensen die samen als slaven, de tocht van Afrika naar Noord- of Zuid-Amerika hebben overleefd. Het woord is in Suriname tijdens de slavernij ontstaan en betekend vriend, lotgenoot, maat. Matties dus, een woord geleend door ons uit Suriname -net als doekoe overigens, waar de titel naar verwijst- en wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt in Nederland als benaming voor een hechte groep vrienden. Vrienden die alles met elkaar delen, samen veel goede momenten beleven of soms door diepe dalen moeten gaan, maar onvoorwaardelijk voor de vriendschap gaan.
In Easy Doekoes maak je kennis met zo’n groep. Mo, Boy, Amit en Jochem, allen met een verschillende achtergrond en cultuur, maar toch zijn ze ‘matties for live’.

Mo, een van hen, valt een beetje uit de toon, hij heeft moeite met wat het leven wat voor hem in petto heeft, voelt zich vaak onbegrepen en is een beetje de oproerkraaier, lijkt het. De andere matties nemen hem min of meer onder hun hoede. Net als vele jongeren zijn ook deze matties gemakkelijk beïnvloedbaar en naïef. De vriendengroep in dit verhaal is daar een goed voorbeeld van. Ze kleuren niet helemaal binnen de lijntjes, al is het soms niet bewust. Ieder persoon heeft een andere kijk op het leven en andere ideeën, wat goed uitgewerkt is, evenals hun karakters, waardoor je als lezer met de ene jongere een betere band krijgt als met de ander. Zo had ik aan Mo eerst een hekel, als typisch voorbeeld waarover je vaak in de kranten leest. Maar naarmate je hem beter leerde kennen en hij wat socialer probeerde te zijn, bleek dat er toch ook wel een andere kant aan hem zat. Vooroordelen die we in Nederland maar al te goed kennen. De matties in dit verhaal staan nog aan het begin van het leven. Komen net de puberteit uit en schoppen tegen veel dingen aan.

Op een dag komen ze in contact met de rijke Ivan, die een waardevolle koffer kwijt is. Hij biedt hen een aanzienlijk bedrag in ruil voor hun hulp. Het geld klinkt zeer aantrekkelijk en ze denken dat wel even makkelijk te verdienen. Dat is dan ook direct een verwijzing naar de titel van dit boek ‘Easy Doekoes’ , wat ‘makkelijk geld’ betekend. Maar het blijkt allemaal zo eenvoudig niet en de matties belanden in diverse hachelijke situaties tijdens hun zoektocht. Onderweg moeten ze het nodige ontberen. De spanning is om te snijden, dat voel je goed aan tijdens het lezen. Waren de matties aan het begin van het verhaal nog heel close, naarmate het verhaal vordert echter, raken ze steeds meer van elkaar vervreemd en ontdekken ze pas echt wat ze aan elkaar hebben. Langzaam, maar met goed opgebouwde spanning, volg je hen in hun poging de belangrijke opdracht tot een goed einde te brengen. Een goed verhaal met een plottwist die ik zeker niet zag aankomen.

Het boek is in eenvoudige stijl geschreven, korte hoofdstukken, maakt dat het vlot leest. Het is wel even opletten halverwege het boek omdat, naast de vier matties en hun opdrachtgever, daar opeens in sneltreinvaart veel nieuwe personages in actie komen. Maar dat voegt ook veel toe en laat zien dat je nooit maar één vijand hebt die je moet zien te verslaan in het leven.

In het boek wordt straattaal gebruikt vanuit de Marokkaanse samenleving, waar ik eigenlijk best veel moeite mee had. Maar de woorden werden onderaan iedere bladzijde netjes met een voetnoot ‘vertaald’. Ook staan achterin het boek de veelvuldig gebruikte Marokkaanse termen uitgelegd. Eenmaal onthouden, en een paar hoofdstukken later, las het verhaal gewoon vlot door.
Het boek valt niet echt in een bepaald genre. Roman, thriller, literatuur, van alles zit er wel een beetje in. Ik zou het onder de Young Adult categoriseren, doch komt er daarvoor eigenlijk wat teveel geweld in voor, naarmate het verhaal richting het einde gaat. Het is eigenlijk voor een breed publiek toegankelijk. Easy Doekoes is een boek dat zeer actueel is en absoluut aansluit bij onze huidige maatschappij.

Auteur Youssef Jahfa heeft het altijd over ‘zijn Matties’ als hij over zijn boek praat. Hij was echt vrienden met ze tijdens het schrijven. En na het lezen van dit boek, ik ook !

Youssef Jahfa (1974) werd geboren in Casablanca in Marokko. Hij heeft rechten gestudeerd en kwam in 1996 naar Nederland om zijn studie te vervolgen. Naast gitaar spelen en films kijken schrijft hij graag verhalen en gedichten. Youssef schrijft ondertussen aan een volgend boek.


Dodelijke afrekening Camille Jacobs 2

DODELIJKE AFREKENING (Camille Jacobs) 

Mijn eerste kennismaking met auteur Camille Jacobs gold dit boek Dodelijke afrekening.

Dodelijk meeslepend, dat was het zeker, meteen in het eerste hoofdstuk al. Het duurde dan ook niet lang voordat je het verhaal mee in gezogen werd. Hoe meer je probeerde er uit te komen, hoe meer je verstrikt raakte. Het boek las met een sneltreinvaart.

Er zijn 2 personen in het boek die het meest aanwezig zijn. Leo en Alexander, waarbij Leo de hoofdpersoon is en Alexander zijn geduchte vijand, die alleen voor eigenbelang Leo meesleept in een groots mysterie. Later komen er enkele personages bij, waarbij de ene meer op de voorgrond treed dan de ander. De personages werden beeldend in hun omgeving neergezet, maar ik vond wel dat ze wat meer uitgediept hadden mogen worden wat betreft hun persoontje. Door het verhaal heen leerde je Leo kennen als een persoon die eigenlijk totaal niet iemand was die normaal zou mee gaan in het bedriegen van zijn naasten en zijn omgeving maar gewoon niet anders kon. Je voelde de emoties en schuldgevoelens wel goed aan in het boek van hoofdpersoon Leo, dat was goed beschreven. Maar toch leerde je Leo zelf niet echt beter kennen.

Maar het verhaal op zich was wel goed uitgewerkt. Er werden geweldige complotten gesmeed. De uitspraak : vele wegen leiden naar Rome is hier goed gebruikt. Alle zijwegen die worden begaan om problemen die de hoofdpersoon eigenlijk zo snel mogelijk wil vergeten, steken toch steeds weer hetzelfde kruispunt over om te eindigen op dezelfde weg. De weg naar een geweldig hoogtepunt, veel dodelijk verraad. Een sterk plot.

Ik ben fan van verhalen die zich afspelen op eigen bodem van auteurs. Hoewel ik uit NL kom, waren mij de plaatsen in het boek, Antwerpen en Renkum, toevallig goed bekend. Leuke aanvulling.
Wat mij wel opviel was dat er vooral in het begin van het boek veel herhaling zat in bepaalde zinnen, wat onnodig en wat storend was. Dat verdween gelukkig wel na een paar hoofdstukken, waarna het verhaal verder goed doortrok. Een boek toch wel, om in één adem uit te lezen.

Iedereen die deze thriller overleeft, mag zichzelf als zeer sterk in zijn schoenen staand beschouwen.

Ik heb het eerste boek van deze auteur, Wraak, nog niet gelezen, maar dat staat zeker op mijn verlanglijst nu. Achterin het boek Dodelijke afrekening lichtte de auteur ook al vast een tipje op van zijn volgende boek waar hij aan schrijft: ‘De waarheid’.

Camille Jacobs is een Vlaamse auteur, die zijn thrillerdebuut maakte in 2019 met ‘Wraak’, het jaar daarop in april 2020 verscheen Dodelijke afrekening.


ESCAPE GAME, nacht in de bibliotheek.

Lezen en geheimen ontrafelen. Je hersens kraken ervan.

Escape game in de bibliotheek daagt je uit om met codes en puzzels door de bibliotheek te dwalen. S’nachts speelt er meer dan je denkt ! Heel bijzondere manier van lezen. Je begint niet op de eerste blz. maar halverwege in het boek, daarna ga je op hand van aanwijzingen door het hele boek heen, einde, midden, begin en steeds weer terug om de geheimen te ontrafelen. Aan het einde ben je tig keer op alle bladzijden terug geweest, steeds hopend op de ultieme aanwijzing die je brengt naar het einde van het mysterie. Aan het einde heb je echt het idee een compleet boek gelezen te hebben.

Zo leuk om te doen/lezen. Er hoeft niet ingeschreven te worden, dus steeds opnieuw te gebruiken/ door te geven.

Lukt het jou om op tijd weg te komen uit de verboden kamer in de bieb?

Geschreven/getekend/bedacht door: Clémence Gueidan, Florent Steiner, Guillaume Natas.


rechercheur de klerck en het duivelse spel

RECHERCHEUR DE KLERCK EN HET DUIVELSE SPEL. Deel 2 in de serie,van P.Dieudonné

Voor E-pulp publishers las ik het boek Rechercheur De Klerck en het duivelse spel.  Het zal een maand of wat geleden zijn dat ik kennismaakte  met rechercheur De Klerck . Dat was bij het eerste boek van P.Dieudonné: Rechercheur De Klerck en het doodvonnis, waar ik nogal bevooroordeeld in ging omdat men sprak van een vergelijking met Baantjer.  Nou niemand komt aan ‘mijn Baantjer’, dacht ik toen. Maar al lezende in dat eerste boek kreeg ik ontzag voor de auteur. Hij bewoog zich in de kringen van de Amsterdamse speurneus De Cock, maar De Klerck begon een eigen leven in Rotterdam. Het bleek terecht een heerlijk boek. Dus las ik nu ook Rechercheur De Klerck en het duivelse spel.

Moesten we in het eerste boek van P.Dieudonné – inmiddels ‘onze’ – Rechercheur de Klerck nog leren kennen, in dit tweede boek begint hij zeker al meer een begrip te worden. Ook dit boek ademt de sfeer uit van de Amsterdamse Baantjer, maar toch gaan de verhalen hun eigen weg en ontwikkeld P.Dieudonné ook een eigen stijl. In dit tweede boek zie je dat al veel meer.

Flaptekst:

In zijn woning in Hillegersberg is notaris Van Bokhoven vermoord. Tot zijn grote verbazing ontdekt De Klerk dat het moordwapen een zilverkleurige ballpoint is. Naast de dode vindt hij een pulproman met op de cover een doodsbange vrouw die met een kruisboog wordt bedreigd. Op de kruisboog ligt geen pijl, maar een zilverkleurige ballpoint. Het boek is opengeslagen op een pagina waarin het draait om overspel. Is het een verwijzing naar de achtergrond van de moord of wil de dader de politie op het verkeerde been zetten ? De Klerck maakt jacht op een moordenaar die een duivels spel lijkt te spelen.

Het duivelse spel…..

Welk duivels spel zal er dan deze keer gespeeld worden? Een moord en de nodige verdachten werden voor de voeten geworpen. Aan ons de taak om Rechercheur De Klerck en zijn partner, de jonge Klaver, te helpen in hun speurtocht. Twee uitgevers die op elkaar afgeven, een notariskantoor, een familie met grote belangen, en wat buitenstaanders. Zoek het maar uit. Maar zo eenvoudig was ‘t niet. Ik volgde de gedachtegangen van De Klerck en de jonge Klaver in het verhaal. De dader al snel gevonden, ik was overtuigd, want alles wees in één richting, en immers, de jonge Klaver was het steeds met mij eens. Maar telkens werd ik toch weer teruggefloten door Rechercheur De Klerck. Halverwege het boek had ik dan ook nog steeds geen flauw idee waar het naar toe zou gaan, behalve dat we op zoek waren naar een dader. Er werd zorgvuldig naar de ontknoping toegewerkt. Er zaten hier en daar wat  hinten in bleek achteraf, maar ik heb ze niet herkend tijdens het lezen en heb de dader zeker niet voortijdig kunnen ontmaskeren.  De hinten waren goed verborgen. Ook deze keer zat er weer een verrassend goed plot in. Er waren vele draden in een groot web, die alle kanten op gingen en er rezen even zoveel vraagtekens. Maar aan het einde paste alles perfect in elkaar. Er waren geen losse eindjes meer.

Het verhaal is vlot leesbaar, personages goed uitgewerkt en de plaatsen delict zijn erg beeldend geschreven. Zo goed dat ik iedereen om mij heen tijdens het lezen als potentiële moordenaar zag. Een doodgewoon persoon zou de dader kunnen zijn.

Het leuke vond ik ook het zijdelingse kijkje in de keuken van een uitgeverij. Dat er pulpromans in voorkwamen en de nodige vooroordelen daarover ook even werden aangehaald.  Indirect een verwijzing naar de naam van Uitgeverij E-pulp, de officiële uitgever van De Klerck boeken.

De auteur heeft zich goed verdiept in de werkwijze van de recherche en het is wederom gelukt een pracht detectiveroman neer te zetten. P.Dieudonné zei altijd dat hij hoopte als zijn grote literaire voorbeeld Baantjer te kunnen schrijven. Dat gaat hem zeker goed af. Ook in dit boek proef je weer de saus van Amsterdamse Baantjer, mede door de verwijzing naar de Céékaa van De Klerck net als Cééoocééka van de Cock. Oef ,wat mis ik Baantjer. Nog steeds. Maar ik vind ook dat we als lezers nu Baantjer moeten loslaten en gewoon genieten van de enige echte De Klerck en hem een eigen identiteit gunnen. Ik kijk uit naar een volgend boek. Een mooie serie om weer te gaan verzamelen.

ISBN 9789492715463, 144 pag. detective roman, E-Pulp publishers, maart 2020. rechercheurdeklerck.nl  /  e-pulp.nl


1bd19929-9c5d-455b-8ca5-c218e087624f

RAVENZWART BLOED (Kim Verheugen) winnaar Indie Awards 2019

Enige tijd geleden alweer las ik het boek Ravenzwart Bloed van Kim Verheugen, de dag ging ongemerkt over naar de vroege nacht. De spanning liep op, langzaam werd ik gemarteld om tenslotte gewurgd te worden door honderden letters. Ik kwam er niet meer van los. Wat een verhaal!

Het gaat over Tess, een inmiddels 27 jarige vrouw, die als kind een ernstig trauma heeft opgelopen. Misbruik, zowel mentaal als fysiek, kwam regelmatig voor. Een groot familiedrama kwam daar nog bovenop. Het leven lijkt haar ondanks haar erbarmelijke jeugd toch weer toe te lachen, maar niets blijkt minder waar. Vele jaren na het verschrikkelijke drama gebeurd er iets waardoor Tess gedwongen wordt haar verleden weer onder ogen te moeten zien. Er gebeuren vreemde dingen in haar omgeving, waardoor Tess weer steeds vaker momenten heeft dat ze op zichzelf lijkt te worden teruggeworpen. Het helpt er ook niet aan mee dat Machiel, waar ze de relatie mee heeft verbroken, haar blijft stalken. Het diep verborgen verleden haalt haar opnieuw in. En niemand lijkt haar te willen geloven. De enige die er altijd voor haar is, is haar trouwe viervoeter Tuk.

In het boek zit een serieus maatschappelijk probleem verwerkt, wat de lezer bepaalde gruwelijkheden van de samenleving laat zien, welke je liever niet zou willen weten. Toch probeert de auteur de lezer af en toe even adem te laten halen door er ook kleine grappige situaties tussen te voegen. Dat maakt het geheel soms even wat luchtiger, en laat je tussendoor even wat ontspannen voordat je opnieuw weer mee terug gezogen wordt de hel in. Eigenlijk wil je het allemaal niet weten, wat er is gebeurd en wat er mogelijk nog staat te gebeuren. Het liefst wil je niet nog een bladzijde omslaan, maar het boek tussentijds loslaten is geen optie omdat je dan ook qua gevoel de hoofdpersoon, in dit geval het slachtoffer, laat vallen.

Ravenzwart Bloed laat je ook na het lezen niet meer los. Door het schrijnende onderwerp zindert het nog lang na.  Een onderwerp wat helaas met grote regelmaat in de kranten verschijnt, maar ook evenzoveel keren onopgemerkt blijft. Niemand zou zijn/haar ogen moeten sluiten.

Het verhaal, afwisselend, geschreven in heden en verleden van de hoofdpersoon, is meeslepend en zorgt voor veel spanning tijdens het lezen. De verrassende plottwisten maken het geheel af.

De cover van het boek, geschilderd door de auteur zelf, slaat goed op het verhaal. Het geeft mij het gevoel dat de boog strak gespannen staat, en het weerspiegeld, in mijn ogen, het leed van zowel het kind als de volwassene in het verhaal.

Ravenzwart bloed is fictief geschreven, maar bevat ook deels waargebeurde feiten.

Na meerdere boeken van Kim Verheugen te hebben gelezen kan ik wel zeggen dat ze een geheel eigen schrijfstijl heeft ontwikkeld, die bij ieder boek wat je openslaat duidelijk als zodanig herkenbaar is.

Kim Verheugen schreef eerder de thrillers Als het roodborstje haar kleur verliest, De wijven van vijf en de roman Scherven brengen echt geluk. Ondertussen is ze bezig haar vierde boek af te ronden voor de lezers, die de voorlopige werktitel, In het hol van de rat, heeft. Naast schrijven is ze een bezig bijtje op het gebied van schilderen en beeldhouwen.

Uitgeverij Brave New Books
ISBN: 9789402190861
Paperback, 290 pagina’s


De man die zijn geweten ontlastte

DE MAN DIE ZIJN GEWETEN ONTLASTTE (Anne van Doorn)

Een half jaar geleden, in oktober 2019, verscheen bij E-pulp publishers het boek De man die zijn geweten ontlastte, geschreven door Anne van Doorn, een succesvolle auteur van detectives en ik mocht het lezen.
Flaptekst:

In 1983 verdween Tessa spoorloos. Was zij een vrouw met een zwartgeblakerde ziel, of het slachtoffer van liefdeloosheid?

Najaar 1983 liep Tessa Verwold weg uit een christelijke woongemeenschap in Hooglanderveen. Zij werd gezien als de aanstichtster van een bijna dodelijke vechtpartij in de Amersfoortse binnenstad. Na haar verdwijning is de jonge vrouw echter nooit meer gezien. Zomer 2018 meldt een man zich bij recherchebureau Research & Discover in Leiden. Hij is stervende en wil een bekentenis afleggen. Maar na zijn dood ontdekt rechercheur Robbie Corbijn samen met zijn assistente Lowina de Jong dat de man heeft gelogen. Wat is het ware verhaal van de verdwijning van Tessa Verwold en wie is daarvoor verantwoordelijk? De twee speurders worstelen zich door een web van leugens, intriges en moord!

Cover:

Een ietwat donkere cover waarop bij nadere bestudering een gracht te zien is en twee kerken, vermoedelijk het centrum van de stad Leiden omdat dat een steeds terugkerende basis in het boek is. Ik vind de cover vrij somber ogen. Maar past wel in de lijn van de andere twee reeds verschenen detectives van Anne van Doorn.

Titel:

Al vrij snel in het begin van het verhaal begrijp je waarom de titel zo gekozen is, het past perfect.

Verhaal:

Het verhaal gaat net als in enkele voorgaande detectives van auteur Anne van Doorn over het rechercheurskoppel Robbie Corbijn en Lowina de Jong, een fijn stel hoofdpersonen om mee samen te werken in de verhalen. Mee samenwerken, dat is het in dit geval ook echt, want als lezer wordt je constant aan het denken gezet en wil je Robbie en Lowina als vanzelf ideeën of oplossingen aandragen. Lowina voert in deze detective de boventoon. Robbie, haar werkgever van recherchebureau Corbijn, Research & Discover, verschijnt alleen zo nu en dan op het toneel. Dat maakt het er voor Lowina niet altijd gemakkelijker op. Robbie daagt haar, maar ook ons als lezer, uit om zijn gedachtegangen aan te vullen, met hem mee te denkenEr worden in het begin van het verhaal heel snel, in toch wel korte tijd, veel personen geïntroduceerd wat wel even wat meer concentratie vraagt. Voor de ene lezer geen probleem, voor de ander kan het lastig zijn. Maar naarmate het verhaal vordert, komen de belangrijkste personages wat meer naar voor en blijven de anderen wat meer op de achtergrond tot ze aan het einde echt nodig zijn en zo is het uiteindelijk toch goed te volgen.

Slot:

Telkens had ik de moordenaar te pakken, maar even zovelen keren moest ik m weer laten gaan. Telkens wist ik wie de dader was, maar ik mocht m niet arresteren. Waarom dan niet ? Ik wist het immers zeker… Echt… Dacht ik…Ja toch? Nee…

Robbie en Lowina en de auteur doen het graag geloven dat je gelijk hebt, maar het blijkt een misstap. Telkens weer. Doodlopend. De dader blijft tot het einde toe ongekend.

De uitdaging is groot om de losse puzzelstukjes op de goede plek te krijgen, wat uiteindelijk ook lukt.

Toch is er ook een soort van open einde. Het verhaal is zeker af, de moord in zijn geheel opgelost, maar “what about Robbie himself?” Voor zowel Lowina als de lezer een verloren puzzelstukje. Dat smaakt naar meer in een volgend boek.

Hoewel het verhaal fictief is en zowel de hoofdpersonen als de gebeurtenissen geheel verzonnen zijn, zou het zomaar echt gebeurd kunnen zijn. Het is realistisch geschreven.

Anne van Doorn heeft met De man die zijn geweten ontlastte wederom bewezen creatief genoeg te zijn om ons als lezer in de huid van de hoofdpersonen te laten kruipen. Hoewel Robbie en Lowina reeds lange tijd in eerder verschenen boeken van de hand van de auteur bestaan, kun je elk deel ook goed apart lezen. Ieder boek bevat een nieuw mysterie. Anne van Doorn bracht met vrij grote snelheid 5 titels uit op papier, maar daarnaast schreef de auteur tussen mei 2017 en heden ook nog eens tal van extra verhalen als Ebook.

Meer weten over Anne van Doorn en zijn boeken ? http://www.e-pulp.nl/auteur-doorn.htm

ISBN 9789492715333, paperback, 245 blz. uitgeverij E-Pulp Publishers, oktober 2019

http://www.e-pulp.nl / http://www.annevandoorn.be


rechercheur De Klerck

RECHERCHEUR DE KLERCK EN HET DOODVONNIS (P.Dieudonné)

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, wat een geweldig boek !
Ik, als doorgewinterde Baantjer fan, zou niet gauw geloven dat een debuterende auteur dit kon evenaren. Dus ik begon eigenlijk al heel bevooroordeeld aan deze detective toen P.Dieudonné door de uitgever E-Pulp Publishers vergeleken werd met Baantjer. Maar tjee, eerlijk is eerlijk, het mag echt gezegd worden: in dit geval heeft de auteur het meer dan waar gemaakt. Ze hebben niets teveel gezegd. P.Dieudonné is met zijn Rotterdamse De Klerck gelijkwaardig aan de Amsterdamse De Cock. Het duurde nog geen 10 bladzijden, en ik was al om. Ik zat meteen als een oude speurneus in het verhaal en trachtte de gedachten van De Klerck en zijn jonge assistent Klaver te raden, ik wilde zelf de eerste zijn die de puzzels ontrafelde, slimmer zijn dan zij en hun te snel af zijn. Mijn vooroordelen smolten als sneeuw voor de zon. In 1 dag las ik het uit.

Het boek is in vlotte vaart geschreven, beeldend en leest makkelijk weg. Je wordt er direct in meegezogen, ontvoerd en je wordt pas aan het einde weer vrijgelaten. De Klerk wordt meteen als een krachtig hoofdpersoon neergezet. Ook de andere personages, zoals de jonge enigszins onervaren Klaver en het eerste slachtoffer Bart Bovend’Eerdt worden goed uitgewerkt. Hun gedachtegangen zijn goed te volgen. Ondanks dat moord een serieuze zaak is en het verhaal ook absoluut zo geschreven is, heb ik toch ook wel moeten lachen om die ongeduldige assistent Klaver, en dan de broodnuchtere De Klerck, die het enthousiasme van Klaver steeds direct de kop weer in drukte. De personage De Klerck voert wel de boventoon aan het einde, ik miste Klaver een beetje, die de eer ontviel van het oplossen. Het echte ei van Columbus werd alleen door De Klerck gevonden. Daarbij had Klaver wel meer betrokken mogen worden.

Je herkent ook wel in de stijl dat de auteur ook zelf fan is van Baantjer, sommige stukjes hebben wel de zelfde trekjes als in de Baantjer boeken. De locaties zijn net iets anders, Rotterdam in plaats van Amsterdam ( al hoewel Amsterdam ook heel even voorbij komt) en aan het einde zitten ze aan de eettafel in plaats van in een café als De Klerck nog eens haarfijn de details, die geleid hebben tot het oplossen van de moord, uit de doeken doet. Maar toch is er met die overeenkomst in het geheel niets mis mee. Er zijn immers ook zoveel andere boeken, bijvoorbeeld thrillers of romans die min of meer het zelfde verhaal hebben, maar dan uiteindelijk toch altijd een net iets ander plot blijken te hebben. En P.Dieudonné heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat Baantjer zijn grote voorbeeld was. Dus dat zijn verhalen ook die kant op gaan had ik zeker verwacht.
Heerlijk leesvoer.

Ik vind het ook leuk, dat je in dit verhaal als lezer wordt uitgedaagd om mee te denken. Telkens was ik zeker van de oplossing, maar een paar bladzijde later was ik dan toch de weg weer compleet kwijt.

In het boek staat ook:
Opgedragen aan Albert Cornelis Baantjer, zonder wie dit boek nooit was geschreven. Dit is mijn eerbetoon aan de grootmeester.
P. Dieudonné heeft het naar mijn mening echt verdiend om naast deze grootmeester te mogen staan. Ik ben dan ook benieuwd waar Rechercheur De Klerck zijn speurneus weer in steekt bij een volgende ingenieus bedachte moord. P.Dieudonné heeft al zeker een plekje verdiend in mijn boekenkast.

Ik geef het boek 4 sterren, al kan het ook 5 sterren zijn, omdat het voor mij echt goed was, maar ik vind dat iedere auteur, ook zelfs een besteller auteur, zichzelf nog altijd mag blijven uitdagen om de lezers te blijven prikkelen met nieuw leesvoer. Daarom geef ik nooit 5 sterren. Maar het was zeker een goed boek.

Paul Dieudonné groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie in de late jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. Dankzij de boeken van Albert Cornelis Baantjer bleef hij een band met Nederland houden. Jarenlang had Dieudonné in Montreal een antiquariaat, tot doofheid en andere gezondheidsklachten hem dwongen de zaak te verkopen. Sindsdien droomt hij ervan in de voetsporen te treden van zijn grote voorbeeld A.C. Baantjer.

Ik ben zeer benieuwd naar het volgende deel: Rechercheur De Klerck en het duivelse spel wat dit voorjaar verwacht wordt.

Meer informatie over P.Dieudonné en de boeken kun je vinden op: http://www.rechercheurdeklerck.nl


liever dier dan mensliever mens dan dier 4liever mens dan dier 2

LIEVER DIER DAN MENS (Pieter van Os)

En dan gaat de bel. De postbode, met een pakket, helemaal uit Tirana , Albanië.

Het is het oorlogsboek Liever dier dan mens van Pieter Van Os, de auteur die in Tirana woont, maar onlangs even in NL was bij Tijd voor Max om over zijn nieuwe oorlogsboek te vertellen.

Verwacht dat het vanuit NL opgestuurd zou worden, maar het blijkt echt de grote zee overgestoken. Toch wel heel speciaal.

Met in je achterhoofd de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het leed dat we kennen van wat mensen is aangedaan, denk je dat dit het zoveelste boek zal zijn over de oorlog. Eén als zovelen. Er is immers al veel over geschreven. Maar niets is minder waar. Pieter van Os, in het dagelijks leven journalist voor NRC, schreef dit boek op bijna journalistieke wijze, het laat zich lezen als een documentaire. Het gaat over het leven van Mala Rivka Kizel, tegenwoordig Marilka Shlafer geheten. Het boek is echter niet alleen het verhaal van Mala, maar ook van vele andere Joden. Uit het beeld wat de auteur schetst van de Joodse gemeenschap voor, tijdens en na de oorlog, blijkt dat er terdege research is geweest. Ook de historische feiten uit de geschiedenis van Polen en Duitsland die hij veelvuldig aanhaalt en uitgebreid beschrijft zijn een waardevolle aanvulling.

De rode draad die ons door het boek voert is het leven van Holocaust overlevende Mala Rivka Kizel, een orthodoxe, chassidische Joodse vrouw, geboren in Polen. Hoe zij tijdens de oorlog haar jeugd verloor.

Mala is nog kind als de oorlog uitbreekt en het gevaar aan alle kanten uitbreekt voor de Joodse bevolking, maar heeft  ‘het geluk’ te overleven. Dankzij haar blonde haren, die zorgen dat ze er totaal niet Joods uit zag, en ook door de verschillende identiteiten die ze gedurende de oorlog aanneemt. Ze accepteert als Joodse zelfs een doopcertificaat van de Katholieke kerk. Alles om te overleven. Ook niet zelden legt zij haar leven in de waagschaal en neemt onvoorstelbare risico’s om zelf in leven te blijven, maar daarbij nooit haar medemens uit het oog verliezend. Een leven in barre oorlogsjaren doorspekt met verdriet, maar ook vol moed. Met gevaar voor eigen leven liep Mala als kind tientallen malen de smokkelroute vanuit het getto in Warschau om anderen te helpen. Haar angst bepaalde een groot deel van haar handelen tijdens de oorlog. Later ontsnapte ze en dook op verschillende plekken onder. Mala’s afkomst zou onherroepelijk haar dood betekenen als ze verraden zou worden in het door Nazi’s bezette Polen. Echter haar niet geringe kennis van de Poolse en Duitse taal, welke ze deels zonder toestemming had geleerd en accentloos sprak, hielp haar daarbij en vormde  uiteindelijk haar redding. Ze nam de naam Anni Gmitruk aan, en hield iedereen voor dat ze een Volks Deutsche was. Ze werd opgenomen in een fanatiek Nazi gezin die haar opvoedden als eigen kind en nooit hebben geweten dat ze een orthodoxe Joodse achtergrond had. Ze had daardoor ‘naar oorlogse begrippen’ een redelijk goed leven. Na de bevrijding huwt ze Nathan Shlafer, die ze aan het einde van de oorlog heeft leren kennen en vertrekt Mala met haar man naar Israël. Ze mag eindelijk weer Joods zijn. Mala heeft door haar onderkomen in het gezin van de Duitsers tijdens de oorlog echter niet veel mee gekregen van wat er in de achterliggende jaren allemaal in Auschwitz en andere kampen gebeurd. In Israël ontmoet ze mensen die de verschrikkingen van de oorlog in de concentratiekampen overleeft hebben, maar kan door haar eigen ‘veilige’ leven dan maar moeilijk geloven wat er daar is gebeurd. Uiteindelijk komt ze tot het besef dat er wel degelijk twee werkelijkheden naast elkaar bestonden en deelt vanaf dat moment haar eigen verhaal met niemand meer.

Citaat uit het boek: In het archief van Yad Vashem blijkt hoe Mala worstelde met haar verhaal en de schroom die ze voelde tegenover haar nieuwe landgenoten. Bij de organisatie in Jeruzalem komen de overlevenden ‘getuigen’ van de moord op familieleden tijdens de bezetting. Mala kwam er voor het eerst in 1955, twee jaar na de oprichting van Yad Vashem, om de dood van haar ouders te melden, van haar zussen en broertje Meir. Daarvoor diende ze een formulier in te vullen, waarop ook enkele vragen aan haar werden gesteld, als getuige.  Of ze zelf een overlevende was en zo ja, hoe ze de massamoord had overleefd. Er viel te kiezen uit 5 mogelijkheden:

Eén: in de kampen, Twee: in het bos, Drie: in een getto, Vier: Ondergedoken bij niet-joden, Vijf: met een valse identiteit.

Mala heeft het hokje ‘valse identiteit’ nooit aangekruist. Ze is tot op heden nog altijd trots op haar Joodse afkomst.

Het boek draagt de titel Liever dier dan mens, wat geheel bij het verhaal past. Mala heeft eens gezegd: ‘Dieren stoppen met doden als ze genoeg hebben om te eten……’ En daarmee begrijp ik de titel ook. Een dier is niet bezig met rassenreinheid en het uitsluiten van schepsels. Basisbehoefte is voedsel en het lot van de sterkste. Als een dier niet doodt om te eten dan doet hij dat om zijn leven te redden. Wat Hitler deed is een volk uitsluiten en uitroeien. Er is niets wat je kan zeggen wat dat goedpraat of verklaard. In die context zou ik ook liever een dier zijn. Een dier zal nooit zo beestachtig denken zoals de mens kan.

Tijdens de oorlog zijn er 3 miljoen Poolse Joden gedood. Liever dier dan mens is een boek wat je absoluut nog lang bij zal blijven.

Pieter van Os is journalist voor NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Daarnaast is hij auteur en schreef o.a. Nederland op Scherp, Vader en zoon krijgen de geest, en Wij begrijpen elkaar uitstekend.


loslaten doet pijn 1loslaten doet pijn 2

LOSLATEN DOET PIJN (Marianne Swinkels) 

Loslaten doet pijn, is het waargebeurde verhaal van Marianne Swinkels en haar gezin. Een verhaal vol liefde en overgave. Een verhaal over een weg die niemand wil gaan.

Loslaten doet pijn is een triest maar tegelijkertijd ongelooflijk mooi verhaal. Triest, omdat de hoofdpersoon in het boek, Bryan, maar zo kort heeft kunnen genieten van het leven. Waarbij genieten ook niet het juiste woord is, omdat hij 6 jaar lang zo hard heeft moeten strijden om van slechts heel kleine dingetjes te mogen genieten. Een leven vol oneerlijkheid, een leven wat hij zou graag anders zou hebben geleefd. Een leven waarin hij had kunnen leren wat genieten van het leven betekende.

Maar toch is het ook een mooi verhaal. In die zin mooi, omdat je de enorme liefde in het boek voor Bryan voelt van zijn ouders en zus, maar ook van andere betrokkenen.

Het verhaal leest vlot door, slurpt je helemaal op, laat je niet meer los, heeft veel emotie, maar ook hier en daar een lach, ondanks de ernstige situatie, bij de zeldzame momentjes van geluk. Het enige waarom het haperde tijdens het lezen, was omdat op sommige momenten de tranen over mijn wangen liepen.

Het verhaal is zo levensecht overgebracht aan de lezer, dat je zelf de enorme pijn en het verdriet ervaart die Bryan, zijn zus en zijn ouders hebben moeten doorstaan. Een verhaal vol machteloosheid, onwetendheid en gevoel van vaker niet dan wel gehoord te worden. Als lezer probeer je vaak een verhaal te ontrafelen, kijk je naar de plot van een verhaal. Maar hier valt niets te ontrafelen, het verhaal is zoals het is, het staat er, zo is het en niet anders.

Bryan, een klein dapper jongetje, met zijn eeuwige lach op de momenten dat hij wel genoot van de dingen die binnen zijn bereik lagen. De lach waarmee hij kon verbloemen hoe ziek hij was terwijl hij toch ook veel verdriet had. Maar opgeven was geen optie.

Bryans pad werd anders geplaveid, met zoveel hobbels, en oneffenheden, dat je niets anders kon doen dan struikelen. Het lange pad moest opnieuw geplaveid worden maar niemand wist hoe. Het was een enorme opgave voor iedereen om deze weg te gaan, maar ook een weg vol liefde.

De auteur, Marianne Swinkels, is de moeder van Bryan, Marty zijn vader en Sidney zijn zus.

Na het lezen van het boek voelt het bijna alsof ik Bryan ook zelf gekend heb.

Dag lieve Bryan, nu kun je je eigen pad gaan.

Bedankt Marianne dat ik je zoon mocht leren kennen. En vind het een hele eer dat ik achterop het boek mag staan met mijn quote.


niemand geloofde mij

NIEMAND GELOOFDE MIJ (vervolg op Mijn naam was Sylvia) Marianne van Buitenen

Een aantal jaren geleden las ik al Mijn naam was Sylvia van Marianne van Buitenen, een schitterende spirituele roman vol spanning. Daarna, afgelopen zomer las ik ook Niemand geloofde mij ,welke eveneens het lezen waard is. Lees hier wat ik er van vond:

PROLOOG: “Wanneer Rob na een wekenlang coma in het ziekenhuis ontwaakt, lijdt hij aan geheugenverlies. Hij heeft hij geen enkele herinnering aan zijn leven of aan het motorongeluk dat hem is overkomen. Wat hij zich wel tot in detail kan herinneren, zijn de ontmoetingen die hij tijdens zijn coma heeft gehad met Sylvia. Daarbij was het echter niet onmiddellijk tot hem doorgedrongen, dat zij bij hun eerste kennismaking al niet meer in leven was. Door alles wat Rob bij de gesprekken met Sylvia te weten is gekomen, ook over de oorzaak van haar dood, wil hij na zijn ontwaken maar één ding; de politie spreken! Hij botst op een muur van onbegrip, niemand gelooft hem…

Niemand geloofde mij gaat verder waar Mijn naam was Sylvia ophield. Je kunt dit tweede deel ook heel goed apart lezen zonder het voorgaande verhaal van Mijn naam was Sylvia te kennen. Kanttekening daarbij: In Mijn naam was Sylvia wordt het begrip lucide dromen beschreven, en daar wordt in Niemand geloofde mij op verder geborduurd. Ik persoonlijk vind daarom dat als je voorkennis hebt uit Mijn naam was Sylvia, het verhaal van Niemand geloofde mij meteen wel meer binnen komt.

In Mijn naam was Sylvia vond ik wel meer spanning zitten, maar in Niemand geloofde mij lopen de verschillende vormen van leven voor en na de dood als een rode draad door het verhaal, en dat maakte het zeker wel interessant.

Ik vond voor mij persoonlijk de aanloop voordat het spannend werd wat te lang duren. Maar dat komt misschien omdat ik na het lezen van Mijn naam was Sylvia waarin, hoewel het als roman bedoeld was denk ik, ook wat thriller elementen zaten, ik ook in Niemand geloofde mij meer spanning had verwacht. Het middenstuk van Niemand geloofde mij zoog ik wel weer helemaal op , daar werden meer details toegevoegd en daardoor werd ik als vanzelf ook deels teruggevoerd naar het verhaal in het eerste boek Mijn naam was Sylvia, wat een zeer welkome aanvulling was. Gaandeweg het lezen rezen er steeds nieuwe vragen op, die steeds iets meer beantwoord werden, niets werd echter te vroeg onthuld. Het einde was zeer logisch gezien het verloop van het verhaal, maar had ik zeker niet direct door of zien aankomen. Goed naar toe geschreven.

Het karakter en de gevoelens van hoofdpersoon Rob zijn goed uitgediept ,waardoor je kunt voelen wat hij mee maakt. Het verhaal is zeer beeldend geschreven, leest vlot door en heeft een fijn lettertype voor de ogen.

Op sommige momenten vond ik het wel wat ongeloofwaardiger geschreven, te fantasierijk leek me. Maar goed, wellicht is dat toch ook allemaal wel mogelijk, en zijn er nog veel meer dingen die we niet weten. Wie ben ik om te beweren dat het anders is?”

Hoewel de spanningsboog in Mijn naam was Sylvia wat strakker stond, leest ook Niemand geloofde mij lekker weg en sluit het perfect aan op elkaar. Ook in dit tweede boek voert de auteur je weer mee naar de bovennatuurlijke wereld, zonder het op te dringen, er is absoluut meer tussen hemel en aarde na het lezen van dit boek. Zelfs als het spirituele ver van je af staat, zal je toch kunnen genieten van de beide romans.

Niemand geloofde mij verscheen in Juni 2019. Mijn naam was Sylvia in 2016. Daarnaast schreef Marianne van Buitenen ook Hoezo jaloers?, Geluk…waarom niet?, Vrouwen & Honden en 2050.

Niemand geloofde mij, Marianne van Buitenen, paperback, 228 pagina’s, ISBN: 9789463861212

Trailer van Niemand geloofde mij : https://www.youtube.com/watch?v=GGw6Rdn-KL0&t=3s

Mijn naam was Sylvia, Marianne van Buitenen, paperback, 183 pag , ISBN 139789463183543

Trailer van Mijn naam was Sylvia : https://www.youtube.com/watch?v=5T83ojAB8xg


voorzijde cover - kopie

BLAUW (J.B.Hathewine)

Nu de roman Blauw van J.B.Hathewine aan het einde van haar rondreis is in mijn Selfpub Café en de resterende 2 recensies er ook bijna aan zitten te komen van de laatste twee lezers in december uit NL en BE, ben ik jullie ook nog mijn eigen recensie verschuldigd. Het boek Blauw is nog geen jaar op reis geweest, korter dan de bedoeling was, maar gaat voortijdig het Selfpub Café verlaten omdat de auteurs de kans kregen om naar een uitgeverij te gaan en onze groep alleen voor Selfpublishers is bedoeld. Maar het is natuurlijk een fantastische kans voor Blauw en we zijn blij dat ook wij aan de wieg mochten staan bij de geboorte van Blauw. Ik wens het auteurs duo alvast heel veel succes met hun nieuwe uitgave bij Hamley Books. Ik heb de nieuwe cover al gezien en die is prachtig geworden.

Mijn mening over Blauw :

Een heerlijke feelgoodroman die met snelle vaart geschreven is. Een verhaal doorspekt met liefde maar vol verdriet van het verleden en ook van het heden. De band met het hoofdpersonage Olivia was er al snel tijdens het lezen. Ze draagt een geheim met zich mee wat door heel het verhaal verweven zit en stukjes bij beetje wordt er meer onthuld. Een verhaal met bergen en dalen net als in het normale leven. Soms worden dezelfde gebeurtenissen over een bepaalde periode ook nog eens door de andere personages verteld waardoor je vanuit verschillende kanten een beeld krijgt over een en het zelfde tijdstip. Goede toevoeging die zeker goed is voor het verhaal om alle puzzelstukjes bij een te krijgen. Af en toe denk je te weten waar het verhaal eindigt, maar toch geraak je steeds weer van het pad af, wat het verhaal boeiend houdt en maakt dat je door blijft lezen. Op een gegeven moment zo vlak bij het einde weet je hoe het in elkaar zit, maar toch niet hoe het precies zo gekomen is en die onthulling wordt echt tot het einde bewaard. Alle puzzelstukjes vallen pas op hun plaats vlak voor het einde. Ook de epiloog is mooi verwoord waardoor je niet met vragen blijft zitten hoe de personages uiteindelijk met hun leven verder hebben kunnen gaan. Een verrassend goed debuut.

Dit gezegd hebbende vind ik het dan ook heel spijtig dat het boek voortijdig vertrekken gaat uit het Selfpub Café, maar ik weet zeker dat Blauw uitgroeit tot iets moois en dat we nog meer gaan horen van dit schrijversduo.

Het schrijversduo J.B. Hathewine bestaat uit 2 Antwerpse vriendinnen, die beiden met een zelfde missie –het uitbrengen van een eigen boek- begonnen aan een avontuur om samen deze mooie roman te schrijven. Hun boek Blauw verschijnt in februari 2020 opnieuw onder de vlag van Uitgeverij Hamley Books in een nieuw jasje en onder een nieuw pseudoniem: J.B. Ocean.


silvester en de lekke luchtballon 2

SU(I)LVESTER EN DE LEKKE LUCHTBALLON (Willeke Brouwer) 

Voor KokBoekencentrum Uitgevers mocht ik deze keer Su(i)lvester en de lekke luchtballon lezen. Wederom een leuk avontuur met spanning en humor. Lees hier mijn mening over dit zesde deel van de leuke kinderboekenserie van Willeke Brouwer.

De boeken van Su(i)lverster waren voor mij en mijn kids een aantal jaren geleden de eerste kennismaking met graphic novels. Ik had tot dan toen dat soort boeken een beetje links laten liggen. Vond graphic novels naar mijn idee, schreeuwerig en druk om te lezen. Maar toen kwam de eerste Su(i)lverster toevallig op mijn pad. Ik kreeg m van een vriend die een hele leuke kinderboeken winkel uit baatte. Hij wist dat ik van simpele covers hield die toch wat te vertellen hebben. En ik vind zeker dat hij daarin gelijk heeft. Zo kwamen inmiddels vrij wel alle delen van Su(i)lvester hier in huis. En ik moet zeggen, ze zijn heerlijk grappig, bijdehand en ook nog leerzaam geschreven en de kleine cartoonachtige tekeningen daarbij maken het helemaal af. De boekenserie kenmerkt zich ook doordat hoofdpersoon Silvester in het boek eigenlijk doodgewone dingen beleefd, uit het dagelijks leven van kinderen in deze tijd, maar toch net ietsje anders uitpakken voor hem. Zo herkenbaar.

Silvester probeert zich groot voor te doen, wat hem niet altijd even makkelijk afgaat na zijn verhuizing van de stad naar het vrije platteland. Want daar wonen immers alleen maar stoere kinderen, die nergens bang voor zijn, toch?
Net als ieder kind heeft Silvester ook bepaalde angsten, maar dat is natuurlijk niet stoer om die te tonen. Hij wil niet gezien worden als de sul uit de grote stad, die niets weet en niets durft. Dus hij zet zo nu en dan zijn masker op en doet net of er niets aan de hand is. Maar dan wint hij een prijs…….ieder kind zou blij zijn, maar Silvester echt niet!

Su(i)lvester en de lekke luchtballon zijn eigenlijk allemaal korte stukjes tekst waarbij situaties uit het dagelijks bestaan van kinderen aan elkaar gebreid zijn tot een spannend verhaal dat uiteindelijk naar de titel van het boek verwijst. Leuk is ook dat de nieuwerwetse woorden die kinderen tegenwoordig gebruiken in het verhaal verwerkt zijn. Daardoor komt het boek nog dichter bij de jonge lezers te staan en spreekt het zeker meer aan. Ouders die het boek eventueel ook lezen, zullen de situaties en het gedrag in de opmerkingen van de kinderen in het boek herkennen. Het afzetten van de kinderen tegen hun ouders maar tegelijkertijd hen ook nog zo hard nodig hebben. Het is zo eigentijds geschreven. De (soms leerzame) tekeningen vullen het verhaal goed aan, waardoor minder tekst nodig is en het heel vlot leest. Leuk lettertype ook, het maakt het geheel grappig en aansprekend.

Indirect zit in dit zesde deel van Su(i)lvester een beetje het thema pesten verborgen, vind ik. Ik weet niet of de auteur dat ook zo had voorzien, maar ik vind het goed gedaan. Het geeft kinderen een stem.

Een leuke aanrader !

Su(i)lvester en de lekke luchtballon is deel 6 in de succesvolle kinderboekenserie, geschreven door Willeke Brouwers. Uitgeven in 2019 bij KokBoekencentrum Uitgevers.


bloedmaan

BLOEDMAAN (Johnny Bollé)

Onlangs verscheen het boek Bloedmaan, de tweede meeslepende thriller van Johnny Bollé. Ik las m twee keer, eerst als manuscript en later als echt boek. Lees hieronder mijn mening.

Bloedmaan is een meeslepend verhaal met drie verhaallijnen die in den beginne niets met elkaar lijken van doen te hebben. Net als in het eerste boek van de auteur, Egyptisch Blauw, bevat ook dit verhaal wederom veel leugens, intriges en complotten.

Meteen bij de inleiding ontbreken er stukjes van de puzzel, en maakt het nieuwsgierig. Tijdens het lezen denk je steeds dat je de puzzel goed legt, maar dan blijkt er toch een stukje scheef te liggen, en moet je weer een ander stukje aanpassen. Gedurende het verhaal zal blijken dat de puzzel langzaam aan elkaar rijgt, alleen dat ene stukje… dat wordt echt pas aan het einde gevonden, zoals het bij een goed plot hoort.

De situaties in het boek zijn zo uit het leven gegrepen, menig voorval heb ik om mij heen zien gebeuren. Normaal zou ik daar ver van weg blijven. Want hoe snel de leugen ook is, de waarheid achterhaalt m wel. Toch weet Johnny een sfeer te creëren, waaruit je niet meer weg kan, waarbij je jezelf totaal in het verhaal verliest. Je wordt er in meegezogen, zo erg dat je bijna nog in staat bent om de grootste leugenaar in het verhaal te dekken en zelfs enige sympathie voor dat personage krijgt. Althans zo verging het mij.

Bloedmaan heeft veel personages, die goed uitgediept worden, voor sommige krijg je ontzag, bij anderen ontwikkel je een gezonde weerstand. Het verhaal speelt zich in een aantal steeds wisselende steden af, maar wordt zo beeldend beschreven dat je je toch ook echt op die plek waant en je je middenin de situatie bevindt die zich op dat moment voordoet. Het hele verhaal speelt zich in een klein jaar af, maar er wordt ook af en toe terug gegaan naar voorgaande jaren. De verhalen wisselen wel vaak en snel van tijd, alsook verspringt het daarbij binnen een hoofdstuk ook nog vaak van personages, dus enige concentratie is soms wel nodig. De tijd en de personages staan echter goed aangegeven bij ieder hoofdstuk en daardoor leest het toch lekker vlot weg.

Een verhaal vol emoties, achtbanen, en verkeerde keuzes, al dan niet fataal.

Bloedmaan is het zelfstandig te lezen vervolg op Egyptisch Blauw. In Bloedmaan zitten passages die terug te leiden zijn naar het boek Egyptisch Blauw, beide boeken zijn in grote lijnen met elkaar verweven, maar ik las eerst Bloedmaan en daarna pas Egyptisch Blauw en dat ging prima. Leuk detail is dat de auteur in het verhaal van Bloedmaan ook af en toe de naam Egyptisch Blauw heeft verwerkt. Zaten er in Egyptisch Blauw nog enige punten van aandacht, met Bloedmaan heeft Johnny Bollé laten zien dat hij de kritieken van zijn lezers serieus heeft aangepakt. Je ziet dat hij een eigen herkenbare stijl probeert te creëren. In dit tweede boek zie je ook duidelijk dat hij als auteur gegroeid is, en ik weet zeker dat hij de potentie heeft om in zijn volgend boek nog meer te groeien.

Johnny Bollé is een Vlaamse auteur welke zijn eerste boek Egyptisch Blauw als selfpub auteur uit gaf in 2018. Bloedmaan is recent verschenen in 2019 onder de vlag van ISJB Uitgevers.

Meer weten van Johnny Bollé en zijn boeken ? Ga dan naar de website : www.johnnybolle.com

Of volg hem op Facebook: Johnny Bollé – auteurspagina


ik ben echt niet bang 1

IK BEN ECHT NIET BANG (Rick Meijer)

Onlangs verscheen het leuke prentenboek Ik ben écht niet bang van Rick Meijer. Ik las het met een paar kids op mijn werk. Lees hieronder mijn recensie.

Rick wilde graag een boek schrijven voor jonge kinderen. Ik ben écht niet bang is een kleurrijk en spannend educatief prentenboek geworden, waarin kinderen leren omdenken, je niet te laten leiden door je angst, maar vooral je hart te volgen.

Flaptekst: Lana ziet het spookhuis dichterbij komen. Nog maar een paar stappen tot…Opeens wordt alles donker. Wat gebeurt er allemaal? En waar komen haar klasgenoten Jasmijn en Saar plotseling vandaan? Langzaam kruipt het kippenvel over Lana’s armen heen. Dan gaan de deuren open…. Durf jij mee het spookhuis in? Maar pas op! Niets is wat het lijkt, als je door Lana’s ogen kijkt.

Kinderen worden net als dieren van nature met angst geboren. Immers wat staat ze te wachten in de grote nieuwe wereld bij iedere stap die ze zullen zetten? Hoewel het niet erg is om af en toe een keertje bang te zijn, is het wel fijn als dat ook gerelativeerd kan worden. Kinderen moeten daar in nog groeien. Aan ouders de taak om een veilige omgeving te creëren vanaf hun geboorte en ze te laten zien dat het geen enge grote boze wereld is waar ze in terecht zijn gekomen. ‘Ik ben écht niet bang’ schetst een beeld van een spookhuis, een bekend fenomeen van oudsher, waar angst vaak mee gevoerd wordt. Een kind wat bang is ziet immers ‘overal spoken’. Groot of klein.

In Ik ben écht niet bang laat de auteur zien dat je kinderen kunt leren omdenken.
Zie jij een eng dier voor je staan? Maak er dan in je hoofd een ander dier van wat jij wel leuk vindt. Oftewel, maak van een mug in dit geval geen olifant, maar andersom. Zo creëert de auteur op iedere bladzijde een beeld waarbij de kinderen uitgedaagd worden om hun eventuele angst die ze op dat moment bij de illustraties ervaren, om te zetten in iets positiefs. Ook voor ouders kan het boek tijdens en na het lezen een handreiking zijn om te praten met hun kinderen over wat zij nu eng vinden in hun dagelijkse omgeving en samen eens te kijken naar een oplossing.

Ik las het boek natuurlijk met een aantal kids, in dit geval de kids van een collega op het werk. Laurens (6 jr) en Jochem (9 jr). Laurens zei heel stoer dat hij nergens bang voor was, maar daarop begon grote broer Jochem een discussie met hem, want sliep Laurens immers niet altijd met het licht aan, zodat de monsters weg bleven? Daarop besloot ik om ze mee te nemen naar de stal, die ze heel goed kennen, maar waar talloze spinnenwebben hangen en veel donkere schaduwen zijn, genoeg om hun fantasie op los te laten. We wandelden samen zo bijna letterlijk het spookhuis in van ‘Ik ben écht niet bang’. Languit liggend op een paar houten kisten, las Jochem aan Laurens voor. Telkens werd er even gestopt, en bij ieder plaatje probeerden we wie de meeste dingen kon verzinnen om de enge situatie om te draaien naar iets vrolijks. Ze wisten meer dan ik.😀 De vleermuis vond Jochem het leukst. Dat werd een libelle, of een kraai, maar ook een roofvogel en een vampier (of dat laatste nu zo omdenken was om je angsten te verminderen, weet ik niet 😂😂). Laurens vond de beer het mooist, hij heeft zelf een hele lieve Teddy. Na het lezen deed ik het licht uit in de stal en liepen we in het bijna donker terug door de gang, overgeleverd aan het spaarzame licht van de ramen. Daarmee werd hun fantasie nog even verder geprikkeld en al lopend kwamen we nog een krokodil op de muur tegen (dat werd een leguaan), een haai (een tovervis) en een grote roodwangschildpad (lieveheersbeestje). Ik denk dat ze het boek inmiddels begrepen hadden.

Ik ben écht niet bang is een boek met verhaal op rijm. Kinderen vinden het hierdoor ook leuk om hardop te lezen, om te horen dat de tekst echt rijmt en nodigt uit tot herhalen. Leest prettig en van alle kleuren wordt je toch echt wel vrolijk ondanks dat het spannend is. De blad gevulde, enorm kleurrijke illustraties van Esther Malaparte, zorgen daarbij voor een bijzonder geheel. Leeftijd circa 4 tot 8 jaar.

In dit boek wandelen kinderen door het spookhuis, het is spannend, maar niet te eng, en aan het einde wil ieder kind zeker nog een keer terug.

Rick Meijer schreef met Ik ben écht niet bang zijn eerste prentenboek. Eerder werd hij al bekend met Breekpunt (2017), een sportief verhaal voor de jeugd over tennis en samen met Gerard van Gemert schreef hij het voetbalverhaal FC de Madonna’s-Onderschept (2017). Ondertussen schrijft Rick aan een nieuw jeugdboek.

www.rickmeijerschrijver.nl

Uitgeverij Volt


grand hotel de bajes

GRAND HOTEL DE BAJES (Andries Bik) 

Hoewel ik zelf het boek Grand Hotel de Bajes van Andries Bik momenteel aan het lezen ben, doe ik er toch langer over dan verwacht.
Een slecht boek ? Welnee !!
Dat zou ik echt niet durven beweren, want bij de wet is het nog steeds zo, dat als je gearresteerd wordt, je altijd het recht van zwijgen hebt, omdat alles wat je zegt tegen je gebruikt kan worden en daar wil ik mijn vingers in dit geval echt niet aan branden.
Bij wat ik tot dusver gelezen heb, val ik van de ene verbazing in de andere en het nodigt zeker uit om te blijven lezen in Grand Hotel de Bajes.

Wat is dan mijn probleem zou je zeggen ?

Nou….
Telkens als ik verder wil lezen, blijkt mijn boek al ingepikt door iemand hier in huis! En de dief houdt zich steevast schuil in een donker hoekje.
Nu kan ik er natuurlijk boos om worden, want mijn qualitytime met een goed boek wordt me immers door mijn neus geboord. Maar dan hoor en zie ik het plezier wat deze anonieme dief er aan beleeft. Maar toch, iets ongevraagd wegnemen, dat kan natuurlijk echt niet. Dus ik besluit ‘m maar eens te gaan verhoren.

“Jij neemt het wel heel letterlijk dat boek hè, als je het zelfs aandurft, het onder mijn neus vandaan te stelen zodra ik mijn kont maar even keer ? Solliciteer je soms naar een “vakantie” in de bajes?”

Alles werd natuurlijk in alle hevigheid ontkend zoals het een echte dief betaamd. Daarop besloot ik hem iets harder aan te pakken en ‘m te chanteren:
“Je leven hangt er vanaf, nu je het slechte pad verkozen hebt; je kan nu niet meer terug, al zou je op je blote knietjes smeken.”

Mijn “arrestant” keek me ondertussen met toegeknepen ogen aan.
“Je mag Grand Hotel de Bajes uitlezen, als je daarna je mening geeft in het Selfpub Café”. De stiekeme lezer keek me nu met grote vertwijfeling aan, want lezen voor een dyslect is al wat, maar een recensie schrijven? Da’s wel heel andere koek. Maar een rechter kent ook geen genade, zoete broodjes worden niet gebakken, dus daar begin ik ook niet aan.
De dief des huizes koos uiteindelijk toch maar eieren voor zijn geld, want hij was ondertussen ook nog eens behoorlijk verslaafd geraakt aan het geheel, en voor een verslaafde is het immers moeilijk afkicken. Aarzelend stemde hij in. Onder mijn wakend oog las hij verder, ik zou m niet meer met rust laten. Wie zijn billen brand, moet op de blaren zitten. Ik zou m zeker niet vervroegd vrijlaten.

Dat ie m echt kneep na mijn uitspraak, mocht duidelijk zijn. Ondanks zijn dyslectie las mijn arrestant het boek in een ruime dag uit, hij sliep er snachts niet eens meer van.
Bang dat de veroordeling nog vele malen erger zou worden als hij in hoger beroep zou gaan, besloot hij uiteindelijk maar schuld te bekennen en dat op papier te ondertekenen voor het Selfpub Café.

Aldus resteert mij nog de schuldbekentenis van de anonieme dief over Grand Hotel de Bajes :

Wat een realiteit in dit boek ! Zo geschreven “alsof ik er zelf zat en mij liet bedienen op een koninklijk presenteerblaadje.”

Erg interessant om een kijkje te krijgen in het leven van gedetineerden in gevangenschap anno 2019. In verwondering gelezen dat het zo ongeveer echt hotels blijken te zijn. Je kent de verhalen natuurlijk wel uit de media, maar het nu te horen van een insider, maakt het nog moeilijker te bevatten. Te gek voor woorden dat we daar met zijn allen aan mee betalen om gedetineerden een korte of lange “vakantie” te bezorgen in een luxe resort.

Hoewel ik begrijp dat detentie niet bij uitstek fijn is, ben ik na het lezen van dit boek toch wel van mening, dat het ook weer niet heel vervelend hoeft te zijn. Ik zou zeggen, het moedigt bijna aan.Als je geen onderdak hebt of iets staat je niet aan, check je toch even daar in. Triest eigenlijk. Ik vraag me wel af of er ook niveau’s zijn. Dat je meer of minder ter beschikking hebt naar mate je meer of minder hebt uitgevreten.

Hoewel ik zelf nooit verder ben gekomen dan een stevig gesprek met oom agent in een politiecel tot diep in de nacht, ben ik na het lezen van dit boek, toch wellicht wel voornemens om volgend jaar ook een vakantie in hotel De Bajes te boeken. Ik kan ook wel wat “Me Time” gebruiken, Andries😉
(Een mens moet toch wat hebben om te dromen)

Andries, ik moest wat neerzetten voor het selfpub café, anders zou ik mijn leven hier in mijn house at the beach niet zeker zijn zo je hebt kunnen lezen eerder in dit bericht, dus bij deze.
Dank dat ik de kans kreeg om je boek te lezen. Ik begrijp nu ook waarom mijn maatjes vroeger zoveel moeite deden om bij oom agent in het geding te komen, die hadden dit vast voorzien😂

De mázzel !!
Groetjes D.T.

 

Lilli en Britt 1

LILLY & BRITT en het sprookjesavontuur (Niels Damen) 

Sprookjes van weleer.

Vandaag las ik het kinderboekje Lilly & Britt en het sprookjesavontuur van Niels Damen voor aan een paar buurtkinderen bij 37 graden en héél veel ijsjes.

Lilly & Britt en het sprookjesavontuur is een leuk verhaal over twee zusjes, die een lapje rode stof vinden.  Ze willen graag weten van wie het is. Tijdens hun zoektocht belanden ze in het sprookjesbos. Ze vragen aan iedereen of het rode stofje soms van degene is. Maar steeds komt er een ontkennend antwoord. Van wie is het dan wel ? Benieuwd of het gaat lukken om de eigenaar te vinden van het mooie rode stofje ? Lees dan mee in dit vrolijke boekje, voor kids tot circa 6 jaar, waarin kinderen en ouders de bekende sprookjes van weleer zullen herkennen.

Het is een kleurrijk boekje, 24 pagina’s, met vrolijke tekeningen van Faiza Farooq. Het oogt wat klein, 15×15 cm. Ik zou echter gekozen hebben voor een harde kaft, dan heb je, ook bij een klein boekje, meer het gevoel een boek in handen te hebben en zou het dan in de winkel eerder oppakken. Denk dat de lezers er zekerwel ook bereid toe zijn om er iets meer geld aan uit te geven als het hardcover is. Het oogt wat meer.

Niels woont met zijn gezin in Hoogvliet. Zijn eigen kinderen Lilly en Britt spelen de hoofdrol in dit vrolijke kleuterboekje. Niels schenkt een deel van de opbrengst aan Stichting Jarige Job. www.jarigejob.nl


vrachtbrief

VRACHTBRIEF ( Miriam Guensberg)

Zeven minnaressen, zeven brieven, zeven oldtimers en een ontwrichtende nalatenschap staat er op de cover. Evenals de titel Vrachtbrief wordt als snel in het boek duidelijk dat die woorden van de cover eigenlijk het gehele verhaal omvatten.

In het boek gaan we een stuk terug de geschiedenis in, zover als voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de Poolse Myron Kaminski vocht ooit bij het Geallieerde Bevrijdingsleger. Tevens had hij geen vrije jeugd, wat hem maakte dat hij op zijn weg naar volwassenheid zijn Poolse afkomst liet varen en Nederlander werd. Hij nam ook een andere naam aan, waarvoor de reden pas aan het einde van het boek bekend wordt. Tijdens het zoeken naar zichzelf, heeft hij diverse paden bewandelt die niet altijd door de beugel konden. Als priester heeft hij toch diverse minnaressen gehad, en had hij ook enkele nazaten al kwam hij daar soms vele jaren later pas achter. Ook wordt in het boek het misbruik binnen het Vaticaan aan de kaak gesteld al is Myron daar zelf niet schuldig aan, maar het zou wel zijn levensweg ook deels bepalen. Hij mag en kan  het bij leven niet naar buiten brengen. Pas na zijn dood zou het bekend worden.  Hij weet na de oorlog een vermogen om zich heen te creëren en begint een oldtimer verzameling, maar op zijn bijna 100 jarige sterfbed krijgt hij enigszins spijt van zijn vroegere escapades waarbij hij telkens opnieuw de vrouwen in de steek had gelaten en gaat op zoek naar zijn nazaten. Hij vind ze, en wil dan alsnog iets in hun leven betekenen. Hij neemt een vrouw in dienst, Roza, die hem daarbij moet gaan helpen, ook zij komt niet toevallig op haar pad, maar hij verteld dat niet aan haar. De boodschap is wel duidelijk: Hij verkoopt zonder geld om de erfbelasting te ontduiken – tot aan zijn dood zou hij de wet blijven omzeilen – , enkele van zijn geliefde oldtimers aan al zijn nazaten en Roza moet ze afleveren middels een vrachtbrief. De vrachtbrieven horen bij de aflevering van de oldtimers, maar kunnen ook gezien worden als de zware last(vracht) die Myron heel zijn leven met zich mee droeg.

Het boek is niet alleen een roman, maar bevat ook korte terugblikken in de geschiedenis en al het moois over oldtimers. Eigenlijk zijn het min of meer zeven dezelfde verhalen, doordat in ieder verhaal zowel een dame, een oldtimer auto als het “overspel” van Myron als priester voorkomt, dus lijkt het wel voorspelbaar.  Maar de steeds andere details in elk verhaal maken dat het toch niet saai wordt om te lezen. Aan het einde komen de verhalen allen bijeen.  Ook aan het einde van het verhaal komt Roza er zelf pas achter welke rol ze in het geheel heeft gehad, waarom zij voorbestemd was Myron te helpen. Voor de lezer maakt dat en nog wat andere details, dat het enigszins voorspelbare boek toch nog wat kleine verrassende onthullingen heeft aan het einde.

Miriam Guensberg heeft zich voor Vrachtbrief opnieuw laten inspireren door de geschiedenis van haar Pools Joodse vader. Vrachtbrief borduurt voort op thema’s die ook in haar eerdere romans Poolse tranen en Ooit te vinden zijn. Ze vormen samen een drieluik, en in het laatste boek komen we weer enkele personen tegen uit de voorgaande boeken, maar je kunt de boeken ook absoluut allen uitstekend apart lezen.

Miriam Guensberg is filosofe en schrijfster. Haar romans zijn door de pers altijd zeer positief ontvangen, ze stonden meerdere malen op de longlist van de Libris Literatuurprijs.

HOME

—————————————————————————————————————————————-

Stella

STELLA (Takis Würger ) 

De jonge Zwitserse student Friedrich woont in een onstabiel gezin. Zijn vader is handelsreiziger en zijn moeder schildert en drinkt stelselmatig te veel. Friedrich krijgt als kind een ongeval waardoor hij de kleuren in zijn ogen verliest. Zijn moeder had voorbestemd om Friedrich ook kunstschilder te laten worden, en ziet haar droom in duigen vallen, maar probeert toch haar zin door te drijven. Friedrich gaat jaren gebukt onder het juk van zijn moeder. Na een aantal jaar verlaat zijn moeder het gezin. Ook Friedrich besluit dan dat hij weg wil, hij wil iets van de wereld zien, net als zijn vader, die voortdurend op reis is en kiest Duitsland. Hij wil persé naar Berlijn.

Citaat: “Die avond hoorde ik het gerucht voor de eerste keer. S’ Nachts zou een meubelwagen door het Scheunerviertel rijden om de Joden op te halen”.

Iedereen waarschuwt hem niet te gaan vanwege de oorlog, maar hij vertrekt toch. Iemand moest de geruchten van de werkelijkheid scheiden, vond hij. Eenmaal daar ontmoet hij de 21 jarige Kristin en wordt verliefd. Maar Kristin blijkt een dubbelleven te leiden en is verslaafd aan verdovende middelen. Het hoe en waarom, daar komt Friedrich niet meteen achter. Overdag is Kristin bij hem maar s’nachts is ze altijd weg. Ze geeft geen antwoord op zijn talloze vragen, ze zegt hem dat het beter is de waarheid niet te kennen. Zowel Friedrich als Kristin heeft kennis aan de oudere Tristan, die naar later blijkt, bij de SS te horen. Kristin speelt een gevaarlijk spel, ze is namelijk Joodse. Ze laat zich als Jodin aanstellen bij de buitendienst van de Gestapo en weet wonderbaarlijk alle Duitsers om de tuin te leiden. Langzaam maar zeker komt Friedrich achter het doel van Kristins dubbelleven. Beurtelings behoort Kristin hem en enkele leden van de Gestapo toe. Kristin blijkt eigenlijk Stella Goldschlager te heten. Haar ouders zijn door de Duitsers gevangen genomen en om hen te redden verraad ze andere Joodse onderduikers. Haar activiteiten zorgen ervoor dat haar ouders tijdelijk van de dodenlijst af gehaald worden maar uiteindelijk zouden ze alsnog op transport worden gezet naar Auschwitz en daar sterven. Friedrich kan niets met deze wetenschap, dat Kristin, alias Stella, andere Joden moedwillig de dood in jaagt. Kristin blijft daarnaast volhouden dat ze zangeres wil worden, ook om haar ware identiteit te verbergen. Friedrich ziet geen toekomst meer voor hem en “zijn” Kristin. Hij laat Kristin achter en gebroken keert hij terug naar huis.

Citaat : “Ik was naar deze stad gekomen omdat ik dacht dat het belangrijk was dat ik de geruchten van de waarheid zou scheiden, en nu vluchtte ik ervoor”.

Het verhaal in dit boek omvat precies 1 oorlogsjaar, van januari 1942 tot december 1942. Voorafgaand krijgen we een korte terugblik over het leven van Friedrich tot aan de oorlog en achteraf krijgen we een overzicht hoe het Stella en de andere Duitsers vergaan is na de oorlog. Het verhaal is ingedeeld in 12 maanden en voordat het verhaal verder gaat staan er telkens eerst andere gebeurtenissen genoemd die zich eveneens in die desbetreffende oorlogsmaand afspeelden. Het verhaal noemt zeer veel historische feiten, maar toch is het geen geschiedenis boek. De feiten vormen een waardevolle aanvulling, het is een vlot geschreven verhaal over een donkere periode in onze geschiedenis.

Veelal gaan oorlogsboeken over de concentratie kampen, verhalen van overlevenden van de kampen en tweede generatie slachtoffers of de rol van Hitler ten tijde van de oorlog. Maar er zijn veel minder boeken over de onvrijwillige “samenwerking” van Joden en de nazi’s, hoe dat er aan toe ging, velen konden het tenslotte niet meer navertellen. In dit boek krijg je een duidelijker beeld hoe deze mensen in een web gevangen zaten. Dat maakt dat Stella een ander boek is dan alle andere oorlogsboeken.

Dit verhaal is als fictie geschreven maar wel gebaseerd op de echte Stella Goldschlag , die in de oorlog vele Joden heeft verraden om haar ouders te redden, maar het verraad heeft niet voorkomen dat haar ouders toch alsnog vergast werden. Tijdens het lezen staan er tussendoor stukken tekst uit getuigenverklaringen die Stella Goldschlag aangaan. Stella wordt na de oorlog in 1946 veroordeeld voor Jodenverraad aan de Geheime Staatspolitie. Hoeveel Joden ze precies heeft “aangewezen” weet niemand omdat er weinig nog in leven waren ten tijde van het proces. Na 10 jaar vast te hebben gezeten, bracht ze de rest van haar leven in vrijheid door. In 1994 pleegde ze zelfmoord.

Takis Würger is onderzoeksjournalist, deed verslag van verschillende oorlogen in landen als Afghanistan, Irak en Oekraïne. Daarnaast is hij redacteur bij Der Spiegel. In 2017 schreef hij The Club, maar die is hier nooit vertaald. Stella, zijn tweede roman, wel en kwam meteen op de bestsellerlijst terecht. Maar Stella was ook omstreden en leverde veel discussie op.

Stella is een indrukwekkend liefdesverhaal over trouw en verraad in de Tweede Wereldoorlog


IMG_9824

WINTERUREN (Filip Bastien)

Even op de borrel geweest bij de Vlaamse Selfpub Café auteur Filip Bastien in het mooie Belgische Turnhout.

Filip is inmiddels bekend van zijn boek Winteruren, een roman, vol liefde en historische gebeurtenissen. Winteruren voert de lezer langs de grote gebeurtenissen van de twintigste eeuw: De Eerste en Tweede Wereldoorlog, De Koude Oorlog, de wereldexpositie in Brussel en de val van de Berlijnse Muur.

Winteruren werd – als enige van de 554 inzendingen – driemaal genomineerd voor de shortlists van de Indie Awards 2019:
– beste boek 2018 (juryprijs)
– beste boek (publieksprijs)
– meest memorabele karakter (protagonist Richard Van Waeyenberghe)
EN WON OOK NOG !
Filip Bastien kreeg als eerste Vlaamse auteur de Indie Award juryprijs voor het meest memorabele karakter in zijn boek Winteruren, Richard van Waeyenberghe .

Hoofdpersoon in het boek, Richard van Waeyenberghe, is de grootvader van auteur Filip Bastien welke hij zelf helaas nooit mocht kennen. Toch is het boek geen waargebeurd verhaal. Het boek is fictie, maar doorspekt met reële gebeurtenissen uit onze geschiedenis, wat het erg interessant maakt om te lezen, een stapje terug in de vorige eeuw. Voor iemand die in de streek in België woont, waar het verhaal zich afspeelt zullen de vele herkenningspunten een waardevolle toevoeging zijn. Maar ook als je niet van België bent, is het zeer goed te volgen, want de oorlog kennen we allemaal.

Een roman, welke leest als een trein, waarin je veel liefde voelt ondanks alle ontberingen die Richard van Waeyenberghe moest doorstaan. Liefde die hij telkens vond, maar ook steeds opnieuw weer kwijtraakte door de barre omstandigheden.

Zo zijn er 2 liefdes in zijn leven gekomen, Josephine en Anna Maria. Beide proberen bij Richard vooraan te staan. Richard kiest in eerste instantie voor zijn allereerste liefde, Josephine die hij al op 10-jarige leeftijd ontmoette, maar het lot bepaald iets anders. Richard gaat tijdens de oorlog bij het verzet, wordt verraden en opgepakt, gruwelijk gemarteld door de nazi’s, maar weet weer te ontsnappen. Hij is voortdurend op de vlucht waardoor hij beide liefdes uit het oog verliest. Josephine duikt op de meest onverwachte momenten toch weer op in Richards leven, maar even snel verdwijnt ze ook weer. Anna Maria is het, die hem steeds de reddende hand lijkt te bieden in zijn penibele omstandigheden. Uiteindelijk zal Anne Maria het zijn die Richard door het leven leidt. Maar ook zij heeft haar geheimen na de doorstane oorlog. En zo rijzen er uiteindelijk toch wel wat vraagtekens bij Richard als hij zijn Anna Maria bijstaat op haar sterfbed. En dan zijn daar de verrassende onthullingen, die alle puzzelstukjes in het verhaal op zijn plaats laten vallen voor de lezer.

Het verhaal wordt verteld in flashbacks door de ogen van Richard van Waeyenberghe. Er zijn maar 11 hoofdstukken maar ieder hoofdstuk omvat meerdere terugblikken in de tijd, welke duidelijk aangegeven staan met jaartallen en plaatsnamen boven ieder leesgedeelte. Vlotte schrijfstijl, mooi lettertype wat prettig leest. Er wordt heel beeldend geschreven waardoor je je de angst van de hoofdpersonen levendig kunt voorstellen en zelfs voelen op bepaalde momenten. Zou je als lezer de gebeurtenissen natrekken in geschiedenisboeken en archieven, dan kom je er ook meteen achter dat er goede research is gedaan door de auteur, iets wat zeker belangrijk is bij een boek waarin verwezen wordt naar waargebeurde feiten.

Filip geeft ons met zijn boek Winteruren een kijkje in de historie zonder geschiedenisboek, een stapje terug in de tijd, heerlijk om te lezen.

Filip Bastien komt uit Werchter (BE)en is in het dagelijks leven IT systeembeheerder. Daarnaast is schrijven zijn grote hobby. Na de historische oorlogsroman Winteruren, schrijft hij nu aan een thriller.


081aaf99-c7bc-4d75-bd16-26dca2abd493

HIJ DOET NIKS, HOOR! (Fiona Huisman)

Als echte hondenliefhebber en vrouwtje van een stik-eigenwijze Franse Mini Bulldog – die niet alleen met een platte snuit, zonder staart en korte pootjes geboren is, maar ook steevast doet alsof hij zonder oren op de wereld kwam – moest ik dit boek natuurlijk ook even lezen. Mensen die tegen  dieren praten worden net zo raar aangekeken als mensen die in zichzelf praten. Nou  laat ik dat nou beiden doen……En het kan mij lekker niets schelen.

In dit boek praat Fiona  ook veel, echt veel. Maar niet tegen zichzelf, maar tegen haar honden. Dat het slechts eenrichting verkeer is, dat gaat er bij haar niet in. En dat is natuurlijk ook niet zo. Al praten we geen honds of kats, dieren zijn heel goed in staat om ons te begrijpen en zij ons. En ook  heel goed in ons om de tuin te leiden, wat je ook bij het lezen van dit boek zult ondervinden. Wellicht herken je je zelf of je hond er ook zelfs in. Fiona weet haar verhalen over de belevenissen met haar honden (en soms die van anderen die ze vaak tegen kwam) zo beeldend neer te zetten, dat het lijkt of je er ter plekke bij stond als er weer eens iets onverklaarbaars of geks gebeurde. Ook ging ik regelmatig hardop in een lachstuip, zo hard dat mijn eigen Franse Bull mij dan aankeek en met zijn grote ogen vroeg of ik nog wel bij de tijd was. Heerlijke ontspanning.

Tekst achterzijde boek : “Ik ken een meneer met een poedel en die praat tegen zijn hond alsof het een kind is.’
Ik ben op een feestje en sta samen met nog een paar mensen in een kring om de spreekster heen. Deze staat met een glas in haar hand te genieten van de aandacht. Ze gaat nog even door: “Zooooo, Meisjepeisje, jij bent wel moe na zo’n lange wandeling, hè?’ kirt ze, de meneer met de poedel imiterend. “En die poedel heeft een jásje aan, nou jaaaaa!’
De mensen om haar heen slaan zich op de dijen en doen van: “Woehahaha.’
“Woehahaha,’ doe ik ook een beetje halfslachtig mee, maar het gaat niet echt van harte.
Ik praat namelijk ook zo tegen mijn hond, al heeft hij dan geen jasje aan.

Hij doet niks, hoor ! is een bundel korte voorvallen uit het dagelijks leven van Fiona met haar honden, waarin vele eigenaren van trouwe viervoeters, zichzelf of de situaties eromheen, zeker zullen herkennen. Heerlijk tussendoortje voor iedere  hondenliefhebber. ÓÓK als je geen hond hebt.

ISBN 9789491777998, 115 blz. paperback, februari 2019

Fiona  Huisman geeft haar boeken uit via uitgeverij Eigenzinnig. Eerder schreef ze een kinderboek Megamorfoosje (2018), uitgegeven via Schrijverspunt.


De overlevers

DE OVERLEVERS – de rode traan (Rik Raven) 

De overlevers is een boek waar de fantasy rijkelijk vloeit, een boek wat je meevoert naar gruwelijk  illusies. Er zijn veel personages ,waaronder overlevers, hoeders en schemermensen. Overlevers kunnen niet bestaan zonder de hoeders. De hoofdpersonen in het boek ontdekken gedurende het verhaal welke vorm van bestaan ze hebben.

Tara en Devi zijn een  tweeling en kinderen van de overlever Jacques ,die volgens de verhalen bijna 500 jaar oud zou zijn. Dat geeft hem veel macht. Als op een dag zijn dochter Devi, die niet meer praat sinds zij iets rampzaligs meemaakte, plotseling verdwijnt, moeten hoeders en overlevers samenwerken tegen het kwaad, de schemermensen.  Er is een belangrijk wapen, de rode traan die in handen van schemermensen zeer gevaarlijk is. Tara en  haar moeder gaan samen met Tom, politieagent  en  Jeffrey, rechercheur op zoek naar Devi, maar stuiten op diverse hogere machten. Tara en de anderen zijn jonge overlevers , die al hun (nog niet volledige) krachten zullen moeten inzetten om letterlijk te overleven.

Als niet zo geoefende fantasy lezer vond ik het moeilijk om in het verhaal  te komen in het begin. Er worden heel snel heel veel personen geïntroduceerd, en sommige personen hebben meerdere namen of nemen meerdere gedaantes aan, waardoor de verwarring soms compleet was en ik meerdere keren moest terugzien in het verhaal. Ook het overgaan naar andere omgevingen kon ik soms niet goed plaatsen. Gaande weg het lezen raakte ik er toch wel steeds meer aan gewend en werd het verhaal duidelijker waar het naar toe ging en werd het voor mij ook beter leesbaar. En uiteindelijk werd ik er door gegrepen, de  illusies werden echt. Je voelde de angst van de hoofdpersonen , de gruwelijkheden die ze overkwamen. De karakters evolueren ook heel sterk, ze groeien in het verhaal met name Tara en Tom. Rik Raven zet haar verhaal om in beelden voor de lezer en zorgt dat je er in meegezogen wordt.  Na afloop is het moeilijk terugkomen in de werkelijkheid. Hoewel het boek voor mij persoonlijk erg wennen was , vond ik het wel  heel goed geschreven, en zeker voor de ervaren fantasy lezer een musthave.

Rik van Woerkum werd bekend onder haar pseudoniem Rik Raven, ze kleurt graag buiten de lijntjes met haar magisch realistische thrillers maar publiceert ook regelmatig gedichtenbundels en won diverse prijzen in de boekenwereld.

De Overlevers –  de rode traan , ISBN 9789492337351, februari 2018.

—————————————————————————————————————————————–

de experimenten

DE EXPERIMENTEN ( Marion Pauw) 

De Experimenten, een verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten, gaat over het heden en verleden van 2 hoofdpersonen. Het verleden van stiefmoeder Alma en het verleden van stiefdochter Charlene en het heden van beiden. Het verleden van Alma voert terug naar de Tweede Wereldoorlog, de ontberingen die zij op 18-19 jarige leeftijd in diverse kampen heeft doorgemaakt, de vernederingen, de uithongering en de experimenten hebben haar getekend voor altijd. Jaren later komt stiefdochter Charlene in haar leven en neemt Alma de taak op zich om haar groot te brengen. Dat heeft verregaande invloed op Charlene’s leven, zodanig dat ze haar stiefmoeder 50 jaar niet meer ziet.  Maar dan wordt Charlene gevraagd om een weekend op haar zieke stiefmoeder te passen….

Zodra Alma’s verleden in het boek beschreven wordt, komt alles voor de lezer tot leven. Je voelt het leed van Alma en de andere vrouwen in de kampen, je beleeft alles alsof het jou overkomt, zo goed weet Marion Pauw de waargebeurde feiten neer te zetten. Het lijkt of jij in de wagon werd geduwd, dat jij op appèl staat, dat jij in de barakken een bedje deelt met een wildvreemde en meegenomen wordt voor de vreselijke experimenten. Daarnaast voel je ook de pijn van Charlene, alles wat zij heeft moeten doorstaan in haar jeugd, door de invloed van Alma. Charlene heeft het nooit kunnen begrijpen. Twee slachtoffers, elk van een andere generatie. Twee oorlogsslachtoffers.

Er zijn zoveel slachtoffers in de oorlog gevallen. Maar het is waar, ook na de oorlog vielen er nog steeds slachtoffers, de zogenoemde tweede en derde generatie slachtoffers. Er wordt daar veel minder over geschreven, doordat er veel minder mensen hun verhaal daarover naar buiten brengen, maar de invloed van de Tweede Wereldoorlog ging heel ver. De mensen die de oorlog overleeft hebben zijn danig beschadigd maar proberen naar goeddunken het leven verder te leiden na de oorlog. Maar ongewild maken ze toch nieuwe slachtoffers van hun kinderen, maar ze kúnnen niet anders. Ze wéten het niet.

Het verhaal leest vlot, drie verhaallijnen, maar goed aangegeven. Je voelt je echt betrokken bij het  leven van beide hoofdpersonen in hun verleden. Vooral het karakter van Alma is goed uitgediept, zowel in het heden als het verleden. Ze groeide in het verhaal, ze groeide ook in de oorlog door alle ontberingen, ze moest wel. Dat heeft de auteur goed overgebracht. Ik vond de uitdieping van het karakter van Charlene in haar jeugd wat oppervlakkig, er werd wel beschreven wat er allemaal gebeurde, maar hoe Charlene zich echt voelde werd niet beschreven, terwijl dat toch ook vreselijk moet zijn geweest.

Je voelt gedurende het verhaal de  hevige afkeer van Charlene voor Alma, maar tegelijkertijd ontstaan er ook kleine stukjes begrip. Maar telkens als je als lezer denkt dat het de goede richting uitgaat komt de oude Alma uit Charlene’s jeugd weer naar boven en zorgt dat de verwijdering weer groter wordt. Je hoopt op een goede afloop, maar het is niet te voorspellen.

Dit boek laat een goed voorbeeld zien,  wat voor  invloed de Tweede Wereldoorlog had en nog altijd heeft op het leven van tweede generatie slachtoffers. Ik ben blij dat Marion het aangedurfd heeft om dit op papier te zetten. Ik denk dat tweede en derde generatie slachtoffers dit boek ook zouden moeten lezen, sommigen zullen misschien zichzelf erin herkennen en wellicht kan het ook zorgen voor een stukje verwerking als je beide kanten van een verhaal kent.

Marion Pauw (1973), bekend van meerdere thrillers en zelfs enkele verfilmingen daarvan, heeft met dit waargebeurde verhaal laten zien dat ze zeker ook in staat is om totaal andere genres te kunnen schrijven.


boek scooter

VROUWEN & HONDEN (Marianne van Buitenen)

Marianne van Buitenen, auteur bij Selfpub Café boeken auteurs lezers, en een grote hondenliefhebster, schreef het boek Vrouwen & Honden. Ik, Vrouw, én ook in het bezit van een heerlijke eigenwijze hond, kon natuurlijk niet achterblijven met lezen.

Een boekje met 16 verhalen.
Een boekje met 16 vrouwen.
Een boekje met minstens 16 honden.

In dit boekje lees je waargebeurde persoonlijke gebeurtenissen van Vrouwen met hun hond(en). Liefdevolle verhalen, grappige verhalen, droevige verhalen, moedige verhalen, zeer uiteenlopend. Iedere hondenbezitter zal dan ook wel iets van deze verhalen herkennen. Soms was het alsof ik mijn eigen verhaal las, soms ook was het een verhaal wat ik echt hoop nooit te hoeven meemaken. Een boekje met een lach, maar ook af en toe een traan. Een heerlijk boek voor korte momentjes.

Vrouwen & Honden is de herschreven en aangevulde versie van Vrouw & Hond, vrouwen ‘beleven’ honden, mannen hébben honden (2010) . Een preview van deze nieuwe versie kun je lezen via Bol.comhttps://www.bol.com/nl/p/vrouwen-honden/9200000093747716/…

Bijzonder ook is, dat Marianne van Buitenen haar deel van de opbrengst volledig schenkt aan Stichting Haags Dierencentrum. Dus heb je nog geen kerstkadootje ? Denk dan aan de dieren.

Marianne van Buitenen is ook auteur van o.a Mijn naam is Sylvia, Geluk..waarom niet ? Hoezo jaloers? en 2050.

—————————————————————————————————————————————-

IMG_5523

JUSTIN EN DE BOOM VAN OORSPRONG – Marcel Heunks – Jeugd 9-12 jaar

Justin verhuist na de dood van zijn moeder met zijn vader naar een huis aan de rand van een bos. Hij gaat op onderzoek uit en vindt op zolder een boek met oude toverspreuken. Hij leest een van de spreuken hardop voor. Er schiet een felle flits voorbij en een kraai kijkt hem geniepig aan vanaf de vensterbank, maar verder gebeurt er niets. Justin legt het boek weg en  vergeet het voorval verder weer. Een paar weken later moet zijn vader op reis en Justins tante zal op hem passen. Maar dan gaat de voordeur bel en staat daar iemand op de stoep die verdwaalt is. Ze ziet er ietwat vreemd uit vind Justin maar hij laat haar binnen. Hij vertelt haar over het boek. Vanaf dat moment verandert het leven drastisch voor Justin. De oude toverspreuk had nog niets aan kracht verloren en langzaam aan beginnen ze de gevolgen om hen heen te zien. Justin krijgt een haast onmogelijke opdracht. Alleen hij kan de spreuk ongedaan maken. Alleen hij kan de wereld redden van een enorme ramp. Justin zal de opdracht wel moeten aanvaarden en zoeken naar de boom van oorsprong. Maar waar staat de boom en hoe vindt hij die ? In zijn strijd om het kwaad ongedaan te maken moet hij het onderweg opnemen tegen allerlei vreemde wezens, waarvan enkele hem na aan het leven staan.  Is hij op tijd?

Cover past uitstekend bij het verhaal, het lijkt een gewonen vriendschap tussen een meisje, een jongen en een konijn , maar de jongen kijkt naar de donkere figuur op de achtergrond en dat geeft dan weer iets mysterieus.

De hoofdpersonen worden goed uitgediept in het boek. Gaande weg ontwikkelen ze zichzelf en worden sterker, ze knokken samen maar ook ieder voor zich. De spanning wordt langzaam opgebouwd, waarbij je diverse malen denkt dat een oplossing nabij is, maar dan blijf je toch weer onthutst achter.  Je waant je zelf ook diverse malen in het bos of ergens onder een struik om maar niet gezien te worden, zo levensecht is de omgeving waar het verhaal zich af speelt neer gezet. Leuk opgebouwd plot.

Marcel Heunks (1971) begon pas enkele jaren geleden met schrijven. Zijn eerste 2 boeken waren “meer volwassen” boeken.  In september 2017 verscheen zijn eerste kinderboek Justin en de boom van Oorsprong.  Marcel Heunks werkt momenteel aan een tweede boek met Justin in de hoofdrol.

—————————————————————————————————————————————–

Fuzz, het is lente - M.A.T.Peskens

FUZZ, HET IS LENTE ! – M.A.T. Peskens  – Peuter prentboek 2-4 jaar

Half maart verscheen het tweede prentenboek van M.A.T. Peskens over Fuzz, een lief wit konijntje en wij (enkele kinderen en ik) mochten het lezen.

M.A.T. Peskens gebruikt in zijn boeken de jaargetijden. De titel van zijn nieuwe prentenboek is dan ook: Fuzz, het is lente!

Fuzz woont in Boompjeswoud en is stapelgek op fruit en eet graag wortelkoeken. De lente is begonnen en Fuzz wil dan ook graag picknicken met opa Snor. Het is druk in Boompjeswoud. Het is heerlijk buiten maar ook spannend! Fuzz gaat op ontdekking uit maar dan gaat het mis…..AU! AU!

Hardcover boek met kleurrijke illustraties. Het is tevens een educatief boek. Sommige woorden in de tekst zijn in kleur gedrukt. Het zorgt ervoor dat de kinderen nadenken of de kleuren wel kloppen bij het beeld wat in hun op komt bij het woord wat ze lezen.

Ik las het met Timo,Lisa en Mark, zij voorzagen van commentaar tijdens het lezen:

Timo (3 jaar) : Bijen zijn ook stekelig!

Lisa   (4 jaar) : Van schaapjes kan je truien maken!

Mark (4 jaar) : Fuzz en het lammetje hebben dezelfde kleur!

M.A.T. Peskens (1989), auteur en illustrator, voorziet zijn boeken van eigen illustraties. Hij schreef met Fuzz,het is lente! zijn tweede prentenboek met jaargetijden in het thema. Het eerste deel is Fuzz,het is herfst! en ook nog steeds verkrijgbaar.

http://www.pesamera.nl

http://www.fuzzhetkonijn.nl

—————————————————————————————————————————————

Fuzz

Fuzz, het is herfst – M.A.T. Peskens – Peuter prentboek 2-4 jaar

Fuzz is een lief wit konijntje en woont in Boompjeswoud, stapelgek op opa Snor en worteltjestaart.

Opa komt graag op bezoek bij Fuzz. Ook vandaag komt opa en Fuzz wil graag naar buiten om te vliegeren, maar gaat dat wel goed ? Het is namelijk herfst in Boompjeswoud en het waait heel hard. Woesj Woesj Woesj.

Hardcover boek, met kleurrijke illustraties. Het is tevens een educatief boekje. Sommige woorden in de tekst zijn in primaire kleuren gedrukt, het nodigt de kinderen uit lezende wijs te ontdekken.

M.A.T. Peskens (1989) , auteur en illustrator, schreef met Fuzz zijn eerste prentenboek en tekende zelf de illustraties erbij.

www.pesamera.nl

www.fuzzhetkonijn.nl

—————————————————————————————————————————————-

kamperen 3

KAMPEERAVONTUUR – Rients Faber – Jeugd 9-12 jaar

Een pakkend spannend jeugdboek waarin het thema oorlog een rol speelt.

Vaak is een boek over de Tweede Wereldoorlog een opsomming van feiten, maar dat is voor een jeugdboek te beladen. Wil je de jongste generatie iets mee geven over onze geschiedenis wat ze hopelijk levenslang met zich meenemen en ook weer door vertellen, dan moet het wel wat luchtiger verpakt worden. Met zijn eerste boek, Kampeeravontuur,  is dat Rients Faber goed gelukt.

In Kampeeravontuur maken we kennis met Marc en zijn beste vriend Joost en hond Max. Het is grote vakantie en ze gaan heerlijk kamperen achter in het weiland van de boerderij waar Joost woont. Een leuk vooruitzicht. Ze zetten hun tent op en slaan de nodige proviand en wat leesvoer in. Het avontuur kan beginnen! Mooi weer, soms ook wat slecht weer, maar dat mag de pret niet drukken. En dan , op de tweede dag, gebeurt er iets vreemds….

Die ochtend, na het wakker worde, ziet de wereld om hun heen er opeens wel heel anders uit. Waar zijn ze, wie zijn die vreemde mensen, wat doen ze, maar ook vooral: wat nu ?

Marc en Joost blijken terug in de tijd beland te zijn, en wel in het jaar 1944, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Marc en Joost gaan, niet geheel zonder gevaar , op onderzoek uit. Daarbij ontmoeten ze Hendrikus, die ze zegt meteen onder te duiken, want de Duitse legervoertuigen komen er aan! Marc en Joost nemen meteen hun intrek in de schuilkelder van de boerderij ,daar lijken ze voorlopig veilig. Ze vinden het best spannend, maar hun angst wordt ook steeds groter. Zullen ze ooit nog wel terug kunnen naar hun eigen tijd ?

Het boek bevat korte duidelijke hoofstukken, met daarboven steeds het onderwerp, waar dat deel van het verhaal over gaat en heeft een prettige leesletter. Mooie cover, die van te voren al spanning oproept, s ’nachts lijkt immers alles altijd enger dan overdag.

De karakters van de hoofdpersonen worden ook goed neergezet, de kinderen tonen zichzelf steeds moediger en vooral Hendrikus die toch wel heel veel risico’s loopt toont zich van zijn heldhaftige kant. De spanning is goed voelbaar tijdens het lezen.

Kampeernacht is een stukje ware geschiedenis verpakt in een vleugje fantasie. Tijdreizen spreekt zeker tot de verbeelding van jonge kinderen en houd de aandacht vast tijdens het lezen. In het boek wordt op een eenvoudige manier een terugblik geworpen op een belangrijk deel van onze Vaderlandse geschiedenis. Wel denk ik dat het extra waarde toevoegt als kinderen van te voren al wat kennis over de Tweede Wereldoorlog hebben opgedaan, om tijdens het lezen zelf bepaalde beelden in hun hoofd te kunnen vormen en de spanning nog meer op te roepen. Dat maakt het verhaal zeker nog leuker !

Rients Faber (Ten Post) is naast debuterend auteur ook zanger in de band Krödde, waar hij de songteksten voor schrijft. Teksten schrijven was hem daarom niet onbekend en na een aantal korte schrijfsels en gedichten, besloot hij de sprong in het diepe te wagen als vanzelf en het eerste grote avontuur op papier aan te gaan.

Kampeeravontuur, Uitgeverij NoordProof, ISBN 9789079742165, mei 2018.

————————————————————————————————————————————-

nicolette 2 - kopie

VERSTOPPERTJE – Nicolette Molenaar  – thriller 

Verstoppertje is het debuut van Nicolette Molenaar, welke op 1 juni j.l. verschenen is. Verstoppertje is een spannende thriller van Nederlandse bodem en speelt grotendeels in Schagen en Callantsoog.

Nicolette Molenaar (Utrecht) deed mee aan verschillende wedstrijden voor ze uiteindelijk in 2017 winnaar werd van de verhalenwedstrijd rondom de Landelijke Spannende boeken Weken. Ze volgde een mini-masterclass thrillerschrijven bij auteur, regisseur en juryvoorzitter CPNB 2017, Simon de Waal en schreef ondertussen verder aan Verstoppertje. Een thriller met een diep geheim in zich.

Verstoppertje speelt deels in het heden, 2018 en het verleden, 1988.

Schagen, heden.

Wilma heeft een geheim, een groot geheim, wat ze letterlijk al 20 jaar onder het zand verstopt houdt. Maar er is nog iemand met een geheim. Zijn geheim, haar geheim, hij wil de waarheid, zij niet.Wilma ziet dat helemaal niet zitten en is bereid daar offers voor te brengen, letterlijk.

Callantsoog, 1988.

Duinen. Zand. Zee. Strand. Avondzon.

3 Kinderen spelen in de hellende duinen. Niemand weet dat ze daar zijn, het was ze immers streng verboden. Een paar uur later lopen slechts 2 kinderen de duinen uit, allebei een andere kant op.

De verhaallijnen in Verstoppertje lees je apart maar zijn met elkaar verweven. Het heden haalt het verleden in. Door de korte hoofdstukken en duidelijke tijdsaanduiding is het prima te volgen. Het is een vlot geschreven verhaal, met gedoseerde spanningsopbouw. Hoofdpersonen Wilma en Johan worden goed neergezet met hun gedachten en gevoelens. Aan het einde kreeg ik zelfs een hekel aan Wilma. Ongelooflijk. Hoe kan ze haar leven blijven leven met haar geheim.

Wel vond ik dat het einde, de ontknoping, te kort, te snel geschreven was. Het had iets meer uitgewerkt mogen zijn en wellicht is het een goed idee dat deel meer uit diepen bij een tweede oplage. Het eindigt te snel in vergelijking met de rest van het verhaal in het boek, waardoor het tijdsbestek niet helemaal goed klopt.

Ik las eerder ook Verstoppertje op het blog van Nicolette. (Nicoletteschrijft.blogspot.com) Dat was voordat Verstoppertje als boek verscheen. Leuk om te zien, hoe Nicolette in 2017 op haar blog de losse hoofdstukken schreef van Verstoppertje en ons vast daarin liet delen. Maar daarna nog hele stukken heeft herschreven, waardoor het verhaal groeide in opmaak en uiteindelijk verworden is tot een spannend debuut. Haar favoriete uitspraak is  : “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.  Ik denk dat het haar gelukt is .

Verstoppertje, 2018, Nicolette Schrijft, Schagen, 115 pag. ISBN 9789082800708

lucide dromen 1MIJN NAAM IS SYLVIA – Marianne van Buitenen  -thriller

Nooit eerder las ik zo’n herkenbaar boek. Niet veel mensen zullen weten wat lucide dromen is. Ik wel, uit eigen ervaring.

Marianne van Buitenen schreef Mijn naam is Sylvia, een thriller met een spiritueel thema.

Toen ik dit boek begon te lezen wist ik niet wat me te wachten stond, ik kocht het omdat de achterflap mij aansprak. Ik had het woord lucide droom namelijk zien staan in de samenvatting, iets wat opvalt, omdat dat thema zelden voorkomt in een gewoon leesboek in bijvoorbeeld een roman, thriller of wat dan ook. Ik kende het tot nu toe alleen uit wetenschappelijke boeken. Heb er ook nooit naar gezocht overigens. Voor mij waren de lucide dromen lang geleden tijdens een nare periode en eerlijk gezegd wilde ik daar niet naar terug.  Maar nu dit boek zomaar op mijn pad kwam, won mijn nieuwsgierigheid het toch. Hoe zou het verhaal bij mij binnenkomen ?

Het verhaal hield me meteen vanaf de eerste bladzijde in de greep. Juist omdat ik zelf met lucide dromen te maken heb gehad in mijn jeugd en tienerjaren, herkende ik veel. Ieder detail klopte, iets wat zeker belangrijk is als je je als auteur durft te wagen aan zo’n onderwerp. Goede research is dan wel nodig. Voor mij voelde het alsof ik een waargebeurd verhaal las. Echter zul je dat alleen zo ervaren wanneer je zelf lucide dromen hebt (gehad). Voor anderen is Mijn naam was Sylvia lezen gewoon een heerlijk fictie verhaal met spiritualiteit.

Door het unieke thema, Lucide dromen, lijkt het ook niet in één bepaald genre te vallen. Het staat bij de ene verkoper onder de literaire romans, bij de ander onder spanning en thrillers, weer andere zeggen  dat het bij fictie of spiritualiteit hoort, en er is zelfs een verkoper die het onder biografieën schaart. Ik kies uiteindelijk voor, spanning en thrillers, sub categorie spiritualiteit, maar eigenlijk past het overal een klein beetje bij.

In het boek volgen we Sylvia, een meisje wat na een moeilijke jeugd als gevolg van de scheiding van haar ouders, uit huis geplaatst wordt en van het ene naar het andere pleeggezin wordt verplaatst. Ze heeft geen aangename jeugd. Toch krijgt ze haar leven uiteindelijk op de rails en begint zelfs een eigen webshop in sieraden. Tijdens haar jonge leven maakt ze mee dat ze lucide dromen heeft. Dat zijn dromen waarbij je in een soort fase zit tussen slapen en waken terwijl je droomt. Je weet wel dat je droomt maar je bent er bewust bij. De dromen waren enigszins verdwenen, maar komen plots in alle hevigheid weer terug als ze voor haar webshop inkopen gaat doen bij een groothandel. Sylvia vind dat niet eng, ze weet dat de dromen kort duren, waarna haar gewone leven weer verder gaat.

“Van de ene op de andere seconde kreeg ik het gevoel dat ik tijdloos, gedachteloos en willoos in een eindeloos grote en lichte ruimte rondzweefde”

Op een dag heeft Sylvia weer zo’n ervaring en denkt ze dat ze nu ook lucide droomt, maar deze droom houdt niet op en ze blijkt nu echt overleden. Omdat ze gewend is aan deze dromen, heeft ze dat niet meteen door. Ze wil er echter niet aan toegeven en het duurt best een tijd voor ze echt “over” stapt. En dan gaat ze op zoek naar haar lichaam. Want waarom mist niemand haar meteen? Waarom heeft niemand aangifte van vermissing gedaan? Waar is haar lichaam dan, als ze echt overleden is? Sylvia ontdekt al snel dat de groothandel van Rob en de mysterieuze Theo op een of andere manier een bindende factor moet zijn en keert daarheen terug. Niemand kan haar zien, maar zij kan álles zien. Komt ze erachter wat er is gebeurd ?

Het boek heeft iets bovennatuurlijks, hoe verder je leest, hoe bizarder het lijkt te worden als je niet bekend bent met lucide dromen. Maar ook als je er niets van af weet , wil je doorlezen en wordt je steeds verder meegezogen in deze thriller. Mensen die wel bekend zijn met lucide dromen, zullen delen van dit verhaal met zichzelf kunnen meten.

Dit boek heeft alles in zich, om de lezer aan de stoel gekluisterd te houden tot het uit is. Vlot geschreven, korte hoofdstukken, goed opgebouwde spanning, waardoor het leest als een sneltrein. Toenemende spanning met psychologische aspecten. Meeslepend en intrigerend met aardig wat angstaanjagende momenten. Een boek wat me lang bij zal blijven. (tekst gaat onder de trailer verder)

Marianne van Buitenen heeft met dit thema een uniek boek geschreven. Een thema dat je tot nadenken aanzet, een thema dat je regelmatig tijdens het lezen stil laat staan. “Is er echt meer tussen hemel en aarde?”  Je hoeft niet persé te geloven of dat zo is, ook als je er niet in gelooft word je door de manier van schrijven meteen meegezogen in deze spannende thriller.

Met Mijn naam is Sylvia, schreef Marianne van Buitenen haar vijfde boek. Eerder verschenen: Geluk…waarom niet?, Hoezo jaloers?, Vrouw en hond, en 2050. Vrouw en hond is onlangs herschreven en opnieuw verschenen.

Mijn naam was Sylvia, Marianne van Buitenen, paperback, 183 pag , ISBN 139789463183543     Mijnbestseller.nl

————————————————————————————————————————————–

pretty boy ingrid oonincx 1

PRETTY BOY  – Ingrid Oonincx – thriller

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel…

Met het boek Pretty Boy heeft Ingrid Oonincx wederom laten zien waar het schrijverstalent zit.

Sterk, vlot en meeslepend geschreven.

Het boek Pretty Boy bestaat uit twee verhaallijnen, het heden en een terugblik naar 1994.

Door de korte hoofdstukken en de tijdsaanduiding boven ieder hoofdstuk en omdat er eigenlijk maar een paar hoofdpersonen in de verhaallijn zitten is het goed te volgen en uiteen te houden. De twee verhaallijnen zijn duidelijk apart, maar komen vlak aan het einde bijeen in een goed uitgewerkt plot.

Jeff en Laura

Jack en Hannah

Door het lot aan elkaar verbonden.

Tommie en Max

Door het lot aan elkaar verbonden.

Billy en Bird

Door het lot aan elkaar verbonden.

Sam en Sara

Heden, Nederland

Jack en Hannah vormen met hun 3 kinderen, Max, Sam en Sara, een gelukkig gezin. Jack heeft een verleden, wat hij angstvallig verborgen houdt en praat daar nooit over. Hannah heeft zich erbij neergelegd en houdt van hem zonder voorwaarden.

Op een dag verdwijnt Tommie plotseling, de zoon van Jeff en Laura. Niemand weet waar hij is. Max, beste vriend van Tommie en zoon van Jack en Laura, beweert dat hij hem die dag nog heeft gezien, maar niemand kan dat bevestigen. Het hele dorp gaat naar hem op zoek, ook Hannah en Jack. Ze nemen het bos, sluiten zich aan bij de andere vrijwilligers en vormen een lange ketting om de vlakte nauwkeurig te onderzoeken. Plots klinkt er een harde kreet, de ketting valt uiteen.

Daags erna begint Jack zich steeds vreemder te gedragen. Hij zondert zich af en drinkt te veel. Niet met zijn gevoelens en verleden overweg kunnende en om zijn gezin niet in gevaar te brengen, verlaat hij Hannah en de kinderen. Vanaf dat moment zijn alle pijlen op hem gericht. Niet alleen Hannah en de politie zoekt hem, ook lijkt zijn verleden hem in te halen.

Maar dan verdwijnt ook Max……

1994, New Mexico

Billy woont met zijn moeder, een zware alcoholiste, en zijn broertje Bird, in een aftandse stacaravan, ze worden trailertrash genoemd, en vallen daardoor buiten de samenleving. Billy probeert zijn leven op de rails te houden en tegelijkertijd zich over zijn broertje te ontfermen. Zo nu en dan kan hij zijn zorgen even opzij zetten. Zo ook als hij een date krijgt met het mooiste meisje van de school.

Alleen zijn broertje Bird kan niet mee, hoe lost mij dat op ?

De volgende dag is Bird verdwenen……

Hoofdpersoon Jack vormt de rode draad in het verhaal. Zijn persoon is goed neergezet, wekt afwisselend sympathie en medelijden op. Als een kat in het nauw gedreven. Hij trekt zijn eigen plan, neemt daarin niet altijd de meest handige beslissingen, maar gezien zijn verleden zijn die keuzes wel begrijpelijk en is zijn gedrag op sommige momenten wel gerechtvaardigd. Ook het schrijnende verhaal van Billy houd je bezig. Door zijn instabiele jeugd wordt hij ongevraagd slachtoffer.

Je zit als lezer aan iedere pagina vast, zoekend naar een oplossing om de pijn, van wie dan ook op dat moment, te verzachten. Als lezer word je geduld danig op de proef gesteld wanneer een hoofdstuk eindigt met een plotseling spannend moment in het heden om weer eerst verder te moeten lezen in het verleden. Er wordt zeer beeldend geschreven, je ziet de slachtoffers, je bevind je echt op de diverse locaties. De auteur weet de nodige vertwijfeling te zaaien tijdens het lezen van de twee verhaallijnen, om ons pas vlak aan het einde deelgenoot te maken van een schitterend plot met onverwachte wendingen.

Pretty Boy is wederom een sterke thriller uit de pen van Ingrid Oonicx.

Eerder schreef zij Nickname (debuut), Botsing, Sluipweg en Medicijn. Naast thrillerschrijver is ze columniste en journaliste.

https://www.ingridoonincx.nl/biografie

Pretty Boy, Ingrid Oonincx, ISBN 9789461093158, 400 pagina’s, De Crime Compagnie, maart 2018

Ik las dit boek voor Thrillzone .

———————————————————————————————————————————–

De vijand 1

DE VIJAND – Tom Wood  – thriller

Wees op je hoede…..

Victor is een freelancer , een professional, een killer – de beste die er is. Hij is ijskoud, efficiënt en trefzeker. Hij leeft alleen, hij werkt alleen en niemand kent zijn achtergrond of echte naam. Voor hem is iedere opdracht een zuivere zakelijke transactie: hij schakelt het doelwit uit en krijgt er voor betaald . ( Uit: De Jager, het eerste boek in een serie van zeven, met het serie personage Victor)

In De vijand is wederom Victor de hoofdpersoon. Victor, huurmoordenaar is echt goed in zijn vak en wil eigenlijk zijn verleden achter zich laten, maar wordt door de CIA min of meer voor het blok gezet om 3 moorden te plegen. Hij bereidt zich zorgvuldig voor op zijn taken, bediend zich van de beste wapenvoorraad, maar na de eerste moord wordt de situatie meteen grimmig. Victor zou alle touwtjes in handen moeten hebben, maar in plaats daarvan lijkt hij, naarmate het verhaal vordert zelf de prooi te worden en begint hij ernstig te twijfelen of zijn opdrachtgevers wel zijn wie ze zeggen te zijn en of ze wel achter hem staan. Hij denkt dat ze meer eigen belang hebben. Door de eerste moordaanslag ontstaat er een grote vete tussen de twee grootste wapenhandelaren ter wereld. Het lijkt er gaandeweg meer op dat Victor de prooi wordt in plaats van dat hij de jager is. Hij lijkt niemand meer te kunnen vertrouwen, ook niet de mensen die zich achter hem horen te scharen, lijkt het. Victor ontkomt niet aan allerlei hachelijke situaties, maar is goed in vooruit denken en dat redt hem steeds opnieuw zijn leven, al komt hij ook niet ongeschonden uit de strijd. Gaandeweg het verhaal ontdekt hij wat de CIA voor ogen had met deze opdracht. Aan het einde van het boek is menige afrekening geweest, zijn er meer slachtoffers dan de opdracht was en zijn alle puzzelstukken aan elkaar gelegd. Desondanks zijn nog steeds Victor’s eigen gedachten daar die spreken: Het gevaar is nog lang niet voorbij…….

Het verhaal is goed en er wordt naar een explosief einde toegewerkt, maar ik vond het hier en daar wel wat langdradig worden omdat heel veel aandacht werd besteed aan alle wapens die gedurende de wapenoorlog in het boek werden gebruikt, tot in de details uitgediept over het soort wapen, de kogels en waar ze voor geschikt zijn, voor een leek niet te verbeelden tijdens het lezen. Tenzij je de foto van het wapen op internet erbij zou zoeken. Het had niet echt een toegevoegde waarde, had ook iets minder gekund. De vaart werd daardoor uit het verhaal gehaald.

Wat betreft de personages, geen van de personages werd echt uitgediept. Victor als hoofdpersoon ook niet. We leren hem niet echt kennen. In het eerste boek De jager wordt verteld dat Victor alleen leeft, alleen werkt en niemand zijn achtergrond kent , dat past absoluut bij het verhaal. Maar dat hoeft niet voor de lezer vind ik. Een beetje achtergrond waarom hij huurmoordenaar werd of wat meer over zijn karakter tijdens zijn werk in het boek zou goed passen. Hij is goed in zijn werk en meedogenloos, that’s all.

Neemt niet weg dat het een spannende actiethriller is en zeker de moeite waard om uit te kijken naar het volgende boek.

Tom Wood (Londen) is een Engelse thriller auteur, video-editor en scriptschrijver, wat je hier en daar wel herkent in zijn manier van schrijven. Wood maakte zijn thrillerdebuut met De Jager (The hunter, 2011). Daarna volgden Bad luck in Berlin(2012), The enemy (2012), The game (2013), No-to-morrow (2014), The darkest day (2015), A time to die (2016) en The final hour (2018). In al deze thrillers is de hoofdrol weggelegd voor huurmoordenaar Victor. In Nederland zijn er inmiddels die boeken vertaald: De jager, De vijand en in het voorjaar 2018 verscheen Het spel.

—————————————————————————————————————————————–

Het meisje in het ijs 3

HET MEISJE IN HET IJS – Robert Bryndza   – thriller

De schijn ophouden…..

De proloog verteld ons over een ontvoering van een jonge vrouw. Ze overleeft het niet….

Enige tijd later, tijdens een winterse dag, vind een langdurige werkeloze die verplicht wat werk moet doen als tuinman bij toeval een lichaam onder het ijs van het botenhuis bij het Horniman museum. Het blijkt Andrea Douglas Brown te zijn, dochter van een  lord uit de betere kringen. Alles in het welgestelde gezin lijkt te kloppen, maar onder deze façade gaat toch een groot geheim schuil. De moord op Andrea brengt van alles te weeg. In het gezin , in de buurt en ook bij de onderzoekers. Politie rechercheur Erika Foster, een zeer goede rechercheur, maar een tijd op non actief gestaan wegens een persoonlijk drama wat ook tijdens haar werk gebeurde en waarbij haar echtgenoot het leven verloor, krijgt de zaak toegewezen. Met heel haar kunnen, stort ze zich op de zaak. Ze zet zich 100% in en gaat niets of niemand uit de weg. Ze volgt vooral haar gevoel, en schuwt het niet om daarbij nodige keren de regels te overschrijden. Net als ze denkt dat haar onderzoek naar de dader zal leiden, wordt haar aanpak niet meer geaccepteerd en wordt ze geschorst. Erika echter zou Erika niet zijn als ze het er bij liet zitten.

Een ijskoude blauwe cover lijkt te zeggen dat er een kille moord zou kunnen zijn. Een dader zonder geweten , de dichte ogen, onvermijdelijk de dood , een zekere vorm van spanning. Verder kun je er niets uithalen wat de inhoud van het verhaal zou kunnen aangeven ,of de lezer vooraf uitdaagt te raden naar de inhoud. Na het lezen zou ik zeggen dat de titel van het boek niet echt bij het verhaal past. Enige is dat het meisje in het ijs werd gevonden maar verder gaat het daar niet meer over. Ze had net zo goed op een andere plek gedumpt of verstopt kunnen zijn. Het was maar een detail. Een andere meer sprekende en titel passend bij de inhoud zou mooier zijn geweest naar mijn mening.

Het verhaal is vlot geschreven, er zit veel vaart in. Goede opbouwende spanning en de ontknoping is echt pas aan het einde, tot dan toe blijft de dader verborgen in het verhaal. De karakters zijn goed uitgediept. Erika groeit in het verhaal, ze sterkt haar rug en staat haar mannetje. Ik kreeg ontzag voor haar. Tegelijkertijd kreeg ik meer haat aan March, die haar keer op keer niet geloofd, negeert of zelfs tegenwerkt. Als je dat als auteur kunt bereiken bij je lezers heb je een goed verhaal geschreven.

Meisje in het ijs is een politiethriller, spannend tot de laatste bladzijde.

Robert Bryndza, stond bekend als romantisch comedy schrijver. Het eerste, voor Nederland vertaalde boek Het meisje in het ijs,  is het eerste deel van een detective serie. Met rechercheur Erika Foster in de hoofdrol, sloeg Robert Bryndza een succesvolle nieuwe weg in. The Night Stalker, Dark Water, Last Breath an Cold Blood zijn deel 2,3,4 en 5. Deel 6 is binnenkort verkrijgbaar. Van zijn boeken zijn wereldwijd al meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht en in 27 landen vertaald.

—————————————————————————————————————————————–

Weet je nog

WEET JE NOG ? Nora Roberts / J.D.Robb  – thriller

Wie het laatst lacht….

Velen van ons weten misschien inmiddels dat Nora Roberts, bekend van haar vele romans, ook onder het pseudoniem Robb, thrillers schrijft. Weet je nog ? is daar een goed voorbeeld van. De inhoud van dit boek houdt het midden tussen een roman en een thriller, een bijzonder goed gevonden combinatie.

In het boek volgen we hoofdpersoon Laine Tavish, eigenaresse van een antiekzaak in Angel’s Cap. Ze lijkt alles op de rails te hebben, mooie huis en goedlopende winkel. Niemand weet echter dat ze eigenlijk de dochter is van een notoire crimineel , Jack O’Hara. Laine heeft het verleden echter achter zich weten te laten door een nieuwe start te maken, een leven waar haar vader geen rol meer in speelt. Dat denkt ze tenminste, totdat haar winkel op een middag bezocht wordt door een “collega” van haar vader uit “het vak.” Na een kortstondig bezoek ,verlaat deze “collega” overhaast haar winkel en wordt voor de deur doodgereden. Ze krijgt nog een laatste woord van hem. Ze begrijpt de cryptische boodschap echter niet. Weken later staat onverwacht haar vader op de stoep, die een enorme diamantroof op zijn naam blijkt te hebben staan. Daarmee begint een vervaarlijke tocht naar het verborgen fortuin. Er zijn echter meer kapers op de kust en Laine dreigt het volgende slachtoffer te worden. Samen met detective Max, die zich in eerste instantie ook anders voordoet dan hij zegt te zijn, proberen ze achter de waarheid te komen.

Vele jaren later, bijna een halve eeuw later, in 2059, schrijft Samantha E. Gannon, kleindochter van Laine en Max, een boek over de liefde van haar groot ouders, maar wat tegelijkertijd ook de hele familie geschiedenis weer lijkt op te rakelen en niet iedereen is daar blij mee. Het raadsel van de verdwenen diamanten is nog altijd onopgelost, een deel van de buit is nooit boven water gekomen en nu heeft iemand het mogelijk op Samantha voorzien. Eve Dallas, een New Yorkse rechercheur, die ook enigszins een verleden heeft en zo haar eigen redenen heeft om de zaak op zich te nemen,  gaat alsnog proberen om de diamanten terug te vinden. Ze duikt daarvoor in het verleden van Laine en Max.

Het verhaal speelt zich in twee tijdsperioden af , maar die zijn goed aan elkaar geschreven. Omdat het tweede gedeelte van het verhaal zich afspeelt in 2059, krijgt de lezer ook te maken met enkele futuristische technieken die de politie gebruikt om de daders op te sporen, een leuke aanvulling op het geheel. De personages zijn goed uitgewerkt en groeien in het verhaal, met name Laine staat stevig in haar schoenen. De omgeving en de situaties waarin de personages zich bevinden zijn goed omschreven, je kan je een levend beeld vormen waar ze zijn op dat moment en word langzaam het verhaal in gezogen.

De cover is een helder groen grasveld met een grote villa. Niet echt iets zeggend over het boek vind ik, je kan er niets vooraf aan afleiden waar het verhaal over zou kunnen gaan, ook na het lezen herken ik er niet echt iets in wat op spanning zou duiden. De cover is wel herkenbaar als een typische Nora Roberts cover.

Weet je nog? is hoogspanning gecombineerd met de nodige humor en een vlaag van romantiek zoals we gewend zijn in de boeken van Nora Roberts. Een heerlijk ontspannen boek, maar toch met de nodige spanning zoals van een thriller verwacht mag worden.

Nora Roberts is New York Bestseller auteur van meer dan 215 boeken. Er zijn al ruim 500 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Ze schrijft romans maar als J.D.Robb schrijft ze ook de populaire politieserie met Eve Dallas in de hoofdrol. Nora Roberts woont met haar man in Boonsboro, Maryland.

—————————————————————————————————————————————-

verminkte toekomst

VERMINKTE TOEKOMST VT 4 – Melissa Skaye  -thriller

Dader of ook slachtoffer ?

Verminkte toekomst is het vierde deel in de VT reeks met rechercheur Sanne Philips. Eerdere delen waren : Virtuele tango (VT 1), Verboden tranen (VT 2) en Verleden tijd (VT 3) VT 4 is in tegenstelling tot de andere delen, ook heel goed apart te lezen.

Sanne Philips is nog maar 10 jaar oud als op een dag haar moeder verdwijnt en zo maar in het niets lijkt te zijn opgelost. Jarenlange zoektochten leveren niets op, er is geen enkel aanknopingspunt. Tot dat Sanne, vierentwintig jaar later en inmiddels rechercheur geworden, mede ingegeven door haar moeders verdwijning, een envelop ontvangt met een ketting van haar moeder. Betekend dat dat haar moeder nog in leven is? Sanne heeft een onderbuik gevoel en wil uitzoeken of er een verband bestaat tussen heden en verleden. Goede vriend en collega Luca Borra en paragnost Will lijken de enigen te zijn die haar gevoel begrijpen en haar willen helpen. Ieder op hun eigen manier. In eerste instantie neemt Sanne de hulp niet aan van Will, ze is nieuwsgierig, maar tegelijkertijd ook bang. Maar naar mate er steeds meer lijntjes kloppen waar Will over verteld, laat ze hem toch toe. Sanne duikt in oude dossiers en vind meerdere vrouwen die verdwenen in de tijd dat haar moeder ook verdween. En ook is daar een oude zaak van een vermiste baby. Ondertussen verdwijnen er opnieuw meerdere vrouwen en is er ook een zaak van vermeende kindermishandeling waarbij een 17 jarige jongen, Klaver genaamd, grotendeels zijn leven in het ziekenhuis doorbrengt. Sanne wordt op deze zaak gezet, maar werkt ondertussen aan de andere cold cases. Het laat haar niet los. Ze vindt kleine aanknopingspunten, negeert daarbij soms de regels, maar ze blijft haar onderbuik gevoel volgen en smeekt anderen dat ook vooral te doen voor het echt te laat is.

De hoofdpersoon is in de VT reeks Sanne Philips, maar in dit geval is er nog een hoofdpersoon, Emma . Zowel Sanne als Emma groeien in het verhaal. Ze worden steeds sterker en geven niet op. De karakters van alle personen zijn goed uitgewerkt. Ook de omgeving waar alles afspeelt is zeer goed weergegeven. En merkwaardig, soms kan je bijna letterlijk de emoties en de spanning voelen.

De cover is mysterieus, subtiele verwijzingen naar het verhaal. Het klopt achteraf precies. Ook de titel is letterlijk en figuurlijk zeer goed gekozen. Verminkte toekomst zowel voor daders als slachtoffers.

Sterk uitgewerkt plot, goed opgebouwde spanning, daagt de lezer uit om zelf mee te denken en het mysterie te ontrafelen, tot aan het einde mag je raden hoe de puzzelstukjes bij elkaar passen. Heden en verleden met elkaar verweven, tijdsaanduiding bij ieder hoofdstuk was zeker een waardevolle toevoeging. Actueel thema waardoor het boek wel even moet bezinken nadat het uit is.

Melissa Skaye (1972) is een auteur van diversiteit : Fantasy, Thriller maar ook een vleugje erotiek. In 2013 kwamen zowel het eerste deel van de fantasy-reeks Jeremy Jago als het eerste deel van haar VT thriller-reeks uit. Zeer succesvol en er volgden in de jaren er na al snel meerdere delen van beide reeksen. De fantasy-reeks is inmiddels afgerond, maar de VT reeks staat – na inmiddels vier delen –  nog steeds open. Daarnaast schreef zij ook nog enkele korte thrillerverhalen en publiceerde in enkele bundels. De standalone thriller In Onschuld (2017) is ook van haar hand. In april 2018 verschijnt de thriller Meedogenloos, die zij samen met auteur J. Sharpe schreef.

————————————————————————————————————————————–

IMG_3440

OORSPRONG – Dan Brown  – thriller

Waar eindigt het ?

In dit nieuwste boek duiken we met Dan Brown de historie in, op zoek naar de oorsprong van ons bestaan. Het verhaal speelt zich deze keer af in Spanje. Kunst, Cultuur, Architectuur, Wetenschap en Religie komen uitgebreid aan bod.

Hoofdpersoon Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, wordt uitgenodigd door Edmond Kirsch, een zeer gewaardeerde futurist, bekend van vele hightech uitvindingen. Kirsch doet er zeer geheimzinnig over, maar hij wil een bijzondere presentatie houden in het Guggenheim Museum in Bilbao over een enorme ontdekking die de wereld op zijn grondvesten zal doen trillen en het leven van velen blijvend zal veranderen, voorspelt hij. Waar komen we vandaan, waar gaan we naar toe is zijn thema. De avondpresentatie zal via live streaming op internet verlopen zodat overal ter wereld vele miljoenen mensen tegelijk kunnen meekijken. Langdon, die in het verleden al vaker samenwerkte met de futurist en tevens oude vriend van Kirsch is, heeft min of meer ook zijdelings met Edmonds ontdekking te maken, gaat op de uitnodiging in en vertrekt naar Bilbao. Echter op de avond van de presentatie, vlak voor de ontdekking wereldkundig wordt gemaakt, gaat het gruwelijk mis. Langdon ontvlucht Bilbao met Ambra Vidal, museum directrice en toekomstige echtgenote van kroonprins Julian van Spanje, om samen een geheimzinnige code te zoeken waarmee ze alsnog Kirsch schokkende ontdekking hopen te openbaren. Langdon en Vidal moeten zich daarvoor begeven op de donkere paden van verborgen geschiedenissen, religies en de nodige vijanden ontwijken. Moderne kunst en raadselachtige symbolen helpen daarbij hun weg te zoeken.

Een thriller van formaat. Veel geschiedenis, kunst, architectuur en wetenschap. Hoewel de moderne technologie in het boek een belangrijke rol speelt en ook absoluut nodig was om het verhaal te maken tot wat het is, was de uitgebreide informatie en de vele moeilijke woorden soms wel wat veel van het goede en voor een leek niet altijd te volgen. Daarbij speelt er ook nog een derde persoon, die als een rode lijn door het verhaal loopt, min of meer een hoofdrol. Namelijk de zelfdenkende computer Winston, die alle touwtjes in handen lijkt te hebben. Bij mij ging dat ver boven mijn verbeelding en zeker het einde komt daardoor niet geloofwaardig over.

Niettemin zit het plot goed in elkaar, alles wat beweerd wordt, word goed onderbouwd, er is terdege research gedaan en de karakters zijn goed uitgediept. Wederom een boek met alle typische kenmerken van Brown.

Dan Brown (1964) is een Amerikaanse schrijver van thrillerfictie , zijn boeken behoren tot het genre fact fiction (faction), waarbij een verzonnen verhaal wordt verteld met een historische en wetenschappelijke achtergrond. Dan Brown is geïnteresseerd in cryptografie en heeft een passie voor codes, symbolen en complottheorieën welke duidelijk in alle boeken naar voren komen.

—————————————————————————————————————————————–

mannenjacht marion van de coolwijk

MANNENJACHT – Marion van de Coolwijk   – thriller

Jacht geopend…………

Een hechte vriendenclub van 4 mannen die elkaar al vanaf hun jeugd kennen hebben gezamenlijk een boot. Andere mannen gaan samen fietsen, naar het café of iets anders doen, maar Frank, Marc, Bart en Herman brengen sinds jaar en dag hun gezamenlijke tijd door op de boot en niets of niemand komt daar tussen. Of toch ? Er is iets uit een verleden waar ze allen bij betrokken waren, maar waar nooit meer over gesproken werd.

Op een dag, nadat Marc verteld heeft aan zijn vrouw dat hij een ander heeft en niet meer met haar verder wil, verlaat hij het huis om even later te verongelukken. Uit persoonlijke spullen blijkt dat Marc wellicht een ander leven leidde dan dat hij deed voorkomen. Zijn vrouw Els blijft verslagen achter. Wie was hij eigenlijk ? En wat is het verband met het liedje dat als laatste bericht op zijn telefoon aangetroffen word ? Els wil antwoorden als in de weken erna er meerdere slachtoffers vallen. Ze gelooft niet in natuurlijke dood van Marc waardoor hij verongelukte en de andere sterfgevallen zaaien nog meer twijfel. Ze gaat eigenhandig op onderzoek uit, hoewel dat niemand haar gelooft. Daarbij stuit ze op vreemde dingen, die ook de andere mannen aangaan. Ondertussen is daar Diana, een jonge vrouw in een verpleeghuis, die worstelt met het verleden. Peggy, haar zus, die een succesvol psychologen praktijk heeft,  is de enige die haar bezoekt en probeert hoogte te krijgen wat er is gebeurt in het verleden. Dat het verleden van Diana ook met haar zelf te maken heeft is duidelijk, maar hoe kan ze dat uit Diana krijgen, die vanaf haar jeugd weigert om maar één woord te zeggen? Het enige wat Diana doet ik tekenen. Iedere tekening is telkens het zelfde, een boot ……Uiteindelijk weet Peggy de losse draadjes aan elkaar te knopen en blijkt het alles te maken te hebben met Mj8.

Een meeslepend verhaal, hoewel in het begin wat mild, het duurt lang voor er echt spanning is. De hoofdpersonen Els en Peggy zijn goed uitgediept, en groeien verder naarmate het verhaal vordert.  De mannen spelen een ondergeschikte rol, maar dat is in dit verband ook meer dan genoeg. Korte hoofdstukken op datum maakt dat het vlot leest en je daardoor precies weet in wiens leven je zit. Aan het einde raken de levens met elkaar verweven, ook dat is goed in elkaar gezet. Het nodigt je vanzelf uit tot meedenken als je leest. Het voelde meerdere malen alsof ik zelf Els was en daardoor werd je steeds meer in het verhaal meegezogen.

De kaft foto in combinatie met de titel liet mij in eerste instantie denken dat het een verhaal zou zijn ,waar dames op jacht gingen als zijnde het verlangen naar liefde te stillen en dat romantisch op een boot.  Maar nadat het boek uit was, kreeg de kaft een volledig andere betekenis en past zeker heel goed bij deze thriller. Het is maar net hoe je het zelf interpreteert en wat het eerste is wat er in je op komt. Dat kan dus wel eens totaal anders uitpakken.

Het leest als een psychologische thriller met een actueel thema. Niet heel verrassend plot en geen boek dat enig is in zijn soort is, maar het smaakt zeker naar meer.

Marion van de Coolwijk (1959) werd vooral bekend door haar vele jeugdboeken, waarvan ze er over de 200 schreef sinds 1982, maar ze had in 2016 haar eerste thrillerdebuut  met Mangelvrouw. Mannenjacht is haar tweede thriller en doet zeker niet onder voor de eerste.

————————————————————————————————————————————–

 
 
blinde-drift-banner
 

BLINDE DRIFT – Belinda Bauer  – thriller

Voor de leesclub van Thrillzone las ik deze week Blinde Drift van Belinda Bauer, een literaire thriller welke juni 2018 uit kwam.
Het boek Blinde drift bestaat uit 3 verhaallijnen.
De eerste verhaallijn is Jack, veertien jaar, die op een dag met zijn zusjes samen tevergeefs in de auto wacht terwijl hun moeder hulp gaat halen, maar uiteindelijk niet meer terugkomt .

De tweede verhaallijn gaat over Catherine While, gehuwd met Adam While, die nooit over zijn verleden lijkt te willen praten.
En dan halverwege het boek komt de derde verhaallijn van inspecteur Marvel, die wegens eens voorval in de stad waar hij eerder gestationeerd was, overgeplaatst is naar het platteland.

Op een dag zijn Jack en zijn zusjes Merry van 2 jaar en Joy van 9 jaar met hun moeder op pad. Maar dan krijgt de auto panne en gaat moeder op zoek naar hulp. Ze sommeert Jack op zijn zusjes te letten en in de auto te wachten, maar ze komt niet terug, nooit weer. Samen met hun vader proberen ze hun leven op te pakken, nadat blijkt dat hun moeder vermoord is. Maar dat lukt niet geheel en op een dag verdwijnt ook hun vader uit beeld. Vanaf dat moment zorgt Jack alleen voor zijn zusjes. Ze leiden een verborgen leven ,om niet op te vallen voor de kinderbescherming, ze willen koste wat het kost bijeen blijven. Om in hun levensbehoefte te voorzien “bezoekt” Jack vele huizen. En nadat hij opeens een mes heeft gevonden, waarvan hij denkt dat zijn moeder daarmee vermoord is, raakt hij meer en meer geobsedeerd om de moordenaar van zijn moeder te vinden. Temeer omdat Jack ook regelmatig terugkerende nachtmerries heeft dat hij zijn moeder vind, maar telkens net te laat. Keer op keer wordt ze vermoord of verdwijnt ze kort voor Jack uitgeput wakker wordt. Jack wordt steeds standvastiger, om uit te zoeken wat er die dag is gebeurd. Uiteindelijk beland hij bij het huis van Catherine en Adam While. Ervan overtuigd dat die er wat mee te maken hebben meld hij zich daags daarna op het politie bureau.
Catherine While, hoogzwanger en vaak alleen thuis doordat haar man Adam vaak op reis is, verzwijgt aan Adam dat er ingebroken is tijdens zijn afwezigheid, en ook dat ze een mes en een dreigend briefje vond. Ze wil niet dat Adam overbezorgd wordt en van haar een pop maakt in een porseleinkast.
Ondertussen wordt inspecteur Marvel samen met de plaatselijke agenten Reynolds en Rice op de zaak “Goudhaartje” gezet. Er wordt ingebroken in vrijstaande huizen, de dief slaapt net als in het sprookje van de drie beren een nachtje in het bed van de huiseigenaren en plundert de koelkast alvorens het huis weer te verlaten.

Uiteindelijk wordt de puzzel langzaam maar zeker gelegd en vind de ontknoping plaats, vlak voor het einde van het boek.

Hoewel het verhaal op zich wel mooi was, vond ik het niet echt een thriller, maar meer een verhaal wat even aan het thrillergenre geroken had. Geen enge dingen, dan alleen wat bedreigingen en geen details die thrillerwaardig zijn. De verhalen zijn naar mijn mening te weinig uitgediept. Het verhaal van Jack loopt door het hele boek heen , maar zijn zusjes worden weinig beschreven, komen vrijwel alleen steeds in beeld met hun krantenobsessie, teveel herhaling. Ze hadden best wat meer betrokken mogen worden, het hele gebeuren van de verdwijning van hun moeder ging hen tenslotte ook aan. En een vader die verdwijnt, maar er wordt nooit verteld waarom, om vervolgens ook zomaar ineens verderop in het verhaal heel vaag weer te worden toegevoegd. Ook het verhaal van Catherine While en Adam geeft weinig details, ook niet als er meer over het mes bekend wordt. En er is weinig actie in het verhaal van de inspecteur en agenten. Het enige stuk wat even kort wat meer uitgediept werd was het hoofdstuk waar Louis wordt toegevoegd die wat terug grijpt naar de begin periode als Jack besluit om inbreker te worden.

Het totale verhaal is hierdoor zeer traag en je wordt als lezer niet uitgedaagd om mee te denken. Eigenlijk heb je Goudhaartje al snel door en toch ook wel heb je net na de helft van het boek, wie de dader is.

In een goede thriller wordt je meteen meegezogen in het verhaal en blijft de ontknoping tot het einde verborgen met veelal nog een verrassende wending in het plot. Dat vond ik in dit boek allemaal niet terug. Ontvoering, moord, inbraak , het is dagelijkse kost. Dit verhaal heeft meer iets weg van een detective met wat uitstapjes naar een thriller.

Eigenlijk evolueert ook niemand echt. Als je toch iets daarover zou moeten vertellen dan zou Jack nog enigszins evalueren omdat hij zo trouw zijn zusjes blijft verzorgen en zich opwerpt als hun beschermheer. Hoe ellendig hij het ook heeft, hij zorgt dat zij veilig zijn. Hij heeft het lef om risico’s te nemen en naar de politie te gaan ook al zouden dat de nodige consequenties voor hemzelf betekenen. Hij gaat maar door. Hij wordt ondanks zijn leeftijd van 14 jaar neergezet als een jong volwassene die verantwoordelijkheden neemt. De andere personen zijn te oppervlakkig in hun doen en laten. Als je meer betrokken raakt bij personen in het boek , raak je ook meer betrokken bij het verhaal.
Daarnaast zullen er ongetwijfeld mensen zijn die het sprookje van Goudhaartje niet kennen, het zou een toegevoegde waarde hebben gehad, als er even kort wat details zouden worden beschreven over het hoe en waarom van de verwijzing naar Goudhaartje.
Niettemin is het verhaal goed bedacht en leuk om te lezen, maar geen hoogvlieger. Eigenlijk is het niet vernieuwend maar een verhaal als waar er meerdere van zijn. Het verhaal van Goudhaartje er in, is als je het sprookje kent een leuk item , maar maakt het verhaal zeker niet uniek.
Belinda Bauer (1962) groeide op in Engeland en Zuid Afrika. Ze was eerst scriptwriter voor films. Later ging ze die ideeën voor haar boeken gebruiken. Rusteloos was haar debuut (2008) , daarna volgden nog enkele thrillers. De laatste is Blinde Drift, welke juli 2018 verscheen. Inmiddels heeft ze 7 boeken op haar naam staan.
Blinde drift, paperback, 320 pag. ISBN 9789400507647, A.W.Bruna uitgevers, juni 2018.

————————————————————————————————————————————–

Iene Miene Mutte

IENE MIENE MUTTE –  M.J. Arlidge – thriller

Wie is werkelijk wie hij zegt te zijn ?

Twee bij twee worden ze ontvoerd , doden of gedood worden is het motto . De keuze is onmenselijk. Degene die de vrijheid tegemoet gaat , is ook een levende dode. Er lijken geen overeenkomsten tussen de ontvoerde slachtoffers , of toch wel ? Aan Helen Grace ,politie inspecteur in Southampton, de zware taak om het verband aan te tonen.  Ze moet daarvoor haar superieuren, die ze tot dan toe vertrouwde, passeren. En ook aan haar eigen verleden ontkomt ze niet.

Het boek leest met 117 hoofdstukken op 353 bladzijden als een trein. De telkens nieuwe personages ,die zelfs bijna aan het einde nog voorkomen , zijn daardoor goed bij te benen. In het begin kwamen de korte scenes wat gekunsteld  over. Toch werd het verhaal door de vele  zijsporen goed neergezet. Een boek wat je tot op de laatste bladzijde op het verkeerde spoor zet. Verrassend plot.

M.J. Ardlidge , een scriptschrijver/redacteur van TV-series  in Engeland , debuteerde als thrillerschrijver in 2014. Iene Miene Mutte ( vertaald in 2015 ) was het eerste boek van een  -tot nu toe-  7-delige serie , waarvan er al 5 vertaald en uitgegeven zijn in Nederland.

boek leugenaars - kopie

LEUGENAAR  – Sarah Naughton – thriller

Ik geloof je niet ….

Mags, Abe, Jody, is iedereen echt degene die men zegt te zijn ?

Mags , getekend door het leven , ontvangt een verontrustend telefoontje.
Jody, achtervolgt door herinneringen uit het verleden, vertrouwt niemand meer.
Samen hebben ze één ding gemeen , de één wat meer dan de ander, maar
Abe speelt in beide leven een rol.

Op een dag wordt Abe onderaan een trappengat gevonden. Mags ,die tot dan toe alle familiebanden had verbroken, besluit naar Londen af te reizen , waar haar broer in coma ligt om uit te zoeken wat er gebeurt is. Ze betrekt de woning van Abe. In het zelfde appartementencomplex woont ook Jody , de verloofde van Abe. Iedereen zegt dat het zelfmoord was, maar Mags, die zelf jurist is , twijfelt, hoewel ook Jody daarin stug volhoudt. Mags probeert met de andere bewoners van het complex – allen met enige vorm van geestelijke problemen en uit alle lagen van de bevolking – te achterhalen wat er die dag is gebeurd, maar men zwijgt in alle talen. Is het buurvrouw Mira , haar partner Loran, de junk een verdieping lager of toch Abe’s verloofde Jody – die ook dingen lijkt te verbergen – die Abe een laatste zetje gaf? Niemand zegt echt iets gezien te hebben of gehoord, maar van wie komen dan de geheimzinnige briefjes die zeggen dat er iemand liegt?

Aan de lezer de taak om de verschillende draadjes te ontrafelen, waarbij je regelmatig op het verkeerde been wordt gezet. Leugens en achterdocht , maar ook vertrouwen. Het boek bevat vele psychologische elementen. Hoofdpersoon Mags voert je razendsnel aan de hand mee en laat je niet meer los. Het plot neemt kort voor het einde nog een verassende wending.

Sarah Naughton is afkomstig uit Engeland . Ze werkte voorheen als redacteur in de reclamewereld en schreef eerder boeken voor jongeren. Leugenaar is haar debuut voor volwassenen. Sarah schreef met dit boek een sterke psychologische thriller.

—————————————————————————————————————————————–

echo

ECHO – Tamara Geraeds  – thriller

Echo , lees en huiver , een boek over een zwaar onderwerp wat helaas nog steeds actueel is in onze samenleving en menigeen de dupe van is .
Haat, liefde, onderdanigheid, genegenheid, vertrouwen , gruwelijk . Het speelt zich af in 3 generaties maar het leest alsof het allemaal in zeer kort tijdsbestek is. Het houdt je vanaf de eerste blz gevangen. Het boek loslaten is geen optie omdat je dan ook de slachtoffers laat vallen.
Het slurpt in 1 dag al je energie op en na het lezen heb je echt even tijd nodig om bij te komen. Met dit debuut heeft Tamara Geraerds in een klap bewezen dat ze niet alleen een zeer goede fantasy auteur is maar ook zeker de thriller auteur van de toekomst is . Tamara is een nieuwe weg in geslagen die ieder zou moeten volgen.

————————————————————————————————————————————–

IK ZIE JOU – Clare Mackintosh  – thriller           Ik zie jou

Ik durf niet met de trein , ik durf niet op Facebook, ik durf niet achterom te kijken , ik …….

Wat als je leven overhoop gehaald wordt achter je rug om ? Wat als je niet alleen denkt gestalkt te worden, maar het ook nog zo blijkt te zijn ? Wat als niemand je in eerste instantie gelooft ? Dat overkomt  Zoë , een van de twee hoofdpersonages.

Op een dag ziet Zoë terwijl ze in de trein zit , in de krant een contact advertentie staan van een datingsite die ze zelf niet heeft geplaatst , maar waar onmiskenbaar tussen de andere afbeeldingen ook haar foto  staat. Of toch niet ? Ze legt het haar vriend Simon, zoon Justin en dochter Katie voor ,maar die wuiven het weg.  “Vast iemand die op je lijkt.” Maar het zit Zoë niet lekker. Ze reist elke dag met de trein naar haar werk  en ondertussen is daar steeds  het onheilspellende gevoel.  Daags erna vinden vreemde gebeurtenissen plaats met andere vrouwen uit de contactadvertenties, ook valse profielen.  Ze besluit de politie te bellen maar die  nemen haar verhaal alleen ter kennisgeving aan , op 1 persoon na.  Kelly, een eerder geschorste rechercheur , gaat op eigen houtje op onderzoek uit, en neemt daarbij grote risico’s haar opnieuw gegunde tweede kans  in haar baan te verliezen. Haar chef Rampello neemt dat haar niet altijd in dank af. Zoë ondertussen, vertrouwd niemand meer, haar vriend Simon blijkt gelogen te hebben , haar dochter Katie heeft opeens een wel heel bezorgd vriendje, haar beste vriendin Melissa neemt t allemaal nog wel nuchter op . En zoon Justin hangt tussen Zoë , Simon en Melissa in. Ondertussen weet ze zeker dat ze gestalkt wordt en zij het volgende slachtoffer zal worden ,maar wie zit er dan achter al die valse contact advertenties ? Haar baas op het makelaars kantoor die vele extra exemplaren van de krant verzamelt ? Het toneelvriendje van haar dochter Katie ? De man die haar achtervolgt op het perron? Wie heeft een reden haar te vermoorden en waarom ?

Na een aanvankelijk wat traag begin, door het uitgebreid voorstellen van de hoofdpersonages en hun sociale leven  in heden en verleden  -maar wat zeker wel nodig is, om later het verhaal in elkaar te steken-  komt het boek snel op gang en zit het verhaal goed in elkaar. Het nodigt bladzij voor bladzij uit om verder te willen lezen. Naast de hoofdpersonages worden ook de andere personen goed uitgelicht . De emoties zijn voelbaar. Hoofdpersonage  Kelly evolueert  het meest .  Ze heeft in het verleden fouten gemaakt , maar heeft er van geleerd en neemt het voortouw in het onderzoek .Waar anderen nog even net iets langer wachten, is zij haar superieuren steeds net een stapje voor, wat haar aanvankelijk  gereserveerde chef toch uiteindelijk wel kan waarderen en tenslotte bijdraagt aan opsporing van de dader(s) . Maar ook Zoë verandert , in het begin bang voor alles, dat zelfs neigt naar obsessief gedrag , ontwikkelt Zoë zich, gedwongen door een onmogelijke waarbij  ze het hoofd koel moet zien te houden,  tot een dappere vrouw.

Amper een jaar naar haar debuut Mea Culpa ( verschenen in Nederland  in 2016 ) verschijnt het  tweede boek van  de hand van  Clare Macintosch, ook weer een sterke thriller.  Langzaam maar zeker worden de schroeven aan gedraaid en wordt er naar de spannende ontknoping toegeschreven .

Niets is wat het lijkt ……………

———————————————————————————————————————————

verkapt 1

VERKAPT –  Janneke Bazelmans  – thriller

Een thriller die een nieuwe weg inslaat ….

Verkapt van Janneke Bazelmans neemt je mee , ver weg van huis, naar voor velen onbekend gebied, het regenwoud in Borneo. In Borneo gaat de jonge stagiaire Nora namens het palmolie bedrijf PT Palmoil proberen om de lokale bevolking , de Dayaks, over te halen hun grond af te staan in ruil voor scholen voor hun kinderen. Sommige tekenen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Naarmate de stage vordert , ontdekt Nora dat niet iedereen ongedwongen mee werkt en gaat ze op eigen onderzoek uit. Dat wordt haar niet door iedereen in dank afgenomen. Aan welke kant staat zij ? En dan is daar opeens de jonge erfgenaam Alec van der Hoeven, van Pro Care, het Nederlands levensmiddelen bedrijf, wat komt hij doen ?

Het boek geeft een beeld van de dagelijkse problematiek tussen de bevolking in de binnenlanden van Borneo en de machtige westerse palmolie industrie . De palmolie bedrijven willen heel graag de plaatselijke bevolking verdrijven uit hun woongebied, om hun imperium nog groter te maken ,maar de bewoners van het tropisch regenwoud geven niet zomaar op. Ze hebben meer te verliezen dan alleen hun grond en gaan tot het uiterste . Janneke Bazelmans maakt ons bewust over hoeveel invloed onze westerse beschaving heeft op het milieu en hun bewoners. Hoe ze voor weinig geld en zonder toekomst van hun plek verdreven worden.

Zonder lange verhandelingen geeft ze ons stof tot nadenken verwerkt in een zinderende Eco thriller. Een boek met zeer goede opgebouwde spanning , met een toch wel verrassende wending aan het eind. Milieu bewust gedrukt op verantwoord papier, FSC keurmerk.

—————————————————————————————————————————————-

OLYMPUS E-5 CAMERAMUS – Kristof Desmet – Young Adult

Een verhaal met een staartje.

Ik lees niet vaak een boek wat zo lang moet bezinken, maar met Mus kan ik niet anders zeggen dat het je wel degelijk bezig houdt, ook nog lang nadat het uit is. Misschien door het actuele thema, misschien doordat ik zelf ook pubers had en het gedrag enigszins herken, geen idee. Maar het verhaal dwaalt nu nog steeds in mijn brein.

Met dit boek heeft Kristof Desmet een waarheidsgetrouw beeld gegeven in het leven van pubers. Het instabiele leven in gezinnen na een echtscheiding is voor veel kinderen moeilijk. Of ze nu nog heel klein zijn of puber maakt geen verschil. Hun veilige haven valt weg, ze komen veelal voor onmogelijke keuzes te staan, bijvoorbeeld bij wie ze moeten gaan wonen, of worden gedwongen opeens een extra “vader of moeder” erbij te nemen met soms ook nog andere gezinsleden. Geestelijk wordt er veel van ze gevraagd op een moment in een leeftijdsfase die ook zonder een echtscheiding al lastig genoeg is.

In Mus zien we hoofdpersoon Merel, alias Mus, die voor dit voldongen feit komt te staan. De scheiding op zich is al een ding, maar als beide ouders ook nog elk apart een nieuwe relatie aangaan, wordt het Mus allemaal teveel. Ze broeit op een plan om haar ouders, maar vooral haar moeder, die het met de “grootste kwal” van de school doet, op andere gedachten te brengen. Ze gaat daarbij niet over één nacht ijs. Ze probeert bondgenoten te krijgen, haar broer allereerst. Maar hoewel die ook de situatie niet leuk vindt, lijkt die toch niet altijd aan Mus kant te staan of initiatief te durven nemen. Maar dan vind ze in Brent, een klasgenoot, een goede medestander. Ze bedenken een plan, maar uiteindelijk is het toch Mus die wraak neemt. Geen goede zet, want hierdoor worden niet haar ouders, maar juist zij zelf het slachtoffer.

Mus maakt in dit verhaal de meeste groei door, ze zet daarbij angst om in daden. Nu en dan word je als lezer geïrriteerd door haar naïviteit maar aan de andere kant wekt ze ook medelijden op. Je voelt als lezer de wanhoop en de pijn. Eigenlijk heeft Mus veel liefde voor haar ouders, maar ze begrijpt hun keuzes niet en daardoor voelt ze zich zeer aangevallen. Boosheid, verwardheid, angst, maar ook schuldgevoel strijden om voorrang. De onderlinge relaties zijn ook goed uitgeschreven. Bijvoorbeeld de haat liefde verhouding van broer en zus. Elkaar niet kunnen uitstaan, maar in slechte tijden er toch voor elkaar zijn. Alles komt aan bod in dit boek, vriendschap, haat, liefde, ontrouw, leugens, insinuaties, intriges. De verschillende situaties zijn zeker herkenbaar voor de doelgroep 12-18 jaar. Wel vind ik af en toe het taal gebruik te expliciet voor de jongste leeftijd voor een YA boek.

Al met al heeft Kristof Desmet met dit boek een zeer aangrijpend verhaal neergezet over de problemen waar kinderen/jongeren van gescheiden en samengestelde gezinnen vaak mee worstelen. Mij liet het niet meer los.

Kristof Desmet (1971) is woonachtig in Lauwe, leerkracht Nederlands in Ieper en werkt mee aan leermethodes Nederlands bij Uitgeverij Van In.  Eerder schreef hij het boek Scherven. Mus is zijn tweede Young Adult boek.

Mus, Kristof Desmet, Young Adult, juni 2018, ISBN 9789491875564, 200 pag.

Ik las dit boek voor uitgeverij LetterRijn.

———————————————————————————————————————————

IMG_6347

KINDEREN VAN DE RIVIER – Lisa Wingate  – Roman

In kinderen van de rivier gaan we terug in de tijd naar 1939, waarin veel gezinnen in armoede leefden. Tegelijkertijd lezen we in de huidige tijd waarin er veel rijkdom is.

Memphis 1939.

Een gezin wonend op een ark op rivier de Mississippi , bestaande uit 5 kinderen met hun vader en moeder die zwanger blijkt van een tweeling. Ze leven even als zovelen op de rivier in armoede, maar zijn tevreden met wat ze hebben en vormen een hecht gezin. Op een donkere avond echter gaat er iets vreselijk mis en vader verlaat met moeder de ark. Het oudste meisje Rill zal nu voor haar broers en zusjes moeten gaan zorgen tot ze terug komen. Even verderop in de grote stad , woont de strenge Georgia Tann , die een weeshuis runt. Zij geeft regelmatig opdracht om kinderen die in armoede wonen op te sporen en naar het weeshuis te brengen. Ook Rill en haar broer en zusjes overkomt dit, ondanks hevig verzet. Wat moeten Rill en haar broer en zusjes daar? Ze hebben toch nog een vader en moeder, die komen ze zeker toch gewoon weer halen als de baby’s er zijn? Maar niets is echter wat het lijkt in het weeshuis. Er worden leugens verteld, grote leugens.

Rill en haar zusjes blijken in handen gevallen te zijn van Georgia Tann, dochter van een bekende rechter, die de kinderen slecht behandeld en allerlei leugens voorhoud. Rill probeert met alle mogelijke middelen te voorkomen dat zij en haar broertje en zusjes uit elkaar gehaald worden, en ieder apart ter adoptie worden aangeboden, want ze had immers belooft aan haar vader dat zij ze bijeen zou houden, wat er ook gebeuren zou.  Vele ontberingen volgen, en de tijd verstrijkt. Rill wordt steeds wanhopiger, wat kan ze doen ?

Aiken, South Carolina, heden.

Avery, een jonge vrouw van de zeer gerespecteerde familie Stafford, leidt een bevoorrecht leven. Ze staat haar vader , de senator, vaak bij in zijn activiteiten. In het kader van zijn campagne voeren brengt hij een bezoek aan een verzorgingstehuis waar Avery en hij een verjaardag van een eeuwling bij wonen. Na afloop, vlak voor hun vertrek , klampt een van de oudere dames Avery aan, ze mompelt iets maar Avery weet niet wat het betekend. De volgende dag wordt Avery verzocht door de directrice om terug te komen, want Avery’s armband is bij de oude dame gevonden. De directrice doet het af als een gewoon voorval, maar het laat Avery echter niet los en daags erna besluit ze de oude dame weer te bezoeken. Daarbij stuit ze op een foto op het bijzettafeltje. Een foto waar haar oma Judy ook op staat. Haar oma, die in een geheel andere plaats in een verzorgingstehuis zit. Bij navraag aan de oude dame komt ze niets te weten. Avery besluit in de oude familie geschiedenis te duiken maar moet daarbij wel de nodige regels in acht nemen, een verborgen familie schandaal kunnen ze nu niet gebruiken. Avery is vastbesloten door te zetten, maar krijgt in het begin niet veel medewerking , eerder tegenwerking. Langzaam maar zeker weet ze meer info uit de oude dame May te krijgen. Aan haar oma die al zeer vergeetachtig is, heeft ze niet veel voor info. Maar toch vind ze enige aanknopingspunten. Het blijkt iets van een ver verleden te zijn, en lijkt  alles te maken te hebben met een adoptie vroeger in haar familie. Toen haar oma ook nog klein was. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze Trend, die ook al connecties lijkt te hebben op een of andere manier met haar oma , maar wat en hoe dan ?

De twee verhaal lijnen staan loodrecht op elkaar , maar vullen elkaar uiteindelijk aan. Er is een innige familieband, liefde , verdriet maar ook vertrouwen in beide verhalen en leest min of meer als een roman ondanks het trieste verhaal. Het waargebeurde verhaal is aangevuld met fictie , iets wat zeer goed samen gaat in dit geval. Ook is er duidelijk verschil in stand. De kinderen van de rivier praten in hun eigen platte taal, zo is het ook neergezet in dit boek. Het leest wel even wat lastiger ,omdat je automatisch registreert voor je zelf dat het fout gespeld is , dat vertraagd wel wat met lezen, maar het is tegelijkertijd een goede aanvulling, passend bij dit verhaal. Het verhaal wordt erg beeldend verteld door de auteur en ook voel je de onmacht van de kinderen tijdens het lezen. Ik had meer moeite met het de verhaallijn van Avery. Hoewel een mooi verhaal vol liefde en toewijding , vond ik hier en daar wat langdradige stukken met kleine verwijzingen naar zijlijnen die er niet echt toe deden. Bij ieder hoofdstuk staat over wie het gaat ,dat maakt het makkelijk te volgen als de tijd verspringt. De verhaallijn van Rill sprak me het meest aan. Zij groeit gedurende het verhaal het meest, ondanks haar leeftijd van slechts 12 jaar leert ze denken als een volwassene, schakelt heel snel, vecht als een leeuw en geeft niet op.

Kinderen van de rivier verteld het waargebeurde verhaal van Georgia Tann , die voor de staat een weeshuis beheerde. Dat weeshuis werd haar dekmantel voor een illegaal adoptie bureau waarvoor tussen 1924 en 1950 duizenden kinderen onder valse voorwendselen bij hun ouders werden weggehaald en doorverkocht aan rijke kinderloze echtparen. De zwakkere kinderen werden om het leven gebracht. De adoptie ouders werd nimmer verteld waar de kinderen echt vandaan kwamen. Navraag door de achtergebleven ouders bij het weeshuis leverden niets op ,want bij binnenkomst in het weeshuis kreeg ieder kind een andere naam toegewezen. En Georgia Tann wilde niemand te woord staan of zei dat de kinderen waren overleden. Op die manier was het haast onmogelijk om, ook lang nadat het schandaal al bekend was van de omvangrijke ontvoeringszaak, gegevens te achterhalen. Velen kinderen werden nooit meer terug gevonden. Pas in 1995 kwamen er dossiers vrij en konden er door uitgebreid speurwerk nog enkele ouders met hun kinderen herenigd worden. Georgia Tann stierf vlak voor haar berechting in 1950.

Lisa Wingate is in het dagelijks leven journalist en besteller auteur van meer dan 30 boeken, welke in 25 talen vertaald zijn. Ze won vele awards voor haar indrukwekkende boeken. Tending Roses in 2001 was haar eerste boek, waarna er nog velen zouden volgen.

Verwante artikelen :

Wie was Georgia Tann ?

https://nypost.com/2017/06/17/this-woman-stole-children-from-the-poor-to-give-to-the-rich/

Moeder vind haar doodgewaande dochter na 44 jaar terug.

http://articles.latimes.com/1990-08-20/news/vw-882_1_unsolved-mysteries

——————————————————————————————————————————–

De vrouw op het perron

DE VROUW OP HET PERRON – Agnita de Ranitz  – Roman

Cornelia staat midden in haar leven en is getrouwd met Henk , als ze op een dag op het perron in Delft een vrouw ziet die wel heel sterk op haar lijkt. Niet alleen qua uiterlijk, maar ze heeft zelfs dezelfde kleren aan ! Haar jas, haar schoenen , net als Cornelia zelf heeft. Terwijl ze zich afvraagt wat ze heeft gezien , ziet ze de vrouw steeds verder van haar verwijderd raken. Opeens beseft ze, dat ze wil weten wie het is, en in een opwelling besluit ze de vrouw te volgen. Maar ze raakt haar kwijt. Vanaf dat moment houdt de mysterieuze vrouw haar in haar greep. Wie is ze ? Waar komt ze vandaan ? Cornelia gaat naar huis en probeert het voorval ter sprake te brengen bij haar man. Maar de ietwat tirannieke Henk, die haar negeert en kleineert staat er niet voor open. Een tijdje houdt ze het voorval voor zichzelf ,maar dan besluit ze het te delen met haar beste vriendinnen. Ze vertelt hen dat ze denkt dat ze haar tweelingzusje na zoveel jaar heeft gezien. Maar is dat mogelijk ? Immers, haar tweelingzusje Geesje is kort na de geboorte overleden, is haar altijd verteld en haar vader nam haar regelmatig mee naar het grafje. Een paar dagen na haar (hun gezamenlijke) verjaardag, 6 januari, besluit ze zelf een bezoek te brengen aan het grafje. Tot haar verbazing vindt ze op het grafje van Geesje een verse gele roos die er hooguit een paar dagen kan liggen. Wie is er geweest om die neer te leggen ? Samen met haar vriendinnen start ze een zoektocht, maar dat valt niet mee, want iedereen die er wat van af zou kunnen weten is inmiddels niet meer onder hen, en oude archieven zijn verloren gegaan. Haar vader zou het kunnen weten, maar die zegt dat haar zusje destijds echt begraven is. De enigen die in haar blijven geloven zijn haar beste vriendinnen, maar als het spoor telkens opnieuw dood lijkt te lopen, geven die het uiteindelijk ook steeds minder kans van slagen. Maanden gaan voorbij, haar man heeft haar ondertussen in de steek gelaten voor een ander, en zelf vind ze dat haar leven geen inhoud meer heeft zonder haar tweelingzusje. Net na haar verjaardag, als ze denkt dat het zo niet verder kan, krijgt ze een boodschap en besluit ze om nog eens terug te gaan naar het grafje van Geesje. Tot haar verbazing vind ze wederom een gele verse roos. Wat betekend dat? Is haar zoektocht dan toch nog niet ten einde?

Goed opgebouwd verhaal, langzaam oplopende spanning, wat sterk medeleven oproept, wel redelijk voorspelbaar einde. Simpel geschreven, maar leest daardoor juist prettig. Niet te veel details, wat het voor iedereen leesbaar maakt.

Karakter van hoofdpersoon Cornelia is goed uitgediept. Een door haar partner onderdrukte vrouw, die uiteindelijk toch zichzelf sterkt en volhard in haar overtuiging, wekte de nodige sympathie op. Daarentegen kreeg ik , ondanks dat hij maar minimaal in het verhaal voor komt, al heel snel een hekel aan Henk, door zijn bazige gedrag, en zijn wil is wet uitspraken. De auteur heeft ze zeer goed neergezet.

Agnita de Ranitz (1952) volgde een opleiding Kunstgeschiedenis in Parijs en werd Egyptoloog. Daarnaast is ze een verdienstelijk beeldhoudster. Pas een paar jaar geleden volgde zij haar andere passie, het schrijven. Inmiddels woont de geboren Haagse auteur al 40 jaar in Frankrijk, maar ze bezoekt ons land nog regelmatig. De vrouw op het perron (2016) was haar debuutroman. Nog dit jaar (2018) hoopt ze haar tweede roman uit te geven.

—————————————————————————————————————————————

De tatoeëerder van Auschwitz

DE TATOEËERDER VAN AUSCHWITZ – Heather Morris –  Oorlog

De tatoeëerder van Auschwitz is het ware liefdesverhaal van Lale (Ludwig Eisenberg) en Gita Furman(Fuhrmannova ) over hun leven en alle ontberingen die zij moesten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lale en Gita, beide Slowaken en van Joodse afkomst, ontmoeten elkaar in Auschwitz, een gevangenenkamp van de Duitse SS waar ze beide in 1942 naar toe gedeporteerd zijn. Lale is daar te werk gesteld als de Tätowierer -de tatoeëerder- en moet alle nieuw aangekomen mensen voorzien van een nummer. Zijn nummer, 32407, kreeg hij bij binnenkomst. Die van Gita, 34902, kerfde hij zelf als Tätowierer in haar arm. Vanaf dat moment sloot hij Gita in zijn hart. Gedurende de oorlogsjaren probeert Lale te zorgen dat Gita niets overkomt. Vele ontberingen volgen, Lale neemt telkens opnieuw risico’s om meer “vrijheden” te verwerven en slaagt erin enig vertrouwen te wekken bij de officieren van SS. Het lukt hem daarmee ook een iets betere omgeving voor Gita te bewerkstelligen. Ze zitten beide in andere blokken en op andere werkplekken maar door Lale’s verworven “vrijheden” hebben ze toch de kans elkaar af en toe te zien. Ook probeert Lale andere gevangenen te helpen. Hij heeft contact met “buiten” en smokkelt eten naar binnen, wat hem aanzien geeft bij zijn medegevangenen. Op een dag wordt hij echter verraden en komt hij in het strafkamp terecht. Daar zou nooit iemand overleven of vrijgelaten worden, maar Lale weet -weliswaar niet ongeschonden- te overleven . Zo zou hij nog meerdere malen de dood in ogen zien, maar het leek er op dat hij negen levens had, net als een kat. Uiteindelijk, na twee en een half jaar, worden Lale en Gita van elkaar gescheiden. Gita wordt op de dodenmars gezet en Lale wordt elders ondergebracht waar hij geacht wordt meisjes “te regelen”. Beide weten echter te ontsnappen. De oorlog is inmiddels voorbij. Het is april 1945. Lale vindt zijn ouderlijk huis terug en zijn zus Goldie, die als enige de oorlog blijkt te hebben overleeft en inmiddels is gehuwd met een Russische officier. Lale is ook altijd blijven geloven dat Gita nog in leven is en begint een lange zoektocht naar haar, dagelijks wacht hij op het station in Bratislava waar de mensen die uit de kampen bevrijd zijn langzaamaan terugkeren. Het loopt naar het einde van de zomer van 1945 als hij haar eindelijk vind.

De Russen hebben destijds de Joden bevrijd, maar daarna ook Slowakije bezet. Om die reden heeft Lale zijn achternaam veranderd in Sokolov, de Russische achternaam van zijn getrouwde zus- een naam die meer geaccepteerd was dan Eisenberg in het door de Sovjet-Unie bezette Slowakije.

Na de oorlog trouwen Lale en Gita. Ze gaan in Bratislava wonen. Maar ook dan is het leven nog niet makkelijk want Lale, die intussen een succesvol zakenman is geworden, wordt opnieuw verraden. En weer moeten ze vluchten. Ze vinden uiteindelijk het geluk in Australië, waar ze samen hun zoon Gary krijgen. Gita overleed in 2003 en Lale in 2006. Gary doet in het boek het nawoord en verteld hoe hij opgroeide in een liefdevol gezin, maar ook welke invloed de oorlog al die jaren heeft gehad op het gezinsleven na de oorlog.

Het boek is geschreven gezien vanuit de hoofdpersoon Lale. Hij verteld zelf niet over de gruwelijkheden maar ondergaat ze. Doordat de liefde in het boek de rode draad vormt, leest het als een soort roman, ondanks alle vreselijke ontberingen. Ik moet zeggen dat hoewel er veel overeenkomsten zijn met andere boeken over de oorlog die ik eerder las, over wat ieder mee gemaakt heeft, ik toch telkens opnieuw geraakt werd tijdens het lezen. Dat maakt dat dit boek, hoewel er veel van deze boeken zijn met dit soort verhalen, toch uniek is . Geen één verhaal mag men bestempelen als hetzelfde, iedere overlevende heeft het op zijn eigen manier beleeft. Het is goed dat de Tweede Wereld oorlog nog steeds leeft in deze tijd. Het mag niet vergeten worden.

Een heel sterk punt in het boek vond ik de karakteromschrijving. De karakters van de personen in het boek werden zodanig beschreven dat je ook echt een hekel kreeg aan bepaalde personen en andere personen weer sterk medeleven opriepen. Ik heb diep respect gekregen voor de wilskracht van Lale en Gita, , steeds weer werden ze gebroken door SS , maar ze vochten zo hard, evenals vele anderen die helaas een ander lot wachtten. De spanning werd steeds meer merkbaar en je hoopt op een goede afloop, hoewel je weet dat het heel veel mensen het leven heeft gekost en nu nog steeds na al die jaren een grote impact heeft op het leven van de nabestaanden. Het verhaal heeft echt even moeten bezinken bij mij voor ik aan een ander boek kon beginnen

Een vlot lezend relaas, wat niet alleen de hoofdpersonen, maar heden ten dage nog steeds de hele wereld aan gaat.

Heather Morris (geb. Awamutu, Nieuw Zeeland) tekende het verhaal van Lale Sokolov al op in 2003 en deed daar 3 jaar over. Lale en Gita hadden bijna 60 jaar alles verzwegen over wat ze hadden meegemaakt, hoewel Lale af en toe wel wat vertelde aan zijn zoon Gary. Pas na de dood van Gita wilde Lale met zijn verhaal naar buiten treden, het mocht nooit vergeten worden. Toch heeft het nog bijna 12 jaar geduurd voordat het manuscript uitgebracht zou worden.

—————————————————————————————————————————————-

Hex

HEX – Thomas Olde Heuvelt – Fantasy

Het gevaar is groter dan je denkt.

In Beek dwaalt de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw met dichtgenaaide mond en ogen. Blind en zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen waarbij ze menigmaal de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Niemand mag haar ogen openen anders ben je verloren. Maar een groep jongeren wil kosten wat het kost het geheim ontrafelen en dreigt internet op te gaan. Een daad met gruwelijke gevolgen….

Goed geschreven met veel opbouwende spanning, uitnodigend om mee te denken, knap dat er in zo korte tijd zoveel gebeurt. Steeds als het niet erger kan, volgen er toch nog weer andere gruwelijkheden, die zorgen voor blijvende spanning en nieuwsgierigheid tot het einde. Moest wel wennen dat het in Nederland afspeelt omdat ik meestal vertaalde boeken lees en dan de originele plaatsen er nog in staan . Liefst heb ik een verhaal waarin ik de plaatsen niet herken , dat maakt de eigen beeldvorming voor mij leuker . Nu met Beek, een plaatsje waar ik in het dagelijks leven ook wel eens kom, had ik bij ieder stuk tekst een voorstelling waar het in Beek zou kunnen zijn , het plein , de kerk ,dat las in het begin niet fijn. Daar moest ik echt een paar hoofdstukken aan wennen en loslaten. Maar hoe verder het verhaal vorderde , hoe meer die beelden van het echte Beek verdreven werden door de vele fantasy beelden . Echter wel werd ik pas bij hoofdstuk 9 door het verhaal gevangen, wat ik tamelijk laat vond. Je moest in het begin heel snel veel personages leren kennen, die vervolgens niet echt verder werden uitgediept. Je leerde ze daardoor niet echt kennen waardoor ik moeite had om hun gedachtegang en daarop volgende vreselijke acties te doen begrijpen, vooral bij de jeugd. De heks was een geest ,maar soms ook gewoon echt mens , ze loste op, kon door een draaiorgel heen ,maar liep wel tegen een lantaarnpaal aan in plaats van er doorheen, waarom zo dubbel ? Vond het wat de visioenen betrof warrig geschreven. Onderscheid tussen realiteit of een visioen was soms onduidelijk ,moest soms stukken paar keer herlezen daardoor. Ook het grove recht voor zijn raap taalgebruik bij de seksuele uitlatingen meteen al aan het begin van het boek vond ik te ver gaan en had absoluut geen toegevoegde waarde voor het verhaal . Al met al denk ik dat je een echte fan moet zijn van dit genre met al wat langere leeservaring op fantasy gebied om je makkelijker in te kunnen leven in dit verhaal.

Thomas Olde Heuvelt (1983) won in 2015 als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award met zijn verhaal The Day the World Turned Upside Down. In 2016 brak hij internationaal door met zijn thriller HEX,waarvan de vertaalrechten verkocht zijn aan tientallen landen waaronder de Verenigde Staten, China en Duitsland. Olde Heuvelt woont en werkt in Den Bosch.

—————————————————————————————————————————————-

Diabolik Tom Thys

DIABOLIK – Tom Thys – Fantasy

Duister verlangen

In Diabolik neemt Tom Thys ons mee in 12 verschillende verhalen . Ga de catwalk over en waan je in duistere werelden waar het nieuwe leven een geschenk is. Een afspiegeling van duistere verlangens, verborgen obsessies, de ware kleur van de ziel, zonder maskers, zonder grenzen.

De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd om in een zo kort mogelijke tekst zoveel mogelijk spanning op te bouwen zodat als je klaar bent met lezen je toch het gevoel hebt dat je een heel dik boek hebt gelezen en het verhaal af is. Nadeel is dat je eigenlijk niet door kunt lezen . Als je een verhaal uit hebt moet je het eigenlijk even laten bezinken voor je weer aan een ander verhaal begint . Dus een hele leesmiddag zit er met dit boek niet in. De omschakeling is te groot om meteen weer gevangen te worden door het volgende verhaal. De verhalen zijn wel ieder voor zich voorzien van de nodige horror , al dan niet met een beetje fantasy.

Tom Thys (Antwerpen,1983) is gefascineerd door he bovennatuurlijke, de duistere kant van de mens en ….angst. Hij heeft gewerkt voor filmmagazine Schokkend Nieuws en de filmblog It’s only a movie. Na het kijken van heel veel horrorfilms, nam het verlangen toe om zelf scenario’s te verzinnen en debuteerde hij uiteindelijk in 2014 met de verhalenbundel Volmaakt monster. Ondertussen publiceert hij op regelmatige basis verhalen en bundels in de genres horror/magisch realisme/new weird. Verschillende van Thys’ verhalen wonnen prijzen en werden vertaald in het Engels.

—————————————————————————————————————————————–

Peter en Mo en de drugsbende

PETER EN MO EN DE DRUGSBENDE – Marc-Jan van Dam – Young Adult

Marc Jan van Dam (2000) was slechts twaalf jaar toen hij dit jeugdboek schreef. Dat hij toen al schrijftalent had werd meteen duidelijk in dit vlot geschreven spannende verhaal : Peter en Mo en de drugsbende.

Drugs, een niet alledaags onderwerp in een jeugdboek zou je denken, en moet je dat nu wel bewust ter spraken brengen op zo’n jonge leeftijd, was mijn eerste gedachte. Maar tegelijkertijd dacht ik: Ja ! Het past absoluut in deze tijd, want uit onderzoek blijkt dat er helaas steeds meer kinderen al op jongere leeftijd gaan experimenteren met drugs. In dit boek gaat het niet over drugsgebruik, maar wel komen de gladde praatjes van drugsdealers naar voren en ervaar je hoe makkelijk het is om je als kind te laten meeslepen. Een spannend jeugdavontuur met daarin tegelijkertijd een boodschap verstopt.

Peter en Mo, beide 11 jaar zijn de beste vrienden en houden van onverwachte dingen. En soms komt er zomaar iets op hun pad. Op een avond als ze alleen thuis zijn ,gaat de telefoon, het is een man die denkt een drugsdeal te kunnen maken met Peter ,maar wat hij niet weet is dat hij de verkeerde Peter aan de telefoon heeft. Peter en Mo besluiten, niet wetende waar ze aan beginnen, het spel mee te spelen. Ze richten zelfs een club op ‘De misdaadrekels’ en maken een afspraak in hun boomhut met de vreemde man. In de hut vinden Peter en Mo een klein pakketje en besluiten het mee te nemen naar huis. Maar dan gaat het mis, en voor ze het beseffen zitten ze midden in een drugszaak verwikkeld. Ze besluiten niets aan hun ouders te vertellen maar wel aan Jaap , de nieuwe eigenaar van de snackbar in het dorp. Maar of het zo slim is om iemand van hun plannen op de hoogte te stellen valt nog te bezien. Steeds dieper raken ze verstrikt. Een opdracht, een ontmoeting met grote gevolgen, een ritje in een politiebus, een arrestatie en dat alles zonder dat hun ouders maar ook enig idee hebben. Maar ‘De misdaadrekels’ gaan er tegenaan en staan hun mannetje!

De karakters van Peter en Mo zijn wat weinig uitgewerkt ,maar de angst die de kinderen voelen weet de auteur zeker goed over te brengen aan de lezer. Er spelen ook veel andere personen mee, maar dit is absoluut niet verwarrend, ze komen precies op tijd naar voren in het verhaal en verdwijnen tussendoor ook weer net zo gemakkelijk. De omgeving waar het zich afspeelt is beperkt tot slechts drie locaties waardoor het makkelijk te volgen is. Langzaam maar zeker word je als lezer meegevoerd in het spannende plot.

Als volwassene lezer, vond ik de kinderen erg naïef, maar een jeugdlezer zal zich helemaal kunnen herkennen in Peter en Mo. Zo denken en kunnen kinderen nu eenmaal reageren. De jeugd staat immers nog onbevangen in het leven en zijn een makkelijke prooi op hun weg naar volwassen worden. Het boek heeft daardoor ook meteen een onderliggende boodschap dat je je beter niet met vreemden in kunt laten en de drugswereld beter ver van je af kunt houden.

Peter en Mo eindigen met “De eerste actie van De Misdaadrekels is geslaagd”. Een vervolg hierop zou zeker minstens net zo leuk kunnen worden, Peter en Mo en de drugsbende is een spannend boek voor 11-14 jaar.

Marc Jan van Dam schreef in zijn prille jeugd al verhalen en nadat hij een aantal schrijfwedstrijden won, werd het zijn droom een eigen boek te schrijven. Peter en Mo en de drugsbende was zijn eerste boek (2013). In 2016 deed hij mee aan de schrijfwedstrijd van het schrijversplatform Heel Nederland Schrijft en werd zijn verhaal Spinazie opgenomen in Stel je voor…., een bundel van 400 oprechte, confronterende, emotionele verhalen door jonge en oudere verhalenvertellers.

Uitgeverij Boekscout YO! – ISBN 978-94-6206-946-6 / 9789462069466 – paperback

————————————————————————————————————————————-

Breekpunt - Rick Meijer

BREEKPUNT – Rick Meijer – Jeugd 9-12 jaar

Geen boek over hoe je leert tennissen maar een heerlijk avonturenverhaal.

In breekpunt maken we kennis met Mats, Stan, Nikki en hond Jelle.

Mats en Stan tennissen heel graag en slaan dagelijks wel een paar ballen. Naast de baan de beste vrienden, maar op de baan elkaars gedegen concurrent. Allebei hebben ze een vrij hoog niveau bereikt binnen hun leeftijdscategorie. Ook is daar Nikki, een klasgenootje van Mats en Stan, die ook zeer goed kan tennissen. Mats is stiekem een beetje verliefd op Nikki, maar durft dat niet te vertellen.

Alle drie staan voor een spannende uitdaging, want wie de clubkampioenschappen wint, mag op een speciaal tenniskamp met gasttrainers. Dat willen ze natuurlijk allemaal wel. Maar Mats en Stan moeten tegen elkaar en er kan er maar 1 de winnaar zijn van het tenniskamp ticket.

Op de dag van de finales loopt de spanning hoog op, niet alleen vanwege de wedstrijden maar omdat Jelle, de hond van Mats verdwenen blijkt te zijn. Wat nu ? Mats is intens verdrietig. Samen met zijn vrienden probeert hij Jelle te vinden. Maar dat is zo eenvoudig nog niet, niemand heeft ‘m gezien en dan verdwijnt Nikki ook nog. Mats en Stan gaan op onderzoek uit en vallen van het ene avontuur in het andere. Ondertussen moet er ook nog steeds getennist worden. Zal Mats de spanning kunnen doorbreken?

In het boek zijn naast de hoofdpersonen ook een aantal bijrollen. De enigszins “enge” Marinus, de ietwat slome Tom en de pesterige Robert. Een goede toevoeging om de spanning op te bouwen. Het karakter van met name Mats is goed uitgediept, hij groeit ook gaandeweg het verhaal en laat op verschillende manieren zien wat doorzetten oplevert.

De titel Breekpunt is zeer toepasselijk, in het tennisspel heb je meerdere breakpoints , maar ook in het verhaal zitten meerdere breekpunten (doorbraken)

Breekpunt is een boek met een onderliggende boodschap. Vriendschap, verraad, emotie, loyaliteit, het komt allemaal aan bod in dit spannende sportieve verhaal. Het boek speelt op de gevoelens van de lezer.

Het boek eindigt met ‘Wat een avontuur, of niet Mats?’  zei Mats’ vader vanachter het stuur. Mats bleef met een lach naar buiten kijken. ‘Op naar het volgende, pap.’

En dat is een terechte zin, het is een boek met een enigszins open einde en smaakt absoluut naar meer.

Rick Meijer (1979) had met Breekpunt zijn debuut als kinderboekenschrijver bij Clavis Uitgeverij.  Eerder schreef hij columns over voetbal. Daarna ontstond het idee voor een kinderboek, maar zijn eerste boek zou niet over voetbal gaan, daar waren al zoveel boeken over. Dus het werd tennis, een sport die hij ook graag zelf beoefend. In juli 2017 verscheen Breekpunt, het eerste deel van de Grand Slam serie. Het tweede deel is reeds klaar en hoopt hij nog dit jaar uit te brengen. Ook werkt hij momenteel aan een fantasy boek

(gelezen voor Clavis Uitgeverij – Rick Meijer )

——————————————————————————————————————————–

Dorus en Ko - Helga Warmels

DORUS EN KO – Helga Warmels & Marieke Ten Berge – Kleuter  prentboeken

Op een dag krijgt slager Dorus een wel heel bijzonder cadeau van boer Pelle, een biggetje. Met de boodschap er bij “nu ben je niet meer alleen” . Maar wat moet een slager nu met een biggetje ? Hij besluit m eerst maar eens flink vet te mesten en na een jaar maar weer  te zien. Maar dan gebeurt er iets wonderlijks. Boer Pelle komt eens vragen hoe het met “het biggetje”gaat…..Wat zal slager Dorus daar op antwoorden?

Dorus en Ko is een prenten/voorleesboek over oprechte vriendschap voor jonge kinderen met een verborgen boodschap. Een boek over vriendschap, en dierenliefde, maar met een spannende ondertoon. Prachtige kleurrijke tekeningen en korte duidelijke teksten.

Helga Warmels (1971) is journalist en schrijver; haar kinderboeken werden meerdere keren genomineerd en bekroond. Tevens schrijft ze sinds 2015 romans. Goede dagen was haar debuut in 2015. Marieke Ten Berge is grafisch ontwerper en illustrator.

Dorus en Ko werd uitgegeven bij uitgeverij Callenbach.

—————————————————————————————————————————————-

visjes boek 2

TWEE KLEINE VISJES – Sofie Schollaert  – Kinderboek 4-6 jaar

Blub! Blub! Gister doken er onverwachts kleine visjes op in ons aquarium, heel mooie oranje visjes. Het waren TWEE KLEINE VISJES van Sofie Schollaert. Ze kwamen van ver, diep uit de zee.

Twee Kleine Visjes is het eerste prentenboek van Sofie Schollaert, een kleurrijk kinderboek met een onderliggende boodschap erin.

In Twee Kleine Visjes duiken we naar het rif in de grote diepe zee. Daar is het een kleurrijke wereld vol koralen en kleine visjes. Sommige visjes hebben een wens: Ze willen groot zijn, ze willen speciaal zijn, ze willen op avontuur ! Maar daar hebben ze wel hulp bij nodig ! Ze gaan op zoek naar de tovenaar van de zee.

Ik heb het boek gelezen met mijn vaste kinderboeken testpanel, Timo(3 jaar), Lisa en Mark (beide 4 jaar). Wat vonden ze het spannend ! Naast de mooie plaatjes en de felle kleurtjes, trok vooral de tovenaar hun aandacht. Die brengt echt de spanning in het verhaal en houdt de aandacht vast. De verborgen boodschap in het boek leverde na het lezen ook nog wat gespreksstof op. Timo wilde wel op zwemles net als zijn oudere broer, want dan kon hij ook zwemmen in de zee. Lisa wilde dat de tovenaar haar in een zeemeermin veranderde en Mark wilde wel de tovenaar zelf zijn. Of ze begrepen dat het boek de verborgen boodschap in zich droeg, dat je, wat er ook gebeurd, beter altijd gewoon je zelf kan blijven?….ik denk het (nog) niet. Maar dat leren ze vanzelf, als ze “groter”worden.

Fijn aan het boek is, dat het A4 formaat is, grote heldere letters en dat alles op rijm geschreven is maakt het ons inziens helemaal af.

Sofie Schollaert (grafisch ontwerpster) debuteerde met Twee Kleine Visjes in november 2017 en won onlangs De Gouden Lettervreter als beste kinder/jeugdboek 2017. Het boek is uitgegeven via Uitgeverij Boekscout.

———————————————————————————————————————————–

Meisje-van-Yde 2

HET VEEN – Ton Zevenhoven   – Literatuur

Terug naar de ijzertijd.

Onlangs las ik het boek Het veen van Ton Zevenhoven​. In 1994, na bijna 100 jaar, werd het veenlijk, wat in 1897 gevonden werd, gereconstrueerd en haalde alle kranten. Ze kreeg de naam het meisje van Yde. Ton Zevenhoven neemt ons mee terug naar vroegere tijden.

Het boek speelt zich af aan het einde van de ijzertijd en is gebaseerd op het meisje van Yde, het veenlijk wat op 12 mei 1897 werd gevonden. Uit onderzoek blijkt dat zij waarschijnlijk leefde ergens tussen 54 v.Chr. en 128 n.Chr.

Heden: Twee mannen , Willem en Hendrik, raken van de weg door hun op hol geslagen paard en hun kar beland deels in een ondiepe veen-poel. Terwijl ze dreggen naar hun spullen die daarbij van de kar afvielen , vinden ze niet alleen hun gereedschap terug, maar ook iets wat op een lederen zak lijkt. Ze draaien de zak om en deinzen verschrikt achteruit.

De ijzertijd: Lidewei is nog een jong meisje als ze verkracht wordt door Kai, de zoon van het dorpshoofd. Dat blijft niet zonder gevolgen, ze raakt zwanger van een dochter. Eigenlijk zouden ze nu moeten trouwen volgens de eeuwen oude gebruiken, maar Kai ontkent stellig dat hij de dader is, dus Lidewei staat er alleen voor. Ongehuwd moeder zijn is een schande. Maar dan offert haar beste vriend Sibbe zich op, hij zegt met haar te trouwen en de vader van haar kind te willen zijn. Dochter Aisje wordt echter gehandicapt geboren en er volgen moeilijke jaren. Aisje praat niet en telkens als Aisje ergens rondloopt, lijken er vreemde dingen te gebeuren. De dorpsbewoners beginnen te geloven dat Aisje daar iets mee te maken heeft. Kai ziet zijn kans schoon om wraak te nemen en wakkert de praatjes die rondgaan nog eens aan en vertelt aan iedereen dat Aisje wel een heks moet zijn. Langzaam maar zeker gaat de hele dorpsbevolking daar in mee….

Het veen geeft een goed beeld van het leven in de ijzertijd. Een stukje geschiedenis, tijdens een spannend verhaal. Ik vond wel dat het te weinig over de hoofdpersoon Lidewei ging, haar levensverhaal werd te weinig uitgediept.  Aan het begin en het einde van het boek een paar keer, maar daartussen eigenlijk meer een lange uiteenzetting over het leven in de ijzertijd, over het jagen en de strijd tussen stammen over hun grondgebied. Dat stuk had korter gekund en het werkelijke verhaal van Lidewei waar het om draaide wat langer. Wie een beetje opgelet heeft vroeger bij geschiedenis, weet ook dat als je als heks beschuldigd werd, je dan om het leven werd gebracht. Daardoor kon je eigenlijk al vanaf het moment dat Aisje geboren werd en als vreemde werd beschouwd, min of meer weten hoe het boek zou aflopen, een niet zo heel sterk plot dus. Daarnaast kwam ik wat te moderne zinnen tegen die zeker in die tijd niet gezegd zouden zijn, dus eigenlijk als beschrijving van bepaalde situaties misstaan. Neemt niet weg dat het evenwel een goed verhaal is, als je interesse ligt bij geschiedenis.

Ton Zevenhoven (1958) schreef met Het veen zijn eerste roman. Inmiddels verschenen er meerdere boeken van zijn hand. Hij schrijft verhalen gevuld met historische en wetenschappelijke feiten en met wat fictie erdoor.

Het veen – Ton Zevenhoven – Lecturium Uitgeverij

Aanvullende Bron : https://nl.wikipedia.org/wiki/Meisje_van_Yde

——————————————————————————————————————————-

De meisjeskleedkamer

DE MEISJESKLEEDKAMER – Karen Connelly – Literatuur

Eliza is een hardwerkenden vrouw met een florerende bloemenzaak en gelukkig getrouwd met Andrew, een hoogleraar in de wiskunde. Samen hebben ze 2 kinderen. Alles lijkt perfect. Maar dan ontmoet Eliza tijdens haar wekelijkse zwemochtend in een van de kleedkamers Shar. Eliza noemt haar “De Amazone”, alles aan haar lichaam is werkelijk perfect, vindt ze. Langzaam laat Eliza Shar in haar leven toe, maar of dat zo’n goed idee is?

Eliza beseft, dat ondanks haar gelukkige huwelijk, ze wel degelijk iets mist. De intimiteit tussen haar en Andrew is ver te zoeken. Maar dan ontmoet ze aantrekkelijke Shar, de in haar ogen perfecte vrouw. In eerste instantie is Eliza wat terughoudend en bespied haar alleen tijdens het douchen, maar wanneer Shar terug avances begint te maken naar Eliza, geeft ze zich toch helemaal over. Voor ze het weet hebben ze iets meer dan alleen vriendschap. Voor Eliza lijkt er een hele wereld open te gaan en ook roept het herinneringen aan vroeger op, toen ze tijdelijk op het Griekse eiland Lesbos woonde en werkte, waar ze een relatie had met de mooie Thalia. Shar echter, is een vrouw die zichzelf regelmatig als gezelschapsdame uitgeeft en ziet Eliza in eerste instantie als een gewone vrouw die op zoek is naar zichzelf. Maar langzamerhand krijgt ook Shar oprechte gevoelens voor Eliza en geeft ook zij steeds meer van haar eigen verleden bloot. Eliza geniet met volle teugen en wringt zich in steeds meer bochten om bij Shar te kunnen zijn. Toch brengt het Eliza steeds meer aan het twijfelen want ze wil Andrew ook niet in de steek laten. Hoe lang kan ze van twee walletjes blijven eten?

Afwisselend bevind je je tijdens het lezen in het hoofd van Eliza of Shar waardoor je ook wel ging nadenken over je eigen identiteit. Meestal word een overspelige rol bij de man neergelegd, dat dit in dit boek een vrouw betrof, vond ik een welkome afleiding. Ik vond wel dat er wat meer diepgang in de diverse thema’s had mogen zitten. De erotiek voer veelal de boventoon.

De meisjeskleedkamer is boek waarin alles bespreekbaar is, onderwerpen als Politiek,  Moslim extremisme, anders geaard zijn, trouw-ontrouw komen aan bod. Dat alles zonder dat er enige vorm van taboe op rust.

Karen Connelly ( geboren Calgary Canada ) heeft in diverse landen gewoond over de hele wereld, maar ging uiteindelijk terug naar haar roods en woont tegenwoordig weer in Canada, in Toronto. Ze schreef in 1990 haar eerste boek, The small words in my body, daarna volgden er nog vele. Haar  laatste tot nu toe geschreven boek The changeroom werd in 2017 vertaald als De meisjeskleedkamer.

——————————————————————————————————————————-

Harnas van Hansaplast Charlotte Mutsaers

HARNAS VAN HANSAPLAST – Charlotte Mutsaers – Literatuur

Bij het zien van de titel Harnas van Hansaplast kwamen direct mijn jeugdherinneringen weer boven en legde ik gelijk het verband met Hansaplast, het bekende pleistermerk. Als kind werd menig leed gestelpt met Hansaplast , waarna je weer een stuk vrolijker je weg vervolgde.  De titel van het boek zegt even zoveel. Wanneer je het boek leest, komen er bij de hoofdpersoon allerlei herinneringen naar boven. Verborgen leed van vroeger , onbegrip en begrip en uiteindelijk berusting. Het heden verweven met het verleden. Letterlijk en figuurlijk wordt geprobeerd om met Hansaplast het leed te stelpen.

Harnas van Hansaplast is een boek over de auteur zelf, een zoektocht naar haar broer Barend, maar ook een zoektocht naar zichzelf. Een familiegeschiedenis, maar tegelijkertijd een hartverscheurende autobiografische roman.

Flaptekst:  ‘Vlak voor oudjaar 2001 werd mijn broer Barend dood op zijn bed gevonden in een gloednieuw pyjamajasje zonder broek. Geen gewone dood; hij was pas eenenvijftig en slechts omringd door grote stapels porno. Kort daarvoor had ik een krantenbericht gelezen over een man die dood was aangetroffen onder aan een Spaanse rots, met blote pik en een kip zieltogend aan zijn voeten. Ook zoiets.’

De enige broer van Charlotte Mutsaers was een kluizenaar, te slim en onaangepast voor deze wereld. Bij het leegruimen van zijn huis – waar ze samen opgroeiden –  treft Charlotte een weergaloze puinhoop aan. En uiteindelijk een mannetje van Hansaplast, met daaronder de tekst IK.

Het boek is ingedeeld in kamers, iedere kamer verschaft ons een deel van het leven van het gezin. Een gezin waarin weinig geborgenheid was, en vader en moeder regelmatig te kort schoten. Een gezin waar Barend de jongste was, maar zich altijd het ondergeschoven kind voelde, waardoor hij langzaam in een isolement raakte en niemand die het zag tot dat het te laat was. Hij wees alle hulp af, de kloof tussen C. en A. en hem werd groter en het schuldgevoel van de zussen steeds meer. Het enige contact wat er was, bestond uit een gesprek wat A. iedere zondag met Barend aan de telefoon had, tot die ene zondag waarop haar telefoontje niet beantwoord werd….

Een paar dagen voor Oud en Nieuw krijgen C. en haar zus A. te horen dat hun enige broer Barend overleden is, geheel alleen zonder dierbaren om zich heen. Veel te jong, slechts 51 jaar. Zijn dood is enigszins omgeven met mysteries. C. en Barend zagen elkaar nooit, wegens een niet-zelf verkozen leven van Barend als kluizenaar. Na zijn dood ruimen C. en haar zus het ouderlijk huis in langs de Oude Gracht in Utrecht leeg waar Barend altijd is blijven wonen. Iedere kamer in het appartement is een enorme puinhoop, maar juist via die puinhoop komen ze langzaam te weten wie Barend nu eigenlijk echt was en hoe zijn leven in elkaar stak. Geen gemakkelijk leven, zoveel als zeker was. Maar ook komen herinneringen boven drijven over C. haar eigen leven. Aan het einde lijkt de boodschap duidelijk als C. een poppetje vind van Hansaplast met daaronder het woord “IK”.

Hoewel het een boek over een deel van Charlottes eigen leven is, leest het toch alsof het over een ander gaat , het is hier en daar met afstand geschreven.

Er staan veel Latijnse citaten en gedichtregels in van schrijvers en ook regelmatig verwijzingen naar kunstenaars. Dat maakt het boek wel een echte literaire roman.

Charlotte Mutsaers (1942) begon op haar veertigste jaar met schrijven. Inmiddels 75 jaar oud, heeft ze al een behoorlijke staat van dienst achter de rug als kunstenaar en auteur en ook won ze de P.C Hooftprijs. In 2001 overleed Barend, de enige broer van Charlotte Mutsaers, onverwachts. Ruim 15 jaar later schreef ze haar verhaal op in het boek Harnas van Hansaplast.

(gelezen voor Boekhandel De Mandarijn in Gorinchem, uitgeverij Das Mag.)

————————————————————————————————————————————-

Tien Joke Gunter

TIEN – Joke Gunter – Novelle

In Tien blikt Jikke samen met haar autistische zoon  terug naar haar jeugd. Een jeugd met een lach en een traan.

Op Hemelvaartsdag neem Jikke Jop mee naar het graf van haar ouders. Ze mijmeren wat op een bankje en Jop vraagt Jikke naar vroeger. Daarop besluit ze hem mee te nemen naar het dorp waar ze opgegroeid is al meisje van tien. Ze groeide op in een streng gelovig gezin, waar haar vader en moeder haar weinig vrijheid gaven. Ergens in de zomer verhuisden ze van de stad naar een boeren dorp. Jikke voelde zich anders en kon ook niet echt op haar ouders bouwen. Ze bestierden een drogisterij en hadden het daar erg druk mee. Jikke voelde zich alleen staan. Maar ze had wel meerdere broers en zussen, de meesten ouder dan zij. Die waren allemaal even speciaal voor haar, ieder op hun eigen manier. Onderweg in de auto naar haar geboortedorp, verteld Jikke Jop over haar jeugd. Telkens is het Jop die een stukje van haar geheugen prikkelt en hij luistert aandachtig. Af en toe stelt hij een vraag. Aangekomen in het dorp, verwacht Jikke haar huis meteen terug te kunnen vinden maar het blijkt totaal veranderd. De drogisterij is weg, alleen de gaper aan de muur resteert nog. De huidige bewoonster zegt veel over Jikke te hebben gehoord en ze mogen naar binnen. Dan komen er nog veel meer herinneringen naar boven. Leuke maar ook minder leuke. Een huis dat vele jaren later nog steeds een angstvallig lang bewaard geheim herbergt.

Tien, 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10, is een boekje met meerdere korte verhalen verweven in een groter verhaal. Toch leest het als één compleet verhaal.. Jop is de schakel in het geheel. Knap aan elkaar geregen. Je ervaart het, alsof je een heel dik boek hebt gelezen en het een tijdsbestek is van langere periodes maar alles speelt zich af in slechts één dag.

In Tien zijn eigen jeugdherinneringen van de auteur verweven met de leefwereld van haar autistische zoon en hier en daar wat fantasie.

Joke Gunter (1965) heeft een passie voor taal, schrijft gedichten en korte verhalen. In mei 2015 kwam haar debuut Tien uit, een novelle, onder het pseudoniem Jikke de Jager. In 2017 werd deze herdrukt onder haar eigen naam. In maart kwam Zware kousenkerk uit, wederom een verhaal over Jikke en haar (inmiddels volwassen) zoon Jop, die beide een rugzak vol verhalen met zich meedragen. Joke legt momenteel de hand aan haar derde boek, Zeeland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: