Recensies Thrillers

blinde-drift-banner

BLINDE DRIFT – Belinda Bauer.

Voor de leesclub van Thrillzone las ik deze week Blinde Drift van Belinda Bauer, een literaire thriller welke juni 2018 uit kwam.
Het boek Blinde drift bestaat uit 3 verhaallijnen.
De eerste verhaallijn is Jack, veertien jaar, die op een dag met zijn zusjes samen tevergeefs in de auto wacht terwijl hun moeder hulp gaat halen, maar uiteindelijk niet meer terugkomt .

De tweede verhaallijn gaat over Catherine While, gehuwd met Adam While, die nooit over zijn verleden lijkt te willen praten.
En dan halverwege het boek komt de derde verhaallijn van inspecteur Marvel, die wegens eens voorval in de stad waar hij eerder gestationeerd was, overgeplaatst is naar het platteland.

Op een dag zijn Jack en zijn zusjes Merry van 2 jaar en Joy van 9 jaar met hun moeder op pad. Maar dan krijgt de auto panne en gaat moeder op zoek naar hulp. Ze sommeert Jack op zijn zusjes te letten en in de auto te wachten, maar ze komt niet terug, nooit weer. Samen met hun vader proberen ze hun leven op te pakken, nadat blijkt dat hun moeder vermoord is. Maar dat lukt niet geheel en op een dag verdwijnt ook hun vader uit beeld. Vanaf dat moment zorgt Jack alleen voor zijn zusjes. Ze leiden een verborgen leven ,om niet op te vallen voor de kinderbescherming, ze willen koste wat het kost bijeen blijven. Om in hun levensbehoefte te voorzien “bezoekt” Jack vele huizen. En nadat hij opeens een mes heeft gevonden, waarvan hij denkt dat zijn moeder daarmee vermoord is, raakt hij meer en meer geobsedeerd om de moordenaar van zijn moeder te vinden. Temeer omdat Jack ook regelmatig terugkerende nachtmerries heeft dat hij zijn moeder vind, maar telkens net te laat. Keer op keer wordt ze vermoord of verdwijnt ze kort voor Jack uitgeput wakker wordt. Jack wordt steeds standvastiger, om uit te zoeken wat er die dag is gebeurd. Uiteindelijk beland hij bij het huis van Catherine en Adam While. Ervan overtuigd dat die er wat mee te maken hebben meld hij zich daags daarna op het politie bureau.
Catherine While, hoogzwanger en vaak alleen thuis doordat haar man Adam vaak op reis is, verzwijgt aan Adam dat er ingebroken is tijdens zijn afwezigheid, en ook dat ze een mes en een dreigend briefje vond. Ze wil niet dat Adam overbezorgd wordt en van haar een pop maakt in een porseleinkast.
Ondertussen wordt inspecteur Marvel samen met de plaatselijke agenten Reynolds en Rice op de zaak “Goudhaartje” gezet. Er wordt ingebroken in vrijstaande huizen, de dief slaapt net als in het sprookje van de drie beren een nachtje in het bed van de huiseigenaren en plundert de koelkast alvorens het huis weer te verlaten.

Uiteindelijk wordt de puzzel langzaam maar zeker gelegd en vind de ontknoping plaats, vlak voor het einde van het boek.

Hoewel het verhaal op zich wel mooi was, vond ik het niet echt een thriller, maar meer een verhaal wat even aan het thrillergenre geroken had. Geen enge dingen, dan alleen wat bedreigingen en geen details die thrillerwaardig zijn. De verhalen zijn naar mijn mening te weinig uitgediept. Het verhaal van Jack loopt door het hele boek heen , maar zijn zusjes worden weinig beschreven, komen vrijwel alleen steeds in beeld met hun krantenobsessie, teveel herhaling. Ze hadden best wat meer betrokken mogen worden, het hele gebeuren van de verdwijning van hun moeder ging hen tenslotte ook aan. En een vader die verdwijnt, maar er wordt nooit verteld waarom, om vervolgens ook zomaar ineens verderop in het verhaal heel vaag weer te worden toegevoegd. Ook het verhaal van Catherine While en Adam geeft weinig details, ook niet als er meer over het mes bekend wordt. En er is weinig actie in het verhaal van de inspecteur en agenten. Het enige stuk wat even kort wat meer uitgediept werd was het hoofdstuk waar Louis wordt toegevoegd die wat terug grijpt naar de begin periode als Jack besluit om inbreker te worden.

Het totale verhaal is hierdoor zeer traag en je wordt als lezer niet uitgedaagd om mee te denken. Eigenlijk heb je Goudhaartje al snel door en toch ook wel heb je net na de helft van het boek, wie de dader is.

In een goede thriller wordt je meteen meegezogen in het verhaal en blijft de ontknoping tot het einde verborgen met veelal nog een verrassende wending in het plot. Dat vond ik in dit boek allemaal niet terug. Ontvoering, moord, inbraak , het is dagelijkse kost. Dit verhaal heeft meer iets weg van een detective met wat uitstapjes naar een thriller.

Eigenlijk evolueert ook niemand echt. Als je toch iets daarover zou moeten vertellen dan zou Jack nog enigszins evalueren omdat hij zo trouw zijn zusjes blijft verzorgen en zich opwerpt als hun beschermheer. Hoe ellendig hij het ook heeft, hij zorgt dat zij veilig zijn. Hij heeft het lef om risico’s te nemen en naar de politie te gaan ook al zouden dat de nodige consequenties voor hemzelf betekenen. Hij gaat maar door. Hij wordt ondanks zijn leeftijd van 14 jaar neergezet als een jong volwassene die verantwoordelijkheden neemt. De andere personen zijn te oppervlakkig in hun doen en laten. Als je meer betrokken raakt bij personen in het boek , raak je ook meer betrokken bij het verhaal.
Daarnaast zullen er ongetwijfeld mensen zijn die het sprookje van Goudhaartje niet kennen, het zou een toegevoegde waarde hebben gehad, als er even kort wat details zouden worden beschreven over het hoe en waarom van de verwijzing naar Goudhaartje.
Niettemin is het verhaal goed bedacht en leuk om te lezen, maar geen hoogvlieger. Eigenlijk is het niet vernieuwend maar een verhaal als waar er meerdere van zijn. Het verhaal van Goudhaartje er in, is als je het sprookje kent een leuk item , maar maakt het verhaal zeker niet uniek.
Belinda Bauer (1962) groeide op in Engeland en Zuid Afrika. Ze was eerst scriptwriter voor films. Later ging ze die ideeën voor haar boeken gebruiken. Rusteloos was haar debuut (2008) , daarna volgden nog enkele thrillers. De laatste is Blinde Drift, welke juli 2018 verscheen. Inmiddels heeft ze 7 boeken op haar naam staan.
Blinde drift, paperback, 320 pag. ISBN 9789400507647, A.W.Bruna uitgevers, juni 2018.

 

 

 

lucide dromen 1MIJN NAAM IS SYLVIA – Marianne van Buitenen

Nooit eerder las ik zo’n herkenbaar boek. Niet veel mensen zullen weten wat lucide dromen is. Ik wel, uit eigen ervaring.

Marianne van Buitenen schreef Mijn naam is Sylvia, een thriller met een spiritueel thema.

Toen ik dit boek begon te lezen wist ik niet wat me te wachten stond, ik kocht het omdat de achterflap mij aansprak. Ik had het woord lucide droom namelijk zien staan in de samenvatting, iets wat opvalt, omdat dat thema zelden voorkomt in een gewoon leesboek in bijvoorbeeld een roman, thriller of wat dan ook. Ik kende het tot nu toe alleen uit wetenschappelijke boeken. Heb er ook nooit naar gezocht overigens. Voor mij waren de lucide dromen lang geleden tijdens een nare periode en eerlijk gezegd wilde ik daar niet naar terug.  Maar nu dit boek zomaar op mijn pad kwam, won mijn nieuwsgierigheid het toch. Hoe zou het verhaal bij mij binnenkomen ?

Het verhaal hield me meteen vanaf de eerste bladzijde in de greep. Juist omdat ik zelf met lucide dromen te maken heb gehad in mijn jeugd en tienerjaren, herkende ik veel. Ieder detail klopte, iets wat zeker belangrijk is als je je als auteur durft te wagen aan zo’n onderwerp. Goede research is dan wel nodig. Voor mij voelde het alsof ik een waargebeurd verhaal las. Echter zul je dat alleen zo ervaren wanneer je zelf lucide dromen hebt (gehad). Voor anderen is Mijn naam was Sylvia lezen gewoon een heerlijk fictie verhaal met spiritualiteit.

Door het unieke thema, Lucide dromen, lijkt het ook niet in één bepaald genre te vallen. Het staat bij de ene verkoper onder de literaire romans, bij de ander onder spanning en thrillers, weer andere zeggen  dat het bij fictie of spiritualiteit hoort, en er is zelfs een verkoper die het onder biografieën schaart. Ik kies uiteindelijk voor, spanning en thrillers, sub categorie spiritualiteit, maar eigenlijk past het overal een klein beetje bij.

In het boek volgen we Sylvia, een meisje wat na een moeilijke jeugd als gevolg van de scheiding van haar ouders, uit huis geplaatst wordt en van het ene naar het andere pleeggezin wordt verplaatst. Ze heeft geen aangename jeugd. Toch krijgt ze haar leven uiteindelijk op de rails en begint zelfs een eigen webshop in sieraden. Tijdens haar jonge leven maakt ze mee dat ze lucide dromen heeft. Dat zijn dromen waarbij je in een soort fase zit tussen slapen en waken terwijl je droomt. Je weet wel dat je droomt maar je bent er bewust bij. De dromen waren enigszins verdwenen, maar komen plots in alle hevigheid weer terug als ze voor haar webshop inkopen gaat doen bij een groothandel. Sylvia vind dat niet eng, ze weet dat de dromen kort duren, waarna haar gewone leven weer verder gaat.

“Van de ene op de andere seconde kreeg ik het gevoel dat ik tijdloos, gedachteloos en willoos in een eindeloos grote en lichte ruimte rondzweefde”

Op een dag heeft Sylvia weer zo’n ervaring en denkt ze dat ze nu ook lucide droomt, maar deze droom houdt niet op en ze blijkt nu echt overleden. Omdat ze gewend is aan deze dromen, heeft ze dat niet meteen door. Ze wil er echter niet aan toegeven en het duurt best een tijd voor ze echt “over” stapt. En dan gaat ze op zoek naar haar lichaam. Want waarom mist niemand haar meteen? Waarom heeft niemand aangifte van vermissing gedaan? Waar is haar lichaam dan, als ze echt overleden is? Sylvia ontdekt al snel dat de groothandel van Rob en de mysterieuze Theo op een of andere manier een bindende factor moet zijn en keert daarheen terug. Niemand kan haar zien, maar zij kan álles zien. Komt ze erachter wat er is gebeurd ?

Het boek heeft iets bovennatuurlijks, hoe verder je leest, hoe bizarder het lijkt te worden als je niet bekend bent met lucide dromen. Maar ook als je er niets van af weet , wil je doorlezen en wordt je steeds verder meegezogen in deze thriller. Mensen die wel bekend zijn met lucide dromen, zullen delen van dit verhaal met zichzelf kunnen meten.

Dit boek heeft alles in zich, om de lezer aan de stoel gekluisterd te houden tot het uit is. Vlot geschreven, korte hoofdstukken, goed opgebouwde spanning, waardoor het leest als een sneltrein. Toenemende spanning met psychologische aspecten. Meeslepend en intrigerend met aardig wat angstaanjagende momenten. Een boek wat me lang bij zal blijven. (tekst gaat onder de trailer verder)

Marianne van Buitenen heeft met dit thema een uniek boek geschreven. Een thema dat je tot nadenken aanzet, een thema dat je regelmatig tijdens het lezen stil laat staan. “Is er echt meer tussen hemel en aarde?”  Je hoeft niet persé te geloven of dat zo is, ook als je er niet in gelooft word je door de manier van schrijven meteen meegezogen in deze spannende thriller.

Met Mijn naam is Sylvia, schreef Marianne van Buitenen haar vijfde boek. Eerder verschenen: Geluk…waarom niet?, Hoezo jaloers?, Vrouw en hond, en 2050. Vrouw en hond is onlangs herschreven en opnieuw verschenen.

Mijn naam was Sylvia, Marianne van Buitenen, paperback, 183 pag , ISBN 139789463183543

Mijnbestseller.nl

 

nicolette 2 - kopie

VERSTOPPERTJE – Nicolette Molenaar.

Verstoppertje is het debuut van Nicolette Molenaar, welke op 1 juni j.l. verschenen is. Verstoppertje is een spannende thriller van Nederlandse bodem en speelt grotendeels in Schagen en Callantsoog.

Nicolette Molenaar (Utrecht) deed mee aan verschillende wedstrijden voor ze uiteindelijk in 2017 winnaar werd van de verhalenwedstrijd rondom de Landelijke Spannende boeken Weken. Ze volgde een mini-masterclass thrillerschrijven bij auteur, regisseur en juryvoorzitter CPNB 2017, Simon de Waal en schreef ondertussen verder aan Verstoppertje. Een thriller met een diep geheim in zich.

Verstoppertje speelt deels in het heden, 2018 en het verleden, 1988.

 

Schagen, heden.

Wilma heeft een geheim, een groot geheim, wat ze letterlijk al 20 jaar onder het zand verstopt houdt. Maar er is nog iemand met een geheim. Zijn geheim, haar geheim, hij wil de waarheid, zij niet.Wilma ziet dat helemaal niet zitten en is bereid daar offers voor te brengen, letterlijk.

 

Callantsoog, 1988.

Duinen. Zand. Zee. Strand. Avondzon.

3 Kinderen spelen in de hellende duinen. Niemand weet dat ze daar zijn, het was ze immers streng verboden. Een paar uur later lopen slechts 2 kinderen de duinen uit, allebei een andere kant op.

De verhaallijnen in Verstoppertje lees je apart maar zijn met elkaar verweven. Het heden haalt het verleden in. Door de korte hoofdstukken en duidelijke tijdsaanduiding is het prima te volgen. Het is een vlot geschreven verhaal, met gedoseerde spanningsopbouw. Hoofdpersonen Wilma en Johan worden goed neergezet met hun gedachten en gevoelens. Aan het einde kreeg ik zelfs een hekel aan Wilma. Ongelooflijk. Hoe kan ze haar leven blijven leven met haar geheim.

Wel vond ik dat het einde, de ontknoping, te kort, te snel geschreven was. Het had iets meer uitgewerkt mogen zijn en wellicht is het een goed idee dat deel meer uit diepen bij een tweede oplage. Het eindigt te snel in vergelijking met de rest van het verhaal in het boek, waardoor het tijdsbestek niet helemaal goed klopt.

Ik las eerder ook Verstoppertje op het blog van Nicolette. (Nicoletteschrijft.blogspot.com) Dat was voordat Verstoppertje als boek verscheen. Leuk om te zien, hoe Nicolette in 2017 op haar blog de losse hoofdstukken schreef van Verstoppertje en ons vast daarin liet delen. Maar daarna nog hele stukken heeft herschreven, waardoor het verhaal groeide in opmaak en uiteindelijk verworden is tot een spannend debuut. Haar favoriete uitspraak is  : “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.  Ik denk dat het haar gelukt is .

Verstoppertje, 2018, Nicolette Schrijft, Schagen, 115 pag. ISBN 9789082800708

pretty boy ingrid oonincx 1

PRETTY BOY  – Ingrid Oonincx

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel…

Met het boek Pretty Boy heeft Ingrid Oonincx wederom laten zien waar het schrijverstalent zit.

Sterk, vlot en meeslepend geschreven.

Het boek Pretty Boy bestaat uit twee verhaallijnen, het heden en een terugblik naar 1994.

Door de korte hoofdstukken en de tijdsaanduiding boven ieder hoofdstuk en omdat er eigenlijk maar een paar hoofdpersonen in de verhaallijn zitten is het goed te volgen en uiteen te houden. De twee verhaallijnen zijn duidelijk apart, maar komen vlak aan het einde bijeen in een goed uitgewerkt plot.

 

Jeff en Laura

Jack en Hannah

Door het lot aan elkaar verbonden.

Tommie en Max

Door het lot aan elkaar verbonden.

Billy en Bird

Door het lot aan elkaar verbonden.

Sam en Sara

 

Heden, Nederland

Jack en Hannah vormen met hun 3 kinderen, Max, Sam en Sara, een gelukkig gezin. Jack heeft een verleden, wat hij angstvallig verborgen houdt en praat daar nooit over. Hannah heeft zich erbij neergelegd en houdt van hem zonder voorwaarden.

Op een dag verdwijnt Tommie plotseling, de zoon van Jeff en Laura. Niemand weet waar hij is. Max, beste vriend van Tommie en zoon van Jack en Laura, beweert dat hij hem die dag nog heeft gezien, maar niemand kan dat bevestigen. Het hele dorp gaat naar hem op zoek, ook Hannah en Jack. Ze nemen het bos, sluiten zich aan bij de andere vrijwilligers en vormen een lange ketting om de vlakte nauwkeurig te onderzoeken. Plots klinkt er een harde kreet, de ketting valt uiteen.

Daags erna begint Jack zich steeds vreemder te gedragen. Hij zondert zich af en drinkt te veel. Niet met zijn gevoelens en verleden overweg kunnende en om zijn gezin niet in gevaar te brengen, verlaat hij Hannah en de kinderen. Vanaf dat moment zijn alle pijlen op hem gericht. Niet alleen Hannah en de politie zoekt hem, ook lijkt zijn verleden hem in te halen.

Maar dan verdwijnt ook Max……

1994, New Mexico

Billy woont met zijn moeder, een zware alcoholiste, en zijn broertje Bird, in een aftandse stacaravan, ze worden trailertrash genoemd, en vallen daardoor buiten de samenleving. Billy probeert zijn leven op de rails te houden en tegelijkertijd zich over zijn broertje te ontfermen. Zo nu en dan kan hij zijn zorgen even opzij zetten. Zo ook als hij een date krijgt met het mooiste meisje van de school.

Alleen zijn broertje Bird kan niet mee, hoe lost mij dat op ?

De volgende dag is Bird verdwenen……

 

Hoofdpersoon Jack vormt de rode draad in het verhaal. Zijn persoon is goed neergezet, wekt afwisselend sympathie en medelijden op. Als een kat in het nauw gedreven. Hij trekt zijn eigen plan, neemt daarin niet altijd de meest handige beslissingen, maar gezien zijn verleden zijn die keuzes wel begrijpelijk en is zijn gedrag op sommige momenten wel gerechtvaardigd. Ook het schrijnende verhaal van Billy houd je bezig. Door zijn instabiele jeugd wordt hij ongevraagd slachtoffer.

Je zit als lezer aan iedere pagina vast, zoekend naar een oplossing om de pijn, van wie dan ook op dat moment, te verzachten. Als lezer word je geduld danig op de proef gesteld wanneer een hoofdstuk eindigt met een plotseling spannend moment in het heden om weer eerst verder te moeten lezen in het verleden. Er wordt zeer beeldend geschreven, je ziet de slachtoffers, je bevind je echt op de diverse locaties. De auteur weet de nodige vertwijfeling te zaaien tijdens het lezen van de twee verhaallijnen, om ons pas vlak aan het einde deelgenoot te maken van een schitterend plot met onverwachte wendingen.

Pretty Boy is wederom een sterke thriller uit de pen van Ingrid Oonicx.

Eerder schreef zij Nickname (debuut), Botsing, Sluipweg en Medicijn. Naast thrillerschrijver is ze columniste en journaliste.

https://www.ingridoonincx.nl/biografie

Pretty Boy, Ingrid Oonincx, ISBN 9789461093158, 400 pagina’s, De Crime Compagnie, maart 2018

Ik las dit boek voor Thrillzone .

 

De vijand 1

DE VIJAND – Tom Wood

Wees op je hoede…..

Victor is een freelancer , een professional, een killer – de beste die er is. Hij is ijskoud, efficiënt en trefzeker. Hij leeft alleen, hij werkt alleen en niemand kent zijn achtergrond of echte naam. Voor hem is iedere opdracht een zuivere zakelijke transactie: hij schakelt het doelwit uit en krijgt er voor betaald . ( Uit: De Jager, het eerste boek in een serie van zeven, met het serie personage Victor)

In De vijand is wederom Victor de hoofdpersoon. Victor, huurmoordenaar is echt goed in zijn vak en wil eigenlijk zijn verleden achter zich laten, maar wordt door de CIA min of meer voor het blok gezet om 3 moorden te plegen. Hij bereidt zich zorgvuldig voor op zijn taken, bediend zich van de beste wapenvoorraad, maar na de eerste moord wordt de situatie meteen grimmig. Victor zou alle touwtjes in handen moeten hebben, maar in plaats daarvan lijkt hij, naarmate het verhaal vordert zelf de prooi te worden en begint hij ernstig te twijfelen of zijn opdrachtgevers wel zijn wie ze zeggen te zijn en of ze wel achter hem staan. Hij denkt dat ze meer eigen belang hebben. Door de eerste moordaanslag ontstaat er een grote vete tussen de twee grootste wapenhandelaren ter wereld. Het lijkt er gaandeweg meer op dat Victor de prooi wordt in plaats van dat hij de jager is. Hij lijkt niemand meer te kunnen vertrouwen, ook niet de mensen die zich achter hem horen te scharen, lijkt het. Victor ontkomt niet aan allerlei hachelijke situaties, maar is goed in vooruit denken en dat redt hem steeds opnieuw zijn leven, al komt hij ook niet ongeschonden uit de strijd. Gaandeweg het verhaal ontdekt hij wat de CIA voor ogen had met deze opdracht. Aan het einde van het boek is menige afrekening geweest, zijn er meer slachtoffers dan de opdracht was en zijn alle puzzelstukken aan elkaar gelegd. Desondanks zijn nog steeds Victor’s eigen gedachten daar die spreken: Het gevaar is nog lang niet voorbij…….

Het verhaal is goed en er wordt naar een explosief einde toegewerkt, maar ik vond het hier en daar wel wat langdradig worden omdat heel veel aandacht werd besteed aan alle wapens die gedurende de wapenoorlog in het boek werden gebruikt, tot in de details uitgediept over het soort wapen, de kogels en waar ze voor geschikt zijn, voor een leek niet te verbeelden tijdens het lezen. Tenzij je de foto van het wapen op internet erbij zou zoeken. Het had niet echt een toegevoegde waarde, had ook iets minder gekund. De vaart werd daardoor uit het verhaal gehaald.

Wat betreft de personages, geen van de personages werd echt uitgediept. Victor als hoofdpersoon ook niet. We leren hem niet echt kennen. In het eerste boek De jager wordt verteld dat Victor alleen leeft, alleen werkt en niemand zijn achtergrond kent , dat past absoluut bij het verhaal. Maar dat hoeft niet voor de lezer vind ik. Een beetje achtergrond waarom hij huurmoordenaar werd of wat meer over zijn karakter tijdens zijn werk in het boek zou goed passen. Hij is goed in zijn werk en meedogenloos, that’s all.

Neemt niet weg dat het een spannende actiethriller is en zeker de moeite waard om uit te kijken naar het volgende boek.

Tom Wood (Londen) is een Engelse thriller auteur, video-editor en scriptschrijver, wat je hier en daar wel herkent in zijn manier van schrijven. Wood maakte zijn thrillerdebuut met De Jager (The hunter, 2011). Daarna volgden Bad luck in Berlin(2012), The enemy (2012), The game (2013), No-to-morrow (2014), The darkest day (2015), A time to die (2016) en The final hour (2018). In al deze thrillers is de hoofdrol weggelegd voor huurmoordenaar Victor. In Nederland zijn er inmiddels die boeken vertaald: De jager, De vijand en in het voorjaar 2018 verscheen Het spel.

 

Het meisje in het ijs 3

HET MEISJE IN HET IJS – Robert Bryndza

De schijn ophouden…..

De proloog verteld ons over een ontvoering van een jonge vrouw. Ze overleeft het niet….

Enige tijd later, tijdens een winterse dag, vind een langdurige werkeloze die verplicht wat werk moet doen als tuinman bij toeval een lichaam onder het ijs van het botenhuis bij het Horniman museum. Het blijkt Andrea Douglas Brown te zijn, dochter van een  lord uit de betere kringen. Alles in het welgestelde gezin lijkt te kloppen, maar onder deze façade gaat toch een groot geheim schuil. De moord op Andrea brengt van alles te weeg. In het gezin , in de buurt en ook bij de onderzoekers. Politie rechercheur Erika Foster, een zeer goede rechercheur, maar een tijd op non actief gestaan wegens een persoonlijk drama wat ook tijdens haar werk gebeurde en waarbij haar echtgenoot het leven verloor, krijgt de zaak toegewezen. Met heel haar kunnen, stort ze zich op de zaak. Ze zet zich 100% in en gaat niets of niemand uit de weg. Ze volgt vooral haar gevoel, en schuwt het niet om daarbij nodige keren de regels te overschrijden. Net als ze denkt dat haar onderzoek naar de dader zal leiden, wordt haar aanpak niet meer geaccepteerd en wordt ze geschorst. Erika echter zou Erika niet zijn als ze het er bij liet zitten.

 

Een ijskoude blauwe cover lijkt te zeggen dat er een kille moord zou kunnen zijn. Een dader zonder geweten , de dichte ogen, onvermijdelijk de dood , een zekere vorm van spanning. Verder kun je er niets uithalen wat de inhoud van het verhaal zou kunnen aangeven ,of de lezer vooraf uitdaagt te raden naar de inhoud. Na het lezen zou ik zeggen dat de titel van het boek niet echt bij het verhaal past. Enige is dat het meisje in het ijs werd gevonden maar verder gaat het daar niet meer over. Ze had net zo goed op een andere plek gedumpt of verstopt kunnen zijn. Het was maar een detail. Een andere meer sprekende en titel passend bij de inhoud zou mooier zijn geweest naar mijn mening.

 

Het verhaal is vlot geschreven, er zit veel vaart in. Goede opbouwende spanning en de ontknoping is echt pas aan het einde, tot dan toe blijft de dader verborgen in het verhaal. De karakters zijn goed uitgediept. Erika groeit in het verhaal, ze sterkt haar rug en staat haar mannetje. Ik kreeg ontzag voor haar. Tegelijkertijd kreeg ik meer haat aan March, die haar keer op keer niet geloofd, negeert of zelfs tegenwerkt. Als je dat als auteur kunt bereiken bij je lezers heb je een goed verhaal geschreven.

 

Meisje in het ijs is een politiethriller, spannend tot de laatste bladzijde.

 

Robert Bryndza, stond bekend als romantisch comedy schrijver. Het eerste, voor Nederland vertaalde boek Het meisje in het ijs,  is het eerste deel van een detective serie. Met rechercheur Erika Foster in de hoofdrol, sloeg Robert Bryndza een succesvolle nieuwe weg in. The Night Stalker, Dark Water, Last Breath an Cold Blood zijn deel 2,3,4 en 5. Deel 6 is binnenkort verkrijgbaar. Van zijn boeken zijn wereldwijd al meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht en in 27 landen vertaald.

 

 

Weet je nog

WEET JE NOG ? Nora Roberts / J.D.Robb

Wie het laatst lacht….

Velen van ons weten misschien inmiddels dat Nora Roberts, bekend van haar vele romans, ook onder het pseudoniem Robb, thrillers schrijft. Weet je nog ? is daar een goed voorbeeld van. De inhoud van dit boek houdt het midden tussen een roman en een thriller, een bijzonder goed gevonden combinatie.

In het boek volgen we hoofdpersoon Laine Tavish, eigenaresse van een antiekzaak in Angel’s Cap. Ze lijkt alles op de rails te hebben, mooie huis en goedlopende winkel. Niemand weet echter dat ze eigenlijk de dochter is van een notoire crimineel , Jack O’Hara. Laine heeft het verleden echter achter zich weten te laten door een nieuwe start te maken, een leven waar haar vader geen rol meer in speelt. Dat denkt ze tenminste, totdat haar winkel op een middag bezocht wordt door een “collega” van haar vader uit “het vak.” Na een kortstondig bezoek ,verlaat deze “collega” overhaast haar winkel en wordt voor de deur doodgereden. Ze krijgt nog een laatste woord van hem. Ze begrijpt de cryptische boodschap echter niet. Weken later staat onverwacht haar vader op de stoep, die een enorme diamantroof op zijn naam blijkt te hebben staan. Daarmee begint een vervaarlijke tocht naar het verborgen fortuin. Er zijn echter meer kapers op de kust en Laine dreigt het volgende slachtoffer te worden. Samen met detective Max, die zich in eerste instantie ook anders voordoet dan hij zegt te zijn, proberen ze achter de waarheid te komen.

Vele jaren later, bijna een halve eeuw later, in 2059, schrijft Samantha E. Gannon, kleindochter van Laine en Max, een boek over de liefde van haar groot ouders, maar wat tegelijkertijd ook de hele familie geschiedenis weer lijkt op te rakelen en niet iedereen is daar blij mee. Het raadsel van de verdwenen diamanten is nog altijd onopgelost, een deel van de buit is nooit boven water gekomen en nu heeft iemand het mogelijk op Samantha voorzien. Eve Dallas, een New Yorkse rechercheur, die ook enigszins een verleden heeft en zo haar eigen redenen heeft om de zaak op zich te nemen,  gaat alsnog proberen om de diamanten terug te vinden. Ze duikt daarvoor in het verleden van Laine en Max.

Het verhaal speelt zich in twee tijdsperioden af , maar die zijn goed aan elkaar geschreven. Omdat het tweede gedeelte van het verhaal zich afspeelt in 2059, krijgt de lezer ook te maken met enkele futuristische technieken die de politie gebruikt om de daders op te sporen, een leuke aanvulling op het geheel. De personages zijn goed uitgewerkt en groeien in het verhaal, met name Laine staat stevig in haar schoenen. De omgeving en de situaties waarin de personages zich bevinden zijn goed omschreven, je kan je een levend beeld vormen waar ze zijn op dat moment en word langzaam het verhaal in gezogen.

De cover is een helder groen grasveld met een grote villa. Niet echt iets zeggend over het boek vind ik, je kan er niets vooraf aan afleiden waar het verhaal over zou kunnen gaan, ook na het lezen herken ik er niet echt iets in wat op spanning zou duiden. De cover is wel herkenbaar als een typische Nora Roberts cover.

Weet je nog? is hoogspanning gecombineerd met de nodige humor en een vlaag van romantiek zoals we gewend zijn in de boeken van Nora Roberts. Een heerlijk ontspannen boek, maar toch met de nodige spanning zoals van een thriller verwacht mag worden.

Nora Roberts is New York Bestseller auteur van meer dan 215 boeken. Er zijn al ruim 500 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Ze schrijft romans maar als J.D.Robb schrijft ze ook de populaire politieserie met Eve Dallas in de hoofdrol. Nora Roberts woont met haar man in Boonsboro, Maryland.

 

verminkte toekomst

VERMINKTE TOEKOMST VT 4 – Melissa Skaye

Dader of ook slachtoffer ?

Verminkte toekomst is het vierde deel in de VT reeks met rechercheur Sanne Philips. Eerdere delen waren : Virtuele tango (VT 1), Verboden tranen (VT 2) en Verleden tijd (VT 3) VT 4 is in tegenstelling tot de andere delen, ook heel goed apart te lezen.

Sanne Philips is nog maar 10 jaar oud als op een dag haar moeder verdwijnt en zo maar in het niets lijkt te zijn opgelost. Jarenlange zoektochten leveren niets op, er is geen enkel aanknopingspunt. Tot dat Sanne, vierentwintig jaar later en inmiddels rechercheur geworden, mede ingegeven door haar moeders verdwijning, een envelop ontvangt met een ketting van haar moeder. Betekend dat dat haar moeder nog in leven is? Sanne heeft een onderbuik gevoel en wil uitzoeken of er een verband bestaat tussen heden en verleden. Goede vriend en collega Luca Borra en paragnost Will lijken de enigen te zijn die haar gevoel begrijpen en haar willen helpen. Ieder op hun eigen manier. In eerste instantie neemt Sanne de hulp niet aan van Will, ze is nieuwsgierig, maar tegelijkertijd ook bang. Maar naar mate er steeds meer lijntjes kloppen waar Will over verteld, laat ze hem toch toe. Sanne duikt in oude dossiers en vind meerdere vrouwen die verdwenen in de tijd dat haar moeder ook verdween. En ook is daar een oude zaak van een vermiste baby. Ondertussen verdwijnen er opnieuw meerdere vrouwen en is er ook een zaak van vermeende kindermishandeling waarbij een 17 jarige jongen, Klaver genaamd, grotendeels zijn leven in het ziekenhuis doorbrengt. Sanne wordt op deze zaak gezet, maar werkt ondertussen aan de andere cold cases. Het laat haar niet los. Ze vindt kleine aanknopingspunten, negeert daarbij soms de regels, maar ze blijft haar onderbuik gevoel volgen en smeekt anderen dat ook vooral te doen voor het echt te laat is.

De hoofdpersoon is in de VT reeks Sanne Philips, maar in dit geval is er nog een hoofdpersoon, Emma . Zowel Sanne als Emma groeien in het verhaal. Ze worden steeds sterker en geven niet op. De karakters van alle personen zijn goed uitgewerkt. Ook de omgeving waar alles afspeelt is zeer goed weergegeven. En merkwaardig, soms kan je bijna letterlijk de emoties en de spanning voelen.

De cover is mysterieus, subtiele verwijzingen naar het verhaal. Het klopt achteraf precies. Ook de titel is letterlijk en figuurlijk zeer goed gekozen. Verminkte toekomst zowel voor daders als slachtoffers.

Sterk uitgewerkt plot, goed opgebouwde spanning, daagt de lezer uit om zelf mee te denken en het mysterie te ontrafelen, tot aan het einde mag je raden hoe de puzzelstukjes bij elkaar passen. Heden en verleden met elkaar verweven, tijdsaanduiding bij ieder hoofdstuk was zeker een waardevolle toevoeging. Actueel thema waardoor het boek wel even moet bezinken nadat het uit is.

Melissa Skaye (1972) is een auteur van diversiteit : Fantasy, Thriller maar ook een vleugje erotiek. In 2013 kwamen zowel het eerste deel van de fantasy-reeks Jeremy Jago als het eerste deel van haar VT thriller-reeks uit. Zeer succesvol en er volgden in de jaren er na al snel meerdere delen van beide reeksen. De fantasy-reeks is inmiddels afgerond, maar de VT reeks staat – na inmiddels vier delen –  nog steeds open. Daarnaast schreef zij ook nog enkele korte thrillerverhalen en publiceerde in enkele bundels. De standalone thriller In Onschuld (2017) is ook van haar hand. In april 2018 verschijnt de thriller Meedogenloos, die zij samen met auteur J. Sharpe schreef.

 

IMG_3440

OORSPRONG – Dan Brown

Waar eindigt het ?

In dit nieuwste boek duiken we met Dan Brown de historie in, op zoek naar de oorsprong van ons bestaan. Het verhaal speelt zich deze keer af in Spanje. Kunst, Cultuur, Architectuur, Wetenschap en Religie komen uitgebreid aan bod.

Hoofdpersoon Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, wordt uitgenodigd door Edmond Kirsch, een zeer gewaardeerde futurist, bekend van vele hightech uitvindingen. Kirsch doet er zeer geheimzinnig over, maar hij wil een bijzondere presentatie houden in het Guggenheim Museum in Bilbao over een enorme ontdekking die de wereld op zijn grondvesten zal doen trillen en het leven van velen blijvend zal veranderen, voorspelt hij. Waar komen we vandaan, waar gaan we naar toe is zijn thema. De avondpresentatie zal via live streaming op internet verlopen zodat overal ter wereld vele miljoenen mensen tegelijk kunnen meekijken. Langdon, die in het verleden al vaker samenwerkte met de futurist en tevens oude vriend van Kirsch is, heeft min of meer ook zijdelings met Edmonds ontdekking te maken, gaat op de uitnodiging in en vertrekt naar Bilbao. Echter op de avond van de presentatie, vlak voor de ontdekking wereldkundig wordt gemaakt, gaat het gruwelijk mis. Langdon ontvlucht Bilbao met Ambra Vidal, museum directrice en toekomstige echtgenote van kroonprins Julian van Spanje, om samen een geheimzinnige code te zoeken waarmee ze alsnog Kirsch schokkende ontdekking hopen te openbaren. Langdon en Vidal moeten zich daarvoor begeven op de donkere paden van verborgen geschiedenissen, religies en de nodige vijanden ontwijken. Moderne kunst en raadselachtige symbolen helpen daarbij hun weg te zoeken.

Een thriller van formaat. Veel geschiedenis, kunst, architectuur en wetenschap. Hoewel de moderne technologie in het boek een belangrijke rol speelt en ook absoluut nodig was om het verhaal te maken tot wat het is, was de uitgebreide informatie en de vele moeilijke woorden soms wel wat veel van het goede en voor een leek niet altijd te volgen. Daarbij speelt er ook nog een derde persoon, die als een rode lijn door het verhaal loopt, min of meer een hoofdrol. Namelijk de zelfdenkende computer Winston, die alle touwtjes in handen lijkt te hebben. Bij mij ging dat ver boven mijn verbeelding en zeker het einde komt daardoor niet geloofwaardig over.

Niettemin zit het plot goed in elkaar, alles wat beweerd wordt, word goed onderbouwd, er is terdege research gedaan en de karakters zijn goed uitgediept. Wederom een boek met alle typische kenmerken van Brown.

 

Dan Brown (1964) is een Amerikaanse schrijver van thrillerfictie , zijn boeken behoren tot het genre fact fiction (faction), waarbij een verzonnen verhaal wordt verteld met een historische en wetenschappelijke achtergrond. Dan Brown is geïnteresseerd in cryptografie en heeft een passie voor codes, symbolen en complottheorieën welke duidelijk in alle boeken naar voren komen.

 

mannenjacht marion van de coolwijk

MANNENJACHT – Marion van de Coolwijk

Jacht geopend…………

Een hechte vriendenclub van 4 mannen die elkaar al vanaf hun jeugd kennen hebben gezamenlijk een boot. Andere mannen gaan samen fietsen, naar het café of iets anders doen, maar Frank, Marc, Bart en Herman brengen sinds jaar en dag hun gezamenlijke tijd door op de boot en niets of niemand komt daar tussen. Of toch ? Er is iets uit een verleden waar ze allen bij betrokken waren, maar waar nooit meer over gesproken werd.

Op een dag, nadat Marc verteld heeft aan zijn vrouw dat hij een ander heeft en niet meer met haar verder wil, verlaat hij het huis om even later te verongelukken. Uit persoonlijke spullen blijkt dat Marc wellicht een ander leven leidde dan dat hij deed voorkomen. Zijn vrouw Els blijft verslagen achter. Wie was hij eigenlijk ? En wat is het verband met het liedje dat als laatste bericht op zijn telefoon aangetroffen word ? Els wil antwoorden als in de weken erna er meerdere slachtoffers vallen. Ze gelooft niet in natuurlijke dood van Marc waardoor hij verongelukte en de andere sterfgevallen zaaien nog meer twijfel. Ze gaat eigenhandig op onderzoek uit, hoewel dat niemand haar gelooft. Daarbij stuit ze op vreemde dingen, die ook de andere mannen aangaan. Ondertussen is daar Diana, een jonge vrouw in een verpleeghuis, die worstelt met het verleden. Peggy, haar zus, die een succesvol psychologen praktijk heeft,  is de enige die haar bezoekt en probeert hoogte te krijgen wat er is gebeurt in het verleden. Dat het verleden van Diana ook met haar zelf te maken heeft is duidelijk, maar hoe kan ze dat uit Diana krijgen, die vanaf haar jeugd weigert om maar één woord te zeggen? Het enige wat Diana doet ik tekenen. Iedere tekening is telkens het zelfde, een boot ……Uiteindelijk weet Peggy de losse draadjes aan elkaar te knopen en blijkt het alles te maken te hebben met Mj8.

Een meeslepend verhaal, hoewel in het begin wat mild, het duurt lang voor er echt spanning is. De hoofdpersonen Els en Peggy zijn goed uitgediept, en groeien verder naarmate het verhaal vordert.  De mannen spelen een ondergeschikte rol, maar dat is in dit verband ook meer dan genoeg. Korte hoofdstukken op datum maakt dat het vlot leest en je daardoor precies weet in wiens leven je zit. Aan het einde raken de levens met elkaar verweven, ook dat is goed in elkaar gezet. Het nodigt je vanzelf uit tot meedenken als je leest. Het voelde meerdere malen alsof ik zelf Els was en daardoor werd je steeds meer in het verhaal meegezogen.

De kaft foto in combinatie met de titel liet mij in eerste instantie denken dat het een verhaal zou zijn ,waar dames op jacht gingen als zijnde het verlangen naar liefde te stillen en dat romantisch op een boot.  Maar nadat het boek uit was, kreeg de kaft een volledig andere betekenis en past zeker heel goed bij deze thriller. Het is maar net hoe je het zelf interpreteert en wat het eerste is wat er in je op komt. Dat kan dus wel eens totaal anders uitpakken.

Het leest als een psychologische thriller met een actueel thema. Niet heel verrassend plot en geen boek dat enig is in zijn soort is, maar het smaakt zeker naar meer.

Marion van de Coolwijk (1959) werd vooral bekend door haar vele jeugdboeken, waarvan ze er over de 200 schreef sinds 1982, maar ze had in 2016 haar eerste thrillerdebuut  met Mangelvrouw. Mannenjacht is haar tweede thriller en doet zeker niet onder voor de eerste.

 

 

DIABOLIK – Tom Thys

Duister verlangen

In Diabolik neemt Tom Thys ons mee in 12 verschillende verhalen . Ga de catwalk over en waan je in duistere werelden waar het nieuwe leven een geschenk is. Een afspiegeling van duistere verlangens, verborgen obsessies, de ware kleur van de ziel, zonder maskers, zonder grenzen.

De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd om in een zo kort mogelijke tekst zoveel mogelijk spanning op te bouwen zodat als je klaar bent met lezen je toch het gevoel hebt dat je een heel dik boek hebt gelezen en het verhaal af is. Nadeel is dat je eigenlijk niet door kunt lezen . Als je een verhaal uit hebt moet je het eigenlijk even laten bezinken voor je weer aan een ander verhaal begint . Dus een hele leesmiddag zit er met dit boek niet in. De omschakeling is te groot om meteen weer gevangen te worden door het volgende verhaal. De verhalen zijn wel ieder voor zich voorzien van de nodige horror , al dan niet met een beetje fantasy.

Tom Thys (Antwerpen,1983) is gefascineerd door he bovennatuurlijke, de duistere kant van de mens en ….angst. Hij heeft gewerkt voor filmmagazine Schokkend Nieuws en de filmblog It’s only a movie. Na het kijken van heel veel horrorfilms, nam het verlangen toe om zelf scenario’s te verzinnen en debuteerde hij uiteindelijk in 2014 met de verhalenbundel Volmaakt monster. Ondertussen publiceert hij op regelmatige basis verhalen en bundels in de genres horror/magisch realisme/new weird. Verschillende van Thys’ verhalen wonnen prijzen en werden vertaald in het Engels.

 

Iene Miene Mutte

IENE MIENE MUTTE –  M.J. Ardlidge

Wie is werkelijk wie hij zegt te zijn ?

Twee bij twee worden ze ontvoerd , doden of gedood worden is het motto . De keuze is onmenselijk. Degene die de vrijheid tegemoet gaat , is ook een levende dode. Er lijken geen overeenkomsten tussen de ontvoerde slachtoffers , of toch wel ? Aan Helen Grace ,politie inspecteur in Southampton, de zware taak om het verband aan te tonen.  Ze moet daarvoor haar superieuren, die ze tot dan toe vertrouwde, passeren. En ook aan haar eigen verleden ontkomt ze niet.

Het boek leest met 117 hoofdstukken op 353 bladzijden als een trein. De telkens nieuwe personages ,die zelfs bijna aan het einde nog voorkomen , zijn daardoor goed bij te benen. In het begin kwamen de korte scenes wat gekunsteld  over. Toch werd het verhaal door de vele  zijsporen goed neergezet. Een boek wat je tot op de laatste bladzijde op het verkeerde spoor zet. Verrassend plot.

M.J. Ardlidge , een scriptschrijver/redacteur van TV-series  in Engeland , debuteerde als thrillerschrijver in 2014. Iene Miene Mutte ( vertaald in 2015 ) was het eerste boek van een  -tot nu toe-  7-delige serie , waarvan er al 5 vertaald en uitgegeven zijn in Nederland.

boek leugenaars - kopie

LEUGENAAR  – Sarah Naughton

Ik geloof je niet ….

Mags, Abe, Jody, is iedereen echt degene die men zegt te zijn ?

Mags , getekend door het leven , ontvangt een verontrustend telefoontje.
Jody, achtervolgt door herinneringen uit het verleden, vertrouwt niemand meer.
Samen hebben ze één ding gemeen , de één wat meer dan de ander, maar
Abe speelt in beide leven een rol.

Op een dag wordt Abe onderaan een trappengat gevonden. Mags ,die tot dan toe alle familiebanden had verbroken, besluit naar Londen af te reizen , waar haar broer in coma ligt om uit te zoeken wat er gebeurt is. Ze betrekt de woning van Abe. In het zelfde appartementencomplex woont ook Jody , de verloofde van Abe. Iedereen zegt dat het zelfmoord was, maar Mags, die zelf jurist is , twijfelt, hoewel ook Jody daarin stug volhoudt. Mags probeert met de andere bewoners van het complex – allen met enige vorm van geestelijke problemen en uit alle lagen van de bevolking – te achterhalen wat er die dag is gebeurd, maar men zwijgt in alle talen. Is het buurvrouw Mira , haar partner Loran, de junk een verdieping lager of toch Abe’s verloofde Jody – die ook dingen lijkt te verbergen – die Abe een laatste zetje gaf? Niemand zegt echt iets gezien te hebben of gehoord, maar van wie komen dan de geheimzinnige briefjes die zeggen dat er iemand liegt?

Aan de lezer de taak om de verschillende draadjes te ontrafelen, waarbij je regelmatig op het verkeerde been wordt gezet. Leugens en achterdocht , maar ook vertrouwen. Het boek bevat vele psychologische elementen. Hoofdpersoon Mags voert je razendsnel aan de hand mee en laat je niet meer los. Het plot neemt kort voor het einde nog een verassende wending.

Sarah Naughton is afkomstig uit Engeland . Ze werkte voorheen als redacteur in de reclamewereld en schreef eerder boeken voor jongeren. Leugenaar is haar debuut voor volwassenen. Sarah schreef met dit boek een sterke psychologische thriller.

 

HexHEX – Thomas Olde Heuvelt

Het gevaar is groter dan je denkt.

In Beek dwaalt de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw met dichtgenaaide mond en ogen. Blind en zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen waarbij ze menigmaal de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Niemand mag haar ogen openen anders ben je verloren. Maar een groep jongeren wil kosten wat het kost het geheim ontrafelen en dreigt internet op te gaan. Een daad met gruwelijke gevolgen….

Goed geschreven met veel opbouwende spanning, uitnodigend om mee te denken, knap dat er in zo korte tijd zoveel gebeurt. Steeds als het niet erger kan, volgen er toch nog weer andere gruwelijkheden, die zorgen voor blijvende spanning en nieuwsgierigheid tot het einde. Moest wel wennen dat het in Nederland afspeelt omdat ik meestal vertaalde boeken lees en dan de originele plaatsen er nog in staan . Liefst heb ik een verhaal waarin ik de plaatsen niet herken , dat maakt de eigen beeldvorming voor mij leuker . Nu met Beek, een plaatsje waar ik in het dagelijks leven ook wel eens kom, had ik bij ieder stuk tekst een voorstelling waar het in Beek zou kunnen zijn , het plein , de kerk ,dat las in het begin niet fijn. Daar moest ik echt een paar hoofdstukken aan wennen en loslaten. Maar hoe verder het verhaal vorderde , hoe meer die beelden van het echte Beek verdreven werden door de vele fantasy beelden . Echter wel werd ik pas bij hoofdstuk 9 door het verhaal gevangen, wat ik tamelijk laat vond. Je moest in het begin heel snel veel personages leren kennen, die vervolgens niet echt verder werden uitgediept. Je leerde ze daardoor niet echt kennen waardoor ik moeite had om hun gedachtegang en daarop volgende vreselijke acties te doen begrijpen, vooral bij de jeugd. De heks was een geest ,maar soms ook gewoon echt mens , ze loste op, kon door een draaiorgel heen ,maar liep wel tegen een lantaarnpaal aan in plaats van er doorheen, waarom zo dubbel ? Vond het wat de visioenen betrof warrig geschreven. Onderscheid tussen realiteit of een visioen was soms onduidelijk ,moest soms stukken paar keer herlezen daardoor. Ook het grove recht voor zijn raap taalgebruik bij de seksuele uitlatingen meteen al aan het begin van het boek vond ik te ver gaan en had absoluut geen toegevoegde waarde voor het verhaal . Al met al denk ik dat je een echte fan moet zijn van dit genre met al wat langere leeservaring op fantasy gebied om je makkelijker in te kunnen leven in dit verhaal.

Thomas Olde Heuvelt (1983) won in 2015 als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award met zijn verhaal The Day the World Turned Upside Down. In 2016 brak hij internationaal door met zijn thriller HEX,waarvan de vertaalrechten verkocht zijn aan tientallen landen waaronder de Verenigde Staten, China en Duitsland. Olde Heuvelt woont en werkt in Den Bosch.

 

echo

ECHO – Tamara Geraeds

Echo , lees en huiver , een boek over een zwaar onderwerp wat helaas nog steeds actueel is in onze samenleving en menigeen de dupe van is .
Haat, liefde, onderdanigheid, genegenheid, vertrouwen , gruwelijk . Het speelt zich af in 3 generaties maar het leest alsof het allemaal in zeer kort tijdsbestek is. Het houdt je vanaf de eerste blz gevangen. Het boek loslaten is geen optie omdat je dan ook de slachtoffers laat vallen.
Het slurpt in 1 dag al je energie op en na het lezen heb je echt even tijd nodig om bij te komen. Met dit debuut heeft Tamara Geraerds in een klap bewezen dat ze niet alleen een zeer goede fantasy auteur is maar ook zeker de thriller auteur van de toekomst is . Tamara is een nieuwe weg in geslagen die ieder zou moeten volgen.

 

IK ZIE JOU – Clare Mackintosh                       Ik zie jou

Ik durf niet met de trein , ik durf niet op Facebook, ik durf niet achterom te kijken , ik …….

Wat als je leven overhoop gehaald wordt achter je rug om ? Wat als je niet alleen denkt gestalkt te worden, maar het ook nog zo blijkt te zijn ? Wat als niemand je in eerste instantie gelooft ? Dat overkomt  Zoë , een van de twee hoofdpersonages.

Op een dag ziet Zoë terwijl ze in de trein zit , in de krant een contact advertentie staan van een datingsite die ze zelf niet heeft geplaatst , maar waar onmiskenbaar tussen de andere afbeeldingen ook haar foto  staat. Of toch niet ? Ze legt het haar vriend Simon, zoon Justin en dochter Katie voor ,maar die wuiven het weg.  “Vast iemand die op je lijkt.” Maar het zit Zoë niet lekker. Ze reist elke dag met de trein naar haar werk  en ondertussen is daar steeds  het onheilspellende gevoel.  Daags erna vinden vreemde gebeurtenissen plaats met andere vrouwen uit de contactadvertenties, ook valse profielen.  Ze besluit de politie te bellen maar die  nemen haar verhaal alleen ter kennisgeving aan , op 1 persoon na.  Kelly, een eerder geschorste rechercheur , gaat op eigen houtje op onderzoek uit, en neemt daarbij grote risico’s haar opnieuw gegunde tweede kans  in haar baan te verliezen. Haar chef Rampello neemt dat haar niet altijd in dank af. Zoë ondertussen, vertrouwd niemand meer, haar vriend Simon blijkt gelogen te hebben , haar dochter Katie heeft opeens een wel heel bezorgd vriendje, haar beste vriendin Melissa neemt t allemaal nog wel nuchter op . En zoon Justin hangt tussen Zoë , Simon en Melissa in. Ondertussen weet ze zeker dat ze gestalkt wordt en zij het volgende slachtoffer zal worden ,maar wie zit er dan achter al die valse contact advertenties ? Haar baas op het makelaars kantoor die vele extra exemplaren van de krant verzamelt ? Het toneelvriendje van haar dochter Katie ? De man die haar achtervolgt op het perron? Wie heeft een reden haar te vermoorden en waarom ?

Na een aanvankelijk wat traag begin, door het uitgebreid voorstellen van de hoofdpersonages en hun sociale leven  in heden en verleden  -maar wat zeker wel nodig is, om later het verhaal in elkaar te steken-  komt het boek snel op gang en zit het verhaal goed in elkaar. Het nodigt bladzij voor bladzij uit om verder te willen lezen. Naast de hoofdpersonages worden ook de andere personen goed uitgelicht . De emoties zijn voelbaar. Hoofdpersonage  Kelly evolueert  het meest .  Ze heeft in het verleden fouten gemaakt , maar heeft er van geleerd en neemt het voortouw in het onderzoek .Waar anderen nog even net iets langer wachten, is zij haar superieuren steeds net een stapje voor, wat haar aanvankelijk  gereserveerde chef toch uiteindelijk wel kan waarderen en tenslotte bijdraagt aan opsporing van de dader(s) . Maar ook Zoë verandert , in het begin bang voor alles, dat zelfs neigt naar obsessief gedrag , ontwikkelt Zoë zich, gedwongen door een onmogelijke waarbij  ze het hoofd koel moet zien te houden,  tot een dappere vrouw.

Amper een jaar naar haar debuut Mea Culpa ( verschenen in Nederland  in 2016 ) verschijnt het  tweede boek van  de hand van  Clare Macintosch, ook weer een sterke thriller.  Langzaam maar zeker worden de schroeven aan gedraaid en wordt er naar de spannende ontknoping toegeschreven .

Niets is wat het lijkt ……………

 

verkapt 1

VERKAPT –  Janneke Bazelmans 

Een thriller die een nieuwe weg inslaat ….

Verkapt van Janneke Bazelmans neemt je mee , ver weg van huis, naar voor velen onbekend gebied, het regenwoud in Borneo. In Borneo gaat de jonge stagiaire Nora namens het palmolie bedrijf PT Palmoil proberen om de lokale bevolking , de Dayaks, over te halen hun grond af te staan in ruil voor scholen voor hun kinderen. Sommige tekenen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Naarmate de stage vordert , ontdekt Nora dat niet iedereen ongedwongen mee werkt en gaat ze op eigen onderzoek uit. Dat wordt haar niet door iedereen in dank afgenomen. Aan welke kant staat zij ? En dan is daar opeens de jonge erfgenaam Alec van der Hoeven, van Pro Care, het Nederlands levensmiddelen bedrijf, wat komt hij doen ?

Het boek geeft een beeld van de dagelijkse problematiek tussen de bevolking in de binnenlanden van Borneo en de machtige westerse palmolie industrie . De palmolie bedrijven willen heel graag de plaatselijke bevolking verdrijven uit hun woongebied, om hun imperium nog groter te maken ,maar de bewoners van het tropisch regenwoud geven niet zomaar op. Ze hebben meer te verliezen dan alleen hun grond en gaan tot het uiterste . Janneke Bazelmans maakt ons bewust over hoeveel invloed onze westerse beschaving heeft op het milieu en hun bewoners. Hoe ze voor weinig geld en zonder toekomst van hun plek verdreven worden.

Zonder lange verhandelingen geeft ze ons stof tot nadenken verwerkt in een zinderende Eco thriller. Een boek met zeer goede opgebouwde spanning , met een toch wel verrassende wending aan het eind. Milieu bewust gedrukt op verantwoord papier, FSC keurmerk.

 

Advertenties