
Stond P. Dieudonné bij het verschijnen van het eerste deel in deze detectiveserie (Rechercheur De Klerck en het doodvonnis – 2019) nog op de onderste plank als grote onbekende speler, inmiddels staat hij, anno 2022, voor mij echt op de bovenste plank.
Opnieuw een voortvarende detective die zich afspeelt in hartje Rotterdam. Ik had op moment van lezen graag door Rotterdam gelopen, om het verhaal nog intenser te kunnen beleven. Woon je daar? Dan weet ik zeker dat je alles nog echter ervaart en dat deze spin je nog lang zal blijven achtervolgen.
Auteurs proberen altijd met hun titels enigszins naar de inhoud van hun boek te verwijzen. Ik vind deze titel ‘het duistere web’ het meest bijpassend van alle voorgaande delen van rechercheur De Klerck. Al heel vroeg in het verhaal wordt de titel duidelijk. Een kleine spin start met het spinnen van een web. Een iets grotere spin gaat er mee verder, waarna de echte spin het sinistere web afmaakt. Zelfs als lezer voel je je een prooi in zijn web. De auteur weet ook nu weer feilloos de lezer het gevoel te geven van betrokkenheid. Vluchten is onmogelijk. Je bent overgeleverd aan zijn grillen, of liever gezegd aan de grillen van de spin. Er is een sfeer gecreëerd waaruit je niet meer weet te ontsnappen. Wie in zijn web verstrikt raakt, komt er niet meer weg.
Detectiveverhalen hebben altijd een of meer daders en een of meer slachtoffers en vaak worden ze razendsnel opgevoerd. Zo ook in dit verhaal, in vlot geschreven tempo worden we geconfronteerd met meerdere personages en een actueel thema, pedofilie. De dader wordt er van beschuldigd de aanvoerder te zijn van een professioneel netwerk. Meerdere personen uit de directe omgeving zijn er al snel van overtuigd dat hij de spin is, ook al is diegene een hooggeplaatst persoon binnen de politie, zelfs Rechercheur De Klerck en zijn assistent Klaver beginnen te twijfelen. Dan volgt er een dode, maar de vermeende spin zegt een alibi te hebben. Wie krijgt er gelijk?
Ondanks dat er veel personages zijn, leren we ze toch allemaal goed kennen, zij het sommigen pas vrijwel op het laatst, maar dat past goed bij de volgorde van het verhaal. We zien hoe geraffineerd de ‘spin’ te werk gaat, en hoe de overige personages hun slachtofferrol (of is het toch een daderrol?) spelen. Ook de situaties waarin zij zich allen bevinden zijn goed in details uitgewerkt. Met goed opgebouwde spanning werd er toegeschreven naar een spannend plot. Het web is af, de prooi gevangen. Of was het de spin?
Werd er in deel 5, ‘Rechercheur De Klerck en moord in scène’ subtiel het personage Barry de Kock met Kaaoooceekaa opgevoerd, in dit deel 6, ‘Rechercheur De Klerck en het duistere web’ wordt opnieuw iemand toegevoegd waardoor lezers zullen herkennen dat P. Dieudonné een groot voorbeeld in Baantjer zag: de jonge speurder Appie de Waal, waar ‘Appie’ verwijst naar Appie Baantjer en ‘de Waal’ verwijst naar Simon de Waal, waarmee Ab Baantjer vanaf 2009 samen de serie Baantjer& De Waal begon.
Dit was alweer deel 6 in de spannende serie detectives van P. Dieudonné. En dat terwijl in 2019 pas het eerste deel uit kwam. Met twee boeken per jaar, schrijft de auteur pittig door. Heerlijk leesvoer waarin de eigen identiteit van de auteur steeds meer naar voren komt.
Ik kijk al weer uit naar deel 7 in deze mooie reeks, welke in het najaar van 2022 zal verschijnen bij E-Pulp publishers : ‘Rechercheur de Klerck en een dodelijk pact.’
Ik ben met een Amsterdammer gehuwd, maar ik hou van deze Rotterdammer!